icon

Nevýhody a riziká práce na skrátený úväzok

5. jún 2025

Baby prosím vás stala sa mi taká vec. Pred rokom má zlákali do novej roboty. Dlho som rozmýšľala, či ísť alebo nie. Nakoniec som šla lebo bolo to pre mňa lepšie. Odišla som z roboty kde som mala zmluvu na neurčito a teraz v tejto mi nepredložila zmluvu. Taká som na seba nahnevaná.....
Sorry za výlev.....a teraz k veci
Keď pôjdem na skrátený úväzok aké sú prosím nevýhody?
Viem, že tam mám aj menej dovolenky,...
Jaj veľmi sa hnevám...

ivana11155
5. jún 2025

Skrateny v tej robote co si teraz? Budes mat krateny aj plat aj dovolenku. Napr. na 4hodiny, tak polovicu terajsieho platu a polovicu dovolenky. Ako je to s paragrafmi neviem ale logicky mi vyplyva, ze tiez budu kratene.

doriiis
5. jún 2025

Menej dovolenky a aj ocr a paragrafov

autor
5. jún 2025
@ivana11155

Skrateny v tej robote co si teraz? Budes mat krateny aj plat aj dovolenku. Napr. na 4hodiny, tak polovicu terajsieho platu a polovicu dovolenky. Ako je to s paragrafmi neviem ale logicky mi vyplyva, ze tiez budu kratene.

@ivana11155 nie to je nova robota. Doma nechcem sedieť

autor
5. jún 2025

A čo roky do dôchodku a tak?

nika523
5. jún 2025
@doriiis

Menej dovolenky a aj ocr a paragrafov

@doriiis ako menej dovolenky, myslíš menej dní?

doriiis
5. jún 2025
@nika523

@doriiis ako menej dovolenky, myslíš menej dní?

@nika523 ...nie
Ak zamestnanec pracuje na skrátený pracovný úväzok, napríklad 20 hodín týždenne (50 % pracovného pomeru), jeho ročný nárok na dovolenku je proporcionálne znížený v závislosti od pracovného času.
Počet dní dovolenky bude stále 4 týždne ročne, teda 20 pracovných dní, ale počet hodín dovolenky bude rovnaký ako počet hodín, ktoré zamestnanec odpracuje týždenne.

lubbi1
5. jún 2025

no, o nejaku tu dovolenku prides, to je jasne. nemohla si vediet 🙂 stalo sa, uz to nevratis, aj si sa z toho zrejme poucila.

nika523
5. jún 2025
@doriiis

@nika523 ...nie
Ak zamestnanec pracuje na skrátený pracovný úväzok, napríklad 20 hodín týždenne (50 % pracovného pomeru), jeho ročný nárok na dovolenku je proporcionálne znížený v závislosti od pracovného času.
Počet dní dovolenky bude stále 4 týždne ročne, teda 20 pracovných dní, ale počet hodín dovolenky bude rovnaký ako počet hodín, ktoré zamestnanec odpracuje týždenne.

@doriiis takže nemá menej dovolenky len bude menej zaplatená, nie?

autor
5. jún 2025
@lubbi1

no, o nejaku tu dovolenku prides, to je jasne. nemohla si vediet 🙂 stalo sa, uz to nevratis, aj si sa z toho zrejme poucila.

@lubbi1 jojoj veru že áno. No blbá som bola....

autor
5. jún 2025

A môžem aj daň bonus na dieťa poberať?

nika523
5. jún 2025

@doriiis nerozumiem tomu, takže bude mať 20 dní alebo nebude?

nika523
5. jún 2025

@doriiis tiež pracujem na polovičný úväzok a mám 25 dní dovolenky aj na páske mi píše 25 dní len ju mám menej zaplatenú podľa platu

scila
5. jún 2025

Záleží aký skrátený a ako budeš mať rozloženú pracovnú dobu počas týždňa - od toho záleží či dostaneš príspevok na stravu. Ak si dobre pamätám tak ak robíš 4 hodiny nárok na stravné nemáš, ak 5 hodín a viac tak máš.
Počet dní dovolenky zostáva, len peňazí je menej, keďže pri normálnom úväzku má aj dovolenkový deň 8 hodín, pri skrátenom samozrejme menej. Bonus môžeš mať.

jaroe
5. jún 2025

Nebudeš mať krátení ani dovolenku ani paragrafy. Stále to bude 20 dni dovolenky s 7 paragrafov rocne

nika523
5. jún 2025
@jaroe

Nebudeš mať krátení ani dovolenku ani paragrafy. Stále to bude 20 dni dovolenky s 7 paragrafov rocne

@jaroe áno tak

jaroe
5. jún 2025
@nika523

@doriiis takže nemá menej dovolenky len bude menej zaplatená, nie?

@nika523 nebude menej zaplatená. Bude zaplatená tak ako treba, v závislosti od výšky platu

nika523
5. jún 2025

A roky do dôchodku sa počítajú len musíš mať plat myslím okolo 400e, každý rok sa to mení podľa priemernej mzdy, to si ešte zisti presne koľko to je, nechce sa mi to teraz hľadať

nika523
5. jún 2025
@jaroe

@nika523 nebude menej zaplatená. Bude zaplatená tak ako treba, v závislosti od výšky platu

@jaroe áno od výšky platu tak som to myslela že menej ako keby robila osem hodín

kiki68
5. jún 2025

Najvacsi vplyv to ma na matersku a dochodok. Ale tak ja sama robim uz roky skrateny na cca 30-35 hodin a je to akurat. Nezijem na SK a tu v AT ma vacsina zien tie nizsie uvazky. Je za tym work- family balance

lusinda1989
5. jún 2025

Ja pracujem na polovičný uvazok odkedy mám deti. Počet dni dovolenky mám rovnaký ako keby som pracovala na plny uvazok aj je zaplatená normálne. Paragrafov mám tiež 7 ale teda nevyužívam to nakoľko si viem lekára vybaviť mimo pracovnej doby keďže tá je flexibilná. Tak isto aj daňový bonus na deti poberám ja z môjho platu nakoľko muž pracuje mimo SVK.

zmrzlinka2021
5. jún 2025

Jedna velka nevyhoda je nizsi prijem.

Na skrateny uvazok pracuju vacsinou ludia, co tie peniaze neriesia a maju "niekoho za sebou" a teda si toto mozu dovolit.

Ak mas niekoho, kto ta financuje, je to pre teba vhodne.

Druha nevyhoda - vacsinou budes robit to, co robia ostatni ludia s rovnakou zatazou, len to musis stihnut rychlejsie.

mogaa
5. jún 2025

Dovolenka, PN OČR a aj mzdový bod do dôchodku sa rátajú z vymeriavacieho základu, čiže všetko bude nižšie nakoľko bude nižší aj vymeriavací základ(hrubá mzda)

uhnakova
Autor odpoveď zmazal
sasa2
5. jún 2025

Možno si teraz na seba nahnevaná. ale kto má vestecku guľu aby mohol predpovedať čo bude? Netráp sa tým že si zle spravila. Rozhodla si sa ako si sa rozhodla v danej situácii ,za daných možností. Aj keď ťa to možno mrzí , jasné koho by nie, nemá zmysel rozmýšľat ako mohlo byť .