icon

Nevýhody čiastočného úväzku oproti plnému pracovného času

16. mar 2024

Ahojte,keďže som zatiaľ vždy robila len brigadne, naseldne 2x materská,rodičovská.idem sa popýtať o radu.
Anonymne,lebo mám po 35ke a vždy som robila len brigadne.nie je mi to príjemná téma.
Mam možnosť nastúpiť na čiastočný úväzok, absolútne nemám skúsenosti s OČR, paragrafmi, dovolenkami.
Ako to je naproti úplnému prác.času.
Na čo si mám pripraviť a podobne..
Ďakujem

bublinka1426
16. mar 2024

mas nizsi plat. ( nizsii vymeriavaci zaklad pre PN/Podpora/OCR/dochodok)

pocet dni dovolenky rovnaky ako plny uvazok
pocet pecok ako plny
narok na OCr/PN ako plny

petamich
16. mar 2024

a pri polovicnom uvazku = 4 hodiny denne nemas narok na prispevok na stravne, na ten vznika narok nad 4 hodiny

a ostatne plati co sa pise vyssie, narok mas rovnaky akurat tvoj dovolenkovy den ak budes mat polovicny uvazok bude trvat 4 hodiny a nie 8

klarissa25
16. mar 2024

Samozrejme aj pri čiastočnom úväzku môžeš robiť viac ako 4 hodiny denne tým pádom budeš mat nárok aj na stravné.

bublinka1426
16. mar 2024

ja chapem ze je polovicny uvazok ( 4hod) a ciastocny ( 6hod)

klarissa25
16. mar 2024

@bublinka1426 môže byt kľudne úväzok 15h týždenne 20h 25h 30h...

vsadeviem
Odpoveď bola odstránená
klarissa25
16. mar 2024

@vsadeviem ak pracuje 4h denne nie je nárok na prestávku...samozrejme ak je to už 6 h a viac tak áno

hradnapani
16. mar 2024

z vlastnej skusenosti - objem prace bude takmer rovnaky ako pri plnom, akurat tam nemusis travit tolko hodin (tazko sa nastavuje objem prace, najma ak ju nemas rozmenenu na nejake porovnatelne jednotky s ostatnymi kolegami). Ak mas chorlave deti, s ktorymi treba behat po lekaroch a vies si ich dat na poobedie, usetris kopu priepustiek k lekarovi. Nieco za nieco proste...
Ale ja nelutujem, ze som to tak mala. Ostatne ti zhrnuli vyssie.

nelca84
16. mar 2024

@klarissa25 ani pri 6 h nie je narok na prestavku, az nad 6 hodin

autor
Autor odpoveď zmazal
domkakvet
16. mar 2024

@nelca84 je narok pri 6 hodinovom na prestavku.

sasesoe
16. mar 2024

Čiastočný úväzok je fajn, pokiaľ si dokážete ustriehnuť hodiny, aby na Teba nenavalili roboty ako pri plnom. Plus nemôžu Ti nariadiť nadčasy, iba ak súhlasis. Niekde je možné sa dohodnúť i na 4 dňoch po 5h. Ostatné funguje ako pri plnom, ale keď to porovnávas s brigádami, tak tam máš skôr výhody - nárok na platenú dovolenku, stravné, PN, ocr, po 2r rekreačný príspevok a pod. "

elanor
16. mar 2024

@nelca84 pri 6 nemusi byt narok, ak to nedovoluju prevadzkove dovody. Ak tomu nic nebrani, tak ma clovek normalne narok na prestavku. Pri 5 hod. uvazku plati to isto. Pri vyssom ako 6h uz musi byt

nelca84
16. mar 2024

@domkakvet zo zakona nie, az ked zmena trva viac ako 6 hodin
@elanor ja hovorim o zakonnom naroku, a ten nie je

hradnapani
16. mar 2024

@elanor ano, aj ja som mala - po 4 hodinach mi umoznili obednu pauzu a potom som pokracovala este hodinou prace. Je to naozaj aj na dohode a moznostiach v danej praci.