icon

Nevyplatená dovolenka po výpovedi

s429s_
15. apr 2025

Ahojte,
chcem sa s vami podeliť o moju aktuálnu skúsenosť s bývalým zamestnávateľom a zároveň sa spýtať, či ste niekto riešili niečo podobné. Dala som výpoveď k 6. marcu a do dnešného dňa mi stále nebola vyplatená nevyčerpaná dovolenka.

Najskôr mi prišla informácia, že mi vyplatia len 3,5 dňa dovolenky, čo mi absolútne nesedelo, keďže som mala nárok na viac – konkrétne 18 dní. Okrem toho som bola dlhodobo na PN kvôli pracovného úrazu, takže mi tá dovolenka reálne narastala a nebola čerpaná.

Po mojom opakovanom urgovaní mi napísali, že po „opakovanom prepočítaní“ mi zvyšných 18 dní doplatia v najbližšom výplatnom termíne – čo však znamená až ku koncu apríla. Medzitým už mzdy išli a ja som peniaze nedostala. Vraj to bola „systémová chyba“, za ktorú sa ospravedlňujú.

Úprimne, pôsobí to na mňa ako výhovorka a zámerné zadržiavanie mzdy. Podľa Zákonníka práce má zamestnávateľ povinnosť vyplatiť zvyšok dovolenky najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca po skončení pracovného pomeru – čo v mojom prípade znamená do konca apríla.

Ak peniaze dovtedy neuvidím, chystám sa podať podnet na Inšpektorát práce. Už ma nebaví ich neustále naháňať a doprosovať sa niečoho, na čo mám zákonný nárok.

Máte niekto podobnú skúsenosť? Ako ste to riešili? Pomohol vám Inšpektorát alebo ste museli ísť ešte ďalej? Každá rada alebo skúsenosť mi pomôže.

Strana
z2
krasneleto
15. apr 2025

@s429s_ pravdepodobne vychadzali z naroku na kratenie dovolenky, pri dlhodobej PN

Zákonník práce Slovenskej republiky, konkrétne § 109 ods. 2.
Krátenie dovolenky pri PN – základné pravidlá:

Ak zamestnanec neodpracuje pre prekážky v práci (napr. PN) viac ako 100 pracovných dní v jednom kalendárnom roku, zamestnávateľ môže krátiť nárok na dovolenku.

Za každých 21 zameškaných pracovných dní nad túto hranicu môže zamestnávateľ krátiť dovolenku o 1/12 ročného nároku.

s429s_
autor
15. apr 2025

Áno, viem, že podľa § 109 ods. 2 Zákonníka práce môže zamestnávateľ krátiť dovolenku pri dlhodobej PN, ak zamestnanec zamešká viac ako 100 pracovných dní – a následne za každých ďalších 21 dní kráti 1/12 ročného nároku.

Lenže v mojom prípade nejde o bežnú PN, ale o PN z dôvodu pracovného úrazu, a tam platí výnimka. Podľa § 109 ods. 1 písm. c) sa za výkon práce považuje aj doba dočasnej pracovnej neschopnosti z dôvodu pracovného úrazu alebo choroby z povolania.

Takže v takomto prípade sa žiadne krátenie neuplatňuje. Zamestnávateľ by teda vôbec nemal počítať s týmto paragrafom, lebo na môj prípad neplatí.

@krasneleto

krasneleto
15. apr 2025

@s429s_ mas pravdu, prepac, to som prehliadla... tak treba verit, ze doplatia to co maju

kikushaa
15. apr 2025

Posli im predzalobnu vyzvu na vyplatenie zvysnej dovolenky, to by mohlo zabrat 🙂

kikushaa
15. apr 2025

https://www.tlaciva-online.sk/tlacivo-vzor/pred... Paci vzor ;) pomen to tak ako potrebujes

s429s_
autor
15. apr 2025

@kikushaa ďakujem veľmi pekne. 🙂

veltraud
15. apr 2025

vsak pises, ze maju cas do konca aprila, ci?

s429s_
autor
15. apr 2025

Pôvodne mali čas do 15. apríla (čo je dnes) , pretože vtedy je výplatný termín. Každému okrem mňa, ale výplata prišla už 8.apríla a výplatná páska 10.apríla. Vzhľadom na situáciu a meškanie som im dala posledné ultimátum do konca apríla.
@veltraud

janagem
15. apr 2025

@s429s_ v zmluve si mal výplatu do 15teho apríla?

simca06022011
15. apr 2025

@s429s_ ano nejde, ale podla vsetkeho sapomylili a vyratali to zle. kratili to co nemali. Co by sa celkom dalo pochopit. Celkom nerozumiem,preco to nevedeli opravit hned ako sa na to prislo a hned aj poslat mzdu. Tam skor budu spomalene procesy na mzdovom... ak davali prikazy a tvoja mzda sa opravovala atd, tak proste prikaz nesiel s tymi mzdami... normalka.

V kazdom pripade ti to prepocitali, teraz nechapem celkom co sa rozculujes, nakolko vyplatny termin mas dnes. Cize ake meskanie, ake ultimata? AK ti nezaplati do tyzdna napr. tak mozes zurit.. ale takto.. zbytocne. Nemali ti este v marci vyplatu vyratat?

tiika
15. apr 2025

@simca06022011 áno, vlastne mali to vyplatiť v marci 😅 pretože podľa zákona je posledná mzda splatná ku dnu skončenia prac.pomeru (za mna dosť hlúposť, ale skratka to tak je). Jedine, že by to bolo dohodnute inak, čo sa väčšinou nestáva a len malo zamestnancov či mzdárov o tom vie a rieši to 🫣

janagem
15. apr 2025

@tiika tak zákon tam hovorí ale aj "najneskôr vo vyplatnom termíne"

simca06022011
15. apr 2025

@tiika vobec nie, je splatna v termine vyplatnom.. najneskor. Nic take ako pri ukonceni PP. A samozrejme, keby to tak bolo ako pises, mzdari by to vedeli ;)

tiika
15. apr 2025

@simca06022011
@janagem
“zamestnávateľ vyplatí zamestnancovi mzdu splatnú za mesačné obdobie v deň skončenia pracovného pomeru, ak sa nedohodli inak, najneskôr však v najbližšom výplatnom termíne nasledujúcom po dni skončenia pracovného pomeru.”

Rozumej: vyplatí jej mzdu 6.3. (to je povinnosť), ak sa nedohodli inak.
Ak sa dohodli inak (podmienka) tzn. zakon dava moznost sa dohodnúť a vyplatiť mzdu v iný deň ako v deň skončenia. Avšak najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca. Tzn. nemôžu sa dohodnúť na neskoršom dátume ako je tento, resp. pokial by sa dohodli, tak neplati a plati ten najneskorší dátum.

Myslite, že autorka sa s firmou dohodla na dátume splatnosti poslednej výplaty? V koľkých prípadoch sa toto vôbec rieši? Ani tu v odpovediach sa nikto o tom nevyjadrí… chápem, že bezne to nikto nerieši alebo si to zle vykladá.

janagem
15. apr 2025

@tiika pozri, ak si písomne nepožiadala o výplatu v marci, firma v pohode môže argumentovať, že súhlasila s vyplatnym termínom

Autorka tiež nepovedala aký vyplatny termín má reálne v zmluve zatiaľ, a prišlo mi to tak, že časť výplaty jej už dali? Čo si teda mysleli, že j správne vypocitane

tiika
15. apr 2025

@janagem nie, oni sa s nou maju dohodnúť, ak to chcú vyplatiť inak.. argumentovať niečim, čo nie je v zákone oproti tomu, čo je tam jasne definované neobstojí. To by sme si predsa cely zákonník mohli ohýbať podľa ľubovôle, všakže.

Ja len, že vacsina odpovedi tu rieši ten výplatný termín. Ktorý je však pri skončení PP iný.

Za mna je dôležité, že jej výplatu dali, chybu si uznali a verím, že do konca mesiaca napravia. Lenže to je subjektívne hľadisko. To objektívne a právne je dosť iné.

nelca84
15. apr 2025

@simca06022011 ale ano, posledna mzda je splatna v den skoncenia PP. Vela mzdarov to nevie a ti, co to vedia, davaju dohodu o vyplateni poslednej mzdy vo vyplatnom termine priamo do pracovnej zmluvy. Par. 129 ods. 3 ZP

nelca84
15. apr 2025

@janagem nie zamestnanec ma ziadat...
Zamestnavatel sa moze dohodnut, ak sa nedohodne, musi vyplatit poslednu mzdu v den skoncenia PP

simca06022011
15. apr 2025

@nelca84 vies co, ja si neviem v praxi predstavit, ze budeme utekat ratat mzdu konciacemu zamestnancovi, nasledne riesit uhradu v ten den a tak :DD
A hlavne ked to citas, tak NEMUSI. Je tam totiz "najneskor vsak". Ci aj ked nie je dohoda,a pride mzda k 15temu, tak je to v poriadku. Tak zase neprehanajme a citajme cely text tak ako je napisany.

simca06022011
15. apr 2025

@nelca84 ale inak ano, pozerala som a v dohodach o ukonceni PP mam aj termin vyplatenia mzdy uvedeny

nelca84
15. apr 2025

@simca06022011 tak citaj ty, je tam, ak sa s nim nedohodne inak, najneskor vsak... cize po dohode to moze byt ten vyplatny termin, bez dohody je to v den skoncenia PP. A ci si to vies predstavit alebo nie, tak bohuzial, je to v ZP. Ti sikovnejsi vedia, ze to treba dat rovno do pracovnej zmluvy...
Aj v tom vyplatnom termine je maly zadrhel, lebo ZP hovori, ze najneskor vo vyplatnom termine, ktory nasleduje po dni skoncenia...cize ak niekto skonci napr. 10. aprila a vyplatny termin je 20., tak sa tym mysli, ze to ma byt vyplatene 20. aprila, nie 20. maja

s429s_
autor
15. apr 2025

@simca06022011 Rozumiem, čo píšeš, a chápem, že to môže zvonka pôsobiť ako „normálne“ oneskorenie, ale z môjho pohľadu to tak úplne nie je. Výpoveď som dala 6. marca, čiže mali dostatok času všetko správne vypočítať. Namiesto toho mi najprv oznámili, že mám nárok len na 3,5 dňa dovolenky, čo bolo zle, pretože som bola na PN z dôvodu pracovného úrazu – a v takom prípade sa dovolenka neskracuje (podľa § 109 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce).

Na túto chybu som ich musela sama upozorniť, a až potom priznali, že sa zmýlili. V poriadku, to sa môže stať. Ale keď už bola chyba priznaná, nevidím dôvod, prečo mi mzdu nevedeli dorovnať hneď po výplatnom termíne, keď ostatní ju už dostali 8. apríla a výplatné pásky boli rozoslané 10. apríla. Mne len oznámili, že to bude až v ďalšom výplatnom termíne – bez snahy to vyriešiť promptne, ako by to bolo správne.

Takže áno, výplatný termín majú oficiálne dnes (15. 4.), ale mne výplata neprišla spolu s ostatnými, a to aj napriek tomu, že som situáciu riešila vopred. A áno – ultimátum som si stanovila sama, do konca apríla, pretože čakať viac ako mesiac na zákonný nárok už považujem za neprimerané.

Nejde mi o zúrivosť, ale o princíp a férovosť. Keď človek robí, má mať svoje peniaze načas – a hlavne správne vyrátané hneď na prvý raz. Nie je v poriadku, že sa o svoje nároky musím dohadovať a opakovane ich pripomínať.

s429s_
autor
15. apr 2025

@tiika Presne, vychádzaš zo správneho výkladu. Podľa § 129 ods. 2 Zákonníka práce má zamestnávateľ povinnosť vyplatiť mzdu v deň skončenia pracovného pomeru, ak sa strany nedohodli inak. V mojom prípade však k žiadnej dohode o inom dátume nedošlo – nebolo nič písomné ani ústne, kde by som súhlasila s posunom výplatného termínu.

Pracovný pomer mi skončil 6. marca, čiže podľa zákona mala byť mzda a nároky vyplatené najneskôr v najbližšom výplatnom termíne po tomto dátume. Ten bol 15. apríla – lenže aj ten prešiel a peniaze stále nemám na účte. Navyše, výplata ostatným zamestnancom prišla už 8. apríla, takže technicky bolo všetko spracované a nič nebránilo tomu, aby som mzdu dostala spolu s nimi, najmä keď už bola uznaná chyba na strane zamestnávateľa.

Takže nie, s nikým som sa na inom dátume nedohodla a momentálne to pôsobí ako zbytočné zadržiavanie zákonného nároku – najskôr chybne vyrátané dni dovolenky, potom oneskorená oprava a teraz posun vyplatenia do „ďalšieho výplatného termínu“. To už ale nie je v súlade so zákonom. 🙂

s429s_
autor
15. apr 2025

@janagem Výplatný termín som mala v zmluve uvedený do 15. dňa v mesiaci.

nelca84
15. apr 2025

@s429s_ ako to myslis, ze si dala vypoved k 6. marcu? Vsak to by si bola este vo vypovednej dobe... neskoncila si k 6. marcu dohodou?

s429s_
autor
15. apr 2025

@nelca84 Áno, skončila som k 6. marcu dohodou, nie klasickou výpoveďou s výpovednou lehotou. Všetko bolo riadne podpísané a ukončené k tomuto dátumu.

nelca84
15. apr 2025

@s429s_ ale vsade pises o vypovedi

s429s_
autor
15. apr 2025

Máš pravdu, písala som o výpovedi, ale v podstate je to očividne jedno. V prípade ukončenia pracovného pomeru dohodou sú podmienky rovnaké ako pri výpovedi, pokiaľ ide o vyplatenie mzdy a nárok na dovolenku. Zamestnávateľ je povinný vyplatiť všetko najneskôr v najbližšom výplatnom termíne po dni ukončenia pracovného pomeru, či už ide o výpoveď alebo dohodu.
@nelca84

nelca84
16. apr 2025

@s429s_ z pohladu vyplaty ano, ale keby si dala k 6. marcu vypoved, tak by zamestnavatel v tomto case este nic neporusoval, v tom je rozdiel

balerina2025
16. apr 2025

@s429s_ princip a ferovost? podla toho ako pises , s tv zamestnavatelom asi zjavne nemate korektne vztahy.

Strana
z2