icon

Nevyplatená mzda a ani odstupné

ajuskapajuska
11. feb 2025

Pekný večer,
Už pomaly rok čakáme na to,aby nám bývalý zamestnávateľ vyplatil mzdu za posledný odpracovaný mesiac+odstupné. Doteraz sme sa stále nedočkali,podali sme podnet na inšpektorát práce,podali sme trestné oznámenie. Bolo nám povedané že súd by sme nevyhrali,lebo majiteľ sa pozbavoval majetku (prepísal ho na svoju ženu). Vraj jediná naša možnosť je dať firmu do konkurzu,aby nám sociálna poisťovňa vyplatila peniaze cez garančné poistenie. Stretli ste sa niekto s niečím podobným? Podarilo sa vám získať nejaké peniaze naspäť? Už som zúfalá a nechcem sa zmieriť s tým, že svoje peniaze nikdy neuvidím :(

melanta
12. feb 2025

Na to garančný fond existuje. Že sa z neho vyplácajú nevyplatené mzdy a odstupné zamestnancom firiem, ktoré sú v konkurze. Čiže ak by išla firma do konkurzu hneď, už dávno ste mohli peniaze mať. Je to bežný postup.

mirola
12. feb 2025

mne sa to stalo 4 roky spät, k peniazom som sa nedostala...

melanta
12. feb 2025

@mirola sociálna poisťovňa vám nevyplatila mzdy z garančného fondu? Aký bol dôvod? Pretože to je neobvyklé.

momo00
12. feb 2025

@melanta vôbec to nie je neobvyklé. Pokiaľ zamestnávateľ nepodá bankrot, tak garančný fond nemá na základe čoho vyplatiť peniaze. My sa doteraz súdime. A každý dobre vie ako sú naše súdy pomalé

melanta
12. feb 2025

@momo00 no takto, SP vypláca z garančného fondu peniaze zamestnancom, ak je firma v konkurze. Takže áno, je neobvyklé, aby tak neurobila, ak firma v konkurze je. O tom som písala ja. Tvoj zamestnávateľ ak v konkurze nie je, tak logicky SP nemá povinnosť niečo vyplácať. Otázka je, či sa súdite o mzdy alebo či ste požiadali o vyhlásenie konkurzu. Pretože do konkurzu môžu firmu poslať aj veritelia, čo sú napríklad aj zamestnanci s nevyplatenými mzdami. Súdenie sa o vyplatenie mzdy bude na roky a zrejme s nijakým výsledkom. Väčšia šanca je podľa mňa ísť cestou poslať firmu do konkurzu.

momo00
12. feb 2025

@melanta ak si čítala príspevok autorky, tak tá povedala, že zamestnávateľ nie je v konkurze. Tak preto im garančný fond nevyplatil peniaze. Ak oni podajú podnet na konkurz, tak až potom by dostali peniaze. Ale to zatiaľ nie je. Preto som reagovala na tvoj príspevok. U nás sme ho prinútili podať bankrot ale až po roku. Takže výplaty nám garančný fond preplatil ale až po Tom, keď on podal všetky papiere. No my sme boli oklamaný, tak odstupné riešime cez súd. Takže mne to vysvetľovať nemusíš. Pred mesiacom som konečne bola na súde vypovedať. Lenže nás je viac, tak tak to ešte chvíľu potrvá.