icon

Nezrovnalosti v pracovnej zmluve a inzeráte

5. okt 2025

Dobrý deň, prihlásila som sa na inzerát a vo firme už aj pracujem preto nebudem menovať.
Opisujem inzerát- Nástupná mzda 1300€ (po troch mesiacoch tréningu, navýšenie mzdy až do 1420€)
-priplatky za nadčas 25%
- príplatky za víkendy
-priplatky za nočné atď..

Po nástupe do firmy mám na zmluve 1100€, možné (nie dané) navýšenie až po skončení tréningu.
Keď som sa ohradila na inzerát, vykrúcali sa a nedostala som žiadnu korektnú odpoved. Do firmy som nastúpila pretože som nemala na výber, ale stále mám 3mes. skúšobnú dobu, preto sa obraciam na vás- ja som niečo zle pochopila, alebo to bežne firmy mávajú uvedené takto? Prípadne ako mám potom chápať ten inzerát.

anonym_55e706
5. okt 2025

@anonym_autor platí to čo máš na zmluve. Keď sa vykrúcajú nič nedostaneš.

doriiis
5. okt 2025

Lenže môže byť, že na zmluve máš sumu bez príplatkov za nadčas, nočné, atď. V inzeráte píšu sumu aj so zaratanymi príplatkami. Lebo to lepšie vyzerá a je to skutocnejsie. Lenže v zmluve máš uvedenú iba základnú mesačnú/ hodinovú mzdu bez príplatkov.

felycity
5. okt 2025
@doriiis

Lenže môže byť, že na zmluve máš sumu bez príplatkov za nadčas, nočné, atď. V inzeráte píšu sumu aj so zaratanymi príplatkami. Lebo to lepšie vyzerá a je to skutocnejsie. Lenže v zmluve máš uvedenú iba základnú mesačnú/ hodinovú mzdu bez príplatkov.

@doriiis nemoze tam mat uz zaratane priplatky, nevies kolko vikendov, nadcasov akebo nocnych by odrobila ...
@anonym_autor inzerat je zavadzajuci, aby lepsie vyzeral, jedine, co mozes je to ohlasit na inspektorat prace/ ci to firma nerobi zamerne, pripadne dat zle recenzie, ale bude platit to co je na zmluve.

mogaa
5. okt 2025

a ty si sa nepýtala na plat? veď plat v inzeráte býva orientačný, je to vždy o dohode na pohovore,,,ak je budúci zamestnanec menej kvalifikovaný prípadne je tam dlhšie zaučenie plat môže byť aj nižší hlavne počas skúšobnej doby....naopak ak daného človeka zamestnávateľ chce môže mu dať aj vyšší plat....ano mal by byť v inzeráte uvedený minimálny plat, ale nie vždy to tak aj je....

doriiis
5. okt 2025
@felycity

@doriiis nemoze tam mat uz zaratane priplatky, nevies kolko vikendov, nadcasov akebo nocnych by odrobila ...
@anonym_autor inzerat je zavadzajuci, aby lepsie vyzeral, jedine, co mozes je to ohlasit na inspektorat prace/ ci to firma nerobi zamerne, pripadne dat zle recenzie, ale bude platit to co je na zmluve.

@felycity .... Lenže firma vie, koľko zarába človek na rovnakej pozícii vo firme aj s príplatkami a všetkým za mesiac. Pravdepodobne je to suma ktorá predpokladá 100 % tnu dochádzku a zarátané sú všetky priplatky

anonym_e2f4c5
5. okt 2025

@anonym_autor je to žiaľ normálna prax, o plate si mala jednať ešte pred nástupom do zamestnania, ale ak si nemala inú možnosť, tak len hľadať ďalej

autor
5. okt 2025
@anonym_e2f4c5

@anonym_autor je to žiaľ normálna prax, o plate si mala jednať ešte pred nástupom do zamestnania, ale ak si nemala inú možnosť, tak len hľadať ďalej

@anonym_e2f4c5 na pohovore mi povedali, že platí tak ako je v inzeráte + príplatky, na zmluve niečo iné. Len som bohužiaľ prácu nemohla odmietnuť

autor
5. okt 2025
@mogaa

a ty si sa nepýtala na plat? veď plat v inzeráte býva orientačný, je to vždy o dohode na pohovore,,,ak je budúci zamestnanec menej kvalifikovaný prípadne je tam dlhšie zaučenie plat môže byť aj nižší hlavne počas skúšobnej doby....naopak ak daného človeka zamestnávateľ chce môže mu dať aj vyšší plat....ano mal by byť v inzeráte uvedený minimálny plat, ale nie vždy to tak aj je....

@mogaa na pracovnú pozíciu sa musel človek školiť, preto tam bolo zvýšenie platu po 3 mesiacoch. Pri zmluve povedali, že ešte nie som vyškolená, preto mi dali menej.

sevrin
5. okt 2025

Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú.

Človek by si povedal, že je to len taká neškodná riekanka pre deti v materskej škole, ale nie, nie je 🙂 za touto riekankou sa vedia skrývať strašné zverstvá.

anonym_e2f4c5
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_e2f4c5 na pohovore mi povedali, že platí tak ako je v inzeráte + príplatky, na zmluve niečo iné. Len som bohužiaľ prácu nemohla odmietnuť

@anonym_autor opakujem, že si nemala podpísať zmluvu, ak tam bol iný plat, ako v inzeráte. Tam bola uvedená nástupná mzda 1300 eur, ak nebola na zmluve, nemala si ju podpísať. Ak si nemala inú možnosť, tak tam pracuješ, hľadaj ďalej

beata_k
5. okt 2025

@anonym_autor Porusuju zakon. Ak uvadzaju 1300€, tak to je minimalna mzda, ktoru ti musia! dat.

offlineka
5. okt 2025

Ahoj, Nástupná mzda 1300 € – to v bežnej reči znamená, že hneď po nástupe dostaneš 1300 €.Firma sa vykrúca pri konfrontácii, znak toho, že s tým rátali a vedome zavádzali. Slovenský Zákonník práce síce nehovorí priamo o záväznosti inzerátu, ale ak je inzerát zavádzajúci alebo nepravdivý, môžeš sa obrátiť na Inšpektorát práce. Zákon zakazuje klamlivé alebo nepravdivé pracovné ponuky , ak zamestnávateľ uvádza podmienky, ktoré vedome nesplní, je to problém. Firma použila typickú taktiku „nalákať“ vyššou mzdou a až potom v zmluve napísať niečo iné, v nádeji, že to uchádzač „prehltne“. Máš dve možnosti 1. Počas skúšobnej doby si ešte môžeš hľadať iné zamestnanie, a ak nájdeš lepšie, odísť bez udania dôvodu, stačí písomne oznámiť. 2. Zober si inzerát a porovnaj ho so zmluvou. Pokús sa znova (písomne) obrátiť na nadriadeného alebo HR oddelenie so žiadosťou o vysvetlenie niektoré firmy sa zľaknú, keď ideš „na papier“. V tom prípade ale očakávaj skončenie v sk. dobe, alebo počkaj kým ti tá skúšobná doba skončí a potom sa do toho pusť ak sa ti nepodarí nájsť firmu, kde dodržia čo je v inzercii a stihneš odísť ty v sk. dobe. Veľa šťastia.

maranco
5. okt 2025

§ 62 ods. 2 zákona o službách zamestnanosti:
Zamestnávateľ je pri zverejňovaní ponuky zamestnania povinný uvádzať sumu ZÁKLADNEJ zložky mzdy.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

§ 41 ods. 10 Zákonníka práce
Zamestnávateľ pri uzatvorení pracovnej zmluvy NESMIE so zamestnancom dohodnúť základnú zložku mzdy v NIŽŠEJ sume, ako je suma základnej zložky mzdy, ktorú zverejnil v ponuke zamestnania podľa osobitného predpisu.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

Napíš na inšpektorát práce https://www.ip.gov.sk/chcem-sa-poradit/

dohodnutie základnej zložky mzdy v nižšej sume, ako bola suma základnej zložky mzdy zverejnená v ponuke zamestnania, pri uzatváraní pracovnej zmluvy, sa považuje za porušenie pracovnoprávnych predpisov, za ktoré môže byť príslušným orgánom inšpekcie práce udelená sankcia podľa zákona o inšpekcii práce.
https://www.employment.gov.sk/sk/praca-zamestna...

eleanor2510
5. okt 2025

@anonym_autor suma uvedena v inzerate je minimalna suma zakladnej zlozky, ktoru musis dostat, ziadne priplatky ani nic. Ked tato suma na zmluve nebola, nemala si ju podpisat. Ten inzerat mas ulozeny? Inzerat spolu so zmluvou okamzite poslat na inspektorat prace.

ljmmm
5. okt 2025

mala by si urobit ako ti radia. Toto by si firmy nemali dovolovat.

rozculena
5. okt 2025
@anonym_55e706

@anonym_autor platí to čo máš na zmluve. Keď sa vykrúcajú nič nedostaneš.

@anonym_55e706 nie,platí to,čo bolo v inzeráte.