icon

Nová práca po materskej

eribel
18. aug 2018

Bojujem sama so sebou. Caka ma posledny (siesty) rok doma, ktory chcem vyuzit na vzdelavanie, kedze sa nechcem zamestnat vo svojej oblasti, ale skusit nieco uplne ine. Laka ma programovanie, kedze je to exaktna veda, da sa naucit, ma buducnost....aaaale pre mna uuuuplne nova oblast, takze by som sa musela ucit asi aj mimo prace, aspon prvy rok urcite. Ale kedy???? Pri 2 malych detoch??? Ako tu citam diskusie, ledva zvladaju zeny pracu, domacnost, deti a ja sa chcem este aj ucit po nociach..... Neviem, vobec neviem, ci sa na to dat, ci sa nebudem zbytocne stresovat, nahanat a zlizne si to rodina.... Na druhej strane ma to laka, nechcem robit cely zivot asistentku.....Musim sa rozhodnut do konca septembra, ked spustaju (drahe) kurzy....Vase nazory?

Strana
z2
momoqui
18. aug 2018

@eribel ahoj ja ti velmi fandim ze ta zaujalo programovanie. Moj muz je programator je velmi zanieteni s mnohorocnymi skusenostami a ako tu uz niekto pisal ano je to zivotny styl a clovek to mamv hlave stale... in vkuse rozmyslama cita a hlada ako riesit nejaky problem...pre mna (anti karieristku) je to mozno dakedy az moc. Neviem ci ja ako matkamdvoch deti by som zvladla mimo prace stale rozmyslat nad pracou. Jasne ze ak ta to bavi a naplna tak asi jento o inom
Je pravda ze v tejto oblasti musis studovat permanentne ale na druhej strane je dobre ohodnotena a aj stale bude.
Ja osobne by som sa na prohramovanie nedala ale skor z tojo dovodu ze to nie je “moja salka kavy” ale ak by som bola viac technkcky typ isla by som do toho.
Skus pokecat s manzelom ako to vidi on a ci s tebou do toho pojde
Drzim palce aby si sa spravne rozhodla

eribel
autor
19. aug 2018

@dorottka A ako to je s angličtinou? Nemám ju aktívnu.....viem, že zo začiatku to bude ťažké, že v dokumentácii budem googliť slovíčka, ale snáď to nemôže byť prekážka?

eribel
autor
19. aug 2018

@nuska Toto je super nápad, veru silno nad tým pouvažujem, ďakujem!

eribel
autor
19. aug 2018

@momoqui Ani ja nie som karieristka, nejde mi o kariéru, ale o to, aby ma práca bavila. Doteraz ma práca nenapĺňala, nudila som sa, prežívala....Neviem robiť nič, lebo mám vyštudované učiteľstvo, ale učiť odmietam, tak sa radšej budem nudiť ako asistentka.....Už dlho uvažujem, ktorým smerom sa pustiť a zatiaľ bolo vždy len "toto nie, lebo...."....až mi sused vnukol nápad tvorby webu, lebo vraj ak niekto skončí matiku, má na to.....tak som skúsila preletieť základy a oslovilo ma to....tak prišiel nápad, skúsiť ozajstné programovanie......strašne ma to láka, kebyže mám 18 a som bez detí/záväzkov, neváham ani sekundu.....ale teraz sa vo mne bijú pocity "áno, skúsim, zamakám, uvidím" a "radšej niečo jednoduchšie, nechcem stresovať rodinu, manžel nás živí, je nám dobre, tak prečo si neužívať".....neviem sa rozhodnúť, až mi býva do plaču....

dorottka
19. aug 2018

@eribel anglictina je v IT neskutocne potrebna, je to jedna z najdolezitejsich podmienok. Ak ju aktivnu nemas, urob si z nej prioritu cislo jeden. Mozno na zaciatku ti nebude az tak chybat, ale ak zacnes robit vo firme, bude to velky problem - mitingy s klientmi alebo timom zo zahranicia, dokumentacia, komunikacia, vsetko prebieha zvacsa v anglictine. Nehovoriac o tom, ze IT je o samovzdelavani a vsetko to 'vzdelavacie' je v anglictine.
Dalsia vec - robit weby nie je ziadna podradna uloha, ako som si vsimla, povazujes ju zan. Daju sa robit lahke webiky, bez jedineho riadku kodu, ale take dnes uz hadam ani nik nechce, a potom samozrejme komplexne megaweby (co ja viem rozhranie v internet bankingu), ktore su take technologicke narocne, ze ak si zbehly koder, z fleku si mozes na SK vypytat aj 6k za mesiac - dobry frontendak je v sucasnosti casto cennejsi ako cisty backendak (pretoze vyuziva casto sirsie portfolio technologii), idealne je samozrejme byt fullstack (teda aj aj). A samozrejme vsetky urovne medzi tym. Ak niekto weby zhadzuje, zjavne s nimi nema moc skusenosti - takych koderov je zial velmi vela a mne to pride debata na styl, kto dalej docura. Cize nenechaj si nahovorit ze webak neprogramuje - vacsiu blbost som nepocula. Ci co si myslis, ze robi programator alebo co presne si predstavujes, ze by si robila? To ma zaujima nie ako podpichovanie, ale je to casto zaciatok produktivnej mnohovysvetlujucej debaty - to zrealnenie ocakavani. Web je pre teba podla mna idealny, pretoze (na zaciatocnej urovni) hned uvidis vysledky a vies si z fleku predstavit, co potrebujes vobec urobit. A tak postupne pridavas a ucis sa postupne. A ciste kodenie? Akoze sa zacnes ucit Javu? Ta sama o sebe napriklad nikdy nestaci a potrebujes v nej odkodit mesiace az roky na to, aby si bola ozaj v nej ako doma. Dalej neviem si predstavit jej ucenie na vzorovych prikladoch - zvacsa su v nich chyby, tutorialy su robene nie velmi edukativne pre zaciatocnikov, cize budes potrebovat vela pomoci na forach atd - a k tomu potrebujes anglictinu, kurz ta nenauci, maximalne ti urobi intro, ziaden nepokryje vsetko a hlavne ta nenauci to podstatne - mysliet ako pocitac (resp. ako potrebna platforma). Ak ta zaujima nieco konkretne, urcite pis, ja velmi fandim kazdemu, kto chce ist medzi nas, ale zasa dolezite je vybrat si spravnu cestu - pretoze v kodeni je frustracia dennodennym chlebickom a vdaka nej pohori strasne vela ludi. Tak na co si ju privolavat uz ma zaciatku, ked netreba? 🙂

eribel
autor
19. aug 2018

@dorottka Nie, weby nepovažujem za podradné....HTML a CSS sú malina, ale JavaScript som len preletela bez hlbšieho pochopenia....reku, keď sa mám učiť funkcie, tak už niečo, kde nájdem ľahšie uplatnenie, lebo keď pozerám profesiu, nikde nehľadajú tvorcu webov ale Java/PHP/atď....pri weboch ma odradilo to, že sa ťažko zamestnám, veď kto by ma chcel, keď je kopa skúsenejších (a na vlastnú päsť nie, natoľko si neverím).....a napr. na Javu alebo testerov budú na jeseň kurzy, ktoré končia stážou a potom zamestnaním.....tak to vidím ako ľahšiu cestu......len je otázne, či to zvládnem, keď som úplný nováčik a bez dobrej AJ......po tom, čo som si prečítala Tvoj príspevok (zhoduje sa s názorom viacerých v mojom okolí), asi sa dám skôr na AJ a skúsim za ten rok doma sama JavaScript a PHP a na jar uvidíme, ako na tom budem...som ti vďačná za rady!

dorottka
19. aug 2018

@eribel jasne, kedykolvek sa ma opytaj, kebyze potrebujes poradit, rada to urobim. Inak mas pravdu s tou profesiou, ale na nu vacsina dobrych inzeratov ani nejde - lepsie firmy dostavaju CVcka bez akejkolvek inzercie, cize ich casto ani nezverejnuju - postup je zvacsa takyto - treba nutne vyvojara, HR pozrie do CV, ktore prisli za posledynch xy mesiacov, nic poriadne nenajde, napise teda zamestnancom ci niekoho dobreho nepoznaju, ak sa nik nenajde, kontaktuju personalistov z agentur, ktory hladaju pre nich. V pripade, ze ani tak sa nik nenajde, vtedy sa zacne robit inzercia. Inak Javascript je v tejto dobe jeden z najziadanejsich jazykov, ale casto ho v inzercii nenajdes ako Javascript, ale jeho rozne technologie a frameworky, ktore su na nom postavene - React, Angular, Vue, Node, atd atd atd. Odporucam pozriet web/fb Titans freelancers, ich inzercia je zvacsa perfektnou ukazkou, co je momentalne najziadanejsie 🙂 Neboj, vyjde to 😉

momoqui
19. aug 2018

@eribel uplne rozumiem. Ja mam vystudovanu ekonomiku a nikdy ma to nebavilo na univerzite ani v praxi 🙈 tiez sa velakrat zamyslam ze co po materskej aby ma to aj bavilo ...
Ak sa ti da tie kurzy absolvovat este na materskej, bolo by to dobre v tom, ze nemusis okrem rodiny a roboty este aj studovat a uvideka by si ako to ide. Drzim palce velmi! Ak ta to oslovilo, urcite to das! Len to zosuladit doma. Ja by som asi prve kurzy riesila pocas Md a brala to tak, ze skusim, ak investijem a nevrati sa mi (nikdy alebo velmi pomalicky) nebudem to brat ako tragediu. A ked budes mat nastupit do prace po MD, podla mna nie je zle zacat v tej nudnej praci, kde sa clovek na zaciatok nastartuje, osviezi si nejake pracovne navyky, zopakuje prstoklad atd 🙂 a potom pomalicky najst nieco zaujimavejsie. Ja si myslim, ze pri detochc uz clovek az tak neriesi, ci ho ta praca bavi alebo nie, lebo ma radost doma s detmi a viac sa zaujima to ten rodinny zivot, ajked samozrejme robit cely zivot nieco co ma nenaplna nie je najlepsia vizia 🙂

alexandrah
7. sep 2018

ahoj, urcite chod do toho!!!!!!!!!!!!!!!! vsetko sa da - najmä ked mas spolupracujúceho manzela🙂)) aj ty si dolezita!!! (velmi). je uzasne ze to vôbec chces ... (vela ludi uz zlenivie ...). ja som si urobila anglictinu - mam stupen proficiency - C2, pokracujem s nemcinou (zatial B1/B2). a o rok idem na advokatske skusky (mam 43🙂)) a dve deti. takze to bude sranda ... tiez som sa nechcela vratit do statnej spravy po materskej ... uvidis, ked to dokazes, budes na seba pysna, manzel a deti tiez, ze si to dokazala, ze si urobila sama pre seba nieco dolezite, tretnes novych ludi, najdes nove obzory, praacu ktora ta mozno bude uzasne bavit ... nevahaj🙂))

owecka
14. sep 2020

@eribel ahoj, neviem ako si dopadla v kvalifikacii ale ja som 8 rokov robila otroka v skolstve, kde mi 5x prrdlzovali po roku pracovnu zmluvu. Psychicky som uz nezvladala, zadarilo sa nam babatko. Ako sa mala narodila, vyrazili ma. Zacala som studovat na druhej VS. Financne to ide do penazi, ale vzdy sa to da vykryt. Mala mala 4.mesiace a ja som nastupila do skoly. Prvy rocnik mam za sebou. Studium uplny zahul, velmi tazky odbor, ucim sa cca 3 hodiny denne. Je to tazke, je to velky boj, ale vzdy si poviem, nechcem to robit co som studovala a s touto skolou sa isto zamestnam. Tiez som v takom vzduchoprazdne. Drzim palce

Strana
z2