Nové zamestnanie, tehotenstvo a maródka
Jedná sa o moju veľmi dobrú kamarátku a polemizujeme nad touto témou:
Je čerstvo zamestnaná a zistila, že je tehotná. Doktor ju chce dať na rizikové tehotenstvo, ale obáva sa, že príde o prácu. Je možné, že by dostala výpoveď alebo pôjde na PN-ku? Ak pôjde na PN-ku, tak jej bude vyplácaná PN-ka? Viete nám prosím niekto poradiť? Ďakujem 🙂
ak nie je v skúšobnej dobe tak môže s nu skončiť pp len vo výnimočných prípadoch, ak pôjde na pn ,tak samozrejme dostane prvých 10 dní náhradu príjmu od zamestnávateľa a dalšie dni nemocenské zo soc.poistovne, ak je ešte v skúšobnej dobe,môže s nou rozviazať pracovný pomer v skúšobnej dobe pre dôvody,ktoré by nemali súvisieť s jej tehotenstvom, ona by mala informovať zamestnávateľa,že je tehotná
Moja skusenost je uplne ina . . .Hned na zaciatku tehotenstva ma moj lekar vypisal na PN tiez som si myslela,ze ma zamestnavatel nemoze vyhodit,lebo som nebola v skusobnej dobe ale co som nepredpokladala presne to sa stalo. . . Nemala som zmluvu datumovo uzavretu ale nemala som ju ani na neurcito , v zmluve stalo ze z dovodu skoncenia prace na projekte bud budem presunuta alebo prepustena . . . ale vypoved som dostala zevraj za znizovanie stavov . . . ako neriesim to velmi lebo na PN som aj nadalej takze normalne dostavam kazdy mesiac peniaze zo socialky ale zamestnana uz nie som,...akurat ze na ukor vlastnych vychadzok teraz musim nosit papier zo socialky o poberani penaznych davok v PN do zdravotnej poistovni lebo nevedia medzi sebou komunikovat 🙂 ale to mi neberie radost z uzivania si tehulkovania 😉
@cicak Ak neodpracovala 90 dní u posledného zamestnávateľa a v minulom roku - 2013 nikde nepracovala resp. tiež neodpracovala 90 dní u iného zamestnávateľa, tak sa jej bude PN počítať z pravdepodobného vymeriavacieho základu, ktorý jej určí zamestnávateľ za mesiac kedy pôjde na PN (maximálne to môže byť z minima resp. aj menej). Prvých 10 dní (ak bude ešte v pracovnom pomere) platí zamestnávateľ ako náhradu príjmu. Od 11. dňa platí sociálna poisťovňa 55%. POZOR: Ochranná lehota je 7 dní po ukončení PP (ak by nastúpila na PN až po ukončení PP, tak môže nastúpiť na PN len do 7 dní po ukončení prac. pomeru).