Obťažovanie na pracovisku
Ahojte neviem ako začať, ale v podstate ide o to, že v práci kde robím cca pol roka je väčšina chlapov, a z každej strany počúvam ako vyzerám, čo nosím na sebe do roboty, dvojzmyselné narážky, doteraz som to akceptovala, resp. neriešila, ale minule ma dokonca jeden kolega cca 60 ročný chlap chytil za prsia. Ja mam 34 rokov a začínam sa cítiť zle... Ako to riešiť? Mám im to povedať alebo ísť rovno za nadriadeným aby to po riešil?
@brugina no tak neviem na čo čakáš, keď je to takto...
@taskataska citas pozorne?? Podla mna vraj si to mozu dovolit?? Fakt podľa mňa ?,kde to prosím ťa píšem? Okrem toho oblečenie, výzor ,správanie veľa napoveda o človeku . Nikde som nepísala že sa to týka autorky .Skús porozmýšľať koľko žien si už takých videla a ako sa správali ,potom nech sa nečudujú ako sa okolie správa k nim. A nikde som nepísala že to dáva možnosť mužom správať sa k nim takto.
Pracujem na personalnom a riesim pracovne pravo. Podat pisomne staznost a nechat si to podpisat. Mali sme v nedavnej dobe 1 takyto pripad, zamestnanec chytil kolegynu zozadu medzi nohami a smial sa na tom. Okamzite dostal vypoved . Bez slova ju podpisal, rad, ze to skoncilo iba vypovedou. Neviem ako k tomu pristupuju v inych firmach, ale netreba sa dat.
Autorka prosim ta komentare typu "obliekanie, signaly" si nevsimaj. Kym taketo zmyslanie bude vladnut, slovensko sa nikam nepohne. To ze muzi su chrapuni a nevedia si nechat svoje myslienky v gebuli, je ich problem , nie tvoj. Nie si prostitutka s ktorou mozu laskovat za peniaze aby im stuplo sebavedomie. Ze sa ta dotkol , je tak nedostojne, ze by som nevahala ani sekundu a podala na neho formalnu staznost.
@brugina Chapem, ze si musela byt v soku, ked to spravil ale fakt sa ti cudujem, ze si mu rovno jednu nevlepila 😲...akoze raz, jediny raz by si toto ku mne nejaky chlap dovolil a taka by mu letela, ze by bol rad, ak by to nebolo pastou! 😀...a to, co by som na neho potom vypustila, by tiez len oci otvaral. Neznasam toto..."uchylakov" s debilnymi recami. Ok, ked je to v ramci srandy a LEN slovne, ze jedna aj druha strana sa zapoji, tak okej...ale to ma tiez nejake hranice. Ale chytit za prsia?? V ziadnom pripade! NEPRIPUSTNE!!!
Kedy sa to vlastne stalo? Ja by som na tvojom mieste hned dotycnemu povedala, ze si to neprajem, ze to, ako sa zachoval bolo maximalne pod uroven a ci mu nieco hovori sexualne obtazovanie. Ze si neprajes, aby na teba este niekedy takym stylom reagoval. Ci uz slovne alebo aj fyzicky. V opacnom pripade sa obratis na personalne a bude rad, ak nepodas zaroven aj trestne oznamenie...
No ďakujem za vaše rady a názory, dnes som si ho zavolala a jasne mu povedala, že si neprajem aby sa ma ešte dotkol, tak ostal v pomykove a povedal ze dobre v pohode. Zatiaľ vyzerá byt ukludnený a zaskočený asi, ale aspoň vie, že takéto veci na mňa neplatia. Ak ešte raz niečo skúsi tak si to poriešim s personálnym.
Mňa zaráža, že ženy hľadajú dôvod na obťažovanie v autorke. Niektore ste sú strašne asertívne a robíte hneď “ramena”, bohužiaľ len tu, na internete. Keby ste to zažili, vedeli by ste, že v niektorých prípadoch nepomáha ani nevšímať si, ani neusmievat sa, ani sa netváriť akoze to nepočujete. Poznám to, ja mam tiež takého riaditeľa, keby som sa išla sťažovať na personálne, problém budem mať ja, nie on, pretože dnešná doba je ešte stále taká, že najskor sa hľadá príčina v tom, kto je obťažovaný a nie v tom, kto obťažuje. Bohužiaľ.
@petkaaa no ale vidis že niekedy to funguje otvoriť si ústa.. a aký už by si mala problém? Keď sa dámam na personálnom páči byť obchytkavane /okomentkvavane šéfom, môžu... Mňa keby šéf takto "obťažoval" tak by ma následky veľmi nezaujímali, prácu si môžem vybrať... Zase chápem že nie každému sa dá.len tak odísť, ale určite to netreba trpieť.
@simca06022011 v mojom prípade sú to len reči, žiadny fyzicky kontakt. Pracujem v štatnej sprave, svoju prácu mam rada a nerada by som o ňu prišla. Nadriadený je dosť vplyvný človek, takže podaním sťažnosti by som skutočne urobila horšie sebe ako jemu. Zatvorili by sa mi mnohé dvere..
@bmuller asi tak, myslím, že pri niečom takom by sa zbadali hneď predsa len si to nevedia vziať z tej inej stránky, že ozaj je to nepríjemné
@barborkabar hej, kopa ludi sa sprava k inym hnusne, lebo "z cudzieho krv netecie"... keby sa vzili do situacie, ze sa niekto sprava tak podobne k nim alebo ich rodine, hned by si rozmysleli, co urobia ci povedia...
@brugina mna raz tresol kolega po zadku...tak som mu vycistila zaludok a navrieskala nanho aj pred zakaznikmi ze este len raz sa kumne priblizi na menej ako meter zariadim mu vyhadzov kvoli sex. Obtazovaniu. Od vtedy sa len zdravil z dialky. Dalsi zakaznik co bol a namna sahol tak mu rovno v praci na kamere pred vsetkym letela taka facka. Dovolia si len tolko co im dovolis ty.

@brugina ahoj v praci kde som , som uz 10.5roka, do augusta som robila na pozici kde bol zmiesany kolektov ale väcsie % muzi. Mame tiez par takychto pomaly dochodcov co maju dost zvlastny humor a vela sexualnych narazok. Treba sa nato vybavit. Ja som ten tip ze aj ked neviem co za prasacinu povedia tak to hned otocim. Dokonca jeden kolega stale mal narazky (viem ale ze by nikdy k nicomu nedoslo) len narazky, a tak som mu ich vzdy opätovala stylom nerob budu reci, alebo ano vecer ta pridem pozriet a take hluposti. Po case zistil ze to beriem uplne lahostajne a zacal si ma vazit, dokonca ma nadomnou ochrannu ruku ak niekto povie nieco hned povie ze Luciu nechajte tak ona je jedna zo super zamestnancov. Od septemra som na inej pozicii team 40 ludi zeny sme az 3. s tym ze dve sme stale v office tretia chodi po roznych inych a zdrzuje sa minimalne u nas. Takisto takyto dochodci maju narazky ale teda ja ich zase hned odpalkukem. Samozrejme ak by sa ma niekto dotkol tak to bud riesim alebo mu dam facku. Ale chapem ta ze v tom soku sa to nedalo.