Odchod z korporátu: Ako na hľadanie práce?
Ahojte,idem si po rady,skusenosti.Rada by som odisla z korporatu,citim ze uz mam toho plne zuby.Toho neosobneho,plno toolov na vsetko, jednoducha zalezitost musi ist cez x schvaleni a prilohy a tu klikni,tam pridaj to a k tomu open space, mam voci tomu uz odpor.Ale ako to tak byva,netusim co by som chcela robit a hlavne nechcem smozrejme skoncit s ovela nizsim platom.Predsa len hypoteka,dve deti atd.Rozmyslala som na to obdobie 6mesiacov urad prace,podporu by som mala mat dobru a pocas toho porozmyslat,zorientovat sa,uzit si leto s detmi doma a potom od septembra hladat intenzivne,pripadne nieco svoje rozbehnut.Ja viem,asi to nie je idealne,ked neviem co chcem robit,ale nevladzem uz takto pracovat.Mate niekto skusenost s podobnym?Odisli ste a ste spokojni,nasli ste pokoj,alebo lutujete?Pripadne nejaky racionalny pohlad,lebo ja som asi momentalne uz zaslepena tymi negativami a nastavena na odchod.Pracu by som potom hladala pravdepodobne BA kraj,okres TT,BA.Dakujem za vsetky rady a postrehy.
Áno, odišla som z korporátu, išla som podnikať. Robím málo za oveľa viac peňazí. Ale ja som sa na to pripravila. Dala som výpoveď, keď som vedela, čo idem robiť a mala som na to prichystané zručnosti aj celý plán. Urobila som si pár mesiacov dovolenku a potom som sa pustila do biznisu. Podstatné sú zručnosti, čo robíš, či chceš ísť týmto smerom alebo úplne iným. Sú pozície, ktoré mimo korporátu úplne bez problémov vedia zarobiť viac. Ale ide o špecifické pozície. Nepíšeš, čo robíš a aké máš zručnosti. Podstatné ale je, že nemáš teraz predstavu, čo ďalej. Takže nie som si istá, či nebudeš potom nešťastná, lebo si začneš hľadať nový job a nebude to podľa tvojich predstáv, ani pozície, ani mzda a benefity. Ja odporúčam vyprofilovať si, čo chceš robiť a nachystať sa na to.
Kamoška odišla z korporátu, ale presne vedela, čo chce robiť a šla si za tým. Doplnila vzdelanie a rozbehla vlastný biznis. Na začiatku rozhodne nezarábala tie prachy ako v korporáte, ale to jej bolo jedno, postupne sa vypracovala, nabrala nové skúsenosti a darí sa jej. Všetko robila popri dvoch deťoch.
Malokde dostanes taky nastupny plat, ako mas v korporate. Ja presne viem, co to obnasa, ze klikas, robis skolenia, ktore su Ti v reale vlastne k nicomu, neustale nejake vyplnanie tabuliek pre tabulky. Viacere korporaty v BA vo velkom prepustali alebo prepustaju pocas posledneho roka, takze ludi na trhu je vela. Na tvojom mieste by som pozrela inzeraty, pripadne absolvovala aj nejake pohovory, aby si vedela na com si. Lebo podpora je fajn, ze budes mat vysoku, ale iba pol roka. Budes pritom chodit na pohovory, kam Ta poslu, ked odmietnes, mozu Ta vyradit z evidencie.
@cibiother zial bez zníženia nárokov a finančného sklzu to asi nepôjde. Ale tá sloboda a zdravý spánok je na nezaplatenie. Tu mas na výber, bud zdravie alebo drina a "peniaze". Ja som po 10r odisla a neľutujem ani minútu.
ja som z korporatu odist planovala ale nestihla som to lebo ma vyhodili.... po pravde nic lepsie sa mi stat nemohlo.... praca v korporate je skusenost ale ak clovek nema drotiky v hlave tak pospajane ze s tym vie zit po case ho to zacne zozierat ... mne sa podarilo najst si pracu s podobnym platom ako som mala tam ale nebolo to vobec jednoduche... minimalne prvy rok si firmy otukavaju zqmestnancov a davaju nizsie platy kedze je to aj pre nich riziko... otazka je ci zijes preto aby si robila a prezivala alebo zijes svoj zivot
@cibiother ja som odisla z BA korporatu… Nastupny plat v tom korprate bol toho casu mizernych 1100 eur (ba), co bolo menej ako som mala po vysokej s 0 skusenostami v zaprdenych kosiciach, no dufala som v karierny rast.. medzitym sice nejake platove dvihacky boli, ale to nazvem len omrvinkami a kedze ten konkretny korporat ma slovakov za druhu indiu a davaju sem len sepleta roboty a tie s pridanou hodnotou si nechavaju v inych krajinach, alebo pre protekcnych, hladala som inde. Dostala som ponuku u sukromnika a s platom som isla hore o cca 53% oproti poslednemu platu v korporate. Proste u sukromnika nebol problem vyjednat, ale stalo ma to asi rok casu, kym som nasla, boli to stovky poslanych CV, desiatky pohovorov, 1-2-3 kola atd, chcela som ostat v korporate, len v inom. Nakoniec mi z toho vychadzal zaver, ze v korporatoch jednoducho budu hladat cloveka s platom na urovni admina, ale poziadavky pomaly ako na directora a napln prace za troch a platit nechcu. Proste sukromnikov netromfli s platom a zvysok len dakujeme za vas cas, vybrali sme ineho (asi najlacnejsieho) uchadzaca, aby nemuseli ist davat schvalovat vyssi budget, pripadne radsej budu rok vycapovat poziciu dookola v nadeji, ze nejaky debil vezme aj pracu rozpisanu na 2 A4ky za 1700 eur v bratislave hm 🙂 a momentalne co sledujem ponuky tak sa mi vidi, ze isli firmy s platmi dolu, pritom vydavky za posledne roky raz take… ani nie su nejak ponuky, neviem co sa to deje, okrem IT, nejakych vodicov furt hladaju, sem-tam inzinieri a pod, tak zvysok bieda. Takze by bolo dobre skusat hladat popri existujucej praci-ci vobec najdes nieco podla predstav. Aj z mojho okolia poznam vela ludi, ktori hniju roky na rovnakych miestach z rovnakych dovodov, ze bud sa nikto neozve alebo max po 1. kole podakuju a tam to konci.

@cibiother ahoj. Ja som z korporatu. Problem je, ze ten plat asi co tam mas je tazke potom dostat inde. Skor by som menila v ramci firmy a nie mimo nej. Ak uz tam mas zazemie, popytaj sa. Nemate homeoffice?