Odchod zo školstva
Ahojte,
je tu niekto, kto po viacerých rokoch odišiel zo školstva a neľutuje, prípadne si našiel oveľa lepšie platenú prácu? Bol odchod pre vás ťažký? Uľavilo sa vám?
Mám 28 rokov, 4.rokom učím anglický jazyk. Plat je momentálne 1000€ v čistom...
Deti milujem, dávajú pocit, že tá práca stojí za to, ale to ma, bohužiaľ, neuživí. Tej práce je naozaj veľa. Hlava mi doma nevypne, teraz už je to o trochu lepšie ako na začiatku, ale jednoducho stále som mysľou v práci. Častokrát mám pocit, že človek je v tomto povolaní naozaj všetko len nie učiteľ.
V myšlienkach sa pristihnem pri tom, že ľutujem, že som si takúto kariéru vybrala a priznám sa, že závidím napríklad partnerovej mame - kancelárska práca, za pracovnú dobu má čas si dať 3x kávu, odrobiť si prácu vo svojej kancelárii, kde ju nikto neruší a odchádza domov s čistou hlavou. Bez VŠ a s vyšším platom ako mám ja. Týmto tú prácu nechcem dehonestovať, len konštatujem.
Premýšľam nad odchodom, ale zároveň nemám asi odvahu ten krok spraviť, pretože som túžila po stabilite a mám pocit, že odchodom sa mi tá stabilita rozpadne.
@anonym_004f1f čiže môžeš odísť po skončení rozvrhu? To je veľmi zvláštne, asi vám to už dlho nevydrží.
@defulik ja ano, do korporatu by som sa uz nevratila.
@letfenixa preco by to nemalo vydrzat??? osobne sa mi nepaci aby ucitel mal oevbu dobu, lebo ked si to rozratas s poradami, rodickami, stretnutiami rodicov pomimo, dozormi, roznymi "dobrovolnymi" akciami, plus s administrativou --- vychadza to cca tych 36-37 hodin do tyzdna. Niektory mesiac menej, niektory viac. Nevidim dovod pracovat viac ako je standardna pracovna doba - teda max tych 40 hodin do tyzdna.
@anonym_autor pred materskou som doučovala NEJ a ANJ, potom odborné preklady, cez prázdniny delegátka CK. Príjemné s užitočným, nie som z BA chvalabohu. Aj kávu 2x dám do 15:30 v práci.
@letfenixa preco by to nemalo vydrzat??? osobne sa mi nepaci aby ucitel mal oevbu dobu, lebo ked si to rozratas s poradami, rodickami, stretnutiami rodicov pomimo, dozormi, roznymi "dobrovolnymi" akciami, plus s administrativou --- vychadza to cca tych 36-37 hodin do tyzdna. Niektory mesiac menej, niektory viac. Nevidim dovod pracovat viac ako je standardna pracovna doba - teda max tych 40 hodin do tyzdna.
@anonym_004f1f prepac ale mozem vediet v akej oblasti mas pasivny prijem, ak teda chces odpovedat
@anonym_004f1f prac.doba je 8 h, pred viac rokmi, už to bude tak 10, vyšlo nariadenie, že riaditeľ stanovuje pevne dobu prítomnosti na pracovisku. To, že zatiaľ chodíte podľa rozvrhu, je už veľkou výnimkou. Dozory predsa patria do prac.doby, nechápem prečo ich zvlášť vypichuješ.
@anonym_004f1f prac.doba je 8 h, pred viac rokmi, už to bude tak 10, vyšlo nariadenie, že riaditeľ stanovuje pevne dobu prítomnosti na pracovisku. To, že zatiaľ chodíte podľa rozvrhu, je už veľkou výnimkou. Dozory predsa patria do prac.doby, nechápem prečo ich zvlášť vypichuješ.
@letfenixa ja idem robit majsterku odbornej vychovy /1 tyzden ucim a 1 tyzden prax/ , riaditel mi povedal ze pracovna doba v skole je 6 hodin, cize ked zacnem o 7, koncim o 13 , fixne
@letfenixa ja idem robit majsterku odbornej vychovy /1 tyzden ucim a 1 tyzden prax/ , riaditel mi povedal ze pracovna doba v skole je 6 hodin, cize ked zacnem o 7, koncim o 13 , fixne
@defulik no, tak ti to riaditeľ presne stanovil, prítomnosť na pracovisku.
Zvyšné 2 hodiny budeš mať prácu doma.
@anonym_autor určite choď. Moja kamarátka po škole nešla učiť. Pracovala v rôznych firmách a pri vlastných deťoch si to rozmyslela. Pre prázdniny s deťmi išla do školstva. Vraj je to náročnejšie ako čakala, ale ostáva pre možnosť prázdninovať s deťmi. Možno aj ty sa verátiš, keď budeš mať sama deti.
Inak si myslím, že to učitelia majú ťažké. Pokiaľ ide o plat, tak neviem či to platovo nezávisí od vedenia školy a v niektorých školách zarábajú služobne starší kolegovia oveľa viac na úkor mladých. Možno sa mýlim. Rada by som sa mýlila.
@anonym_3d7107 platy v školstve sú tabuľkové, starší učitelia majú vyššie preto, lebo platy stúpajú v závislosti od odrobených rokov. Je to nezmysel, akoby nemohol byť učiteľ s piatimi rokmi praxe lepším, ako iúčiteľ, ktorý je päť rokov pred dôchodkom. Celkovo je to ale bieda, keď si vezmeš, aké sú dnes deti
@anonym_3d7107 platy v školstve sú tabuľkové, starší učitelia majú vyššie preto, lebo platy stúpajú v závislosti od odrobených rokov. Je to nezmysel, akoby nemohol byť učiteľ s piatimi rokmi praxe lepším, ako iúčiteľ, ktorý je päť rokov pred dôchodkom. Celkovo je to ale bieda, keď si vezmeš, aké sú dnes deti
@anonym_50252c ja mam 20 rokov prax v odbore, povedala mi personalistka ze mi vedia prax zaratat aj z toho , mozno 2/3, + materska
@anonym_autor si mladá. Choď a vyskúšaj. Keď zistíš, že to nie je ono, myslím, že nebude problém sa vrátiť do školstva. Ja som mala kolegov učiteľov v korporáte. Nešli do školstva kvôli peniazom, potrebovali zarobiť na hypotéky...
@anonym_autor mám krátko po tridsiatke, učím fyz-mat, školy sa o mňa bijú, môžem si vyberať, ale tiež uvažujem nad odchodom. Z jediného prostého dôvodu, nemám partnera a ak chcem sama fungovať, tak z 1000€ nevyužijem. Je to síce smutné, ale tak to je. Možno časom, keď budem mať lepšiu finančnú istotu, tak sa určite vrátim, lebo práva s deťmi je úžasná.
@anonym_4d8529 v akom meste učíš? môžeš aj ss
@zuzanockamt chodim na siedmu - niekedy stiham, niekedy beriem domov. je to narazove. ja som hlavne rada ze povinna pritomnost je priama cinnost, porady, pridelene dozory a rodicka. Takze naozaj je volnost v manazovani si volneho casu, a radsej vybehnem po robote na chalupu a k praci sa vratim vecer... je to flexibilne.
ale viem, ze su skoly kde trvaju na povinnej pritomnost na pracovisku do 13:00,14:30 dokonca.... robit tam, tak tam by som trpela ;)
@anonym_004f1f tak to je zaujímavá škola u nás len 7h končí 14.45
@letfenixa tak dufam ze budem pracovat iba v takych skolach, kde pevna dona bude totozna s rozvrhom ;) dozory cez prestavky nemyslim, ale u nas si striedame dozory v jedalni --- a teda ten den som najdlhsie v robote, AZ do 14:00!!!! ;)
@anonym_004f1f tak to je zaujímavá škola u nás len 7h končí 14.45
@tortelinka dedina. skor sa zacina, lebo spoje ;) a aj prestavky mame kratsie, aby deti autobusy postihali...
@letfenixa tak dufam ze budem pracovat iba v takych skolach, kde pevna dona bude totozna s rozvrhom ;) dozory cez prestavky nemyslim, ale u nas si striedame dozory v jedalni --- a teda ten den som najdlhsie v robote, AZ do 14:00!!!! ;)
@anonym_004f1f my máme pevný rozvrh dozorov, a ten, kto má v satniach/jedálni, má byť do13,45, reálne je, kým neodíde posledný žiak.
@defulik odborné školstvo presne takýchto učiteľov potrebuje. Z praxe. Spravila si dobré rozhodnutie aj voči žiakom. Je úplne iné, keď ich učí človek, ktorý zažil realitu mimo školstva..
@anonym_autor ja odporucam zostat a uzivat si to a venovat sa didaktickym hram a detickam. To mas bez bonusu tipujem peknych brutto 1400-1500 eur ako stale juniorka. Anglictinu vie na zapade kazdy a v uk uz uplne kazdy. Neviem co mas s nou akoze robit. ake mas znalosti okrem toho to je dolezite. tabulkovy plat je sice limit na jednej strane ale istota na druhej. Ak chces vyskusat realny svet tak mozes skusit.
@anonym_autor mám to úplne rovnako a tápam. obzvlášť teraz počas dovolenky. Nebaví ma to. Som vyčerpaná.
@anonym_autor mám to úplne rovnako a tápam. obzvlášť teraz počas dovolenky. Nebaví ma to. Som vyčerpaná.
@lenka8p Áno, ja takisto počas dovolenky mám vždy takéto pocity, potom sa cítim za také pocity ešte navyše vinná...🙃
Držím palce.
Tiež som nad tým rozmýšľala. Som učiteľka v MŠ. Plat v čistom 890. To si ešte veľa vecí do škôlky kupujem za vlastné peniaze. Prídem domov stále niečo chystám, vystrihujem. Stále máme všelijaké akcie, prípravu na ne robievam aj cez víkend. Do toho ešte 5 mojich detí. Tiež by som chcela takú prácu, keď prídem domov a vypnem. Keby sa to aspoň oplatilo robiť, ale za tie peniaze to nestojí. Neviem však čo by som išla robiť. Ty z angličtinou máš veľa možností.
@anonym_autor anglictina je velka vyhoda, sama som ucitelka, len inych predmetov, ak by som mala ang, uz neucim. Som v skolstve dlho, nevladzem psychicky riesit blbosti na ZŠ…skus firmy, prip. Online doucovania skupinove cez portaly doucma a podobne - jazykove skoly(kde pridu ozaj ti, ktori sa chcu nieco naucit) je to velmi narocna profesia, ja to sama viem.

@zuzanockamt chodim na siedmu - niekedy stiham, niekedy beriem domov. je to narazove. ja som hlavne rada ze povinna pritomnost je priama cinnost, porady, pridelene dozory a rodicka. Takze naozaj je volnost v manazovani si volneho casu, a radsej vybehnem po robote na chalupu a k praci sa vratim vecer... je to flexibilne.
ale viem, ze su skoly kde trvaju na povinnej pritomnost na pracovisku do 13:00,14:30 dokonca.... robit tam, tak tam by som trpela ;)
@anonym_004f1f velku pravdu si napisala ze ked do skolstva pride niekto kto predtym robil v sukromnej sfere tak si povie ze aka pohodicka. Ked niekto robi len v skolstve bez inej skusenosti, tak ma pocit ze ma toho strasne vela 😀