icon

Opatrovanie v Rakúsku s malým dieťaťom

simdi
26. júl 2015

Ahojte baby, neviete mi povedat ci je moznost opatrovat v Rakusku pripadne aj v inej krajine starsich ludi s tym, zeby som si mohla zobrat so sebou aj mojho maleho 3-roc.syna? Pripadne aj ina praca s tym, zeby som chodila na turnusy? Je to pre mna dost dolezite, prosim poradte mi.

katarinamarkova
26. júl 2015

@simdi prepac ale jedina otazka co mi napada....robila si niekedy opatrovatelku starsim bezvaldnym ludom? vies vobec co to obnasa?

- 3.rocne dieta potrebuje aby si sa mu venovala....ak teda nechodi do skolky
- potrebuje deti, kolektiv
- potrebuje prechadzky, spoznavat svet

- ako opatrovatelka budes na 99% a 24/7 priputana k starsej bezvaldnej osobe ( pretoze culi starki opatrovatelku nepotrebuju)
- budes k nej musiet mozno vstavat v noci castejsie ako k malemu dietatu ( 50/50)
- budes ju s velkou pravdepodobnostou bud podopierat, ci vozit na voziku
- dost velka pravdepodobnost, ze starky, starka budu dost dementni
- ak sa dostanes do domu niekde mimo mesta, tak do obchodu sa dostanes mozno raz tyzdenne, ked pridu za starkym pribuzni.....
- je velka pravdepodobnost ze so starkou, starkym budes chodit po doktoroch
- plus je caste ze tito ludia jednoducho umieraju, obcas trpia, kricia, robia blbosti.....tento pohlad ( ano pre dieta je prirodzene vidiet aj toto, ale mozno raz v za x rokov, a nie po par tyzdnoch ako mamke zomrie ujo o kt. sa starala bude vidiet babku, co tiez zomrie.....a dalsieho dedka co ani behat nevie a len nadava a vrci....) by som dietatu nerada dopriala

k inej - stabilnej ( pretoze opatrovanie je o tom, ze nikdy nevies kedy sa rodina rozhodne ze koncis, resp. kedy dotycny umrie a ty ides opatrovat do ineho mesta) praci, kde by ti maly chodil do skolky a ty by si pracovala a po prac. dobe sa mu venovala - k tom sa priklanam NO problem.
ale opatrovanie, s tym, mat pri sebe tak male dieta - nie.

simdi
autor
26. júl 2015

@katarinamarkova ahoj, dakujem za nazor, toto vsetko co si napisala si uvedomujem, ale tiez vem, ze niektori starsi ludia su relativne zdravi a potrebuju skor spolocnicku, skor taketo nieco by bolo pre mna vhodne, viem, ze kamaratka ma velmi zlatych dochodcov manzelov a nema s nimi vela prace, len tam je male dieta vylucene, tak skusam zistit nieco o tom tu, ale nevadila by mi ani ina praca, len s tym, aby som ho mohla mat pri sebe. Totiz tu u nas v okoli je vsetka praca ako tak platena na 3 zmeny a to je pre mna nerealne, nemam ho moc kde nechavat a cez prazdniny je to este horsie, kedze je skolka zatvorena a robit za minim.mzdu, kde este preveiem kopec penazi mi tiez moc nevyhovuje, to by sme zasa nevyzili, tak preto este uvazujem o tejto alternative.

kiki68
27. júl 2015

je to nevhodne, opatrovat seniorov je narocne, vobec tam je kopec bakterii co prichadzas do styku s tym, neviem ako do toho zakomponovat 3 rocne dieta,co ej zdrave, aktivne, rozprava aj hlasno. Radsej ked uz tak robit niekomu babysitting s tym,ze by si tam mala aj svoje dieta. Inak si to neviem predstavit.

bosoriak
27. júl 2015

@simdi hlboko suhlasim s @katarinamarkova . Uplne ine je, ak sa staras o svoju rodinu a uplne ine, ak sa staras o cudzieho cloveka. A to este nespomenula lahodky ako osobna hygiena, prebalovanie, umyvanie, osetrovanie prelezanin, krmenie a podobne. Osetrovatelstvo je velmi velmi narocna praca, nie je to nejaka brigada, ktoru zvladne kazdy. Navyse si nemyslim, ze z bezpecnostneho hladiska ti vobec niekto dovoli sa zamestnat a mat dieta pri sebe, to si jednoducho ziadny rozumny zamestnavatel nevezme na triko.
3-rocne dieta nebude poslusne sediet na stolicke, co ak niekde spadne, popali sa, strci prsty do zasuvky, popapa tabletky rozsypane po nocnom stoliku, vypadne z balkona, kym ty budes povedzme sprchovat klienta?

Nie, trojrocne potrebuje bud skolku alebo opatrovatelku. A ano, situacia je katastrofalna co sa penazi tyka, ale musis to vymysliet nejako inak.
Vela stastia.

158polica158
4. aug 2025

@simdi ahoj aj si našla ? Ja by som tiež rada išla touto cestou aspoň na pár mesiacov. Pred tým som robila opatrovateľku 9 rokov mala som výbornú rodinu ja som tam mala povolené aj návštevy pri babke že tam priateľ mohol so mnou byt aj dva týždne vkuse len žiaľ ako som skončila opatrovať koli tehotenstvu o 2 týždne na to babka zomrela čo je veľká škoda lebo by som sa rada vrátila ako som spomínala aspoň na pól roka opatrovať a chcela by som si aj syna brat so sebou.