Opatrovateľky seniorov v Rakúsku - skúsenosti

adamko5
29. nov 2014

Ahojte,neviem ci tu uz nieco take je...tak vyskusam..hladam si surne pracu opatrovatelky v Rakusku..tak sa mozte pridat..ak mate ake take skusenosti a podobne...dakujem...

zuzanapd
29. nov 2014

1. vzdelanie... zdravotníčka alebo kurz v počte po novom už 220 hodín, doklady preložené do nemčiny s úradnou pečiatkou
2. reč ???
3. prax
4. ak prax, tak odporúčania od rodín, kde si už robila, písomne plus kontakt na ne
5. životopis v SK a nemčine
... to sú základné veci, potom už len oslovovať agentúry, ktoré sprostredkúvajú prácu, poprípade ísť súkromne, ak si nájdeš privat pflege arbeit
...pracujem tu už piaty rok
... a nie je to také zelené, ako sa to zdá... obeta, kontakt so svojou rodinou,... peniaze sú lákavé, ale treba si dať pre a proti, prečo to chceš robiť...

mawka
29. nov 2014

@adamko5
agentury ta zoderu z koze, platovo to vyzera fajn, ale realita je ina, kedze musis platit odvody a tie sa zvysuju. chod radsej do nemecka a najlepsie si nieco najst sukromne.
hlavne to chce nemcinu a ako pise @zuzanapd tak zdrav. vzdelanie alebo kurz.

Opatrovat by som do rakuska nesla. Na dochodok ti to vela neurobi a tie odvody su tam nenormalne.
Ked do rakuska, jedine opatrovat do heimov. inak to by zase zaujimalo mna, ze ako to prebieha, kto moze-nemoze robit v heime a za akych podmienok.

anuska74
29. nov 2014

@mawka
v heimoch pracujú naše sestry tak, teraz už napr. tie ktoré majú diplomovanú sestru a vyššie, pretože máloktorá vie nemčinu až tak super, aby hned išla do nemocnice, tak najskor tam pracujú, a niektoré potom vyskúšajú nemocnicu.
adamko 5
ak nemá deti aj opatrovanie nie je zlé, ale už určite nie to čo volakedy, treba mať šťastie na rodinu agentúru.
skús diskusie na at. slováci, zzz a pod. tu nedostane š tolko informácii

mawka
29. nov 2014

@anuska74 pojem diplomovana sestra je v rakusku a nemecku trosku iny. rakusanky a nemky nematurovali nikdy ako sestry, maju len tri roky skolu a certifikat. takze nasa bezna zmaturovana sestricka /hovorim este o mojej generacii/ je pre nich akokeby diplomovana. kym nase sestry po 4 rokoch boli hotove, tam vyjdu nehotove po troch rokoch a nasledne si robia - dorabaju vzdelanie. to uz mam zistene.
mna skor zaujima ako sa tam da dostat, lebo napriklad znama ma VS v uplne inom smere, ale 6 rokov robila opatrovatelku, nemcinu ma super a uuuplne v pohode ju zamestnali v mobilnej sluzbe. ja ako sestra mam problem s nostrifikaciou, nakolko mi chyba prax. nase ministerstvo mi nostrifikaciu neda. ale pritom vzdelanim som hotova sestra. ktoru by rakusania brali hned, ale nemam nostrifikaciu. a prave preto ma to zaujima, ze ako sa tam do heimu dostali robit opatrovatelky bez zdravotnickeho vzdelania, pripadne s nizsim zdrav,. vzdelanim a bez praxe. a casto krat s velmi slabou nemcinou.

anuska74
29. nov 2014

@mawka
Ja takú nepoznám len zdravotné sestry, prípadne opatrovatelky tam neviem ako to je. ale v heime musíš mať uzanané vzdelanie v rakúsku, no a Rakúsku nie je heim ako heim, tá mobilná služba aj tam možeš robiť všeličo ja so chvílu optrovala a mám aj uznané vzdelanie a tak som mohla doma aj pichať inzulín podkožné inj., peg sondu ošetriť .

mawka
29. nov 2014

@anuska74 teraz par dni dozadu som sa docitala, ze ak mam u nas malu prax, tak na povolenie od magistratu mozem robit pod dohladom a musim si tam urobit prax, teoriu a potom nejake skusky. aj ked teda ked som citala uznavanie vzdelania z rakuskej strany, tak tam maju podmienku 4600 hodin teoria aj prax, cize oni do toho zaratavaju aj studium. zatial co u nas nezaratavaju studium, len cistu prax. no, mam v tom gulas aj tak. lebo keby to bolo ze 4600 hodin, tak to mam aj so skolou urcite.

katinka71
29. nov 2014

ja pracujem v heime ako dipl,zdravotna sestra,nasa 4 rocna s maturutou nestaci aby ti uznali ako diplomavanu zdr,sestru v rakusku, mam este plus 2 roky dipl sestra z sk a 17 rokov suvislej praxe,ak mas 4 rocnu zdravotnu si musi urobit nostrifikaciu v rakusku ,kolegyna mala tak zobrali za pflegehelfern a mala podmienku do roka si urobit tu nostrifikaciu popri robote,v nasom heime cudzinky nezoberu za pflegehelferin jedine ze maju ich 1 rocnu skolu ukoncenu sko plegehelfer,nemcina musi byt,lebo stalo sa ze mali uznanane papiere a nemcinu slaba tak ich do 2 tyzdoch prepustili,
@mawka

anuska74
29. nov 2014

@mawka
A ako si na tom s nemčinou ?

mawka
29. nov 2014

@katinka71 nemcina praveze v pohode. ak potrebuju papier, nie je problem ist na skusku, vlastne aj tak si ju chcem po novom roku urobit.
a ano, tak som myslela, ze by som robila na nizsej pozicii s tym, ze by som si u nich spravila skolu popri robote.
@anuska74

marienka1703
29. nov 2014

@adamko5 ja ti to napisem v skratke,,,,,,, skusenosti aj dobre aj zle,pracovala som tak 6 rokov,kazdy si tym musi prejst sam,,no co odporucam je vediet nemcinu,,,pretoze pri tazsej diagnoze pacienta ju budes potrebovat

katinka71
29. nov 2014

@mawka tak uz iba rozposlat ziadosti do heimov a chodit na osobny pohovor

anuska74
29. nov 2014

@katinka71 ja mám vzdelanie tak ako ty len teraz som bola dlho na MD, ak by som dal za rok nemčinu na slušnú úroveň tak by som chcela si hladať prácu v AT.
Ako to je v heime s oš. procesom, je to náročné ?

katinka71
29. nov 2014

na osobnych pohovoroch sa prave pytaju na ose,proces,tak sa priprav dobre nato,my vsetko to mame cez pocitac ,musis vediet konkretny program a potom to ide,vela sa musi dokumentovat a presne ,lebo pri umrtiach si pride vsetko kontrolovat sudny lekar,

katinka71
29. nov 2014

@anuska74 🙂

anuska74
29. nov 2014

@katinka71
Ďakujem, ja som sa potom učila oš. proses keď som robila si diplomovanú. a začali používať aj v praxi, len som potom išla na md, zas ja som mala v at. babku a snou som bola od rána do večera v nemocnici, dcéra bola Dr. tak zhruba viem ako to tam bežalo.

beatabrutenic
11. jan 2016

dobre ranko prajem prosim vas neviete mi poradit,alebo niekto tuna z vas? pracujem ako opatrovatelka a chcela by som v altersheime..viem ze treba k tomu nostrifikaciu a odpracovane hodiny neviem presne okolo 1400...zaujimalo by mna ci staci mat len odpracovane hodiny na slovensku alebo treba este aj nostrifikaciu robit...ak mate niekto skusenost prosiim vas o radu dakujem beata

88patka88
11. jan 2016

@zuzanapd presne tak Zuzka ako pišes veľa veľa obety hlavne pre mamky čo odchadzajú od rodín a tie zárobky už tiež niesu to co kedysi..takisto je velmi dolozite ak nie rozhodujuce kde sa clovek dostane nikdy dopredu naozaj neviete kam idete uz som s tym chcela tisickrat prastit zial nas system nas tlaci nasimi biednymi platmi ....o tomto sa da vela ale ak si niekto mysli ze su to jednoducho a rychlo zarobene ,,velke" peniaze nech nad tym ani neuvazuje..

fabienamata
12. jan 2016

zdravotne sestricky ,ake mate skusenosti ,uznali vam povolanie zdrav.sestry v De. alebo v A. ked ste mali potvrdenie z ministerstva zdravotn. o rovnocennosti vzdelania?

http://www.health.gov.sk/?potvrdzovanie-rovnoce...

Alebo diplomovane sestry tam pracuju ako osetrovatelky? Ako to bezi v praxi s uznanim nasich slovenskych skol? zaujimaju ma aj ostatne povolania, napr. rtg laborant, operacne sestry, anesteziologicka sestra.