icon

Oplatí sa byť učiteľom?

mackavovreci
7. feb 2025

Viem že takýchto diskusií je tu stovky. Ale zaujímalo by ma, ako to práve vy učitelia vnímate, váš pohľad na prácu. Či keby máte možnosť zmeniť minulosť, tak by ste sa vydali inakším smerom. 🙂

Strana
z4
lentilka78
7. feb 2025

@deti95060810 rovnaku skúsenosť mam z našej ZŠ, vyhoreni učitelia, či ženy či muži... dokonca tam učia učitelia o ktorých aj deti vedia, že požívajú vo veľkom množstve alkohol, poriadny vzor pre deti, keď vidia ísť učiteľa o 12.15 cez prestávku z vinárne s bandaskami vína do auta... To si len tak odbehnú z prace na nákup, akurát v čase keď deti chodia okolo zo školy

peja65
7. feb 2025

Pánko sa zavzdušňuje na zlej adrese...choďte sa sťažovať na Ministerstvo školstva, nech zrušia/skrátia prázdniny. Je to veľmi úbohé a trapne sa tu na MK navážať do učiteľov...asi sa musíte veľmi nudiť 🙄

euka210
7. feb 2025

@mackavovreci manzel bol pocas covidu izolovany so synom v izbe a bol aj pri on line vyucovani a vsetko pocul...tusim tretiak bol syn vtedy...manzel po tych par dnoch povedal, ze obdivuje tu ucitelku...ze on mal dost z tych deti...

lentilka78
7. feb 2025

@euka210 tak cez covid to bol extrém, ale tiež nie je učiteľ ako učiteľ, jedno moje dieťa malo takmer plnohodnotné vyučovanie aj online, samozrejme to bolo také aké to bolo, ale dalo sa to zvládnuť, pani učiteľka sa venovala celé doobedie deťom, nosila nám pracovné listy domov(len vonku ku bráne v ruskach), komunikovala kedykoľvek, jej by som dala aj 2nasobny plat a medailu... Druhé dieťa malo učiteľku, ktorá 5 vyučovacích hodín vtesnala do 1,5 hodiny a reálne sme sa všetko učili sami doma s deťmi, komunikácia nula bodov, čiže nie ne učiteľ ako ucitel

fruitys
7. feb 2025

@letfenixa a sú s takou formou spokojní? Čo sa financií týka, vyžijú?

domkakvet
7. feb 2025

@mackavovreci ako kazde povolanie ma to svoje plusy a minusy, uz si len vybrat komu co vyhovuje.

letfenixa
8. feb 2025

@fruitys áno, sú spokojní, aj vyžijú. Ale s partnerom.

ivangeline
8. feb 2025

Ja chcem zas zmeniť smer a stať sa učiteľom. 🙂

mooonika1975
8. feb 2025

@lentilka78 a keď ja tu vidím každý deň matky fotit pohárik s alkoholom, s popisom kde ju vsetky podporujú, že áno, aj ja by som si dala a idem si naliať, to je aký vzor pre dieťa? Rodič he najväčší vzor, nikdy som učiteľa nebrala ako vzor, len ako niekoho kto mi dáva vzdelanie. Btw, minule bol rozhovor s lekárkou z odvykacky a jeden pohárik áno, ale raz za dva týždne, je v norme.

mooonika1975
8. feb 2025

@lentilka78 tak ako človek, jeden je starostlivejšie, druhý tá zranuje, ako predavačka, jedna ti ochotne ukáže, druha odvrkne, ako lekar, snaží sa pomôcť a druhý urobi najnutnejšie. Každé zamestnanie je o človeku v prvom rade .

lentilka78
8. feb 2025

@mooonika1975 ja nie som abstinent, ani môj muž, ale bežné alkohol nepozivame, občas si dáme večer pohár vina, piva. Ale moje deti ma nikdy opitu nevideli, ani len pripitu, na to si dávam sakra pozor.
Len nemyslím si, že je na mieste, aby učiteľ cez svoju pracovnú dobu chodil na nákupy alkoholu, taky ôsmaci, deviataci keď ho vidia, je im potom na smiech z toho. Dokonca tento konkrétny mal aj problémy v škole, lebo pil cez pracovnú dobu, nevyhodili ho, ale mal nejaké pokarhanie.

lentilka78
8. feb 2025

@mooonika1975 áno súhlasím, vždy je to o ľuďoch, ale v tejto téme sa bavíme o učiteľoch ... Preto ako hovorím sú učitelia, aj ja si na takých spomínam z detstva, ktorým by som dopriala aj 2nasobny plat za ich úsilie, aj viac voľna, aj akékoľvek iné výhody a potom sú takí, čo si nezaslúžia ani to co dostávajú.

zuzanockamt
8. feb 2025

Celkom by ma zaujímalo, prečo nevznikajú diskusie - oplatí sa byť predavačkou/kuchárom/poštárkou/vodičom/pekárkou atď. Kope sa len do učiteľov. Aha, zabudla som, na SR vie každý učiť, lebo každý chodil do školy. Úbohí ľudia.

zuzulkika
8. feb 2025

@sasa1310 naši učitelia prídu na 3dni ma začiatku a na konci prazdnin tiež na 2, 3dni.Ale verím,že inde to tak nemusí byť.

mackavovreci
autor
8. feb 2025

@zuzanockamt zaujíma ma to z toho hľadiska, že by som sa chcela tým smerom vydať, preto som aj túto diskusiu založila. 🙂 Ale je pravda, že iné povolania sú menej rozoberané.

mackavovreci
autor
8. feb 2025

Ďakujem veľmi pekne za vaše názory/vyjadrenia 🥰 a je mi ľúto, že tu musela vzniknúť menšia dráma kvoli jednotlivcom.. Ale to sa vždy niekto taký nájde

zuzana76
8. feb 2025

@mackavovreci ja ti to poviem tak, budu ta prepierat vsade a takmer vsetci, ak si chces zachovat zdrave nervy, vydaj sa radsej na inu drahu. ja by som mojim detom neodporucala ist studovat pedagogiku. Nevravim, ze by som im zabranila, lebo dospelemu nezabranis, ale dnes je povolanie ucitela tak zdehonestovane spolocnostou, ze nizsie je uz hadam len prostitutka.

lentilka78
8. feb 2025

@zuzana76 asi by som to neprirovnavala až k prostitutkam🙈ale chápem ze si to napísala s nadsazkou..
Chapem, ze byť učiteľom musí byť veľmi psychicky náročné, kopa rodičov je pritiahnuta za vlasy, deti sú problémové, plus aktuálna situácia na školách do toho...ja by som to robiť nemohla
Kamarátka je učiteľka na 1-4 a sama vraví, ale so smiechom ze byť učiteľom není povolanie ale diagnoza😁 dáva si dosť pozor aj mimo školy, kde sa ako prezentuje, berie to niekedy až moc zodpovedne, raz sme boli na jarmoku a dali sme si pivo a stretla rodičov svojho žiaka, skoro sa prepadla pod zem, že čo si o nej pomyslia 😁

euka210
8. feb 2025

@lentilka78 moji boli vtedy len na 1.stupni, druhy neviem ako to mali. Aj prvak, aj tretiak to mali dobre, len tretiak mal divu chlapcensku triedu, ucitelka mala s nimi co robit. pri prvakovi som sedela a hoci mal starsiu ucitelku, tak jej to slo dobre, mala system, deti robili, veci naviac nam posielala cez edu.

mooonika1975
8. feb 2025

@lentilka78 ale to neovplyvnis, len preto že je učiteľ cakas od neho niečo ide ako jeho ľudskosť?

zuzana76
8. feb 2025

@lentilka78 no obtieraju si o teba usta od ziaka, co este neukoncil skolsku dochadzku az po celu verejnost, vid tu prispievatela. Vsetci hodnotia kazde tvoje jedno slovo a gesto. Vsetci maju pocit, ze kedze ucitel je verejnym zamestnancom, tak vlastne kazdy moze zasahovat do jeho kompetencii, lebo ved verejnost sme vsetci. A mohla by som pokracovat. Povolanie ucitela kleslo na same dno. S prostitukou som to porovnala, lebo ucitelske povolanie dosiahlo maximum znevazenia v spolocnosti.

Strana
z4