icon

Oplatí sa podať výpoveď bez novej práce?

naty__
6. feb 2025

Ahojte,

Momentálne pracujem v jednej firme skoro 2 roky, plánujem podať výpoveď. Už dlhšie si hľadám niečo nové, ale pri 2 ponukách kde o mňa mali záujem, som neuspela z dôvodu že niesom vo výpovednej lehote a teda nemohla by som nastúpiť čo najskôr.
Moja otázka znie, dať výpoveď a počas 2 mesačnej lehoty si samozrejme aktívne hľadať prácu, prinajhoršom ísť po skončení prac. pomeru na dávku v nezamestnanosti? Aký je váš názor? Mám trochu obavy, že čo ak si nenájdem prácu a podobne.. ale nechcem byť už zaseknutá na tom istom a mám pocit, že kým nepodám výpoveď, tak novú prácu si ani nenájdem... mám 22 rokov a prvé zamestnanie

Ďakujem za názor

chrobak7
6. feb 2025

@naty__ Najprv si nájdi zamestnanie a potom daj výpoveď. A také zamestnanie, kde pochopia, že nie každý je na špagátiku a môže nastúpiť okamžite, ale že dobrí zamestnanci končia predchádzajúce zamestnania formou výpovede. Ak ťa naozaj budú chcieť, tak tie 2 mesiace počkajú. Ak ťa súria, tak niečo u nich nie je v poriadku - buď im okamžite odchádzajú ľudia, alebo majú zlý manažment ľudí. Takú prácu ani neber.

Ak dáš výpoveď a potom budeš hľadať prácu, môže sa stať, že si ju nenájdeš ani po pol roku. Podpora skončí.... a čo potom? Máš rezervu, z ktorej by si vyžila ešte nejaký polrok až rok?

naty__
autor
6. feb 2025

@chrobak7 áno rezervu mám na cca 8 mesiacov, z ktorej by som vedela vyžiť po ukončení 6 mesačnej dávky v nezamestnanosti, keďže nebývam sama a neplatím vsetko sama.. Aj mne príde samozrejme logické najskôr nájsť prácu a potom dať výpoveď, ale už mám pocit že som v začarovanom kruhu - tam kde by o mňa mali záujem je problém že ešte niesom vo výpovednej.. A preto mám pocit že čím dlhšie to budem naťahovať tým to bude horšie a ostanem tu zaseknutá 10 rokov už s pôžičkou na krku, možno deťmi a podobne a potom už bude asi väčší problém si nájsť inú prácu.. :(

melanta
6. feb 2025

@naty__ máš 22 rokov a pracuješ 2 roky. Ozaj nie je na mieste, dávať výpoveď bez ďalšej práce. O akom začarovanom kruhu píšeš? Robíš 2 roky, ak chápem správne, žiješ u rodičov, čiže nefinancuješ si vlastné bývanie, nemáš deti. Teraz je ten čas, kedy máš získavať pracovné návyky a skúsenosti. Kedy máš pracovať na tom, aby si získala trpezlivosť, aby si sa naučila dôslednosti a zodpovednosti. Takýmto spôsobom to nepôjde. Ak chceš v živote niečo dokázať, nielen prežívať, tak sa zatni - hľadaj zamestnanie a výpoveď dávaj až keď budeš mať nový job. Každý seriózny zamestnávateľ vie, že človek musí dať výpoveď a má výpovednú dobu a počká. Ak nie, to máš prvý znak neserióznosti. Pre takého nechci pracovať. U teba sa serióznosť bude posudzovať podľa chovania - písať po 2 rokov, kedy si toho až toľko nemohla dokázať, že si v začarovanom kruhu, to seriózne nepôsobí. Chápem, ak ťa práca nenapĺňa a je namieste chcieť vyskúšať viac, ale ak si chceš do budúcnosti budovať dobré CV, musíš ísť na to inak, nie takto.

naty__
autor
6. feb 2025

@melanta Nie nebývam už s rodičmi, ale s priateľom a financovanie domácnosti máme rozdelené, priateľ zarába podstatne viac ako ja, dokáže platiť viac a mne sa podarí každý mesiac aj niečo ušetriť z výplaty.. podotýkam že obaja máme rovnaký vek, rovnakú školu, rovnako 2 roky praxe a obaja robíme v rovnakom obore - doprava/ logistika..
Ten začarovaný kruh bol myslený skôr tak že mám obavy ak tu ostanem a nedám výpoveď, nič sa nezmení a ak aj nájdem nejakú ponuku kde o mňa "prejavia" záujem, bude problém s tým že nie som vo výpovednej a vlastne zostanem stále na rovnakom bode.. Čo sa týka zodpovednost, trpezlivosti, dôslednosti - dovolím si povedať, že všetky tieto vlastnosti mám, v práci somnou nikdy nebol problém, vždy spravím to čo treba a najlepšie ako dokážem, rýchlo sa učím hocičo nové, ale viem že súčasná práca si ma neváži a viem že sa to nezmení či tu zostanem 2 roky alebo 10.. Myslím si že mám na viac, len zatiaľ som nedostala som príležitosť dokázať to.. :(

ivanakal
6. feb 2025

Vzdy je to risk. Ja ti poviem moju skusenost. V poslednych 2 zamestnaniach som davala vypoved bez toho, ze by som mala novu pracu. Prvy krat som mala male deti a bola to velmi casovo narocna a stresujuca praca. Do 2 mesiacov som si nasla novu. 🙂 Teraz naposledy som dala vypoved, a z 3 pohovorov na ktorych som bola, som na 2 uspela. Toto moze ale nemusi byt tvoj pripad. Musis to dobre zvazit. Tiez si myslim, pokial by ta novy zamestnavatel chcel, pocka na teba 2 mesiace.

dancingqueen321
7. feb 2025

@naty__ v tvojom pripade by som nedala vypoved bez ponuky. Aj s ohladom na aktualnu situaciu na pracovnom trhu. Aj keby si job nasla, su situacie, kedy kratko pred nastupom zmenia nazor a nebude ta treba… z roznych dovodov. Ja by som hladala job, kde na mna pockaju. Ved ked mas pracu, nemusis sa s tym ponahlat. Nie si nutena im vyjst v ustrety.

salomuska
12. feb 2025

Tiež mám pocit, že v súčasnosti na pracovnom trhu majú výhodu ti, ktorí sú voľní “ihneď”. Bolo by dobre, keby sa vyjadrili v diskusii hlavne ti, ktorí si za posledné 1-2 roky hľadali novú prácu. Naozaj je to teraz tak, že zamestnávateľom sa moc nechce čakať.

ibatanecnica
12. feb 2025

@salomuska ja som minuly rok menila pracu. Nastupila som po 2 mesiacoch kedze som zaucala aj inu kolegynu a pockalina mna. Inu moznost nemali ludi potrebovali 🙂 aj ked ja som v takom odbore ze by nebol prena risk dat vypoved a hladat si potom pracu