icon

Oplatí sa práca opatrovateľky?

dajana40
16. okt 2016

Ahojte viem, ze tato tema je xy spomenuta ale ja sa chcem spytat k aktualnej dobe , ci sa tato praca este oplati mate stym skusenosti?

mamulka211
16. okt 2016

Na Slovensku?

lucinka511
16. okt 2016

vraj to bohvieco nieje,zarobis tak 800 e na mesiac ale skoro kazdy kvartal s daco placi plus agentura kt by uz ale podla zakona nemali brat poplatky od opatrovateliek a stle to robia

mawka
16. okt 2016

nie. neoplati. si zavreta u cudzich ludi, bud si neoddychnes alebo sa nudis, dostanes 50 e na den, si to zrataj, 700 e. rodina ti sice zaplati odvody v rakusku, ale na to, aby sa ti to markantne prejavilo na dochodku, tak by si tam musela makat xy rokov.
ked si vyratas, ze dva tyzdne az mesiac nemas sukromie, prisposobujes sa, nemozes si nic robit len tak, tak to za tie peniaze nestoji. ale tak pre zeny z vychodu a z hladovych dolin je to mozno terno. ja uz nie. nieco som si vyriesila, rodina nadstandardne fajn, ale..... proste uz ne. sice na sk zarobim o 100 menej, ale budem doma. nie vsetko je o prachoch.

anetka1978
16. okt 2016

Zalezi v akej si financnej situacii a ci mas moznost si najst pracu Doma. Ak potrebujes kazde euro a nemas pracu Doma, skus. Niekedy ani nezalezi na znalosti jazyka, ci si zaciatocnicka, alebo tlmocnicka, musis mat stastie na dobru rodinu. Vela zenam pomohlo dostat sa z miziny, aj ked casto na ukor rodiny a detí.., niekedy ani nie, ale musis rozhodnut sama. Ma to plus aj minus..a myslim, ze v kazdej praci je nejake minus a plus.

mawka
16. okt 2016

@anetka1978 len zarobok sa odvija aj od toho, na akej urovni ten jazyk ma. cim lepsi a cim vyssia odbornost, tym lepsie peniaze.
ak ma niekto opatrovatelsky kurz a nikdy nerobil tuto profesiu a este ma aj iba zaklady nemciny, horkotazko sa dostane na 45/den. a to sa uz vazne neoplati. a uz vobec ne cez agenturu. lepsie si je najst sukromne. tam sa da dohodnut aj lepsi plat. agentury zdieraju opatrovatelky.

lucinka511
16. okt 2016

@mawka no skor ako jazyk zalezi an tom ci opatrovatelka bude prisposobiva a bude skakat ako panicka piska, ja co som mala kolegyne s ylou nemcinou, nikdy nemali nizsii plat ako ja,to iste potom aj v nemocnici, zalezi o stasti,, vela ridnam nezalezi an dokonalosti jazyka ale skor na tom aby bola schopna a porobila to,co treba samozrejme ak je narocnejsi stav tam uz je dolezite aj vzdelanie a aj jazyk,tam oaptrovatelku nezoberu ale zdr,sestru,,ale vela babiek potrebuje len vymenit plienky a dohliadnut na to ten denny rezim,,,,

mawka
16. okt 2016

@lucinka511 casto je to o tom, ze robis saska rodine viac ako pracu opatrovatelky. ja teda nie, mala som aj taku skusenost a sla som prc z takej rodiny. vykonavam len cinnosti ake su dohodnute a nie som dievca pre vsetko. toto je kamen urazu slov. opatrovateliek, strcili by sa za almuznu rodinam do zadku. to za tych 50/den nestoji. veru ne. lebo ked si na nohach od rana od 6.00 a s tazkym pacosom hoci za 70-80/den, ale musis aj varit aj upratat, oprat, ozehlit a doslova sa rozkrajat a do postele sa dostanes o 23.00 a este dva krat v noci vstanes k pacosovi, tak to je vazne almuzna.
mam svoj nazor a nezmenim ho, pretoze mam dost skusenosti vlastnych.

lucinka511
16. okt 2016

@mawka ja som tuto pracu robila par rokov,mala som aj manyelsky par, ale nikdy som sa nejako extra nenamakala, Raz som mala babku kt bola sekirantka a stara dievka ,k tomu ucitelka,no ta bola narocna, na nervy ale potom sa zmenila,tym ze bola na tom psych horise a uz sme my roboli ako sa nam zachcelo,,,,pranie,varenie,zehlenie varenie mi nikdy nevadilo nakolko mi apson ubehol cas,lebo celych 12 h sediet pri klientovi by ma ozaj nebavilo,to ozaj som radsej urobila nieco pri com rychlo ubehol cas,,,a z mojej skusenosti su najlepsi pacienti leziaci s plienkami a kt treba polohovat, lebo si odrobis a mas pokoj, nik ta nemusi kontorlovat alebo sekirovat....no ja som sa uz potom viacej narobila v nemocnici,ked mas 37 ludi na odeleni a zvoncek kazdych 10 minut, raz som stavalo sa ze si sla na zvoncek a tych zvoncekov bolo naraz 6, to sa na sk nestavalo,,

lucinka511
16. okt 2016

@mawka a este aj ked su rodiny akekolvek zle,mas tam pokoj za dva tyzdne ides domov,mas doma 2 tyzdne pokoj , minus je ten, ze mas quazi dva zivoty a ca uteka rychlejsie,ked ma zena mle deti este horsie,ale pre take s odrastenymi detmi alebo pani pred dochodkami nieje to zle,,i ekd pravda je ze tolko uz zarobis na SK,len an Sk pracovne podmienky su teiz priserne ,velakrat nadcasy,a sa clovek nadrie....mozno ozaj lepsei ist oaptrovat ako robit niekde od nevidim donevidim za minimlanu mzdu.

mawka
16. okt 2016

@lucinka511 lebo na sk by najskor tie zvonceky museli fungovat 😀 😀 vieme, v akom stave su asi obe, ze? 😀
ano, vystihla si to presne, dva zivoty. ja mam rodinu uzasnu, bez debaty, ale vysedeny mesiac a potom doma co. nic. keby si clovek mohol privyrobit, ked je doma. sak ja deti v skole obe cez den, ale nezobere ma nikde nikto robi ze mesiac robim, mesiac nerobim. a leze mi to vrcholne na nervy, ze vlastne si presieram cas. doslova. aj tu aj doma. to mladeho, aktivneho cloveka nebavi. ano, mamka si tu oddychne, ja mozno prvych apr dni a potom ma mrle zeru. nechcem zit taky zivot.

lucinka511
16. okt 2016

@mawka no ved ano , ja som to tiez vzdala skor🙂 ale ved uz sestra na sk zarobi v cistom 700 e , pre to sa neoplati ani do rakuska na dvojtyzdnovky,,,len pre tie ,kt inu moznost nemaju je aj to dobre..bohuzial nas stat nam vobec nevie pomoct,tam je eps zakopany.

mawka
16. okt 2016

@lucinka511 presne preto sa vraciam. kvoli detom a kvoli tomu, ze doma zarobim de facto to iste. mozno budem mat o 50-100 e menej, ale mne to za to stoji. nebavi ma odchadzat a sediet na zadku niekde. ale ved chapeme sa, obe vieme, o com hovorime.

dajana40
autor
16. okt 2016

No ak v cistom naju 700tak sa veru pre ten stres a sekirovanie beoplati

mamulka211
16. okt 2016

Vyhodne je to pre zeny s viacerimi detmi. Na 4 deti mas okrem platu pridavky cca 900€,plus raz rocne danove bonusy cca2400€

mamulka211
16. okt 2016

Mam znamu,ktora berie plat 850€, 900€ pridavky a este aj rodicovsky prispevok okolo 660€, kedze ma dvojrocnu dcerku.

vroni
16. okt 2016

@mamulka211, tak vidis, ako ti klame. Maximalny rodicovsky na dvojrocne dieta je okolo 440 € 😎 😎 😎

lasina
16. okt 2016

Moja mama robí a je to o drzku.v cistom jej to vyjde 650. K tomu platí vko,sva plus agentúre.Nic moc.Bola aj v rodinách kde jej nedali poriadne najesť.Ale kde na Slovensku by tak zarobila.Je jediná zivitelka v rodine tak musí.

mamulka211
16. okt 2016

@vroni ja som v roku 2014 brala tiez na syna 660€ mala som variantu 30+6.

vroni
16. okt 2016

@mamulka211, varianta 30+6 znamena 14,53 na den. Takze by si na 660 € potrebovala 45 dni a to nema ziaden mesiac. Skoncilo mi rodicovske tento rok v maji, takze velmi presne viem, kolko cini. Cca 600€ vratane pridavkov (na jedno dieta)

mamulka211
16. okt 2016

@vroni plus sa berie okolo 6€ ak si samozivitel na den, proste dokopy som mala cez 20€ nejako. Podla poctu dni v mesiaci mi chodil tento prispevok, mna nemusis zahriakovat...

vroni
16. okt 2016

@mamulka211, ano, samozivitel, po dobu maximalne jedneho roka a za splnenia dalsich podmienok. Nie je to priamo rodicovsky prispevok, len mozny priplatok, tak ako existuju priplatky na najomne, skolne, oblecenie a milion inych. Nezahriakujem ta, len opravujem. Ty vies, o co ide, po tebe si to precita 30 inych a budu pukat zlostou, ked im povedia, ze rodicovske v takej vyske neexistuje...

uhu
17. okt 2016

Ja pracujem ako opatrovatelka v Rakúsku a oplatí sa to len v prípade že máš dobrú rodinu.No a na to musíš mať šťastie. Ja som s tým začala keď bola kríza ale doteraz si vzhladom na vek neviem nájst adekvátnu prácu na Slovensku aj ked mám maturitu a ovládam jazyky a počítač. Najradšej by som s tým skončila. Súhlasím s príspevkom lasiny.

dajana40
autor
18. okt 2016

Ja mam 25 rokov nemam deti teda nieje top až take zle manžel zarobi aj ked nie veľmi veľa pracujem aj ja ale za 400 eur v čistom chceme vziat uver a osamostatnit sa preto zvažujem tuto varuinatu, ako čítam neoplati sa to keby sa dalo aj v hoteloch pracovat na 2tyzdnove turnusy :/ ja napr nemčinu viem aktívne, kedže som 2 roky pracovala v DE len kurz by som potrebovala ale ako píšete neviem ci sa mi oplati

mawka
18. okt 2016

@dajana40 no to radsej to. mas tam zmluvu, TPP a rozhodne lepsi plat.

dajana40
autor
19. okt 2016

len škoda, že aj v hoteloch sa neda parcovat na 2jtýždnove turnusy