Oplatí sa prijať ponuku na nočné zmeny?
Zdravím,
Nedávno sa mi podarilo nájsť prácu relatívne blízko, dochádzam do nej na bicykli. Vzhľadom na lokalitu kde bývam a na to, že nemám takmer žiadnu prax mám nadpriemerný plat - dohodli sme sa na mesačnej fixnej mzde, denne pracujem 9h z toho je 30min prestávka.
Prišla však na mňa požiadavka či by som dočasne neprestúpil na nočné smeny - každý druhý deň po 12h. Vychádza to na 36-48h týždenne. Pracujem na živnosť, čiže neviem či príplatky budú možné. Na druhú stranu nechcem prijať takúto ponuku za tie isté peniaze čo mám teraz a v podstate sa nechať využiť.
Keď sa ale na to pozriem z iného hľadiska, tak mi to môže pomôcť v budúcnosti pri vyjednávaní lepšieho platu alebo pozície v danej firme.
Ako by ste postupovali?
určite vyskúšať, ak budú príplatky za nočne
Predpokladám, že sa jedná o švarc systém, aby sa "zamestnávateľ" zbavil povinností a ušetril, takže v prvom rade by som neakceptovala takúto zmluvu.
Ale keď už, tak ako živnostník máš možnosť dohodnúť si s obchodným partnerom v zmluve príplatky za noc, víkend aj sviatok.
@melanta bola to ponuka po známosti, mal som na vyber medzi zamestnancom a živnostníkom, vybral som si ale to druhé..v oboch prípadoch sme sa ale dohodli na rovnakých podmienkach
Ochota pomoct by mohla vyzerat aj tak, ze dobre, nastupim aj na nocne, ale chcem riadnu zamestnanecku pracovnu zmluvu
Vybral si si nevýhodnejšiu, ešte k tomu nelegálnu možnosť
Nie nie, nemáš rovnaké podmienky. Ty si myslíš, že máš, ale je obrovský rozdiel byť zamestnancom a obchodným partnerom. Lebo po právnej stránke si obchodný partner. Tento systém nemá žiadne výhody pre teba, iba pre firmu. Ale to samozrejme nepochopíš, ak si presvedčený, že máš rovnaké podmienky ako zamestnanec.
Rovnake podmienky a ty si vyberies zivnost dobrovolne,preco???Ako zamestnanec si omnoho viac chraneny ako zivnostnik.Mas vsetko hned zdanene,odvedene,ziadne starosti so socialkou,zdravotkou.A dovolenky,pn mas normalne platene,nie ako zivnostnik nic nedostanes.
Ked sa nieco zle urobi,nesies plnu zodpovednost a mozu ti dat tisice k uhrade,ako zamestnanec max do vysky 3m platu.Ani toto riziko,si nik neuvedomuje.
zo zdravotnych dovodov by som nocne neprijala, kym by som nebola v takej financnej situacii, ze naozaj nemam na vyber a musim.
Ked si zivnostnik, tak predsa fakturujes a je na vasej dohode, kolko to bude za nocnu. Ze si si zvolil tento sposob sam, je dalsia vec, ale zrejme sa velmi nevyznas, co to obnasa.
za mna zivnost ako za trest...nemas ziadne vyhody zamestnanca...dovolenka, pn, benefity - nepotrebujes ci nechces?
Rovnaké podmienky a ty si išiel na živnosť? Gratulujem.Okradas sám seba a zamestnávateľ sa teší,že aký si blb.
Si videl,len hodiny krat hod.mzdu a to cele na ucet,ze???Toto bol pravy dovod na takuto hlupost.
@jozinzbazin22 celý čas čo som pracoval tak iba na živnosť, zamestnaný som ešte nebol takže možno aj preto. Neviem o akých hodinách sa tu bavíš, keď som jasne napísal, že mám fixný mesačný plat, čiže bez ohľadu na to koľko hodín odpracujem, či som na PN alebo dovolenke tak stále mi príde každý mesiac tá istá suma
Stane sa ti pracovny uraz, ako zivnostnik si zodpovedny sam za seba. Aj to je "vyhoda" prace na zivnost
Za nočné si vyfakturuj viac, aký tam vidíš problém?
Dali ti rovnaký plát a na výber či budeš zamestnanec, alebo živnostník ? A ty si si vybral, že budeš živnostník? 🤣🤣🤣🤣 Fíha, tak to som ešte nepočul, že pri rovnakom plate si niekto vyberie živnosť a sam si na seba naloží povinností živnostníka a ešte je spokojný. Oni skúsili vyšlo a teraz si povedali, šak keď zobral za rovnakých podmienok namiesto zamestnania živnosť, tak poďme skúsiť aj nočné, šak on to vezme🤦 Nechápem kto dobrovoľne rozmýšľa o nočných a ešte sa pýta či búde mať príplatky, namiesto toho aby si ako živnostník určil pravidla. Šak ty si si už vyjednávaciu pozíciu dojednať a dobrovoľne zobral živnosť a teraz by si im mal ty povedať, ok beriem nočné, ale plat bude takýto. Bohužiaľ toto je slovenská mentalita nevedieť sa oceniť a byť skromný 🤦

Pracuješ na živnosť, takže nemáš mzdu. Čo sa týka toho "dočasne" - budeš mať zmluvu na konkrétne obdobie "od - do"? Ak nie, tak dočasne môže byť aj natrvalo, toho si si vedomý predpokladám. Určite trvať na zmluve od do a trvať na vyššej odmene. Ak odmietneš, si si vedomý možného ukončenia zmluvy? Keďže nie si zamestnanec, nie si chránený zákonníkom práce.
Čo sa týka lepšej pozície na vyjednávanie lepších podmienok v budúcnosti, nie si zamestnanec, ochota ti nepomôže tak, akoby pomohla zamestnancovi.