Oplatí sa zanechať živnosť a začať kreatívny biznis?
Ahojte. Pisem, lebo uz neviem kde a s kym sa mam poradit. Som na RD, pracujem 2 x do tyzdna na zivnost pre jednu firmu. Ale som strasne vyhoreta, tuto pracu robim uz vyse 15 rokov, prestava ma bavit. Nebavi ma ani chodit do prace. Velmi tuzim po nejakom small biznise, napriklad rada malujem, predavala by som na etsy, sashe a pod. Je to velmi odvazne dat vypoved v praci a venovat sa iba tomu? poradte prosim hociake rady a otvorena diskusia je vitana :D Dakujem
Však skús popri práci a uvidíš, či sa to oplatí kreatívny biznis. Za mňa keď už niečo kreatívne, tak dielničky, pre dospelých, kde si môžu niečo vyrobiť pod tvojim vedením 🙂 .. Chodila som tak, usporiadateľka sa dohodla s jednou kaviarňou, asi 3x do mesiaca to tam bývalo, aj rôzne iné, na iných miestach. Za mňa lepšia možnosť, aj väčší potenciál, než predávať obrazy.
Za mňa- pokiaľ nerobíš niečo prevratné alebo nejaké vyslovene umelecké diela alebo nemáš slávne meno, tak pochybujem v úspech. Nejaké euro si teoreticky vieš prilepšiť ale živiť sa ani náhodou. Materiály sú drahé, portálu tiež odvádzas nejaké %, reklama je ešte drahšia a veľa ľudí si radšej kúpi nejakú blbosť na Ali či Shein (viď tunajšie diskusie) ako niečo poriadne. A ak to má byť poriadne, tak to lacné nebude a veľa ľudí je lakomých alebo nemá žiaľ dosť peňazí.
Ale ved vyskúšaj popri práci ako ti to pôjde
pozri sa koľko inzerátov je na sashe kým ťa objavia a začneš predávať môže prejsť aj niekoľko rokov, skús popri práci a uvidíš
Vieš čo, ja ti v dnešnej dobe už veľmi Sashe neodporúčam. Neviem akú budúcnosť má tvoj biznis, lebo dnes je toho až až, ale v dnešnom svete transakčnej dane je pre mňa napríklad dosť likvidačné platiť ešte aj 12% províziu z predaja Sashe. Ja rozumiem, že aj oni musia z niečoho fungovať, so samotnou províziou nemám problém. Ale dobre si to spočítaj či to má zmysel. Lebo dnes platiť materiál, odvody (rok si pri živnosti oslobodená), provízie, TD a nemať premrštené ceny, keď ešte chceš aj niečo na tom zarobiť. Je to ťažké.
Podľa mňa je veľmi odvážne v tomto období, keď je všetko drahé, fakt ťažká doba....ostať bez príjmu. Ja by som to neriskovala. Skúsila by som dať do ponuky dáke moje výtvory a zistila by som, či bude záujem. Trh je dosť preplnený a predávať obrazy v tejto dobe, no neviem. Ľudia žijú z výplaty do výplaty. No určite vyskusaj
Pozri, ak si už teraz podnikateľka, lebo ty nie si zamestnankyňa, tak to popri Tom skús. Pozri čo máš v živnosti
hlavne ty nemusis nic rusit, vsak robis 2x do tyzdna na zivnots a na tu zivnost mozes robit takmer cokolvek, len si rozsiris predmet ak treba.. takze skusat mozes kolko chces.
Ty vieš aký je o ten tovar záujem, a zrátať si či ti bude vychádzať a budeš spokojná, ak áno neváhala by som a išla do toho
Tak to je dosť odvážne. V dobrom Ti radím toto nerob. Mám živnosť 15 rokov. Momentálne najhoršia situácia za celé roky.
Ak si SZČO, tak žiadnu výpoveď nedávaš. Rozšír si živnosť o ďalšiu oblasť, v ktorej chceš podnikať a pusti sa do toho. Uvidíš, ako sa Ti to rozbehne. Ak teraz robíš 2 dni v týždni, tak máš ešte ďalšie 3 (ak nerátam víkend). Držím palce.
Keď kupujem obrazy a dekorácie, na sashe či etsy sa ani nepozriem. Pre môj vkus sú napríklad títo:
Toto sú ľudia, ktorí sa svojim hobby živia. Prikláňam sa k ostatným názorom vyššie, ak chce šrobiť niečo, čo sa predáva na etsy, nemyslím, že sa tým plnohodnotne uživíš. Ale tiež sa prikláňam k názoru, že k robíš len 2 dni v týždni, máš dostatok priestoru začať sa maľovaniu venovať, urobiť si zaujímavý profil na sieťach a ak to pôjde, tak potom to riešiť plnohodnotne. Vyhorenie chápem, ak sa začneš venovať popri súčasnom jobe maľovaniu, polepší sa tvoje nastavenie, budeš aj súčasnú prácu brať lepšie. A zároveň uvidíš, aký ten biznis má potenciál bez toho, aby si riskovala, že ostaneš bez príjmu.
@vsetci Dakujem Vam za rady ❤️
Začni popri aktuálnej živnosti (resp. si rozšír živnosť) a uvidíš.
Len taký môj postreh 🙂 Nešla by som vyslovene "len" predávať obrazy. V dnešnej dobe by som si začala budovať aj vlastnú online značku. Čiže by som si založila instagram, tiktok či youtube. A tam by som pridávala proces výroby v krátkych videách. Prípadne by som prepojila svoju tvorbu aj so sebou - snažila by som sa vytvoriť komunitu, zdieľala svoj príbeh, atak.... A časom by si si mohla obsah aj zmonetizovať. Napr. založením herohero, kde by si mohla pridávať aj info ako začať maľovať, aké sú najčastejšie chyby pri maľovaní, aké techniky, a tak (do maľovania sa nevyznám tak to len tak z brucha 🙂). A/alebo nejaký online kurz na zakúpenie a/alebo nejaký ebook, možností je viacero 🙂 Neviem, či by ti aj niečo takéto bolo blízke, ale myslím, že v dnešnej dobe je takýto krok vhodný.
Pozri si toto - to je slovenka: https://www.etsy.com/shop/SINAhandmade
Uspiet sa da... Ale presne ako hovoria vyssie - si pripravena na 80-20? Teda 80 percent casu marketing a 20 percent samotna tvorba? Toto je, co si mnohi neuvedomuju. Ak sa chces zivit umenim, musis predavat po com je dopyt. Nie to co ty vies a chces. Casto ludia robia pekne veci, ale nie je po nich dopyt. A potom su nestastni, ze navyrabali vselico, investovalli do materialov a tak, a nic, nik nekupuje ich vytvory. Sleduj chvilku Etsy, Sashe, co tam je vo vyklade, co tam je medzi kupovanymi vecami - dau sa tak predajcovia zoradit. A podla toho sa rozhodni, ci to chces, vies...
ty si zamestnaná na živnosť?
@rozculena ano
Ja som začínala s handmade výrobkami počas práce, nakoniec sa mi to rozbehlo tak že dodnes pracujem z domu, no medzi tým som sa tiež už musela prispôsobiť trhu, plus trh je handmade presýtený, Etsy kolabuje ( čo posledné mesiace čítam v skupine Etsy tiež sa to tam zmenilo) už to tam nie je také ako kedysi, práve naopak ide dole vodou.
Moja rada je, zmeň prácu, nájdi si inú ktorá by ťa ako tak bavila, a vo voľnom čase maľuj a ponúkaj na predaj
Mám zakazničku ktora si takto vie veľmi privyrobiť,ale nie pravidelne. Začni najskôr popri práci a uvidíš. Ona to rieši cez sociálne siete.

Tak my nevieme či máš finančnú rezervu na to, ak polroka nič nepredas 🤷♀️ maľovanie je široký pojem, ale nemyslím si, že obrazy sa predávajú každý deň. Zvlášť teraz v tejto tazsej dobe, keď človek čo doteraz nepozeral veľmi na ceny potravín, si rozmysli čo si kúpi v obchode..