icon

Oplatí sa živnostníkovi prejsť na s.r.o.?

23. jan 2025

Ahojte živnostníci a živnostnícky oplatí sa už viac sro v tejto dobe ?

Strana
z2
zalka
23. jan 2025

V čom sa ma oplatiť?

melanta
23. jan 2025

Čo si predstavuješ pod pojmom "oplatí"? Veď predsa záleží, aké a odkiaľ máš príjmy, v akej výške, aké máš náklady a ako potrebuješ vyberať peniaze. Pretože asi vieš, že z s.r.o. nevyberáš peniaze ako zo živnosti. Každý cent sa musí zdokladovať a neberieš si peniaze ako potrebuješ kedykoľvek v mesiaci.
Ja mám jedno-osobovú s.r.o., zisk si vyplácam raz ročne, inak z firmy počas roka nevyberiem mimo nutných a štandardných nákladov ani cent.

maury
23. jan 2025

@melanta tak to ste veľmi poctivá potom. Poznám kopec s.r.o.čkárov, ktorí peniaze bez problémov rozflakávajú a nejako potom lepia. A keď už nie je z čoho, tak zlikvidujú a bez problémov založia novú. Nepoplatené faktúry, nevymožené pohľadávky, nezaplatení zamestnanci, dlhy štátu a inštitúciám. A behajú si vysmiati a užívajú si život plnými dúškami. Veľa ich takto funguje, toto ako fungujete vy, je svetlá výnimka.

maury
23. jan 2025

@autorka v dnešnej dobe štát a zákony živnostníkov zdierajú. Ako s.r.o. zaplatíte vklad a neručíte svojim majetkom. Nájsť skúseného, dobrého ekonóma a s ním sa poradiť. Stretla som množstvo živnostníkov, ktorí chceli robiť kšefty, tak z toho dôvodu založili s.r.o.

melanta
23. jan 2025

@maury áno, žiaľ, toto čo píšeš je bežné na Slovensku, dnes zlikvidujem pre neschopnosť jednu firmu, ostanú po mne nevyplatené faktúry a zajtra založím novú. Systém to dovoľuje. Systém dovoľuje, aby mohli podnikať (bez ohľadu na formu, čiže aj SZČO) ľudia bez základnej finančnej, ekonomickej a sociálnej gramotnosti.

autor
Autor odpoveď zmazal
melanta
23. jan 2025

Aké fiktívne faktúry? Ja také nepoznám. Ja robím všetko v rámci zákona, neodrbávam. Takže ja viem poradiť len ako to robiť podľa zákonov.

maury
23. jan 2025

@aurorka na pojem fiktívne faktúry zabudni, ak nechceš mať obrovský prúser, lebo zasa zdokladovať musíš všetko. Ak ťa niečo konkrétne zaujíma ako založiť a začať fungovať v s.r.o. tak sa spýtaj melanty, skúseného ekonóma alebo sa môžeš informovať aj na finančnej správe - príslušnom daňovom úrade.

hiro
23. jan 2025

Ja si to predstavujem tak ze ako zivnostnik vyfaktujujem zopar tisic za poradenstvo mojej s.r.o. - nie je to nic fiktivne lebo ta s.r.o. hadam potrebuje nejake rozumy aby fungovala, nie? Nic fiktivne to nie je 🙂

autor
23. jan 2025

@maury zle som sa vyjadrila to bolo myslene hore vyššie na tie sk zákony ako sa rušia zadlženie sro atď a zakladajú nové to bolo pripojené na túto tému

simca06022011
23. jan 2025

@melanta ti podvodnici maju velmi dobru gramotnost, a uz su bandy co im s tym radi pomozu.. a veritelia si mozu piskat...

maury
23. jan 2025

@autorka jaj to je kapitola sama o sebe 🙂 to sú už ostrielaní, ktorí v tom lietajú roky. To už musíš mať prax, kontakty, známosti a vedieť v tom behať. Bez toho to nejde. A o chýbajúcej chrbtovej kosti mnohokrát silnom žalúdku a nervoch z ocele ani nehovoriac. A len to, že na každého raz príde. Záleží od toho na koho natrafia a koho kedy naserú. Lebo potom urážky, nadávky a vyhrážky musia brať ako samozrejmosť 🙂

kp7333
23. jan 2025

@maury skor naopak - zivnostnici odrbavaju stat. vacsina drobnych zivnostnikov (remeselnici...) robi nacierno bez faktur, nepriznavaju zisk. Aj ti, co priznaju, platia zvacsa minimalne odvody. Obycajny zamestnanec odvedie statu na daniach a odvodoch tretinu mzdy, dalsie odvody zanho plati zamestnavatel plus plati tiez dane z prijmu. Chcem vidiet zivnostnika, ktory tomuto statu odvedie tretinu svojho realneho (nie priznaneho) prijmu.

simca06022011
23. jan 2025

@kp7333 no skor nie... mi ukaz srocky ktore sa idu potrhat platenim dani/odvodov. Konatelia za nic/minimum. Firmy vytunelovane, nedobitne dlhy narobene. Remeselnici casto robia na cierno, to je fakt = ale vacsiou je to aj tak na ziadost zakzanika, lebo chce nizsiu cenu. Ale stale je tu xy szco, ktore obchoduju a platia dane a odvody = a priam otrocky by som povedala. jasne zamestnanec je ina vec, ale druha je to pohodlie byt zamestnanec, plus cast odvodov plati zamestnavatel. Ale ked sa pri daniach odvodoch porovnava sro a szco.. tak je jasne, kto kde "odrbava" viac... najma ak sa snazis od nejakej srocky dostat svoj dlh. nedostanes. dokazu v priebehu mesiaca, ani len sud nestihnes, vytunelovat firmy a nic tam neostane. A zalozia si x novych... Kedysi ak sme mali 50-70 danovych.. bolo co robit v kancelarii, aby sme to stihli, to boli riadne podniakajuci ludia na JEDNU firmu/zivnost. So zmenami a ulavami pre takych a onakych, hentakych... sa to zemnilo tak, ze jeden szco ma 3 sro, dalsi co mal jednsu sro urobil z toho tiez viac firiem, nieco napisal na zenu, nieco na deti... a takto si zijeme. Kopa s tych firiem jenaozaj "mrtva" nic nerobia.. ale mozu... o zazitkoch s podvodnikmi a bielymi konmi ani nejdem pisat :DDD ked ti poslu noveho pana konatela, co vyzera ako niekde z pod mosta, s modrymi vlasmi na danovu kontrolu a nevie ten kde je sever, tak to musi byt radost :D

simca06022011
23. jan 2025

Ale autorka k odpovedi: zalezi to ako ti uz pisali na podnikani, co ides robit, v akom objeme, zamestnanci, obraty.. popravde teraz nemam financne porovnannie aktualne, ale pred par odkmi som porovnavala sro a szco, a v daniach a odvodoch, ak som nenechala konatela bez odvodov = na internete mozno najdes ( na PNke uz bol s urazom par mesiacov a potesili peniaze co dostal, rovnako nebude pri ako tak zvoelnej vyske odvodov plakat ked pojde do dochodku, ze dostane par eur od statu = proste nemali sme ciel neplatit odvody) a vyslo nam to na nase obraty takmer rovnako (co sa tyka dani a dovodov) + teraz su zase v hre danvoe licencie.

Rozdiel je v ruceni majetkom napriklad, rozdiel je v pouziti financii z sro, podnikania... predsa naopr ak mas ako FO nehnutelnost a vlozim ju do sro, uz nie je moja, aj ked je moja sro... prakticky vsetko co je v sro, patri tej sro.. je to "pravnicka osoba".

autor
23. jan 2025

@simca06022011 ďakujem za info .. keď človeku teraz viac vyhovuje sro a rozhodne sa prejsť so zivnosti na SRO a zruší živnosť a dajme tomu ze za 2 -3 roky mu nebude vyhovovať môže si zas založiť živnosť ?

simca06022011
23. jan 2025

ano, len treba ratat s tym, ze zrusenie sro nie je nic lahke, potom sa zvacsa predavaju a pod.

maury
23. jan 2025

@kp7333 no to je pravda, že zamestnanci sú zdieraní už úplne. Ja som tiež o s.r.o. mala inú predstavu (nie pobočka zahraničnej firmy), ale Slovák, ktorý prešiel zo živnosti a po 4,5 rokoch mi úplne stačilo. To čo robil ako živnostník bol slabý odvar oproti tomu, čo začal robiť potom. A takých je veľké kvantum.

procrastique
23. jan 2025

Výherca konsolidácie je živnostník. Toľko k všeobecným radám :D

autor
23. jan 2025

Ďakujem za info a aký je pojem co som nasla na internete výber z sro dividendy je asi najvýhodnejši a co je to za pojem do pokladnice ? To sa dá len sro ktoré majú prevádzku napr . Obchod potraviny ?

simca06022011
23. jan 2025

nie, to je hotovost firmy... aj ked nemas prevadzku, tak predsa pouzivas hotovost, vacsinou. Pokladnica v prevadzke to je zase nieco ine... 🙂 Rovnako ako aj szco ma vedenu v uctovnictve "pokladnu", aj ked nema "registracku".

kvietok_123
23. jan 2025

@simca06022011 vieš k tomu povedať niečo viac? Konkrétne tie biele koňe ma zaujímajú. Načo sú niekomu biele kone ak sro je umelo vytvorený právny subjekt a ručí základným imaním ? Veď predsa ak sro zanikne tak zanikne aj vymožiteľnosť práva stíhať konkrétnu osobu nie? Alebo sa mýlim ? Je možné že aj po zaniku sro prechádza napríklad trestnoprávna zodpovednosť na konateľa/spoločníka ?

autor
23. jan 2025

@simca06022011 takže vyber hotovosti do pokladnice sa načo robí ?

simca06022011
23. jan 2025

@kvietok_123 nie nemôžem ale biele kone... napr kvôli podvodom na daniach. Kedysi bolo bežné fiktívne fakturovat = napr. Konkretne bola obrovská kauza s tým, mali všetko tie firmy = doklady o doprave, faktúry, dokonca aj napr prázdny sklad prenajali. A žiadali "vrásky DPH" od štátu a pod. A určite je to už potom trestný čin, kedze sa riešili tieto podvody. Ale už ďalej som to nasledovala.. potom sa zaviedol kontrolný výkaz. A aj ďalšie ďalšie opatrenia. Ale stále sa kadečo robí. Teraz sa nám stalo, že dali sme návrh na exekúciu a ešte ani začatie nenastalo a už firma rýchlo sa "predala" zahraničnej firme (zaujímavé, z kade to vedeli? ) a je v likvidácii. A toto je bežná vec. Dlhy narobia a predaju firmu a novy "majitel" nevie/alebo sa tvári , že nevie a takto to ide dookola..

simca06022011
23. jan 2025

Autorka tak asi keď si vyberieš peniaze z účtu aby si niečo zaplatila... tak je to výber do pokladnice. A bud naozaj niečo zaplatíš. Alebo minie na seba. ALE potom ti vzniká v pokladni vysoký zostatok ( napr každý mesiac si vyberieš 2000eur z pokladne. Minie na svoje osobné veci, na konci roka máš v pokladni 24t eur ale .... nie sú tam) a to sa potom musí vyrovnať.

simca06022011
23. jan 2025

@simca06022011 ako nie nemôžem z právneho hľadiska... 😊 lebo v tom ja veru doma nie som už.

autor
23. jan 2025

@simca06022011 a to sa ako vyrovná? Zaplatením dividend?

maury
23. jan 2025

@autorka. Prečo riešiš len tie dividendy, to len kvôli tomu chces s.r.o.? Vieš čo vôbec to je? Dividenda je časť zisku, ktorý spoločnosť vypláca svojim akcionárom. Vyplácanie dividend je rozhodnutím správnej rady spoločnosti a musí byť schválené na valnom zhromaždení. Vyplácanie prebieha obvykle v pravidelných intervaloch, napríklad každý kvartál alebo rok. Jej výška závisí od ziskovosti spoločnosti a jej finančnej situácie. Spoločnosti obvykle stanovujú dividendovú politiku, ktorá určuje koľko percent zisku bude vyplácaných akcionárom. A do toho spadá veľa ďalších faktorov. Akože toto fakt len zlomok.

wagea
23. jan 2025

Ak o tom reálne uvažuješ, nájdi si účtovníčku na úvodnú konzultáciu - vysvetlí ti rozdiely, systém fungovania sro, pozriete sa konkrétne na tvoj prípad - čo sa oplatí a čo nie, aké sú plusy/mínusy... Očividne o fungovaní sro nemáš poňatia. Potom si nejakú založíš, účtovníčku oslovíš február/marec a nebudeš sa stačiť chytať za hlavu... takže tak

simca06022011
23. jan 2025

To ti vysvetli uctovnik, ked bude mat vsetky infosky ale pre teba su dolezitejsie otazky, co tu padli... na co to chces a co chces dosiahnut s tym, ze prejdes na sro. ono ten sposob vysokeho zostaku v pokladni nie je vobec v poriadku na taketo pravidelne posuvanie si penazi = vsetko co sa tu napise, je len zjednodusene a na zaklade informacii, ktore su tu = tvoj pripad moze byt uplne iny... a nezabudni, ze ty sice zaplatis z divident dan a moze sa ti zdat nizka a vyhodna, ale tie dividendy su zdaneny zisk sro... cize tak ci tak sa tam plati dan :D
Ja mam pocit ze riesis len to, ako podnikat s niecim a vyberat peniaze. Ale sro je o vela zlozitejsia.

Strana
z2