icon

Ošetrovanie člena rodiny cez vianočné prázdniny

alenkay7
3. nov 2018

Mozem byt na ocerke cez vianocne prazdniny a moze ma vypisat aj iny doktor ked nas ma dovolenku, resp. Zastupujuci

Strana
z7
terezka1947
5. nov 2018

@evittam raz ma takato diskusia rozplakala....no,clovek si po case uvedomi,ze zivot kazdeho nauci
Niekoho skor,niekoho neskor.
Ja uz,mam velku pokoru pred zivotom,ludmi a hlboko sa sklanam pred tymi,co v zivote to lahke nemali,ale vybojovali si svoje sny.
Lebo v dnesnej dobe sa pozera na ciel,nie na cestu k nemu...a preto potom aj take empaticke diskusie.
Smutne je,ze prave zeny,kt.by sme mali byt tie chapave,jemne,citlive....si takto ublizujeme.

evittam
5. nov 2018

@dkethe Potrebu? Nic o mne nevies a súdis. Viac ma neoznačuj. Nemam si co povedať s ludmi tvojho typu. Príspevok mazem aby ta neobťažoval. Pekny vecer.

evittam
5. nov 2018

@terezka1947 Mna našťastie cudzia osoba na nejakom fore nemôže ani urazit ani rozplakat a ani nic ine.

terezka1947
5. nov 2018

@evittam bohuzial,mna uz ano...ale,co uz...mozno preto sa ma tato diskusia tak dotyka,lebo autorku lutujem...musi si prist ako totalna neschopacka,ked si to precitala.

evittam
5. nov 2018

@terezka1947 Kvoli par iným nazorom nejakych anonymných zien? Ak ano tak to je na zaplakanie.

terezka1947
5. nov 2018

@evittam taaaak...bola som aj v takom rozpolozeni,co uz. Ale bolo to na nieco aj dobre.

suzie.h
5. nov 2018

Ono sa tu splietaju/mylia dve veci - jedna je pripustit, ze sme v zufalych situaciach schopni robit zufale ciny (ano, napr. pripustam, ze by som bola ochotna kradnut, keby som nemala inu moznost, aby som napr.nakrmila svoje dieta), ale druha vec je tvarit sa, ze je to vlastne vsetko v poriadku - nie, nie je, a je v principe uplne jedno, ci je s dietatom zena sama, alebo ma siroku rodinu ochotnu pomoct, ci svojim zavinenim, ci nestastnou nahodou - to ako slobodnym mamickam s blbou pracou mame tolerovat aj kradeze v obchode, lebo ved nema co dat dietatu jest? Ci kde je ta hranica - fingovana PN ci OCR ano, max MD z min platu este ano, kradeze tovaru uz nie? Vsetko je to rovnaky podvod a okradanie... Sa potom fakt nemozeme cudovat, ze narod s takouto pokrivenou moralkou ma vladu aku ma - kazdy kradne tolko, kolko dokaze, ti dole len taketo "blbosti", ti hore miliony... ale zacat treba od seba...

mircalla
5. nov 2018

@jamika27 Ver tomu, ze moj zivot ma od jednoducheho velmi velmi daleko

jamika27
5. nov 2018

@suzie.h porovnávať to s krádežami ...ufff, no ok. Ale máš pravdu OK to nie je, ale veľakrát za to matky nemôžu. Celé je to aj o systéme aký je u nás nadstavený. Vôbec nie je nadstavený ísť v ústrety matkám. A to som začala tvrdiť až keď som sa ňou stala a na vlastné kolená sa o tom presvedčila. Robím väčšinou vo vedúcich funkciách a kým som nemala deti nadávala som na ženy že vymýšľajú s deťmi a chorobami. áno verejne si to priznám a nasypem si popol na hlavu. Teraz sa to už tvrdiť neodvážim o nikom. Ale ako v každej oblasti všade sú aj taký aj taký ...

jamika27
5. nov 2018

@mircalla nemyslela som život, ale konkrétne situáciu, že si vieš poriešiť deti, aj tým, že máš prácu z domu atď. Určite som nechcela uraziť, len pre porovnanie ..

mircalla
5. nov 2018

@jamika27 Ja som sa neurazila. Nemam dovod. Pracu z domu nemam, chodim do office obcas mozem.
@suzie.h Ano presne si na to kapla - zufala situacia - zufali ludia urobia zufalu vec.
Toto je ale (konkretna diskusia) nieco ine. Planovane a premyslene. Takisto ako maximalna materska z minimalneho platu a mnohe ine, cista vychcanost

simca06022011
5. nov 2018

@mircalla čakala som takýto blud 😂 nie mňa nebavia ľudia čo s prepáčením hanobia celý národ. TO je vec ktorá sa vo svete len tak nevidí. Pritom ide o takúto blbosť ako ocr s dieťaťom. Nezaujima ma či si bola alebo nebola na PN, a či si mohla atd. Ja tiež môžem byť doma aj rok, na PN a ocr som nikdy nebola, dokonca keby som veľmi chcela aj na invalidnom skončím a som doma ale tu nejde o to, vôbec. Treba ísť za zákonodarcami, nech ocr zrušia... 10 dní... Hrôza. Ja som mala pred pár rokmi naivné predstavy o pn a ocr atď. Neskutočné množstvo ľudí využíva tieto paragrafy a ocr a pn na riešenie osobných veci a predĺženie dovoleniek. A vidím ako sa s tým trápia práve tí čo majú každého v hube a pritom robia horšie veci, ako zliepaju legálne cesty ako zariadiť čas a neprísť o prácu. Sú tu väčšie ojeby... Ale rozdúchavanie si tu debatku ešte týždeň, ja som sa vysporiadala s tým, že niektoré veci neovplyvním s nebudem si robiť vrásky.
Áno keby som nemala inú možnosť idem na ocr. Bez mihnutia oka. Nenechala by som si dieťa s cudzou zenou cez vianočné prázdniny. To je všetko k tejto téme. Áno ja chápem že bežný smrteľník nemá čas si kedy osobné veci riešiť cez deň, a niekedy potrebuje Pcko a iné veci využiť ak nemá ustretoveho zamestnanca. Chápem že čo dávame ľuďom, zamestnancom sa nám vracia, čiže viem, že mi povie kolega v práci že niečo potrebuje všemožne sa mu snažíme vyjst vyjst v ústrety a vieme že je za to vďačný a aj keď niečo nepojde pochopí to. Ale ak niekde sa ide proti zamestnancom, musia čakať, že sa im to oplatí niečím takýmto.

suzie.h
5. nov 2018

@jamika27 ja vobec netvrdim, ze za tu situaciu mozu, ani ze je to jednoduche, ani ze stat vytvara pre matky idealne ci aspon vhodne podmienky - tiez citim diskriminaciu - ale nie len ako zena - matka - pracovala som aj v pozicii "bezdetna kolegyna", kde kazde jedny prazdniny som ja mala byt ta ustretova, tahat vsetky "neprijemne" sluzby, sviatky a pod. len preto, ze mi zatial nebolo dopriate byt matkou, preco? Tak ked mi to praca neumoznuje, byt doma ako potrebujem, najdem si inu, alebo si to zariadim.. nie ze na to doplacaju vsetci okolo, lebo moj zivot je bohuzial na hovno... z pozicie "veduca" - nikto nechce robit vikendy/prazdniny/sviatky - ok, tak to zabalme a prepustime par ludi, a prva pojde ta mamicka, na ktoru sa s takymto pristupom neda spolahnut, bude stastna? Ale nic to nemeni na tom, ze to podvod je, o danej situacii vie dost dopredu, aby ju mohla riesit... a nie si to ospravedlnovat, ze na to ma "pravo", lebo... lebo co?

0silvia0
5. nov 2018

Inak je tu ešte jeden aspekt medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Všimla som si, že ženy, zarábajúce nadštandartne so sociálnymi benefitmi u zamestnávateľa sa na oplátku správajú k zamestnávateľovi lojálne a ani si nedovolia zbytočne zaťažovať zamestnávateľa svojimi problémami a vedia si zariadiť. Ale naopak, kde zamestnávateľ zamestnancovi nemá až tak veľmi čo ponúknuť okrem nejakých tabuľkových platov cca 500-600 eur, tam ani zamestnanec nemá záujem byť veľmi lojálny a bez mihnutia oka si berie aspoň ten svoj "nárok" v podobe péčiek a očéeriek aj keď by sa dalo možno aj bez toho. Ono je to akési vzájomné...

evittam
5. nov 2018

@suzie.h Ano suhlasim. Akurat,ze z minimalneho platu určite nikto nebude mat max.MD.😁😉

jamika27
5. nov 2018

@suzie.h možno ju nemá ako inak tú situáciu riešiť, to ja už neviem posúdiť, neodsudzujem. Len tvrdím, že to naozaj v niektorých prípadoch nie je jednoduché. Robím v pozícii ,,vedúceho,,. U nás nemajú tie ženy bohvieaké platy, ale vždy sa vieme dohodnúť, ale bolo aj pár mamičiek, ktoré mali strašné situácie, ale vždy sme sa k nim správali ústretovo, aj kolegyne. To už ale zachádzame do extrému a zbytočne to tu budeme rozoberať. Sú dve možnosti, buď si to autorka môže zariadiť inak, len nechce, alebo naozaj nemá inú možnosť. To asi nezistíme. Svojim spôsobom máš pravdu, ale občasné neyvhnutné vyberanie pN, očr, nepovažujem v tomto štáte za tak strašné.

mircalla
5. nov 2018

@simca06022011 celý národ nie, len ľudí s tvojim pohľadom na vec, a je ich žiaľ väčšina.

simca06022011
5. nov 2018

@0silvia0 nie je to pravda, pohybujem sa medzi ženami aj s nadštandardne vysokým platom a veru tie sú doma viac a preratane to majú do posledného dna. Ani deň nazmar. Je to divné, sama som bola priam znechutená z toho ale je to jedno... Na mne to nestojí 🙂 sú sebavedomé, vedia prečo sú v tej práci, a vedia čo si dovoliť a pôjdu inde ak sa niekto ozve... Ženy s nižším príjmom sú práve tie čo sa dohodnú a vážia si tú pracu ak majú možnosť s niekým diskutovať. Lebo sú zamestnavatelia ktorí ani na dv ľudí nechcú pustit, pnka je rovno výpoveď pre nich...ak si vsimnete práve tie vyššie pozície/kvalifikovanejsie profesie, majú viac benefitov, okrem platu, zábavy, teambuildingivych akcií atď.. prečo asi.

suzie.h
5. nov 2018

@jamika27 suhlasim s tebou, urcite to jednoduche nie je.. jasne, casto sa da dohodnut, vyjst si v ustrety, zobrat sluzbu navyse, tiez sme to tak zvladali, ale vsetko ma svoje hranice a pohar trpezlivosti pretecie, pokial sa nejedna len o vynimocne situacie, ale pausalne ocakavania... ja za nevyhnutne vyberanie PN a OCR povazujem, ked som chora ja ci dieta, to nech sa zamestnavatel.aj na hlavu postavi, moje svedomie je ciste. Ale pokial mam dieta, viem, ze bude mat prazdniny minimalne od septembra, aj to, ze si nemozem vziat volno, tak to pre mna nie je nahla neocakavana situacia a ta ocr je len relativne lahke, rychle a lacne riesenie, len tak trochu nemoralne :/

mircalla
5. nov 2018

@suzie.h Presne🙂

mircalla
5. nov 2018

@simca06022011 Ja so zenami s nadstandardne vysokym platom robim a ani jedna to nezneuziva. Ani jedna. Presne ako pise @0silvia0 je tam urcity stupen lojality a potreba byt ferovy.Zamestnavatel tiez ocakava, ze taketo veci si skratka zariadi. Ale narozdiel od nejakych otrokarov aj vyjde v ustrety ak treba.

jamika27
5. nov 2018

@suzie.h nepoznám presne autorkinu situáciu. Ale súhlasím s tebou.

poviem ti ale príklad, moja sestra si síce očr na vianoce neberie, ale vermi, že dovolenku aj všetky voľná má vybraté do minútky dávno. Tento rok bol náročný, písala som vyššie. A nebolo to určite vybraté na relax. Keby ale nemá mňa tak neviem kde by malého medzi sviatkami nechala, takto môže ťahať za všetky sviatočné dni, aj na úkor malého a malý bude týždeň u nás, lebo my máme voľno. Tiež poznám veľa situácií. Veľa žien je aj napriek veľa výnimočným situáciám férových a vedia pomôcť iné dni. Niektoré sú len využívačky.

Situácií je veľa, ťažko konkretizovať

mircalla
5. nov 2018

@simca06022011 Skor si myslim, ze zeny s nizsimi prijmami su v praci chronicky nespokojne, casto ju menia a maju tendenciu tam byt co najmenej. Vela z nich sa ani do prace po materskej ci rodicovskej nevrati, neni motivacia, co aj chapem. Benefity vobec nezvisia od pozicie, ale od firmy
Pokial firma ma benefity, tie bezne benefity maju vsetci zamestnanci nielen vrcholovi , takze opat kecas. Mozem ti tu vymenovat asi tak 10 benefitov nasej fimy a mame ich vsetci bez rozdielu (povazujem sa bezneho zamestnanca).

dai
5. nov 2018

@simca06022011 pochybujem ze sa pohybujes mexzi zenami s nadstandartnymi prijmy - ja s nimi ptacujem uz mnoho rokov a nestretla som jedinu - jedinu, ktora by zneizila ocr ci pn... pritom podobne ako mircalla robim vo firme kde sa pn aj ocr preplaca do 100%. A nezneuzivaju ich ani.moji ppdriadeni... vzdy sme sa s maminami vedeli dohodnut aj ked sa u nas cez sviatky pracuje..

simca06022011
5. nov 2018

@mircalla Slovensko má v prvom rade väčšie problémy ako ocr ale to na MK nevidno. Peniaze čo pôjdu na ocr by sa určite vhodnejsie nepoužili. Su veci ktoré neschvalujem, napr. tvoje prehnane odcudzovanie a urážanie. Sudi sa ľahko 🙂 mne stačilo pár rokov vidieť z blízka ako to u nás funguje v obecných záležitostiach, verejných veciach a na úradoch a ružové okuliare som dala dole. Tiež som sa tu pred pár rokmi hádala o ocrkach, pnkach, dlhých MD a RD... 😂 A dokonca aj diskusia o paragrsfoch zneužívaných tu bola 🙂))
Samozrejme tá tvoja férovosť s lojalita. Ja ich tu mám dosť a vidím 🙂 a teda za svojim si stojim 🙂 mozno čo iný kraj, to iný mrav 🙂 jedna bežná administratívna pracovníčka, alebo nižšie postavená pozicia si to nikdy nedovolila čo ony 🙂 presne ako sa tu písalo, vezmú "choré dieťa" nie že k lekárovi, ale do officu a cestou mu vysvetlila že musí sa tváriť, že je chora a kašľať. Potom pôjdu domov :D ale ano, lojalnost, toto bola známa na vysokej pozícii v banke, celá je nervózna keď a opaľuje cez pnku a nebodaj jej zvoní telefón lebo ju súrne treba. Za to tu mám kopec uradnicok, čo sa s kolegyňami podohaduju, aj si povedia že by si vzali dovolenku alebo pn na pár dní ale nemôžu nechať prácu na kolegov 🙂)

dai
5. nov 2018

@suzie.h do bodky s tebou suhlasim...

mircalla
5. nov 2018

@simca06022011 A ups plat nie je benefit, ten si zvycajne aj musis zasluzit, v dnesnej dobe ti nik neda vyssi plat, ze prekladas papiere, ale je za tym tvrda robota a znalosti.

Ale suhlasim, ze mozno iny kraj iny mrav. Robila som aj na Strednom slovensku v mensom meste a tam to ozaj fungovalo uplne inak, akoby som prisla na inu planetu. Povedala by som, ze to bolo niekde zaseknute v 80 rokoch, co sa tyka pracovnej moralky a vobec...Takze ano, asi zijeme v inom pracovnom prostredi

simca06022011
5. nov 2018

@dai o tom nepochybuj že ano. Pohybujem. Nie všetky samozrejme, záleží aj od funkcie a ako dôležité sa cítia (rozumej koho majú za chrbtom ako ochrancu). Ja keby som ani týždeň vypla telefón alebo sa nezaujímala či dačo netreba a nebodaj ostala dlhšie doma tak sa po príchode do práce zbláznim. Ak by ma skôr neobesil nejaký kolega😂 a tu sú aj 4-5 v kuse doma, potom mesiac-dva v práci, splnia limit a hybaj dovolenka, ocr, pnka - nakombinovať deťom najlepsie na cele prázdniny. Aký kraj taký mrav 🙂

suzie.h
5. nov 2018

@jamika27 ja chapem, obe hovorime to iste 😉 tiez neviem, co presne by som robila, keby nemam muza, rodinu ani peniaze - asi by som skusila uprosit kamosky, aby mi maleho vzali po jednom dni, kedze ide o vynimocnu situaciu... ale ked clovek nema nic z toho, ani priatelov, ani rodinu, ani financie na opatrovatelku, ale ma dieta, niekde sa stala chyba - a zrejme nie vo vsetkych inych ludoch okolo... a presne o to ide - niektore zeny to dokazu nezneuzivat napriek tazkej situacii, ine si tazkou situaciou odobruju svoje nefer konanie - a to je ta moralka..
A btw je od teba pekne, ze sestre pomahas, aby to mala aspon o kusok lahsie 😊

Strana
z7