Ospravedlnenie choroby v práci
Ahojte, buduci tyzden mi konci skusobna doba v novej praci. Cely tyzden som vsak bola chora...tahala som to v praci aj takto. V stredu v praci mi uz kolegyne vraveli, ze mam ist k lekarovi a vylezat to radsej doma. Stvrtok rano som vstala uz naozaj velmi chora, tak som pisala veducej SMS spravu, ze sa ospravedlnujem, ale pojdem radsej k lekarke a tieto nadchadzajuce dva dni si radsej oddychnem. Doteraz mi ani len neodpisala, aspon kratku spravu s textom "OK beriem na vedomie" alebo cokolvek...pride mi to divne. Doteraz vzdy reagovala ak som jej nieco takto potrebovala oznamit. Nemali sme ziadne problemy, nezhody, ci konflikty, ba dokonca iba same pozitiva. Takze mi stale vrta hlavou, ci sa na mna moze hnevat, ze som si dovolila ostat doma alebo to len ja zbytocne riesim 🤦? Ako by ste to vnimali vy? Dakujem.
Keď píšeš, že vzťah máte dobrý, tak jej normálne napíš alebo zavolaj zase s tým, že je ti lepšie, že vtedy a vtedy by si prišla už do práce. Neviem, že čo vlastne chceš vyriešiť 😀
Asi by som jej zavolala-budes vediet na com si...
Máš aj pn? To si jej oznámila?
Mas potvrdenie od lekara? Si PN? Ci dva sick days? Ci ako u vas funguju choroby? Len na oznameni?
Máš aj pn? To si jej oznámila?
@janagem Nie, sice lekarka ma chcela vypisat na PN, poprosila som iba na dva dni o potvrdenie s tym, ze v pondelok by som uz isla do prace. Takto som to oznamila aj veducej.
@anonym_autor Nie si PN, nie si v praci. Zamestnavatel ti platil odvody, takze bude chciet nahradu za tieto dni alebo si daj PNku. Spravu nemuseli prist, vzdy radsej kontaktovat aj telefonicky.
@janagem Nie, sice lekarka ma chcela vypisat na PN, poprosila som iba na dva dni o potvrdenie s tym, ze v pondelok by som uz isla do prace. Takto som to oznamila aj veducej.
@anonym_autor tak úprimne sa nečuduj vedúcej. Poprosila si si potvrdenie na dva dni - bola si oba dni u lekárky? Ak odpoveď je nie, už porusujes zákon. Ked si sa necítila dobre a chcela si to napr dní vyliezať, aj na to slúži pn.
Alebo dovolenka,pecko je na 4hodiny.
@anonym_autor tak úprimne sa nečuduj vedúcej. Poprosila si si potvrdenie na dva dni - bola si oba dni u lekárky? Ak odpoveď je nie, už porusujes zákon. Ked si sa necítila dobre a chcela si to napr dní vyliezať, aj na to slúži pn.
@janagem bože zas tu nerobte z komára somara... Jasneže je lepšie si dať Pčko ako isť na PN. Všetky moralistky sa zase zišli..
Ja tak isto ked je malá chora, si dam sprievod lekára a nie hned OCR
A hlavne, ked autorka bola doma štvrtok + piatok a víkend..
Alebo dovolenka,pecko je na 4hodiny.
@anonym_04d412 to si kde počula? 😀 taketo veci si určuje zamestnávatel
@anonym_04d412 to si kde počula? 😀 taketo veci si určuje zamestnávatel
@natalia328 tak u nas to tak je,4hod.S dietatom uz musi aj lekar napisat doprovod nutny.U nas sa to dost zneuzivalo,isli zubarovi na preventivku a v ten den sa v robote neukazali.Takze pritvrdili.
Dakujem baby, to ja robim zbytocnu paniku. 🤦 Volala som veducej, neprisla jej SMS, ale ze kolegyne vraveli, aka som bola odpalena a v internom systeme som si vsade absenciu pozapisovala, tak hned pochopila, ze som asi odpalena. Ze sa nic nedeje a praje skore uzdravenie. Ach ta moja povaha...zbytocne panikarim 😮💨.
Tak dakujem a prajem vam vsetkym pekny den.
@janagem bože zas tu nerobte z komára somara... Jasneže je lepšie si dať Pčko ako isť na PN. Všetky moralistky sa zase zišli..
Ja tak isto ked je malá chora, si dam sprievod lekára a nie hned OCR
A hlavne, ked autorka bola doma štvrtok + piatok a víkend..
@anonym_4b7d67 pozri, to že ty to tak robis, neznamená to, že to je správne. A zamestnávateľ sa napríklad má právo pytat, či bola oba dni.
A jasné, že pre teba to je lepšie - pre zamestnávateľa nie. Ja som za to, že pracovnoprávny vzťah má byť o dôvere a lojalnosti. Ak ti oni podkopu nohy, tak ok dokážem pochopiť, že to berieš voľnejšie. Na druhej strane, ak som spokojná a v skúšobnej dobe, tak sa snažím byť aj správna
A predstav si, že by autorka mala zaplatený štvrtok, piatok a víkend
Budeš vedieť do budúcna, že treba poslať SMS a ak do 1-2h nepríde odpoved, tak je na mieste zavolať 🙂.
@natalia328 tak u nas to tak je,4hod.S dietatom uz musi aj lekar napisat doprovod nutny.U nas sa to dost zneuzivalo,isli zubarovi na preventivku a v ten den sa v robote neukazali.Takze pritvrdili.
@anonym_04d412 a u nas je to zas presne len na nevyhnutny cas, niekedy pol hodina, niekedy 5. Kazdy to ma v zamestnani inak.
@anonym_04d412 ja tiež idem zubarovi, ktorého mam v meste trvaleho bydliska a cestujem tam hodinu tak sa nevrátim. Rozmumiem, že v niektorých zamestnaniach su to bud 2x P na jeden den, resp ako pišeš len 4h ale toto si určuje zamestnávateľ...
Budeš vedieť do budúcna, že treba poslať SMS a ak do 1-2h nepríde odpoved, tak je na mieste zavolať 🙂.
@a0 Presne tak 👍 mam ponaucenie do buducna 😁.
@anonym_4b7d67 pozri, to že ty to tak robis, neznamená to, že to je správne. A zamestnávateľ sa napríklad má právo pytat, či bola oba dni.
A jasné, že pre teba to je lepšie - pre zamestnávateľa nie. Ja som za to, že pracovnoprávny vzťah má byť o dôvere a lojalnosti. Ak ti oni podkopu nohy, tak ok dokážem pochopiť, že to berieš voľnejšie. Na druhej strane, ak som spokojná a v skúšobnej dobe, tak sa snažím byť aj správna
A predstav si, že by autorka mala zaplatený štvrtok, piatok a víkend
@janagem robím mzdy a bežne tak fungujú ludia. Naozaj koli chorobe,ktorá sa dá vyležať za 1-2 dni a je možnosť si dať Pcko (ak lekár je ochotný) si nemusia hned všetci nutne dávať PN... Je to uplne bežný postup, u nás tak fungujú roky a naozaj si neviem predstaviť ani jednu z veducej čo mame žeby preverovala či v chorobe bola oba dni u lekára
@anonym_04d412 a u nas je to zas presne len na nevyhnutny cas, niekedy pol hodina, niekedy 5. Kazdy to ma v zamestnani inak.
@maranta_leuconeura @natalia328 @anonym_04d412 prd makovy si urcuje zamestnavatel... urcuje to zakon. Zakon hovori, na nevyhnutny cas a to, ci je ten cas nevyhnutny urcuje lekar. Lekar moze dat priepustku aj na dva dni ked to tak vyhodnoti. Zamestnavatel vie velke kulove, ake vysetrenia lekar robil (moze mat niekto uspavacku pri kolonoskopii, mozu mu trhat zub a je to aj na 2 dni)...
Na druhej strane ma zamestnanec povinnost (prioritne) ist mimo pracovnej doby... ale v praxi je to vacsinou nemozne (pre toho kto robi 9-5)...
Uz sme to tu riesili x-krat - ano, v hladovych dolinach, kde je malo prace mozu zamestnavatelia vydierat a davat si neoficialne podmienky...
Ale tak aj inac "mozu" porusovat zakon, takze ziadna novinka...
@maranta_leuconeura @natalia328 @anonym_04d412 prd makovy si urcuje zamestnavatel... urcuje to zakon. Zakon hovori, na nevyhnutny cas a to, ci je ten cas nevyhnutny urcuje lekar. Lekar moze dat priepustku aj na dva dni ked to tak vyhodnoti. Zamestnavatel vie velke kulove, ake vysetrenia lekar robil (moze mat niekto uspavacku pri kolonoskopii, mozu mu trhat zub a je to aj na 2 dni)...
Na druhej strane ma zamestnanec povinnost (prioritne) ist mimo pracovnej doby... ale v praxi je to vacsinou nemozne (pre toho kto robi 9-5)...
Uz sme to tu riesili x-krat - ano, v hladovych dolinach, kde je malo prace mozu zamestnavatelia vydierat a davat si neoficialne podmienky...
Ale tak aj inac "mozu" porusovat zakon, takze ziadna novinka...
@anonym_974a2f super napísane. Predtým v práci sme mali tiež len nárok na 4h, teraz to nesledujú vobec 🙂
@janagem robím mzdy a bežne tak fungujú ludia. Naozaj koli chorobe,ktorá sa dá vyležať za 1-2 dni a je možnosť si dať Pcko (ak lekár je ochotný) si nemusia hned všetci nutne dávať PN... Je to uplne bežný postup, u nás tak fungujú roky a naozaj si neviem predstaviť ani jednu z veducej čo mame žeby preverovala či v chorobe bola oba dni u lekára
@natalia328 ja som so mzdami tiež robila a napríklad poznám troch zamestnávateľov, kde neakceptuju p od všeobecného lekára 2 dní po sebe - z tohto dôvodu. Záleží od zamestnávateľa.

my tvoju vedúcu nepoznáme 😒