Otázky ohľadom zamestnania
ahojte,možno zvláštna téma,ale aj tak by som sa rada porozprávala s niekym o tom.
mám prácu-denne odpracujem 7hodin,vkuse-bez prestávky.
stravné mi zamestnávateľ posiela podľa odpracovaných dni,vychádza to cca 50e mesacne(nevyznam sa v tom)
som spokojná s prácou,baví ma,ale ďalšia vec je ta,že môj zamestnávateľ neuznáva paragrafy-čiže ak by som potrebovala ísť s dieťaťom k lekárovi,tak si musím vziať dovolenku.
ďalšia vec je ta,že ak vypadnem v práci,nemá ma kto zastúpiť-ak vraj však chcem,mám si nájsť niekoho na zastupovanie-bolo by to ok?myslite?
no a ešte nad čím uvazujem-nemôžem si vlastne vziať dovolenku kedy potrebujem,pretože s tým môj zamestnávateľ nie vždy súhlasí.
chcela by som vedieť názor niekoho iného na to.
ďakujem.
S tym, ze dovolenku si nemozes vyberat kedy chces, s tym nepohnes. O dovolenke sa musi dohodnut zamestnanec a zamestnavatel, inac nastup na dovolenku urcuje zamestnavatel. Ma to oporu v ZP.
Ostatne je vlastny a velmi volny vyklad ZP tvojim zamestnavatelom. Mas narok aj na prestavku na jedlo a oddych, aj na paragrafy a nie si povinna si zhanat zastup.
Nie, toto v poriadku vobec nie je a za takýchto podmienok by som nepracovala u daného zamestnávateľa. Pripomína mi to prácu v gastro sektore.
@viestta čo sa týka tej dovolenky,tak je to vlastne takto-môj zamestnávateľ si zoberie dovolenku a ja by som v práci byt nemusela,nakoľko bez neho tam neurobím nič.no keď sa ho opýtam,či by som mohla mat dovolenku aj ja,tak mi to zamietne.
je to podľa mna zvláštne,nakolko mi stále opakuje,že mám ročne 25dni dovolenky a musím ju vyčerpať,pretože ani preniesť si ju nemôžem.
tak pátram po tom,či je to vlastne ok,taký prístup.
Nie, nefunguje to takto u vacsiny zamestnavatelov, ja vlastne nepoznam ziadneho, u ktoreho by boli taketo podmienky. Treba sa branit zakonnikom prace, prpiadne upozornit inspekciu na taketo podmienky.
S celou dovolenkou moze disponovat zamestnavatel. Moze ti nariadit jej cerpanie. Ale v civilizovanych firmach to je o dohode aby bolo vyhovene obidvom stranam.
Od takychto debilov cim skor prec.
Čo ja viem ohľadne dovolenky veľa sa odvíja od Plánu dovoleniek, ktorý musí byť na začiatku roka vypracovaný. Zamestnávateľ ti môže prikázať iba pomernú časť a to ti musí zakazdym oznámiť minimálne 2 týždne dopredu. Presne do detailov neviem treba si pozrieť presne zákonník práce
Raz velmi, velmi davno, v case, ked som skoncila strednu skolu a spravila si pauzu pred vyskou, som pracovala u podobneho spekulanta. Bola som mlada a sprosta. Dnes by som nikdy pre nikoho takeho nepracovala. A nie, nie je normalne, ze sa zamestnavatel takto sprava. Zakonnik prace nie je trhaci kalendar.
Btw, toho uzasneho pana podnikatela, u ktoreho som kedysi pracovala, dobehla karma a posedel si peknych par rokov v chladku.
ti šibe, však si prečitaj par zakonov, internet máš, nalep mu to na čelo, a choď domov a nerieš. Zákony tu sú na to aby sa využívali. Paragraf musí uznať. Ak neuzná, okamžite to môžeš riešiť s úradmi. Paragraf nie je dovolenka. Okej, môže sa stať extremny pripad, že naozaj ťa tam potrebuje atď. Ale aj tak je povinný ti ho dať. A dovolenka je často o dohode, a planuje si ju predsa zamestnanec. Ale musi byť oznamena dostatočne dopredu.
To su uplne tie minimalne zaklady na čo máš mať v práci nárok. ... Nehovoriac o iných... ak ani základ neplní, tak by som tam rozhodne nepracoval.

Tak takto to funguje u väčšiny zamestnávateľov, aspoň podľa mojich skúsenosti. Žiaľ, málokde som sa stretla so 100% dodržiavaním zákonníka Prace.