Otec prišiel o prácu 4 roky pred dôchodkom. Čo teraz?
prosim vas o radu. moj otec je murar, jednoduchy clovek, ktorz cely zivt pracoval. poslednych sest rokov pracoval v zavode na vyrobu limonad, v sklade a pod.cize nie vo svojom obore. V marci toohto roku mu zrusili jeho pracovnu poziciu ale dali mu este moznost pracovat u nich na zivnost. Vraj aspon na pol roka. Teraz ho takmer kazdy druhy den poslu domov,lebo vraj niet co robit. Vyfakturuje tak velmi malo, a tlacia ho aby si h ladal novu robotu. no ale nikde takeho cloveka, ktory je murar, neovlada pocitac, a nema ani vodicak,nechcu. Je z toho velmi frustrovany, a ja ho velmi chapem. situacia je o to horsia, ze moja mamka je na invalidnom dochodku, dostava 300 eur, ma priznanu osobnu asistenciu, co je ale prijmom osobej asistentky,ktora jej chodi pomahat, priamy pribuzny to robit nemoze. mam este dvoch studujucich bratov,jeden na strednej, jeden na vysokej, na internate. stipko im nevyslo, lebo minuly rok bol este riadne zamestnany.Neviem, co dalej, poradte mi, prosim,kto sa do toho royumie,do tych kadejakych prispevkov, co treba vybavit, ci ma ist na podporu a na urad prace, alebo takto platat, kym ho tam nechaju, kde je, ja uz fAKTneviem.dakujem vopred.
@funilieta ak je velmi sikovny chlap pracu si najde kdekolvek.staci napisat inzerat a mu to vinde.dalej hladat brigady a agentury a ked bude nevyhnutne tak zahranicie.nie si jedina koho sa to tyka a poznam viacere pripady a nepaci sa mi ako jednaju sludmi.ale kazdemu sa vrati to co mu patri.
@funilieta tak to je pech,ale treba sa obrátiť na úrad práce,ak to bude aktuálne.Situácia je nemilá,ale ak by to otec ešte chvílu"zvládol"tak by sa zas priblížil k dochodku.
Poznám pani,ktorú takto prepustili 3 roky pred dochodkom-takže ona potiahla PN 1 rok,potom jej doktorka dala návrh na invalidnú,a vlastne v týchto dnoch už vybeháva starobný dochodok.Takže ona to uklepala,a v takýchto prípadoch mám pre to pochopenie! 😎
No s tým že by si v tom regione a v takom veku našiel slušne platené miesto na trvalý pracovný pomer to ružovo nevidím.
Aj ked vzhľadom na tú situáciu by som mu to veľmi priala.
A čo predčasný dôchodok? Lebo ak bude teraz nezamestnaný alebo zarábať pár eur na dohodu, tak dôchodok mu to nezlepší, preto si myslím, že bohužial bude na tom rovnako s dôchodkom aj ked pôjde teraz aj ked pôjde potom na riadny, pokým sa mu fakt netrafí náhodou riadna práca, čo asi ťažko.
@dada1212 veď to..sú určité životné limity,ktoré človek nepreskočí ani keby ako chcel.Mladý neraz nemajú robotu,a budeme staršieho človeka pred dochodkom posielať do zahraničia?Pobalíme mu kufre a hajde...Budme v niektorých prípadoch súdny,aby sa nám nevrátilo požičané ☹
@funilieta - urad prace a podpora v nezamestnanosti je lepsie riesenie, kym to este rataju z vyssej mzdy ako z nejakeho platania posledne mesiace. Na urade mu nejake miesat ponuknu + samozrejme ma cely rok na to, aby nieco nasiel sam. A hlavne hlavu hore. Murar je vdaka bohu remeslo, co vzdy bude potrebne.

@funilieta čo sa týka príspevkov najlepšie ti poradia ak má na niečo nárok na úrade práce a keď tam už budete tak skočte aj na oddelenie sprostredkovania pozrieť voľné pracovné miesta, možno nejaké nájdete. Veľa šťastia 🙂