Paragraf v práci - nárok
Ahojte ako v práci funguje P? Koľko mi preplatí zamestnávateľ? Koľko x do roka mám nárok? A keď mám takú prácu že doktorov si viem dať keď nerobim tak si ho viem dať v ten deň?
Ak je skrateny uvazok,napr 0,2, krati sa aj paragraf/menej ako 7dni do roka?
@anonym_e13969 paragraf sa nekrati, stále je nárok na 7 dni ale na mensi počet hodín; povedzme na 1,5 hodiny x 7 dni.
@anonym_263ea7 teraz sa vyjadruješ akoby išlo o nejakú výnimku, žiadosť toho zamestnanca. Predtým si však napísala “ ak mali nejaké plánovane vyšetrenia, robili sme to tak, že na vtedy zmenu nemal - čiže mu netrebalo ani P.” A bola si tam dlho vedúcou. To teda nevyzerá na to, ze by ste to robili len výnimočne.
V súvislosti s autorkou prispevku, keby jej zamestnávateľ prehadzoval zmenu podľa toho či ide k lekárovi (alebo jej na zmenu vychádza sviatok, zial i to sa deje), rovno jej radim dať podnet na IP.
Na paragraf mas narok len vtedy, ked vysetrenie u lekara koliduje s tvojou pracovnou dobou. Takze ked ides doobeda k lekarovi, na poobednajsiu smenu na paragraf narok nemas. A narok mas na 7 dni pre seba + 7 dni ako sprievod inej blizkej osoby (deti, manzel, babicka, mama, brat...)
@viestta a druhý krát som zobrala 1/2 dňa odpracované a ďalšie hodiny "P". Lebo na hodinu by sa mi neoplatilo prísť späť.
Vďaka
Ako ja viem že celý život je nefér 😂ale neni nefér že niekto môže ist 7 dni do roka k doktorovi (vpodstate 14) a ja tam mám chodiť cez svoje voľno len za to že robím krátky dlhy týždeň a vpodstate sa viem vymeniť s kolegyňami? No čo sa dá robiť, iba ma to zaujímalo 😊
Niektoré komentáre sú dosť zmätočné. Paragraf 7x úväzok ty, 7x úväzok doprovod ročne. Záleží I na povahe prace, ak je prace menej, zamestnávateľ je i rad, že si niekto zoberie P na celý deň. Ak je prace veľa, nadšený z toho nie je.
Ako ja viem že celý život je nefér 😂ale neni nefér že niekto môže ist 7 dni do roka k doktorovi (vpodstate 14) a ja tam mám chodiť cez svoje voľno len za to že robím krátky dlhy týždeň a vpodstate sa viem vymeniť s kolegyňami? No čo sa dá robiť, iba ma to zaujímalo 😊
@anonym_autor je to nespravodlivé, niekto si môže v priebehu týždňa vybavit veci na úradoch, rozne kurzy, môže tam chodit cez svoje voľno v týždni a ja si musím vždy brat dovolenku len preto, že robím od pondelka do piatku a hnať sa v strese po práci, ak chcem aspoň niečo vôbec stihnúť?
@anonym_autor my čo pracujeme pondelok - piatok, 8,00 - 16,30 je kde tá tvoja spravodlivosť, že si musíme sakra rozmyslieť ako použiť a ušetriť tie preplatené dni/hodiny čo máme nárok na 7, prečo musíme čerpať dovolenku za každý prd čo potrebujeme vybaviť ?
@anonym_autor ja radšej ak mám možnosť si vybaviť lekára v deň, keď mám voľno.
Lebo od lekára sa musím vrátiť späť, čas a ďalšie € za taxi.
Sme rôzny.
@anonym_autor je to nespravodlivé, niekto si môže v priebehu týždňa vybavit veci na úradoch, rozne kurzy, môže tam chodit cez svoje voľno v týždni a ja si musím vždy brat dovolenku len preto, že robím od pondelka do piatku a hnať sa v strese po práci, ak chcem aspoň niečo vôbec stihnúť?
@anonym_564f86 joj moja 😊
@anonym_autor 😁 ďakujem za poľutovanie 😅 tak ešte pridám, ani opravara, revízie, bytové schôdze, doteraz posta nevybrata - lebo ráno ju otvárajú neskoro, no skoro zatvárajú, Takze nestíham, aby som si voľno v práci vybavila, problém s kuriérmi, upratovať len cez víkendy, nemám na to čas počas týždňa ako ty cely den, no strašne, fest nefér 😆
@anonym_autor máš nárok na 7 dní na seba, 7 na rodinného príslušníka...preplácaný je priemernou hodinovou mzdou. Na celý deň ti platí len v prípade že máš napísané: celodenné ošetrenie alebo kľud na lôžku, inak sa ráta na hodiny.
ja sa len tak zamyslam, ze ako sa da naplanovat navsteva lekara na 3-6 mesiacov vopred. ze teda by tam dana osoba isla v case svojho volna. napr. moja mama ma sluzby len na mesiac dopredu a aj to sa im meni podla toho ked niektora z nich nemoze a potrebuje si vymenit.
ale ano, urcite to nie je nefer, ze niekto nemoze vycerpat celych 7 dni 😂 ja by som aj mohla, a aj tak zvycajne v praci 2-3 dni "nechavam". a zase pri sprevadzani idem vela krat na doraz a to sa vacsinou vraciam od lekara naspat do prace.
@oriesocek vďaka. Tak sa podľa toho zariadim. Neskôr mi padlo vhod objednanie, keď som mala voľno. Lenže teraz objednávajú 5 mesiacov vopred a ja neviem isto, či budem mať volno.
Ano taxíkom je už na mne,,, lebo inak sa tam neviem dopraviť
@isis234 ked sa objednas o 5 mesiacov vopred, tak predtym, nez bude hotovy rozpis zmien v praci na ten mesiac, proste chod za tym kolegom/kolegynou, kto ho robi, aby ti tam planovali volno na lekara a nemusis sa potom stresovat s navratom do prace, proste si das poziadavku na volno a vybavis to mimo svoj pracovny cas 🙂
@anonym_autor 7dni na seba 7 dni na clena rodiny manzel dieta ztp 10dni
(sukromnicci malokedy su ochotní preplácat takže to neakceptuju)
@zuzkaa1991 keď som ZŤP, mám 10 dní?
@tilly tak ja som veduca posty a moja dorucovatelka ma manzela ztp a nosila naneho paragrafy ale mala napisane ztp doprovod v systeme tiez mala nahodene z personálneho taku možnosť ze koľko ma vycerpane...takze.si zavolajte na mzdove alebo na personálne;)
Ja som tiež robila krátky dlhý týždeň,mne ošetrenie vôbec nechceli preplácať, po čase som si to vydobila, dr ma vždy objednával keď som mala byť v robote, ale nechcela som si ani vymieňať smeny a samozrejme by som nevyčerpala to na čo mám nárok...kedže som cestovala na vysetrenie preplatili mi to len som musela mať celodenné vysetrenie napísané a musela som si zabezpečiť brigadničku aby odrobila moju smenu
@tilly 10 dni je další “paragraf” a je určený iba na sprevádzanie dieťaťa zamestnanca s ŤZP.
V zákone je možnosť platit nahradu mzdy nad vyčerpane nároky na ošetrenie zamestnanca, toto je už však na ochote a rozhodnutí zamestnávateľa.
@anonym_autor máš nárok na 7 dní na seba, 7 na rodinného príslušníka...preplácaný je priemernou hodinovou mzdou. Na celý deň ti platí len v prípade že máš napísané: celodenné ošetrenie alebo kľud na lôžku, inak sa ráta na hodiny.
@anonym_autor
@lemkva a další
Dobre je upresniť ešte i to, že narok je na 7x8 hod = 56 hod pracovného času pri jednozm. prevádzke. Takze, ak sa pracuje kratky-dlhy týždeň, s dĺžkou jednej zmeny napr.11,5 hod, narok je na 56:11,5= 4,85 = cca 5 tvojich pracovných dni, nie 7. Teda NIE na 7x11,5=80,5 hod.
@isis234 ked sa objednas o 5 mesiacov vopred, tak predtym, nez bude hotovy rozpis zmien v praci na ten mesiac, proste chod za tym kolegom/kolegynou, kto ho robi, aby ti tam planovali volno na lekara a nemusis sa potom stresovat s navratom do prace, proste si das poziadavku na volno a vybavis to mimo svoj pracovny cas 🙂
@sussie1 vďaka
@anonym_autor jasné, že máš nárok na paragraf aj keď robíš krátky a dlhý týždeň. Aj ja tak beriem paragrafy. A viete prečo? Lebo sa už ani nepamätám, kedy sa má sestrička spýtala, aký termín by mi vyhovoval. Proste mi povie - buď prídete vtedy a vtedy alebo o štyri mesiace neskôr. Alebo ma rovno objedná na jeden termín, ktorý im vyhovuje a nebaví sa.
Ja mam aj voľné dni lekára si dávam vtedy. U nás b práci práve kvôli tomu neakceptuju paragraf
Ahojte, pozdravujem vás 🙂 šéf mi dal paragraf na deň v ktorý mi ani smena nevychádzala 😘
Ahojte, pozdravujem vás 🙂 šéf mi dal paragraf na deň v ktorý mi ani smena nevychádzala 😘
@anonym_autor ak máš volno, paragraf nebude platený
@anonym_autor ak máš volno, paragraf nebude platený
@isis234 a kto to zistí ? 🙂
@anonym_autor účtovníčka. Má rozpis zmeny.
@isis234 a odkiaľ zistí že som mala vtedy mať voľno? Keď mám tak hodiny aby mi vychádzal mesiac vrátane toho paragrafu?
@oriesocek môžem poprosiť? Ak je 10 hodinová pracovná doba. Lekár je o 9 hod., iný deň o 13 hodine. Mám nárok na celý deň P ? Alebo len ak napíše lekár na priepustku "celý deň" ? Vrátiť sa späť do práce jedine taxíkom za 30 minút.
@isis234 spolu 56 hodín. To znamená že nemôžeš mať 7 desať hodinových smiem. V tom prípade iba 5 a niečo. Je to na nevyhnutný čas. A keď je 10 hodinová smena nech začína o 7 a ty si u lekára už na 7 je to to celý deň?