icon

Pečenie tort na zákazku. Ako začať podnikanie?

7. jan 2026

Ahojte. Ste tu niektore co peciete doma torty ale neoficialne? Popri materskej som piekla,tak rozmyslam ze zas zacnem. Lebo v praci chcem dat vypoved. Manzel pracuje a tiez ma nieco pomimo prace. Vyhovovalo by nam keby som ja doma a len si takto privyrabam. Lebo dve deti,kazdy praca plus muzove fušky to sa stihat neda. Je dopyt po tortach? Ja by som nepiekla draho. Ked vidim tie ceny toriet len pozeram. Vdaka.

Strana
z6
anonym_b09b3b
7. jan 2026

@anonym_autor dopyt bude vždy
Ale skúste mix zákuskov
A ak môžem poradiť neviem ako veľmi vám ide pečenie
Ale u nás je jedna cukráreň ktorá robí bezlepkové a bezlaktozove zákusky
Tých je žalostne málo to by vám išlo
Alebo ak ste naozaj veľmi dobrá tak tie francúzske zákusky
Ale alergici by vám poďakovali určite

domkakvet
7. jan 2026

@anonym_autor ak to chces piect iba z domu, tak myslim, ze nejaky velky zisk na tom nebude, aj ked reklamy spravia svoje, no bude ti treba zivnost a musis mat vsetko hygienicke.

koniarova
7. jan 2026

Určite záujem bude. Ale aj zákusky, banketky. Nielen torty. Keď dáš normálnu cenu, pôjde ti to. Držím palce.

13uzivatelka11
7. jan 2026

A oplatí sa ti to piecť "za lacno"? Lebo tie torty nemajú tie ceny také lebo cukrárka chce ísť na Maledivy..

sara07
7. jan 2026

najskôr si preštuduj nové podmienky a hlavne kolko budeš platit odvody
aj ked nič nezarobíš platiš mikroodvod 134€ mesačne do socialnej aj ked si na materskej, rodičovskej - zatial to nezmenili
začala by som popri práci a potom šla na sozoč, aj odvodove "prazdniny" su skratené
asi by si si reálne mala urobit prepočet narp 10 kg torty a porovnat ceny , len ty si tam musíš dat aj dan, odvody , prete su tam také ceny ...

13uzivatelka11
7. jan 2026
@sara07

najskôr si preštuduj nové podmienky a hlavne kolko budeš platit odvody
aj ked nič nezarobíš platiš mikroodvod 134€ mesačne do socialnej aj ked si na materskej, rodičovskej - zatial to nezmenili
začala by som popri práci a potom šla na sozoč, aj odvodove "prazdniny" su skratené
asi by si si reálne mala urobit prepočet narp 10 kg torty a porovnat ceny , len ty si tam musíš dat aj dan, odvody , prete su tam také ceny ...

@sara07 ale ona to chce na čierno 😀

anonym_8bac6b
7. jan 2026

Finančná správa zapína upozornenie na diskusiu 🍿

luccys
7. jan 2026

To fakt niekto verejne vycapi na net, ze ide nacierno torty piect? Pomoc🤦‍♀️

melanta
7. jan 2026

V názve diskusie spomínaš podnikanie. A v texte sa spomínaš pečenie neoficiálne. To sa vylučuje. Buď podnikáš alebo budeš piecť načierno.

Nevýhody pečenia na čierno:
- ak si budeš chcieť robiť reklamu na FB, IG či inde, vystavuješ sa riziku, že ťa niekto nahlási (podnikanie na čierno je trestné a hrozí ti pokuta ak ťa nahlásia, od živnostenského úradu 3300 eur a potom od daňového za neplatenie daní)
- aj bez reklamy sa vystavuješ riziku, že ťa niekto nahlási
- môžeš piecť iba občanom, ktorí nechcú blok, čiže nemohla by si predávať do kaviarne či na objednávku do nejakej firmy, keďže tam by si musela dať faktúru.

Za mňa pečenie áno, ale oficiálne. Na to však potrebuješ vzdelanie, keďže ide o viazanú živnosť, potrebuješ priestor na pečenie (nemôžeš piecť v domácej kuchyni a mať veci tam, kde domáce potraviny). Na druhej strane, vieš si do nákladov dávať prostriedky na propagáciu. Vieš si podchytiť malé lokálne kaviarničky, kam by si dodávala každý týždeň. Vieš dodávať do firiem, zákusky, kanapky a pod.

Je naivné si myslieť, že z pečenia tort načierno sa plnohodnotne uživíš. Nie. Hľadaj iné riešenie situácie. Prečo výpoveď v práci? Čo tak nájsť si iný job? Musí muž mať aj fušky keď sa už vrátiš do práce?

autor
7. jan 2026
@melanta

V názve diskusie spomínaš podnikanie. A v texte sa spomínaš pečenie neoficiálne. To sa vylučuje. Buď podnikáš alebo budeš piecť načierno.

- ak si budeš chcieť robiť reklamu na FB, IG či inde, vystavuješ sa riziku, že ťa niekto nahlási (podnikanie na čierno je trestné a hrozí ti pokuta ak ťa nahlásia, od živnostenského úradu 3300 eur a potom od daňového za neplatenie daní)
- môžeš piecť iba občanom, ktorí nechcú blok, čiže nemohla by si predávať do kaviarne či na objednávku do nejakej firmy, keďže tam by si musela dať faktúru.

Za mňa pečenie áno, ale oficiálne. Na to však potrebuješ vzdelanie, keďže ide o viazanú živnosť, potrebuješ priestor na pečenie (nemôžeš piecť v domácej kuchyni a mať veci tam, kde domáce potraviny). Na druhej strane, vieš si do nákladov dávať prostriedky na propagáciu. Vieš si podchytiť malé lokálne kaviarničky, kam by si dodávala každý týždeň. Vieš dodávať do firiem, zákusky, kanapky a pod.

Je naivné si myslieť, že z pečenia tort načierno sa plnohodnotne uživíš. Nie. Hľadaj iné riešenie situácie. Prečo výpoveď v práci? Čo tak nájsť si iný job? Musí muž mať aj fušky keď sa už vrátiš do práce?

@melanta nazov som dala uplne,ale ze uplne iny.

autor
7. jan 2026
@melanta

@melanta nechcem sa tym plnohodnotne uzivit. Nevies citat? Staci mi 200-300 eur mesacne. Nechcem urcite piect do kaviarni. A v zivote odomna nikto blok nepytal a to sme piekli roky rokuce. Poznam kopec cukrarok co takto pecu a nikto ich nenahlasil. Takisto nechtarky atd....

autor
7. jan 2026
@melanta

@melanta inu pracu hladam neuspesne uz rok aj 8 mesiacov. Tu urcite uz nezostanem lebo skoncim na psychiatrii. Nechapem ako sme to vydrzali doteraz.

sisa_s
7. jan 2026

Kolko ocakavas, ze zarobis na 1 torte, ked si chces privyrabat, ale nerobit to "draho"? Pozri si ceny kakaa, kvalitnej cokolady, pistacii... ja si zasadne objednavam torty u oficialnych cukrarok, aj ked je to drahsie, lebo viem, ze to nepripravuje doma na kuchynskej linke, kde predtym krajala napriklad kuracie maso, otazne skladovanie vyrobkov,...

anonym_b42a73
7. jan 2026

Sranda a poplatky u dr vám vadia. Tiež tam môže sedieť mamička po materskej,čo nemá šancu si načierno privyrábať. A pracuje oficiálne platí nájom atď.

sisa_s
7. jan 2026
@anonym_autor

@melanta inu pracu hladam neuspesne uz rok aj 8 mesiacov. Tu urcite uz nezostanem lebo skoncim na psychiatrii. Nechapem ako sme to vydrzali doteraz.

@anonym_autor jeeejda, to si ty bodka/podbel? Ahoj

autor
7. jan 2026
@sisa_s

Kolko ocakavas, ze zarobis na 1 torte, ked si chces privyrabat, ale nerobit to "draho"? Pozri si ceny kakaa, kvalitnej cokolady, pistacii... ja si zasadne objednavam torty u oficialnych cukrarok, aj ked je to drahsie, lebo viem, ze to nepripravuje doma na kuchynskej linke, kde predtym krajala napriklad kuracie maso, otazne skladovanie vyrobkov,...

@sisa_s cca 20 eur mam v cistom na torte.

autor
7. jan 2026
@sisa_s

@anonym_autor jeeejda, to si ty bodka/podbel? Ahoj

@sisa_s ??? Nerozumiem.

maciatkolulu
7. jan 2026
@anonym_autor

@melanta nazov som dala uplne,ale ze uplne iny.

@anonym_autor budeš pseudo podnikať dovtedy kým ťa niekto nenahlási. A ani by som sa mu nečudoval. Niekto,kto poctivo dodržiava má doplácať na podvodníkov. Lebo ani je to podvod

maciatkolulu
7. jan 2026
@anonym_autor

@sisa_s cca 20 eur mam v cistom na torte.

@anonym_autor ale fakt keď si dobrá a šikovná,nemáš prácu tak prečo nie oficiálne?

autor
7. jan 2026
@maciatkolulu

@anonym_autor ale fakt keď si dobrá a šikovná,nemáš prácu tak prečo nie oficiálne?

@maciatkolulu lebo to nemam kde piect. A nedali by mi zivnost.

luccys
7. jan 2026
@maciatkolulu

@anonym_autor budeš pseudo podnikať dovtedy kým ťa niekto nenahlási. A ani by som sa mu nečudoval. Niekto,kto poctivo dodržiava má doplácať na podvodníkov. Lebo ani je to podvod

@maciatkolulu Hlavne taketo "male ryby". Takymto davaju pokuty najradsej.

melanta
7. jan 2026
@anonym_autor

@melanta nechcem sa tym plnohodnotne uzivit. Nevies citat? Staci mi 200-300 eur mesacne. Nechcem urcite piect do kaviarni. A v zivote odomna nikto blok nepytal a to sme piekli roky rokuce. Poznam kopec cukrarok co takto pecu a nikto ich nenahlasil. Takisto nechtarky atd....

@anonym_autor čiže za zárobok 200 eur mesačne budeš robiť načierno, s rizikom vysokej pokuty ak ťa niekto nahlási, budeš si platiť vyše 100 eur mesačne na zdravotné poistenie a do SP nebudeš platiť nič, čo znamená, že daný čas sa ti nebude počítať do dôchodku. A muž bude mať naďalej 2 práce. Wau, gratulujem ti k blbým nápadom. Tu niet čo viac dodať.

autor
7. jan 2026
@melanta

@anonym_autor čiže za zárobok 200 eur mesačne budeš robiť načierno, s rizikom vysokej pokuty ak ťa niekto nahlási, budeš si platiť vyše 100 eur mesačne na zdravotné poistenie a do SP nebudeš platiť nič, čo znamená, že daný čas sa ti nebude počítať do dôchodku. A muž bude mať naďalej 2 práce. Wau, gratulujem ti k blbým nápadom. Tu niet čo viac dodať.

@melanta muz nema dve prace 🙂

melanta
7. jan 2026
@anonym_autor

@melanta muz nema dve prace 🙂

@anonym_autor píšeš, že má prácu a fušky, čiže má. On mukluje na fuškách, nemá čas na rodinu tak ako by mohol a ty si chceš doma piecť torty za zárobok 200 eur mesačne. Fakt blbý nápad. Viac to komentovať nebudem. Rada poradím, ak chce človek podnikať či poradiť niečo rozumné.

sisa_s
7. jan 2026
@melanta

@melanta presne, zdravotka isla hore na 120e, s ktorymi autorka urcite neratala
(Vzhladom ale na jej MK temy, nema zmysel dalej radit, ona len nechce chodit do roboty a byt doma)

biba_18
7. jan 2026

kamoška má postihnuté dieťa - a pečie pomimo to .. lenže - je to kamoška. aj keď ja jej dám nejaké peniaze za to, aj keby neviem aký daniar by prišiel tak nezistí že mi to nepiekla zadarmo a ja som jej zaplatila iba za suroviny a energiu ...
iné to je ak by si to chcela robiť cudzím ľuďom ...

anonym_7f4eef
7. jan 2026

Ale prosim vas sa tu neserte s tym nacierno nazeleno namodro. Kazda druha pece doma. Aj na svadbu mi blok nedala a na fb pod svojim nenom stale propaguje, pecie doma. Takisto ani fyzioterapeutka mi nedala blok, iba prvykrat. Nechtarka mi blok nedala nikdy atd atd.

anonym_f4af0b
7. jan 2026

Co sa akoze neda stihat s tym, ze mate 2 deti a kazdy z vas chodi do prace? Vsak to je uplne normalne. Nemate tych deti 5. Jasne, ze by bolo lepsie ostat doma, ale kedze ked manzel tolko nezarobi a tento model si nemozte dovolit, tak sa zrealnim a sup do prace. Mala si si hladat bohatsieho, no🤷‍♀️

autor
7. jan 2026
@melanta

@anonym_autor píšeš, že má prácu a fušky, čiže má. On mukluje na fuškách, nemá čas na rodinu tak ako by mohol a ty si chceš doma piecť torty za zárobok 200 eur mesačne. Fakt blbý nápad. Viac to komentovať nebudem. Rada poradím, ak chce človek podnikať či poradiť niečo rozumné.

@melanta to je jeho dlhorocne hobby. Toho by sa nevzdal nikdy. Urcite nemukluje. Je to prenho oddych.

13uzivatelka11
7. jan 2026
@anonym_7f4eef

Ale prosim vas sa tu neserte s tym nacierno nazeleno namodro. Kazda druha pece doma. Aj na svadbu mi blok nedala a na fb pod svojim nenom stale propaguje, pecie doma. Takisto ani fyzioterapeutka mi nedala blok, iba prvykrat. Nechtarka mi blok nedala nikdy atd atd.

@anonym_7f4eef ale nám môže byť jedno či to robí nacierno alebo nie, riskuje tým len ona.. hlavne keď pred vianocami bola veľká kauza, že štát ide kontrolovať tieto malé domáce cukrarky. 🤷‍♀️ Veď nech si pečie ale neviem aké rady čaká od nás...ja osobne by som sa bála takto piecť pre cudzích ľudí práve preto, že to môže byť kľudne daka kontrola, ale ak jej tých 200€ za to stojí..

Strana
z6