Plat lekárky - neistota
Určite sa tu nájde niekto kto ma zdupe pod čiernu zem ale idem si vyliať srdce. Som nešťastna čo sa deje s tymto svetom, neskutočne ide všetko do sraciek, covid, vojna, energie a zachviľu tu bude uz fakt koniec sveta? Začnem poporiadku som mladá lekárka 4roky po škole (specializaciu teda este nemam hotovú) pracujem t.č prevažne na urgentom prijme v jednom krajskom meste, mesačne odrobim cca 220hodin! Dnes mi prišla vyplata 1340 eur a to ma už naozaj dorazilo... Ano poviete si ze vsak to nieje malo, ale za ten počet hodin je to cca 6eur na hodinu v cistom! Ako lekár co denne osetri desiatky pacientov, jednou nohou v base, spanok uplne naruseny s priatelom sa doma len obchadgyame, chceme kupovať byt, ceny astronóicke... Ani nevien co chcem počuť asi sa len vyplakať, obcas mam naozaj chut zdrhnjt za hranice za 3x taky velky plat, fungujúce nemocnice a dostatok materiálu, som asi vyhoreta a to som este poriadne ani nezavala.... Nic tu nefunguje nic velmi smutné kam sme sa ako tento štát dostali
Myslim, ze by si mala prejst do nemocnice, kde nie je urgent a celkovo si pohladat oblast, kde sa nepracuje po nociach a vikendoch aj bez atestacie. Manzel na takom odd pracuje.
A este mi k tomu platu napada, ci neskusis sukromnu nemocnicu typu svet zdravia, bory.
@iwesska hej hej aj Matovič vravel ze lekári maju 4000€ plat... Neviem kde, možno prednosta súkromnej kliniky so 40 ročnou praxou aj to neviem neviem...
@mousegirl tolko by som ti toho chcela napisat ale vzdy sa stopnem. Tak len zopar bodov.
1. autorka ma vylev ze za to kolko hodin odrobi je jej plat nedostojny > chapem to spravne? Ak ano, na to som uz odpovedala, treba nieco zmenit, i ked aj vylev niekedy dobre padne ale plat zostava.
2. To ze platy v zdr su nizke je vseobecne zname. S tymto vedomim autorka podala prihlasku na skolu, uspesne ju vystudovala, ide sa pretrhnut s 220 hodinami za mesiac a napriek tomu je ten plat kolko je. Tu len poviem ze ak je zakladny plat v jej obore je X, nemoze 4 roky po skole ocakavat plat 4X. (Paralela o zene co ocakava ze muz sa po svadbe zmeni)
3. Je mlada, styri roky po skole. Tieto roky musi robit ako dabel, ucit sa, ziskavat cenne vedomosti a pozerat ako to robia jej starsi a uspesni kolegovia. Nastavit si zivotne ciele a priority, hladat cestu ktora ju povedie k jej stastiu.
Ja len, drzim palce a uplne chapem ak zvihnes kotvy a odplachtis volakam do zahranicia, ale budem velmi dufat ze ostanes 🙏
@squ1rrel kľudne mi napis čo len chceš, rada si to prečítam 😂😉
Ocividne si veľmi pragmaticky zmýšľajúci človek, ale chyba mi aspoň ta mala štipka empatie. To co pises je samozrejme pravda, ale veľmi čierno-bielo podaná.
Jasne, do zdravotníctva nejde pracovať nikto kvôli vidine bohatstva. Vies, že budeš pracovať veľa, cez víkendy, noci a sviatky. Ideš do toho dobrovoľne. To je všetko pravda, lenže:
Kedy sa rozhodne človek študovať medicínu? Ma -nast rokov, maximálne 17 aby si do maturitného ročníka vybral dane predmety a začal sa pripravovať na prijímačky. Čo Vies v tom veku o živote? Počúvaš ľudí, čo ta varujú, že to bude zahul? Nie,máš svoje sny a svoju pravdu. Počas VS sa sústredis najmä na štúdium ako take a aby si sa nezblaznil;) no a potom po škole pride ta krutá realita ktorá ta takmer ubije. Zistíš čo to NAOZAJ znamená robiť toľko hodín, v takých a takých podmienkach. Na to sa proste pripraviť nedá. Preto je autorka taká rozčarovana( ako väčšina) a ja hovorím, ze ju úplne chápem.;) je to proste ľudské.
@mousegirl suhlasim ze casto mi empatia chyba. A preto je dobre ze forum je vyvazene, su tu ludia ktori ju polutuju, ludia ktori si s nou ponadavaju na politiku a system, ludia ktori jej daju rady a potom ja, co jej radu neviem dat a poviem ako sa veci maju, viem len ze potrebuje pivotovat, inak vyhori a to coskoro. Aj ja ju chapem ze je rozcarovana. Ale to ze ju chapeme fakt nic na veci nemeni.

@squ1rrel nechápeme sa. Myslím, ze nikto s kúskom sebareflexie neočakáva, ze bude hneď po škole zarábať milióny. Ale človek očakáva, ze bude za svoju prácu adekvátne ohodnotený. Tebe sa zdá v poriadku mat plat 1300eur za 220 hodín? To nie je práca len cez deň, v tom sú zahrnuté nočné služby, práca cez víkend a sviatky. Plus nadčasy ktoré robíš denne ale do výplaty sa ti ani nezapočítavajú. V skutočnosti robíš viac ako tých 220 hodín. No mne sa to nezdá v poriadku a myslím že o toto ide aj autorke.