icon

Plat učiteľky v materskej škole: Aká je realita?

patricia255
21. sep 2024

Dobrý deň. Prosím je tu niekto kto mi napíše plat ucitelky v MŠ v čistom? Tabuľkové platy si nájsť viem, ale tie su v hrubom a zaujíma ma realita.
Ideálne učiteľka s titulom bakalara, začínajúca a potom samostatná. Roky praxe znamenajú že každý rok rastie plat?
A koľko spraví na plate napríklad atestácia?
Ďakujem 😌

Moja kamarátka má strednú školu pedagogickú, 9 rokov praxe (kde sa jej počíta aj materská dovolenka), daňový bonus na 2 deti si vraj uplatňuje manžel a ona tvrdí že má 900€ v čistom.
Druhá kamarátka robí už riaditeľku v MŠ, tiež má len strednú a hovorí že nemá ani 900€.

Kde je teda pravda? Ďakujem.

Strana
z2
lluciiiii
23. sep 2024

@patricia255 mám v rodine učiteľku MŠ a veru plat cca 1200 s bonusom na dve deti, mužova mama bola hlavná majsterka a tá mala taký cca plat a to robila v školstve 40r ale poznám napr. jednu riaditeľku MŠ ktorá ma na starosti dve škôlky plus “učí” a vie si otočiť také peniaze že až

patricia255
autor
24. sep 2024

@lluciiiii bonus na 2 deti vie navýšiť výplatu aj o 300-400€, za mňa to ale nie je výplata, ale príspevok na dieťa. Keď sa to odráta, tak potom hovoríme o plate učiteľky v MŠ a v tom je ten zásadný rozdiel 😇

nikaeli
24. sep 2024

@patricia255 DB na 1 dieťa je dnes max 140€, na dve deti teda nebude 300-400€ 😉

camelie12
24. sep 2024

@nikaeli, to je pravda. Pani Patricia to mozno mysli este vratane toho prispevku na deti z uradu prace, ktory sa vyplaca tiez raz mesacne (€60/dieta, €120 na 2 deti). Teraz mi nevie napadnut, ako sa to odborne vola.
A dokopy to s danovym bonusom na 2 deti je presne €400 (2x€140, 2x€60).

nikaeli
Autor odpoveď zmazal
nikaeli
24. sep 2024

@camelie12 sú to prídavky na deti. To nemá s platom kohokoľvek absolútne nič. 60€ mesačne dostáva každé dieťa (-> rodič), či pracuje alebo nie 🙂

Ja len, ako som spomínala vyššie. Mám VŠ pedagog.smeru, 20 ročnú prax, príplatok tr.učiteľa, 2 tzv.kreditové príplatky plus osobný, a teda 1800 nemám ani náhodou, a to mám DB na 2 deti 🤷🏻‍♀️ v krajskom meste..

camelie12
24. sep 2024

@nikaeli, ja tomu rozumiem, ze s platom to v podstate vobec nesuvisi. Ale niekto to tak nespravne berie, ked mu to pride spolu s vyplatou na ucet.
Tiez pracujem v skolstve, ale menej rokov ako vy (teraz 5.rok), tiez mam Mgr. (VS 2.stupen pedagogicky smer) a tie tabulkove platy poznam.

Tiez sa mi nezda ta suma €1800 v cistom 🙄

1ryba
Odpoveď bola odstránená
katie25
10. mar 2025

Baby a neviete mi prosim poradit, ak by som mala zaujem robit ucitlku v MŠ, mam vystudovanu vysoku skolu s ekonomickym zameranim aj PhD na ekonomike, popri studiu som si robila aj doplnkove pedagogicke studium (DPŠ).Viete mi prosim povedat, ci by som mohla ucit v MŠ? Ďakujem pekne za Vase odpovede 🙂

terina25
10. mar 2025

@katie25 nie

patricia255
autor
16. mar 2025

@katie25 doplnkové pedagogické štúdium znamená že si tvoje vzdelanie doplníš o pedagogiku a didaktiku a môžeš učiť na strednej škole to z čoho máš vysokú školu, čiže nejakú ekonomiku v tvojom prípade. Buď si sprav pomaturitne štúdium učiteľky v materskej škole alebo bakalara v predškolskej pedagogike. Iná cesta nie je.

katie25
16. mar 2025

@patricia255 dakujem, aj som si myslela, ze to bude tak nejak fungovat, ze si treba este doplnit vzdelanie o tu predskolsku pedagogiku...

Strana
z2