icon

Plat učiteľky v materskej škôlke

vzdatto
17. nov 2015

Ahojte mám vyštudovanú sš socialnu akadémiu, ale prácu učitelky v mš som nikdy nerobila kedže som bola dlhšie v zahraničí, momentálne premýšlam zamestnať sa ako učitelka v mš v našom meste, chcem sa spýtať aj vzhľadom k štrajku o vyššie platy, viete mi niekto napísať z čista jasna kolko by som zarábala mesačne v čistom, vš si v budúcnosti neplánujem robiť, a tiež sa chcem spýtať či počtom odpracovaných rokov v mš sa plat zvyšuje a o kolko za rok praxe, alebo ako to funguje, kedže je to štátny rezort prepláca sa stravné, alebo cestovné?dakujem pekne za každý názor... ahojte.

katy2
17. nov 2015

@zuzana76 ved ja viem, ze to si nepisala ty... podla mna je ta suma nepravdepodobna, ak nema nejake specialne priplatky, ohodnotenie a pod.

zuzana76
17. nov 2015

@katy2 ja viem, ze ty si to nemyslis, len som ta spomenula, kedze si na to reagovala, dakujem

janasrncova
18. nov 2015

Keď chceš zistiť pravdu o plate učiteľky v MŠ , nájdi si oficiálnu stránku nejakej malej obce, ktorá má zriadenú MŠ. Konkrétne v našej malej obci sú ročné mzdové náklady na 2 učiteľky 23000 EUR plus 1000 EUR odmeny. Takže s tými platmi učiteľov to nie je také zlé, ako sa hovorí. To isté aj učitelia ZS: platy cca 1000 až 1500 EUR. Zrejme preto pri štrajkoch neukázali výplatné pásky.

kyleah
18. nov 2015

@janasrncova oprav ma ak zle ratam, ale 24000E rocne na dve, je 12000E na jednu na rok, cize 1000E/mesiac superhrubej mzdy. To je cca 740E hrubej mzdy a to 579E cistej. Naozaj sa ti to zda tak vela?

janasrncova
18. nov 2015

nie je to superhrubá mzda, ale hrubá a o tej tu bola reč. Nie je to potom tak málo a je to odlišné od toho, čo sa verejnosti predkladá zo strany odborov.

stanka284
18. nov 2015

Nehnevajte sa, ale poznám učiteľku na SŠ čo má v čistom 890 €, samozrejme má VŠ, učí odborné predmety, neustále sa odborne vzdeláva. Ono treba dačo aj chcieť, nie len mať šuuup hneď veľký plat. Nie je jediná čo chce dokázať viac a reálne aj naučiť. Zažila som si také učiteľky, ktoré neustále žijú v tom, čo sa naučili keď nastupovali do školstva a to bolo pred 20timi rokmi a mala nás učiť deskriptívu na PC a ona chúďa pc nevedela ani zapnúť ale sťažovať sa vedela, že má jediná s takou praxou 570e v čistom...Ako v každej práci treba chcieť, môj muž začínal v plate v hrubom ako konštruktér s 420€, už je jeho plat niekde inde, ale musí sa vzdelávať neustále.

kurciatko23
18. nov 2015

Som ucitelka na ZS s titulom doktorat a zarabam 490e v cisztom, ucitelky v skolke nemaju ani to

katrin21
18. nov 2015

@kyleah a to este je tu fakt, ze riaditelka ma iny plat ako ucitelka, takze jedna z tych dvoch zien ma viacej a druha menej ...

@kurciatko23 kolko mas kreditov spravenych? mas kvalifikacnu skusku, prvu , alebo druhu? asi tazko, inak by si sa s platom dostala vyssie. aspon na tych 600-700E v cistom....ale je to vela casu investovaneho a aj penazi....
Vela ucitelkam sa to nechce,, ja to chapem, tiez uz radsej neucim , ucila som len kratko....
keby tie kredity aspon mali dlhsie trvanie, ale je to na par rokov a zase investovat, obetovat dovolenku, penia ze zo svojho a neustale nieco robit, nejake prace atd...

Neda sa to porovnavat so vzdelavanim sa v inej oblasti, ako tu pisu.... ano, v kazdej praci sa chodi na skolenia, aj uctovnicky sa doškoluju zo zmien v legislative, ale nerobia to preto, aby mali vyssi plat a pod...
ZS a SŠ je tiez trochu rozdiel, hlavne co sa tyka osobneho ohodnotenia a celkovo ...

kyleah
18. nov 2015

@janasrncova tak potom to nemozu byt mzdove naklady obce. Mzdove naklady = superhruba mzda

extunc
Odpoveď bola odstránená
janasrncova
18. nov 2015

@kyleah hovorila som o hrubej mzde plus v rozpočte sú ďalšie odvody, ktoré sa zarátavajú do superhrubej mzdy. Je jednoduché nájsť si oficiálnu stránku nejakej obce a presvedčiť sa na vlastné oči.
Ide o to, že ku každej základnej mzde obecné zastupiteľstvo schvaľuje pohyblivú zložku, ktorá býva skoro tak vysoká ako základ.

alenka7777
18. nov 2015

@extunc a kolko ma ta tvoja teta odpracovanych rokov?ja som mala nastupny plat v ba ako ucitelka zs 400 eur... Len pre zorientovanie sa...za prenakom 1 izboveho bytu v ba sme platili 415 eur.

zuzana76
18. nov 2015

@janasrncova preco zavadzas? to vôbec nie je pravda, my napr nemame ziadnu pohyblivu mzdu, mam zakladny plat a hotovo, nic navyse

zuzana76
18. nov 2015

@stanka284 musi mat ososbne ohodnotenie, ktore nie je bohuzial na vela skolach

zuzana76
18. nov 2015

@stanka284 a nevrav ze sa ludia nevzdelavaju

ach zase mi niekto dvihol tlak

extunc
18. nov 2015

@alenka7777 53 rokov mala tento rok, sesternica je tiež učiteľka na ZŠ a pod 750 € nejde a má okolo 40 rokov. Pozri, ani v Košiciach nie sú lacné nájmy, brat má 35 rokov, na súde je už 8 rok, má aj justičné skúšky spravené, čo sú v podstate ako ďalšie štátnice, ak nie ťažšie a nemá ani 600 € a rozmýšľa, či vôbec založiť rodinu pri tomto príjme. Ja mám rovnaké vzdelanie ako on, tiež som JUDr., mám rôzne certifikáty, kurzy a školenia, som tiež štátny zamestnanec, mám dôstojnícku hodnosť, dôstojnícku školu, ťahám nočné a denné po 12 hodinách, mám rizikové zamestnanie, nemôžem tiež podnikať, nemôžem maž iný príjem, nemôžem viesť krúžky tak, ako učitelia a na rozhodnutí o plate mi svieti 960 € v hrubom, a celý plat mi robia len zmeny a príplatky za rizikovosť a zmennosť, takže není o čom. Každý si vybral svoje zamestnanie, resp. povolanie a každý, kto si vybral učiteľa vedel, aké príjmy sú v tomto sektore

alenka7777
18. nov 2015

@extunc no uz len tie kruzky nas vytrhnu z tek biedy.....

zuzana76
18. nov 2015

@extunc za kruzok na mesiac dostanes mozno 20 eur a odvedies asi 8 hodin mesacne

janasrncova
18. nov 2015

@zuzana76 nezavádzam. Napísala som len to, čo som zistila z oficiálnych stránok niektorých obcí. Je to v podstate návod pre zakladateľku diskusie, ako získať hodnoverné informácie, keďže tu jej asi nikto svoju výplatnú pásku nezverejní.

katrin21
18. nov 2015

@janasrncova mam kamosku ucitelku, ma dorobenych x kreditov, obe kvalifikacne skusky ( neviem, ci mas sajn, co to znamena, ale je to mazec, jedine tak si zvysis plat na maximum ) , dalsi predmet si dostudovala ( jazyk) lebo uci aj AJ na prvom stupni... a nad 800E v cistom sa nedostane ani ked ma dovolenkovy plat a odpracovane ma 25rokov !
riaditelky maju iny priplatok,ale to preto ze su riaditelky... rovnako zastupca...
variabilna zlozka - osobne ohodnotenie? ha ha, zalezi od riaditela, ako to rozdeli, u nas mali niektore zeny 200SK a niektore 2000 ( par vyvolenych riaditelovych) ! a aj to velmi zalezi do skoly, cim disponuje a na co obec ma.. a kolko maju ziakov = normativ na ziaka dostavaju..

zuzana76
18. nov 2015

@extunc na rozhodnuti o plate ti svieti nieco, k comu mas priplatky, ale priplatky za rizikovost nespomenies ake su, to ako ked som sa pred 20 rokmi rokmi rozhodla studovat ucitelstvo tak nemam ocakavat ziadne zlepsenia pre ucitelov, tiez pracuju v rizikovom povolani, ale to co svieti zvacsa ucitelom na rozhodnuti o plate, tak to im aj zostane, mozno na niektorých skolach na dedine, ktorej sa dari a ma bohatsi rozpocet, tak tam maju ucitelia aj nejake osobne ohodnotenie, co im moze uorbit povedze 100 eur k zakladnemu platu, mozno

zuzana76
18. nov 2015

@janasrncova ja nevravim, ze niektorí ucitelia to nemozu mat, ved aj ta aferas tou riaditelkou, co brala ucitelom odmeny? najprv im pekne nadelila a potom jej to museli odovzdat, tiez im svietilo na plate ze maju odmeny 😀

kyleah
18. nov 2015

@extunc nie som ucitel, aby to nevyzeralo ze obhajujem sam seba. Nikto z ucitelov tu netvrdi ze iba oni zarabaju malo. Skor mi to pripada ze vsetci ostatni zavidia ucitelom ze chcu zarabat viac. Spytam sa ta takto. Ty a brat ste s platom spokojni? Podla toho akym stylom to pises, ocividine nie. Preco obhajovat to ze niekto zaraba malo tym ved bud spokojny aj my zarabame malo. Ano kazdy mame moznost si vybrat povolanie, ale co ked niekoho praca ucitela bavi, naplna, robi ju dobre a nechce robit nieco ine. Ma sa automaticky uspokojit so svojou mzdou?

Mne osobne pride platove ohodnotenie na Slovensku postavene na hlavu. Mam vysoku skolu, zarabam pomerne dobre, ale ked som si dal nieco prerobit v byte az sa mi hlava zatocila kolko boli schopni niektori remeselnici pytat. A ked uz stat pozaduje na niektore miesta vysoku skolu mali by byt ludia na tychto poziciach aj patricne zaplateni. Nie je normalne ze niekto chodi do skoly navyse 5 rokov aby zarabal tolko isto alebo menej ako ludia so strednou skolou. Ved tych "stratenych" 5 rokov, pocas ktorych niekto iny bez skoly zarobil doslova tisice eur (aj pri minimalnej mzde), by sa mali niekde casom vratit.

janasrncova
18. nov 2015

@katrin21 nemam šajnu, poznám len mazanec. Ale k veci, napisala som, ze platy učiteľov ZS sú asi 1000 až 1500eur, co si vlastne svojim príspevkom aj potvrdila.
Nejde o to, že učiteľom niekto závidí, ale o to, že klamú, keď uvádzajú len základnú mzdu, ale to je v podstate v tomto štáte normálne a preto tak prekvitá šedá ekonomika.

katrin21
18. nov 2015

@janasrncova 1500 v hrubom?? co si ! napisala som, ze kamoska, ktora v jednom kuse studuje, doraba kazdych x rokov kredity nanovo ( kedze maju obmedzenu platnost) + musela si dorobit kvalifikacne skusky, to nie je vobec jednoduche,aby sa dostala do vyssej platovej triedy, tak ta ma taky plat a to je JEDNA Z MALA a robi to hlavne preto, lebo raz chce byt riaditelka ! ona neustale robi nejake prace, stale je za pocitacom po nociach !!!! stale si doraba, dostudovala si dalsiu aprobaciu, co su dalsie peniaze a cas , ktory do toho musel ainvestovať.. to nerobi kazda a ani sa to neda, aby to kazda robila !
vacsina uciteliek je rada, ak ma plat 600E v cistom. Keby som sa ja teraz vratila do skolstva, tak mam aj s praxou zapocitanou pre triedu plat 760 ,-Eur v hrubom !!! tak sa zobud ! to je v cistom nieco cez 500E mozno.. ak vobec.

katrin21
18. nov 2015

pozri si tarifne tabulky a otvoria sa ti oci ! o plate 1500E v hrubom, ale aj 1000E v hrubom mozu ucitelky na ZS len snivat ! sem tam sa nejaka vysplha, bud robi navyse robotu, napr. robi eurofondy, za to dostane nieco navyse, alebo si dorobi navyse skolu a ma vyssi uvazok. inak nie

pre tvoju info! https://www.minedu.sk/data/att/7163.pdf

a co sa tyka kreditoov.. neziskas ich lahko a potrebujes ich 30 (!!) aby si mala o 6(!!!!) % vyssi plat , pocitane zo zakladneho samozrejme.. faaaaakt vela to je, co? priam bohačky su tie ucitelky... ach boze... z takych ludi ako ty je mi zle.. vazne...

katrin21
18. nov 2015

a kredity platia len do 7 rokov maximalne. musis robit stale dalsie. v predstihu.. aby ti neklesol plat....

kyleah
18. nov 2015

@janasrncova mozes mi prosim poslat stranku obce o ktoru sa jedna? dakujem

akvi
18. nov 2015

@janasrncova tak to chcem vidiet ucku na ZS, co ma 1000 ecok.. Tiez som ucitelka, aj ked momentalne neucim, ale ked som chcela po materskej miesto, tak moj plat po 10 rokoch praxe by cinil cca 550 ecok.. Teraz to je mozno par ecok viac, ale k 1000 sa urcite ani zdaleka neblizi.. A kredity, to je najvacsi odrb, aky sa pacha na uciteloch. Ja som si dorabala 3 rozne vzdelavania a nik mi ich neuzna, lebo to bolo pred zavedenim blbych kreditov.. A priplatok na skole, kde som ucila cinil 20 euro k platu. A to som bola triedna, plus som mala na starosti asi 3 dalsie veci, ktore zaberali cas, ale ohodnotenie nikde, obec prachy neuvolnila ani omylom..

Ucitelske platy su nizke, ja by som uz ucit nesla, plat je jeden z dovodov. Nic ale nemeni na tom, ze to, ze su nizke, mozu si za to aj ucitelia. A ked nariekaju, to mna vie tiez nastvat, lebo maju na vyber, mozu odist. Ked bude problem zohnat ucitela, tak potom to mozno zacne riesit aj ministerstvo, ale teraz naco by sa tym zaoberali. To je ako v kazdej sfere, ponuka, dopyt..

extunc
18. nov 2015

@zuzana76 moja, rizikový príplatok mám 20 €, presne ako údajne Vy za doučovanie, ale s tým rozdielom, že ja ich mám nezdanených a Vy čistých do vrecka a už vôbec nehovoriac o tom, že ja som v teréne , či je zima, deň, noc, teplo, zatiaľ čo Vy dnu, v teple a so svojimi rodinami. Všetko má svoje pre a proti, ale nehádžte všetkých do jedného koša s tým, že len učitelia sú najlepší a len oni si zaslúžia !!!!!
A ešte k tou doučovaniu, neviem o akých 20 € za mesiac tu hovoríte, keď ja som pred 20 rokmi chodila na doučovanie z nemčiny a vtedy sme platili za hodinu 300 korún a nech mi nikto nehovorí, že doučujete len 2 hodiny v mesiaci jedno dieťa. Debill som sa nevolala a ani nevolám