icon

Plat učiteľky v materskej škôlke

vzdatto
17. nov 2015

Ahojte mám vyštudovanú sš socialnu akadémiu, ale prácu učitelky v mš som nikdy nerobila kedže som bola dlhšie v zahraničí, momentálne premýšlam zamestnať sa ako učitelka v mš v našom meste, chcem sa spýtať aj vzhľadom k štrajku o vyššie platy, viete mi niekto napísať z čista jasna kolko by som zarábala mesačne v čistom, vš si v budúcnosti neplánujem robiť, a tiež sa chcem spýtať či počtom odpracovaných rokov v mš sa plat zvyšuje a o kolko za rok praxe, alebo ako to funguje, kedže je to štátny rezort prepláca sa stravné, alebo cestovné?dakujem pekne za každý názor... ahojte.

janasrncova
19. nov 2015

@sorciera24 V ktorom príspevku kto tvrdil že učitelia majú plat 1000 - 1500 V ČISTOM?

sorciera24
19. nov 2015

@janasrncova pozri nevykrutis sa, ak by som aaj mala v hrubom 1500E, tak v cistom tych spominanych 1000...ak si nemyslela cistu, ale hrubu, tak to ucitelia ZS ani SS tiez nemaju...vid. tabulka najvyssia trieda........aspon nie pausalne.... (tu sumu dosiahne ucitel mozno teda v 12tke tride...teda 2.atestacie s aldsimi nazbieranymi-vydretymi kreditmi, tesne pred dochodkom...teda penaize za prax, triednictvo.....tak hadam vtedy sa dockam mozno aj 1000E v hrubom🙂

geegee
19. nov 2015

prisám plat učiteľky so stredoškolským vzdelaním - v čistom okolo 400, s triednictvom 420€ - učiteľka s 1 ročnou praxou. 1. stupeň VŠ, tiež bez praxe bez príplatkov 450€

zuzana76
19. nov 2015

@kyleah v pase na Mk ma uvedene obec Bajka, takze myslela zrejme tu obec

zuzana76
19. nov 2015

@janasrncova superhruba mzda - gymnazium 1064 / uvadzana aj ako cena prace/ , hruba mzda 787, cista mzda 612, jedna nadcasova hodina, vystudovane 3 aprobacne predmety. Zda sa ti to tak vela?

zuzana76
19. nov 2015

@zacik ale @janasrncova pisala o hrubej mzde, nie o superhrubej mzde a to teda pochybujem, ze ucitelka v MS ma 1000 eur hrubej mzdy

mia18112
19. nov 2015

No tak sa zapojím aj ja...... Som vyštudovaná učiteľka, učila som 5 okov. Potom som vystriedala asi 4 pozície v sukromnom sektore. Teraz pracujem v banke. Asi ma zožeriete viacere zaživa, ale takú pohodičku ako v školstve som nikde nezažila. Keď si spomeniem, ako sme ráno v kabinetoch nadávali a ľutovali sa.......Poviem Vám, dala by som všetko za to, aby som sa mohla opat vratit do školstva. A ani by ma len nenapadlo štrajkovať. Add 1: pracovný čas + prázdniny ( ja každý deň končím o 17,30 !!!!!! - to sme vždy frflali na 2 x rodicovske do roka ako učitelia.....), dovolenka 25 dni ( ani o den navyše !!!!) . Add 2: Moj terajší plat je cca o necelých 50 eur NIZZSI ako maju byvale kolegyne ucitelky !!!!!

zuzana76
19. nov 2015

@mia18112 veď ti nič nebráni vrátiť sa, my mávame rodičovské 4x do roka, porady 2-3 x do mesiaca, pracujem 8 hodín denne, napr

eriksonka1234
20. nov 2015

@mia18112
A prečo sa nevrátiš? Ja som nikdy na svoju prácu nenadávala, robím ju s láskou a nevymenila by som ju 🙂

mia18112
20. nov 2015

@zuzana76
@eriksonka1234 Chcem sa vratit, 8 rokov si marne hladam miesto v celom aj susednom okrese, zial bez uspechu. Sama by som nikdy neodisla. U nas na skole totiž spajali triedy a poklesli nam uvazky. Jasne, ze prepustili najmladsie ucitelky - spolu az 4 kočky - mlade, zapalene pe pracu a deti, nadsene......s tým, ved sme mladé, my si robotu predsa najdeme.......

zuzana76
20. nov 2015

@mia18112 tak to je škoda, čo si učila? Nechceš si urobiť aj ďalší akrobacie predmet? Možno by boli väčšie šance nájsť miesto, ja učím rada, od 10. Rokov som chcela byť len učiteľka

mia18112
20. nov 2015

@zuzana76 Aj mna to bavilo omnoho viac, s deckami bolo super, učila som geografiu celý druhy stupen, vsetky triedy.

zuzana76
20. nov 2015

@mia18112 á keby si si urobila angličtinu, Tam by bola hádam šanca, nie? Je to síce namáhavé, ale dá sa to zvládnuť, á okrem geografie, máš čo, lebo geografia má malú dotáciu hodín, to naozaj stačí jeden pedagóg na školu

danik1505
26. nov 2015

@vzdatto 540 eur nemám v čistom ani ja s vysokoškolským vzdelaním, kvalifikovaná v odbore a 6ročnou praxou... vitaj v realite...

tortelinka
27. nov 2015

@mia18112 uf, tak to si neviem predstaviť v ktorej banke majú platy nižšie ako v škole 😒

mia18112
28. nov 2015

@tortelinka Takmer v každej 🙂 . To len pre info, ze polovica z nas su tam VS vzdelaní ludia, ale bohuzial.....co narobime ? Inak sa mi pacia tieto strajky na Slovensku. Ja denne vidim ludom vyplaty na uctoch a je to veru na zaplakanie. To mozeme kludne strajkovat vsetci VS vzdelaní ludia, nielen ucitelia, sestricky....... Ja som len poukazovala na to, ze ako ucitelka som si myslela, ze zarabam stasne malo, pritom platy sa nam valorizovali kazdemu pravidelne. V sukomnej sfere mozes o tomto len snivat. Tam robis od nevidim do nevidim a Tvoj plat sa Ti upravi len raz za cas aj to pekne natvrdo, verzus Tvoja snaha, resp. vysledky Tvojej prace, ktore sa meraju X - kriteriami. Ja som nechcela v ziadnom pripade ,, kydat,, na ucitelov, lebo sa stale za jednu z nich povazujem, len som chcela povedat, ze keby poznali aj inu pracu, ine zamestananie, ani vo sne by ich nenapadlo strajkovat !!!!!!!

eriksonka1234
28. nov 2015

@mia18112
súhlasím a to som tiež učiteľka, ale ako študentka som si vyskúšala veľa prác, od žatvy, práce vo Figare, dokonca konzerváreň, svalovku som mala ešte aj na prstoch, ráno som nevedela vystrieť ruky od bolesti..........., preto viem porovnať. Svoju prácu si vážim, stále vzdelávanie neberiem ako buzeráciu, či trest, ale ako posúvanie sa

marmir
16. mar 2016

Ahojte baby, poprosím vás, chcem sa len uistiť, mám VŠ Mgr., ale odbor ošetrovateľstvo (zdravotníctvo) a teraz by som chcela ísť študovať 2 ročné pomaturitné štúdium na strednej pedagogickej a sociálnej akadémii v BA, učiteľka MŠ, myslím si správne, že budem mať ten najnižší možný plat uvedený v tabuľke platov? a budem kvalifikovaný učiteľ či nie? ďakujem za odpoveď , či sa mi to vôbec oplatí, alebo mám ísť rovno na VŠ predškolská a elementárna pedagogika 🙂 😉

eriksonka1234
16. mar 2016

Budeš kvalifikovaný učiteľ pre MŠ, platovo začneš určite najnižšie. Ja by som na tvojom mieste určite zvolila skôr VŠ, pretože budeš môcť učiť v MŠ aj prvý stupeň ZŠ. Je to určite výhodnejšie. Teraz som si všimla, že ty už máš VŠ (Mgr). Záleží od zamestnávateľa, či ti to uzná. Ja som mala kolegyňu s Ing. titulom, dorábala si pedag. minimum, ale zamestnávateľ jej uznal VŠ, tzn. že platovo bola vyššie ako kolegyne so SŠ. Prajem veľa šťastia 🙂

marmir
18. mar 2016

@eriksonka1234 ďakujem veľmi pekne za odpoveď aj za prianie, ešte sa rozhodujem lebo VŠ je Bc titul na 4 roky, čo ma odrádza, a k tomu keby chcem aj Mgr , tak ďalšie 2, 5 roka a tá stredná je len na 2 roky 🙂

petkavka
18. mar 2016

Ahoj @dai. Len som chcela poďakovať ako dobre a ekonomicky si to napísala. Ešte by som možno pridala že by sa mal rozlišovať aj plat podľa predmetu - určite informatika a jazykáry by mali byť lepšie na tom.....
Ja som dokonca navrhovala úplne zrušiť VŠ pedagogická či filozofická. Nech učia biológiu vyštudovaný medici, ekonómiu vyštudovaný ekonómovia, dejepis vyštudovaný právnici atď ....a potom v kombinácii s racionálnymi opatreniami ktoré si ty spomínala by som im kľudne dala aj hneď dvojnásobný plat.

Ešte aby som to zdôvodnila: Len z mojej triedy išli na pedagogickú len spolužiačky čo sa nedostali na právo a na prekladatelstvo ...ale plat by chceli ako právnik a prekladateľ.

Chcela by som vidieť inak, keby sme aj my ostatné ženy v bežných povolaniach začali vyskakovať že chceme mať plat ako informatici (ideálne v Nemecku) - veď. aj oni majú VŠ, aj my máme VŠ ...no kde ten pes bude asi zakopaný 🙂🙂🙂

zuzana76
18. mar 2016

@petkavka ale na pedagogickej fakulte sa študuje niečo úplne iné, napr elementarna pedagogika, to vôbec nekoresponduje so žiadnou školou a spomínaní odborníci stále učiť na školách môžu, ale kto ide týmto smerom, tak zväčša nemá záujem venovať sa deťom, resp. Len malá časť, právnik išiel študovať právo preto, že chce byť právnikom a nie učiteľom

zuzana76
18. mar 2016

A jazyky bude učiť kto, veď tie sa študuju na filozofickej fakulte
@petkavka

zuzana76
18. mar 2016

A plat podľa predmetu a typu školy ny sa rozlišovať mal tiež, s tým súhlasím

maminee
18. mar 2016

@vzdatto ja by som ti chcela domtohomzasiahnut len tym, ze pokial nemas predskolsku ( elementarnu ) pedagogiku ukoncenu aspin formou maturitky tak tak statna skolke ( ani sukromna v sieti skol a skolok ) ta nemoze prijat do pracivneho poeru. resp. moze ale musis do 2 rokov zacat studovat

petkavka
20. mar 2016

Dobre rano @zuzana76 - to mas pravdu , ze niektore obory by museli ostat zachovane. Ale minimalne v tych ucitelskych nevidim dovod preco by mali ostat....

zuzana76
20. mar 2016

@petkavka netreba nad tým rozmýšľať takto, podľa mňa má pedagogický smer veľký potenciál, bohužiaľ to co je strašné je, že takéto štúdium by malo byť viac prepojené s praxou, ďalej že klesá úroveň školstva. Ja som si napr urobila kurzy účtovníctva a tiež nevyhlasujem, že teda ekonomické fakulty môžeme zrušiť, to je príliš krátkozraké

zuzana76
20. mar 2016

A ako vravím žiadny lekár nepôjde učiť na základnú školu biológiu, lekári učia na stredných zdravotníckych školách alebo na lekárskej fakulte, okrem toho pedagogická fakulta sa odlišuje tým, že má štúdium pedagogického základu, inak napr študenti odboru biologia sa okrem učiteľstva zamestnávajú aj v rôznych výskumných inštitúciách

tortelinka
20. mar 2016

@petkavka fíha tak to to je teda trafený nápad..medik, ekonón učiť na škole? na ZS? 😀 😀 , to si fakt predstavuješ , že by to mohlo fungovať? veď aj na VŠ nás učili super odborníci a kapacity v odbore, ale ako pedagóg nula bodov..a to hovorím o dospelých ľuďoch, neviem si predstaviť ako by taký človek obstál pred bandou 13 ročných puberťákov

petkavka
21. mar 2016

Ahoj @tortelinka. Ako samozrejme ze by to nebolo jednoduche ale ako by obstal? - no asi uplne rovnako ako klasicky ucitel - len s tym rozdielom, ze by mohli mat vacsi respekt ... bohuzial to ci je ucitel dobry sa neda naucit na ziadnej vyske (ako aj vidime z praxe) - to musi mat ten clovek v sebe - a ak by sa platy naviazali na vysledky (nejake kazdorocne testovania vsetkych skol), tak by to mohlo fungovat 🙂 ....kazdopadne tie platy by aspon odrazali kvalitu...lebo ja uz teraz mam obavy ze kto bude dcerku ucit....dobrych ucitelov je uz ako safranu