Platba odvodov zo slovenskej živnosti v Rakúsku
Ahojte, neviete či sa platia odvody zo slovenskej živnosti do rakúskych poisťovní hneď od začiatku podnikania? Z rakúskej živnosti sa platí, ale či aj zo slovenskej.
Muž je zamestnaný v Rakúsku a je teda poistencom Rakúska. Na sociálnej poisťovni mi povedala, že si to mám zistiť v Rakúsku.
@mojito3 je do Rakuska vyslany na pracu? Ak ano a ma formular A1, tak plati odvody stale na SK. Ale ak je zamestnany (ako pises), tak je zamestnanec nie? Nie zivnostnik. A ako zamestnanec v Rakusku plati odvody v Rakusku. So slovenskou zivnostou nemoze pracovat v Rakusku dlhodobo.
@lubina V Rakúsku robí ako zamestnanec od pondelka so štvrtka. Doma by na živnosť robil piatok. Volala som už do sociálnej poisťovne. Ak by si otvoril živnosť, má prísť na SP ohľadne formuláru A1 a oni budú posudzovať, v ktorom štáte bude platca. Na 99,9 % to bude Rakúsko. Problém je, či nebude musieť v Rakúsku platiť odvody hneď od začiatku živnosti. Na Slovensku sa platí sociálne poistenie až od polroku nasledujúceho roka, podľa príjmov z predchádzajúceho roka. Ak by pracoval na rakúsku živnosť v Rakúsku, platil by odvody hneď od začiatku predpokladané alebo minimálne. No v prípade, že má slovenskú živnosť s podnikaním na Slovensku a zároveň je zamestnaný v Rakúsku, neviem či bude musieť platiť do Rakúska minimálne odvody hneď od začiatku podnikania. (Na Slovensku určite nebude platiť nič.)
@autor ano, ak urcia, ze rozhodna legislativa je ta rakuska, tak bude musiet platit odvody v Rakusku aj zo slovenskej zivnosti. Ono je to tak, ze na cloveka sa vzdy uplatnuje iba jedna legislativa, aby sa predislo komplikaciam a prekryvaniam systemov. Ak sa teda na neho bude uplatnovat rakuska legislativa, ak to tak urci Socialna poistovna, tak sa bude postupovat podla rakuskej legislativy, aj na to zamestnanie a aj na zivnost. Ako sa platia v Rakusku odvody to nech si zisti na ich socialnej poistovni, tam mu to uz presne povedia.

@mojito3 Ak ma AT poistenie, odvadza do AT systemu. Podla toho sa to urcuje myslim, ze kde mas poistku. Ked tak napis do AT na poistovnu.