Platí paragraf v práci aj na súdne pojednávanie?
Budeme mať súd, orazia mi tam priepustku do práce? Či len dovolenku si vziať? Ďakujem.
@anonym_autor priepustku dostaneš aj na súde. Nepotrebuješ dovolenku ani náhradné voľno. Je tvoja občianska povinnosť tam ísť, keď si predvolaná.
@anonym_autor priepustku dostaneš aj na súde. Nepotrebuješ dovolenku ani náhradné voľno. Je tvoja občianska povinnosť tam ísť, keď si predvolaná.
@anonym_277b3a Blbosť. Zamestnávateľ ju uvoľniť musí, no musí si brať dovolenku alebo NV.
@anonym_autor ano
@anonym_277b3a Blbosť. Zamestnávateľ ju uvoľniť musí, no musí si brať dovolenku alebo NV.
@anonym_173889 mne dali, zamestnávateľ to uznal.
@anonym_173889 mne dali, zamestnávateľ to uznal.
@anonym_277b3a Uznať to vôbec nemusí, pustiť ťa musí.
Priepustku na súde Ti orazia ... zamestnávateľ Ťa pustiť musí, no zisti si v práci na personálnom resp. mzdovom, či to uznajú ... u nás nie.
podľa § 141 zákonníka práce ide o tzv. prekážku v práci z dôvodu výkonu občianskej povinnosti.
takže ti to na súde potvrdia a zamestnávateľ ti to musí uznať - ide ale o to, prečo na ten súd ideš, niečo nie je preplatené a niečo je ...
ale ak je príčetný zamestnávateľ, vieš sa s ním dohodnúť že ti to dá ako náhradné voľno že si to odpracuješ ...
Priepustku na súde Ti orazia ... zamestnávateľ Ťa pustiť musí, no zisti si v práci na personálnom resp. mzdovom, či to uznajú ... u nás nie.
@dzulli1980 Ani u nás neuznajú. Brala som si náhradné.
Zamestnávateľ ťa musí síce uvoľniť, a ospravedlniť neprítomnosť v práci na nevyhnutný čas, ale je to bez náhrady mzdy. Tú si môžeš potom nárokovať na súde ako
nárok na náhradu ušlej mzdy, na základe potvrdenia od zamestnávateľa.
Zamestnávateľ ťa musí síce uvoľniť, a ospravedlniť neprítomnosť v práci na nevyhnutný čas, ale je to bez náhrady mzdy. Tú si môžeš potom nárokovať na súde ako
nárok na náhradu ušlej mzdy, na základe potvrdenia od zamestnávateľa.
@anonym_15b030 Presne tak. Bol som raz svedčiť v istej veci ako svedok, Zo súdu mi poslali predvolanie. Na druhej strane bola predtlač, kde zamestnávateľ potvrdil moju mzdu, na základe ktorého som si potom žiadal zo súdu svedočné - náhradu ušlej mzdy.
@anonym_277b3a občianska povinnosť je v zákonníku prace definiavana, len keby išla ako svedok. Takže závisí do toho za akým účelom ide na súd. Ak sa rozvádza, tak nemá nárok na náhradu mzdy
Ak ideš ako svedok, v práci ti priepustku uznajú, ale máš to bez náhrady mzdy. Ušlú mzdu si môžeš žiadať od súdu. Takisto je to aj pri predvolaní na políciu, bola som ako svedok na ÚBOK a pýtali sa ma, či si to chcem dať preplatiť. Ale ja som SZČO takže som to neriešila.

@anonym_autor Nie, iba dovolenka alebo náhradné voľno.