icon

Platí zamestnávateľ zdravotné poistenie pri práci na dohodu?

21. sep 2025

Dobry den mam pracu na dohodu. Zarabam Priblizne 450 eur
Zamestnavatel mi plati zdravotku povinnu len tú. Z uradu prace ma uz vyradili po case lebo som bol evidovaný.

Viete mi povedat ci zamestnavatel zakial mam tu dohodu plati zdravotne vlastne za kazdy deň, az pokým mi neda alebo ja nedam výpoved?akým dňom mi prestane platiť odvody, alebo mi zaplatí len polku doteraz a ostatné si už doplatím sám? Chcem odist ked aj zajtra, a potom na urad na par dní alebo aj hned druhe zamestnanie, obavam sa tej zdravotky či sa moze stať ze od urazenia mi ju zamestnávatel nezaplatí tento mesiac. Može mi to spravit?

Lebo to zdravotne mi platil urad prednedavnom. :/ a teraz on. Ale vážne chcem dať ukončenie dohody a odist odneho mám na lepšie miesto som u neho ako kôš sa cítim.

tiika
21. sep 2025

@anonym_autor zdravotne plati zamestnávateľ z hrubej mzdy podla zákona, nie toho, či chceš odísť alebo sa on urazí. Pri tvojom zárobku splnas aj minimálny odvod do ZP. Problémom môže byt, že dohodar je zdr.poistený len na tie dni, kedy vykonáva prácu. Velka cast zamestnávateľov to však nerobí a zamestnanca maju prihláseného na cely mesiac. Informuj sa teda u neho alebo v zdr.poisťovni.