icon

Platové triedy v školstve

sida447
15. dec 2020

Ahojte,chcela by som ísť študovať VŠ pedagogického smeru. Neviem ešte konrétne akú, bola by som rada,eby mi niekto poradil ohľadne platových tried.

zlostitko
15. dec 2020

@sida447 zacinas v najnizsej a postupne ides hore

sida447
autor
15. dec 2020

@zlostitko Ďakujem,no hlavne ma zaujíma, ak sa to týka platových tried, či ísť študovat predšolsá elementárna pedagogika-bc,učiteľstvo 1. stupeň-Mgr, alebo špeciálnu pedagogiku.?

zlostitko
15. dec 2020

@sida447 uf, pogoogli, netusim ake su tam rozdieli v platoch, ale tato tabulka urcite plati pre 1.st ZS.

sida447
autor
15. dec 2020

@zlostitko googlila som,ale nič som nenašla,niekde v nejakej diskusii, že keď vyštuduješ 5 rokov špeciálnu pedagogiku,tak ideš do najvyššej triedy,tak neviem,ale ešte raz ďakujem 🙂

benit
15. dec 2020

@sida447 ta tabulka je pre vsetkych pdg.zamestnancov. ja som v 9.triede po 2 atestaciach. Ako mgr.zacinas v 6.triede a po ukonceni adaptacneho pojdes do7.

nanka3
15. dec 2020

@sida447 platove triedy by mali byt rovnake pre ZS, SS, gymnazia. Ak by si bola specialny pedagog, tak tam su nejake priplatky, ale nezda sa mi, ze si v najvyssej triede. Ak chces robit ucitelstvo, tak treba ratat aj s tym, ze mnohi ucitelia vobec nemaju 100% uvazok a plat je nizsi ako uvadzaju tabulky, ak by som si mala vybrat opat, tak by som zvolila 1-4rocnik, cize ucitel 1. stupna, tych hladaju najcastejsie, a potom samozrejme predmety ako cudzie jazyky, matika, fyzika, chemia, a slovensky jazyk.

sida447
autor
15. dec 2020

@benit tak mas Mgr a dve atestácie,ak som to správne pochopila.?

sida447
autor
15. dec 2020

@nanka3 Ďakujem a čo máš vyštudované?

nanka3
15. dec 2020

@sida447 mam vystudovane ucitelstvo 2. st. v odbore biologia-geografia (uz by som to druhy raz nestudovala), studium ma bavilo, ale zial, uplatnenie z tychto dvoch predmetov je nizke, kedze BG sa uci okrem ZS na gymnaziu a mozno v jednom rocniku na ine SS..... takze ja z vlastnej skusenosti tuto kombinaciu neodporucam, aj ked je zaujimava

sida447
autor
15. dec 2020

@nanka3 Ja si to chcem tiež poriadne premyslieť, predsa už mám doma rodinu, tak aby som to štúdium vôbec zvládla a hlavne ma to zaujíma aj z hľadiska uplatnenia a platu.

mtsl
15. dec 2020

@sida447 stačí googliť a nájdeš všetko. No ak ideš do školstva kvôli platu, tak si to rozmysli. Ak sa zamestnáš ako špeciálny pedagóg tak si v druhej pracovnej triede. Tu by som si naštudovala problematiku inklúzie a integrácie a enormný tlak na rušenie špeciálnych škôl a tried.

benit
15. dec 2020

@sida447 ano mgr. A 2.atestaciu. mam 2 vs, dorabala som si špecku, ale som rada, ze som ostala na zš. Mam prehlad ohladom poruch aj v beznej zš.

katrin21
15. dec 2020

@sida447 urcite radsej ucitelstvo 1.st ZS. Specialna pedagogika je skor pre specialne skoly,ale nemyslim si,ze mozes s tym ucit 1-4. Klasicke.. to si treba este zistit. Mozes robit ale na skole spec.pedagoga, my ho napr. Mame..otazne je ,ci mas vztah k detom s poruchami ucenia atd..ci by ta to naplnalo sa im venovat, je to o trpezlivosti, 10x vysvetlit to iste vzdy inak...
Ucitelov 1.st je stale malo takze skor to. Hoci aj deti s dys pribuda,ale nikdy nebude treba tolko speciek ako pedagogov podla mna.

mtsl
15. dec 2020

@katrin21 určite nemôže kvalifikovane učiť na 1.st. ZŠ ak má len špec.pg.

@sida447 Odporúčam naštudovať si Zákon č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch aby si vedela kedy si kvalifikovaná a kde môžeš pracovať so štúdijným odborom ktorý si vyberieš. Aj ja odporúčam predškolskú a elementárnu pedagogiku.
Po 3 ročnom štúdiu Bc. absolvent programu sa môže v praxi uplatniť ako učiteľ v materskej škole, asistent učiteľa na 1. stupni ZŠ, ako odborný pedagogický pracovník (vychovávateľ) v zariadeniach pre deti v predškolskom a mladšom školskom veku (najmä školské kluby a centrá voľného času).
Je pripravený realizovať výchovné a vzdelávacie programy v konkrétnych skupinách detí, viesť detské skupiny vo vzťahu k pedagogickým zámerom príslušných inštitúcií a organizácií. Má vedomosti a zručnosti, ktoré mu uľahčujú spoluprácu s učiteľmi, ďalšími odborníkmi a rodičmi školákov.
Následne po 2 ročnom magisterskom štúdiu absolvent sa uplatní ako učiteľ na 1. stupni ZŠ s vyučovacím jazykom slovenským, resp. ako edukačný odborník v zariadeniach a inštitúciách mimoškolskej výchovy a v školskej správe. Absolvent je schopný organizačne a metodicky viesť inštitúcie predškolskej a mimoškolskej výchovy detí príslušného veku, ako aj pracovať v sektore vzdelávania ľudí s kultúrnym hendikepom.
Absolvent, ktorí v rámci štúdia absolvovali voliteľnú štátnu skúšku „Didaktika anglického jazyka a literatúry pre predprimárny a primárny stupeň vzdelávania“ sa môže uplatniť aj ako učitelia anglického jazyka na 1. stupni ZŠ.

ninusa221
16. dec 2020

Ja mam strednu pedagogicku teraz som išla na vš tiež som sa rozhodovala rovnako no nakoniec som išla na vychovavatelstvo a pedagogiku🙏🏼 Môžem len poradit že toto sú dosť tažke odbory. Hlavne som si dala otazku : Nina chceš robit s postihnutými alebo teda s rôznymi diagnózami s deťmi? No a tym to haslo. A chcem ostať v mš alebo jasliach je to naj a škd je super🙏🏼 No na predškolskej je tažka matika a špecka je podla mna dpsť náročná známa ju študuje a povedala že by sa na to nedala 🙏🏼 Všetko po latinsky... ono ak sa na to pozeráš platovo tak je to dosť smutne to ťa proste musi bavit vymýšľať rôzne aktivity mať trpezlivosť byť zodpovedná...

letfenixa
16. dec 2020

@sida447 nie, ak vystudujes špeciálnu pedagogiku, nejdeš rovno do najvyššej platovej triedy. Zaradenie závisí od tvojho získaného najvyššieho vzdelania, tj buď Bc. alebo Mgr., od 1. alebo 2.atestacie.

marinecka95
16. dec 2020

@sida447 ja mám vyštudovanú jednoodborovú pedagogiku Bc., potom špeciálnu pedagogiku Mgr. - zatiaľ bez atestácie. Som zaradená do 7mej platovej triedy pri odpracovaní 5 rokov 243 praxe.

nanka3
16. dec 2020

@sida447 a este k mozno ak organizacii na skole, vacsina ludi (tych co nepracovali v skolstve) zavidi ucitelom prazdniny, ale pre ucitelov je to cerpanie dovolenky v case hlavnych prazdnin, ako ucitel mas viac dni dovolenky ako ludia v nestatnych poziciach, ale ked sa zrataju vsetky prazdniny, sviatky, tak je to viac dni ako ma ucitel dni dovolenky a teda sa tie dni, ktore nevies vykryt dovolenkou musia riesit cez zastupavania pocas roka, dokonca ak nastupila do prace nova kolegyna a nemala dostatok dovolenky, tak sa dohodla s riaditelkou na tom, ze si koncom letnych prazdni uz budr cerpat dovolenku z dalsieho skolskeho roka, bo inak to nemala sancu obsiahnut. A mat volno pocas skolskeho roka, na to zabudni, ked som mala chore dieta a bolo s nim treba ostat doma, riadtitelke sa to nepacilo, a to kym som ja s nou ostala doma, tak sa pri nej vystriedali- muz, moja mama, otec, svokra a az tak som sla ja, aj to len na 2-3 dni. Kvoli peniazom nema zmysel robit tuto pracu, pokial k nej nemas vztah.....

sida447
autor
16. dec 2020

Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za vaše odpovede, rady, skúsenosti. Ja už teraz pracujem v škôlke, dorábam si strednú odbornú školu, ale chcela by som ísť ďalej a myslím, že by ma špeciálna pedagogika bavila, ale samozrejme pozerám aj na to,aké by bolo moje platové ohodnotenie. A v neposlednom rade,aby som štúdium zvládla,predsa sú to roky štúdia a navyše mám doma už štyri deti a práca, tak nerada by som neskôr zistila, že to nezvládnem. Ďaujem vám ešte raz za váš čas a ochotu,ste zlaté 🙂

drzaopica
16. dec 2020

@sida447 ak zvladas 4 deti doma a 20 v skolke zvladnes vsetko🙂

sida447
autor
16. dec 2020

@drzaopica Tak ďakujem za uznanie, ako dobre padlo 🙂

drzaopica
16. dec 2020

@sida447 verim, ze potesi.....sestra uci v skolke strasne zazitky a uz sa tesi na volno

sida447
autor
16. dec 2020

No ja zatial chodim rada do práce 🙂Je to moja prvá pracovná skúsenosť a máme celkom zlaté deti 🙂

natalienka12
16. dec 2020

@sida447 Bavila by ťa špeciálna pedagogika? Na to si ako prišla? Máš vôbec šajnu o tom, o čom je práca s postihnutými deťmi? A premýšľaš nad platom? Pracovať v postihnutými deťmi nie je práca, to je doslova a do písmena poslanie. Platovo podhodnotené, spoločnosťou nedocenené. Tak ako aj práca učiteľa všeobecne, na učiteľov hľadí spoločnosť s dešpektom, pritom je to podľa mňa jedno z najnáročnejších povolaní a platovo absolútne nedocenené. Nedokážem pochopiť trpezlivosť a zlaté nervy žiadnej učiteľky a za ten plat, ktorý majú. Ak rozmýšľaš nad prácou učiteľky cez peniaze, tak si na zlej ceste. A už vôbec nie práca špeciálneho pedagóga. Táto práca nie je vhodná pre každého a už vôbec pre niekoho, kto čo i len pomyslí na platové ohodnotenie.

sida447
autor
17. dec 2020

@natalienka12 Nuž to, čo nieje dostatočný plat pre Vás, inému to stačiť môže. A to, akou cestou sa rozhodnem ísť, čo od toho čakám a ako dobre to budem robiť je môj problém 🙂 Ďakujem za názor...

lapersefona
2. apr 2023

@ninusa221 prosim ta známa špecku studuje v ktorom meste na akej skole ďakujem