Platy v školstve
Ucitelia roky ziadaju zvysenie platov. V roku 2021 bol priemerny hruby plat zaokruhlene 1200 eur. V cistom to moze byt priblizne 914 eur (cista mzda sa moze individualne odlisovat). Kolko by podla vas - rodicov mali ucitelia zarabat? Ak su tu aj ucitelia, aka by mala byt hruba mzda, aby ste kazdy rok neziadali zvysenie. Skusme v hrubej mzde.
@miriam_s zial nemas prehlad. Nastupne platy v IT v Ke podla profesie 880 eur v hrubom. IT nie je len java developer a pod. Platy su male asi vsade.
Aj aj v IT sektore pracuju ludia po veceroch, viac ako 8 hodin a pod. Nie je to tak,ze po 8 hodinach zatvoris PC a viac o tom nepremyslas. Tak ako maju stres ucitelia, tak maju stres aj v mnohych inych pracach. Rovnako ani v inych pracach plat nestaci na najomne.
Tu je vsak otazka, aky plat by mali mat ucitelia, aby vyjadril kvalitu prace.
Milá autorka, očividne si to ty ktorá nemá prehľad lebo tu dávaš také cifry a argumenty že mi je do smiechu a plaču zároveň ... A nie úplne rozumiem zmyslu tejto diskusie keď očividne máš svoj názor, zároveň nemáš reálny prehľad a presne preto sa diskusia uberá takto .... Ak má mať diskusia nejaký zmysel vyžaduje si to moderátora ktorý má problematiku do hĺbky preštudovanú a rozumie tomu o čom chce diskutovať, čo tu veľmi očividne nie je. Preto aj toto je úplne jalová diskusia a zbytočne sa len vyvolávajú vášne...
A v IT v Košiciach ti nikto za 880€ robiť nebude, prepáč ale schuti som sa zasmiala... Možno tak sekretárku 😅 pozri si to poriadne 😅😅😅 okrem toho, keď sú senior pozície už majú plat od cca 2000, 2500 vyššie , závisí ako sú dobrí, takže majú perfektnú perspektívu. V školstve mať toto nebudeš nikdy. Plat sa ti budú zvyšovať len po drobných a plat seniora v IT mať nebudeš nikdy. Pričom ty ako učiteľ máš veľký podiel na tom aby do toho IT sa dostali schopní ľudia, veď ich to musí niekto naučiť... A skončíš tak že tvoj žiak ako absolvent bude mať vyšší plat ako ty po 10 rokoch praxe 🤷
Ja som síce budúca učiteľka ale k platom sa vyjadrovať ešte nechcem... Rada by som sa však vyjadrila k tým predsudkom zo zlých študijných výsledkov zo ZŠ a SŠ. Lebo z tejto diskusie mám pocit, ako keby zlé známky mali len nejaké socky, ktoré už nemajú právo ďalej sa vzdelávať.
Mám známeho, celú základnú školu ledva prešiel. Nastúpil ma SŠ, našiel sa v jeho odbore a stal sa jedným z najlepších z triedy. Odvtedy ubehlo už 15 rokov čo skončil a v odbore je stále, práca ho baví, napĺňa a je v nej skvelý.
Tak isto by som mohla spomenúť aj seba. Základnú školu som nenávidela, šikanovali ma. Pri odpovedi pred tabuľou som väčšinou iba ticho stála. Mávala som z toho žalúdočné problémy a druhý stupeň som prakticky ledva prešla so štvorkami. Znamená to, že som bola zlý študent a nemala som právo na lepšie vzdelanie? Tak prečo keď som nastúpila na strednú, kde sme boli skvelý kolektív, tak som mala 1-2 ? Teraz si robím externe pedagogickú VŠ a tiež by si mohli moji spolužiaci zo základnej hovoriť, že aká úroveň vysokého školstva, veď ledva prešla základku. To ale o ničom nevypovedá. Mnoho ľudí sa musí nájsť v obore, aby mali dobré výsledky.
A ešte by si mal každý uvedomiť, že druhý stupeň ZŠ a SŠ študujú puberťáci. Vieme veľmi dobre ako dokážu hormóny s deťmi zakývať. Ja som mala niekoľko spolužiakov, s ktorými hormóny riadne plieskali. Robili machrov, chodili nepripraveni, utekali zo školy, prepadali, bolo im to proste v tej chvíli jedno. Ale tie deti neboli hlúpe ☝️ a jedného dňa, keď dospejú a uvedomia si, že to celé pokašľali, tak nemajú nárok si to vzdelanie dorobiť? 🤷 Takže ja známky so ZŠ a SŠ tak vážne neberiem, lebo nemajú až takú výpovednú hodnotu ako si každý myslí.
Samozrejme, nájdu sa aj vyslovene lajdáci akých popisujete. No nie vždy platí pravidlo, že pokiaľ mal zlé známky na ZŠ/SŠ tak nemá čo študovať VŠ. Pretože aj taký človek môže byť úžasný vo svojom odbore, pokiaľ sa v ňom nájde a baví ho 👍.
@adkalu presne, úplne s tebou súhlasím. Ja som pred školstvom robila v súkromnom sektore, oblasť IT, mám vyštudované cudzie jazyky a keď to teda porovnám, tak v školstve robím podstatne viac. Prešla som, lebo som od mala túžila byť učiteľkou, hrávala som sa na školu a učenie ma napĺňa a baví a učím 13 rokov. Vo firme som odchádzala o piatej s tým, že mi padla. V škole je neskutočne veľa papierovačiek a byrokracie, triedna agenda, krúžková agenda, PK, Škvp, už len keď človek ide na exkurziu tak to sa napíše ako český žandár. Buď zostanem v práci dlhšie, aby som stihla porobiť všetko ostatné okrem učenia, alebo si testy, opravy, prípravy atď môžem vláčiť domov. To ani nehovorím, že žiaci, ale aj rodičia zvyknú vyvolavať hocikedy, večer, cez víkend, bez akéhokoľvek rešpektu. Ešte okrem toho si robím rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky, lebo táto doba to už žiaľ, vyžaduje, každý druhy ma poruchy učenia alebo správania. Samozrejme si za to platím. Okrem toho sa treba stále vzdelávať a pracovať na sebe (nehovorím, že v súkromnom sektore nie, ale tam to zväčša platí zamestnávateľ a tie školenia sú cez pracovnú dobu, nie vo voľnom čase). Takisto ostatné profesie nenosia často pracovné/učebné pomôcky z domu a neplatia to z vlastného vrecka. U učiteľov je to bežné. Môj muž rešpektuje moju prácu, ale často na ňom vidím, že mu vadí, že robím veľa na to, koľko zarobím.
Mám dve malé deti, takže to, že máme viac dovolenky (ako nám niektorí nonstop vytýkajú, že máme stále prázdniny), je fakt asi jediný benefit, ktorý učitelia majú.
Je to neskutočne náročné povolanie, človek má veľkú zodpovednosť, je jednou nohou v base a plat skutočne nič moc. Viac mi ale vadí, ako sa každý do učiteľov naváža a ako je každý odborník na školstvo a učenie. Tiež som zvedavá, dokedy moja motivácia prevýši tieto negatíva a či s tým neseknem a nepôjdem zas do firmy. Napr môj muž hovorí, se s tými organizačnými schopnosťami, trpezlivosťou, digitalnymi a jazykovými znalosťami by ma k nim zobrali hneď 🤷🏼♀️
@miriam_s za dany plat ludia realne pracuju. Nakoniec profesiu si vies pozriet aj sama, len ako hovorim IT nie su len pozicie pre developerov.
To, ze plat seniora v skolstve nikto nedosiahne mas pravdu. To je fakt.
Neviem preco ma tu obvinujes z nedostatku prehladu. Moj zivotopis a moje pracovne skusenosti si nevidela. Ak to chces vediet, su z viacerych oblasti a okrem ineho aj zo skolstva. Takze prehlad mam. Skor je opacny problem a sice, ze väcsina ucitelov cely zivot posobi len v skolstve a nevie porovnavat. Ved to vidime aj tu - vraj pracu cez vikend (co su vlastne pripravy, ktore si mozu spravit aj cez tyzden) nikto nezaplati, a podobne argumenty, tak to samozrejme upozornim,ze to tak nie je. To vsak neznamena, ze platy netreba riesit. Treba. Len ma zaujima ta ocakavana suma, ktora zohladni aj kvalitu prace. Lebo teraz mam pocit, ze sa uz z toho stal zvyk a ucitelia budu pytat viac aj keby mali plat 5000. Jednoducho uz taky zvyk. Takze tak.
Prípravu na ďalší týždeň, pripadne administratívne práce doma vo svojom osobnom čase
@miriam_s a myslíte že tá účtovníčka s VŠ a mzdou 560€ v školstve si nejakú hypotéku alebo byt zaplatí? Aj v iných profesiách sa musia ľudia neustále vzdelávať,zákony sa stále menia, a myslíte že im to niekto zaplatí alebo to môžu robiť v pracovnom čase? A to za školenia nemajú také účtovníčky ani "príplatky" ako učitelia za kredity... Nemáme z toho ani zvýšenie platovej tarify, nič... Ale ťažko diskutovať s niekým, kto vidí iba svoje a nikdy mimo školstva nerobil... Ja viem porovnať aj školstvo, aj súkromnú sféru a teda v školstve som vydržala až dva roky a určite sa už viac do školstva nevrátim, to viem už teraz...
Autorka, tvrdiť môžeš že skúsenosti máš, ale tvoje "múdrosti" ktoré tu píšeš zjavne ukazujú že nemáš páru o realite v skolstve. Inak by si takúto blbosť nenapísala: "vraj pracu cez vikend (co su vlastne pripravy, ktore si mozu spravit aj cez tyzden) nikto nezaplati, a podobne argumenty, tak to samozrejme upozornim,ze to tak nie je" ale veď tá príprava je tak či tak po pracovnej dobe!!! A zaplatene to nie je nikým, no urobiť to musíš. A v pracovnej dobe to nemáš kedy urobiť pretože učíš a venuješ sa deťom ... Takže všetko riešiš cez poobedia a víkendy. A o oprave všetkých pisomiek ani nehovorím. A to ešte ako učiteľ máš väčšinou limit do kedy najneskôr musia mať žiaci písomky opravené späť.
Písať tu môžeš čo chceš, ale všetkým nám je tu nad slnko jasné že o Tom čo znamená robiť v školstve nemáš ani páru, za to tu vehementne píšeš hlúposti, ktoré sú mimo reality. Je úplne zbytočné ti tu ďalej prispievať pretože ty máš svoj veľmi obmedzený názor a nerozumiem na čo zakladas diskusiu keď nie si ochotná ani nastavená počúvať reálne argumenty, namiesto toho tu píšeš bludy o 880€ platoch v IT v Košiciach. A ver mi, že absolventom by úplne stačilo 1000€ v čistom aby nemuseli ešte x rokov riešiť zdieľané bývanie s cudzími a mohli sa normálne osamostatniť, nikto nežiada 5000€. Pod robiť do školstva ty, keď máš vraj taký veľký prehľad. A ešte keď v tvojom svete nie je práca cez víkendy, úplná paráda... Iba že by nie a si len "múdra" všadebolka, všetkovedelka ktorá je tak mimo reality ako sa len dá ...
@miriam_s tak zial musim este raz: ucitelka 37,5 hodiny tyzdenne a ine pracovne sfery 40 hodin tyzdenne. Tych 37,5 hodiny zahrna aj pripravy, su teda v ramci pracovneho casu. Ci si ich niekto spravi v stredu o tretej alebo v nedelu, je to jeho rozhodnutie. Pripravy su ale zaplatene. Pretoze z toho 37,5 hodinove casu uvitel uci 23 hodin. Zvysok ma na pripravy a administrativu.
@zuzanockamt napisala som nieco zle ohladom uvezku a pod.?
Je to úväzok, nie úvEzok 🙂 Toľko k tvojmu rozhľadu autorka.
@miriam_s dakujem
@zuzanockamt myslis to tak, ze ucitel realne pracuje viac ako 37,5 hodiny? Ale to nemusi. Nemusi mat perfektnu wau pripravu na kazdu hodinu. Staci dobra priprava. Ak to robi, je to jeho rozhodnutie. A rovnako to maju aj ine profesie. Zalezi to od cloveka. Tiez mnohi pracuju viac ako 40 hodin ak chcu mat vyborny vysledok.
Si učiteľka? Ak nie, tak nevieš o fungovaní v tejto profesii nič.
@zuzanockamt uz som to pisala vyssie, ale teda napisem opät - mam pracovnu skusenost z viacerych oblasti vratane skolstva a viem si to porovnat.
Budem kritická.
Zato, čo v dnešných školách predvádza väčšina učiteľov s akým nezáujmom, monotónne odrecituju danú látku , či si odsedia hodinu kukajuc do okna či mobilu vravím hlavne o učiteľoch druhého stupňa a stredných škôl že tá väčšina čo nemá záujem niečo deti naučiť nezaslúži ani to, čo dostava.
A tej menšine, tým učiteľom ktori milujú deti a svoju prácu a vedia že sú tam preto aby UCILI tak tým by som dala aj 1500 v čistom ...aj viac..
No ja tu budem asi za zlu a obhajovat si to svoje.. Porovnam mozno nie velmi porovnatelne ale z osobnych alebo rodinných skusenosti.
1. Socialna pracovnicka
VŠ treti stupen socialna praca, cca 900v hrubom!!!
- napln prace - "pomáha aby rodina fungovala a dieta nebolo odnate do domova" atd (aby i laik pochopil),
2. Ucitelka na zš na dedine na strednom slovensku, VŠ 2 stupen + phdr., plat cez 1000e netto!!
- učí na 1 stupni, robi 6h denne, ma prazdniny ako deti
Takze moj nazor je jasny.
Mila autorka. Kludne pod do skolstva a chci svoju pracu robut dobre, nech ti zalezi na detoch, rodicoch a som velmi zvedava ci sa zmestis tyzdenne do 37,5 hodinoveho uvazku. Nedas to. Netvrdim, su aj ucitelia co priprave nevenuju dokopy nic, nezalezi im na vyslefku. Ti su v pohide a mozno aj za svoj vykon spokojni s ohodnitenim. Hoci za vyssi plat ako prvy krici u nas ten, co nic nerobi.
@benit to iste sa da napisat o mnohych inych sferach
@zuzanockamt PhD moze mat kazdy odbor - socialna pracovnicka i ucitelka.
Jooj, som si sľúbila, že sa nevytočím a nepodarilo sa. 🙁V školstve som od roku 2011, plat minulý školský rok v čistom 850 eur a v tom boli zarátané aj 4 nadčasové vyučovacie hodiny týždenne, spolu s prípravami 8 hodín týždenne. A okrem vyučovania, opravy slohov v cudzom jazyku, testov a príprav, ktoré podľa autorky môžeme aj odfláknuť ako všade, úplne bežne príde v piatok večer úloha (napr. v minulom roku ohľadom evidencie kovidu, očkovania...) do pondelka rána, ktorá musí byť urobená cez víkend a víkendový príplatok teda nie je. To ozaj máme byť spokojní a vysmiati? Veď porovnajte pracovné a platové podmienky vzhľadom na priemernú mzdu s ostatnými štátmi EÚ..
@rastika tak pozor, ja nikde nepisem, ze priprava ma byt odflaknuta. Dokonca pisem,ze treba zvysit platy. Co sa tyka prikladu s covidom - bol aj covidovy priplatok.
Konkretne za tuto ulohu co pises by teda ten vikendovy priplatok bol adekvatny. Bolo sa treba odkazat na zakonnik prace a pytat si ho. Ja viem, ze v skolstve to nie jednoche, no pravny narok je.
@rastika a s EU treba porovnat vsetky povolania ked uz, nie len skolstvo
Tak takto, za mesiac júl mi prišlo cca 850€, 2. stupeň VŠ, 15 prax a aj príplatok za vedúceho MZ. Takže o Tom priemere niečo viem

Táto diskusia smeruje opäť tam, kde možno autorka nechcela. Ja som už vyššie písala, ze zvažujem odchod zo školstva, práca ma nesmierne baví, ale taka nálada v spoločnosti, aká je teraz ma ubíja a mam pocit, ze mi berie chuť pracovať. Ja som nikdy neposudzovala prácu iných, iné profesie, všade sú klady a zapory. Ale už mám pocit, ze moja radosť nestačí... Tiež mam hypotéku a výdavky, malé deti atď, tak žije väčšina obyvateľov Slovenska. Deti sú super, tak ako vždy boli rôzne, nemyslím si, ze sú dnes mimoriadne skazene, aj keď posun tam trosku je. My ich učíme a výchova je výsledkom rodičov. Tých vnímam ako najproblemovejsich, badam u niektorých stratu súdnosti, nevedia vyhodnotiť co je vhodné a co nie. A žiaľ diskusie na MK ma len utvrdzuju. Takisto dištančné vyučovanie tiež odhalilo veľa zo súkromia. Ja mam napríklad krúžok cez víkend, mam bohatú účasť, lebo je to mnohokrát jediný program, ktorý tie decká majú. Cez skúškové obdobie (robím si rozširujúce štúdium, na ktoré má poslal zamestnávateľ) , som na 3 víkendy zrušila krúžok, tak ste mali čítať tie spravy od rodicov, ako si to predstavujem, co oni teraz majú robiť. Pritom normálne pracujem, v sobotu sedím celý deň na prednáškach a v nedeľu mam krúžok, nevravím o skúškach, prácach, prípravách, písomkach... A to nevravím o tom, ze mam male deti. Takže prehodnocujem a pravdepodobne to ukončím. Rada by som vedela ci aj iné profesie pracujú v takom tempe bez toho, aby to mali aspoň trochu finančné ohodnotené. Takto mnoho učiteľov to vzdá,alebo bude pasívne plávať s prúdom.