icon

Po materskej do práce

dooominika
10. jún 2023

Ahojte baby,
Posledne mesiace zažívam doma naozaj velmi neprijemne pocity. Je to uz 4 rok co som na MD. Mam 3,5 a 1,5 rocneho syna. Mam pocit ze uz nezvladam ten neustály kolotoč povinnosti. Nic ma nebavi, mam problem rano vstat z postele a som neustale unavena. Manzel pomaha pomenej. Nechape z coho som unavena. Preto zvazujem nástup do prace. Potrebujem sa realizovať aj niekde inde. Tiez potrebujem mat pocit ze niekde moju pracu hadam ocenia 🙏
Tie ktore ste uz nastúpili do prace skor ako po skončení RD, ake to bolo? Prosim napiste mi vsetky pre a proti. Zaujimaju ma vase skusenosti.
Trosku sa bojim, ze ked nastupim do prace iba sa mi robota bude kopit doma a ja nebudem potom stihat uz vobec nic.

Strana
z2
matkahelka
11. jún 2023

@mircalla ja som tu narazku o puberte pochopila nie skrz vychovu, ale skrz lutost nad tym, ze s tymi mini detmi boli malo, lebo sa hnali do prace. Ja mam v praci polovicu kancla takych zien na cele so sefkou. Neprejde tyzden, aby to niektora z nich v nejakej suvislosti nespomenula a zvysne sa hned chytia. A vzdy to zavrsia tym obligatnym, ze nechapu, naco sa do prace tak ponahlali, ked do 70 este budu makat.

mircalla
11. jún 2023

@matkahelka Ved to nechaj na nich a staraj sa o seba a vybavene, nie?
V rokoch 2020-2021 som bola s detmi doma na home office x mesiacov, nakolko boli zavrete skoly a skolky. Predtym som tiez pracovala viac menej z domu, takze nemam pocit, ze som s nimi malo a ze som si cas s nimi neuzila.
Cas travime kvalitne - vylety, kruzky, aktivity. Som si ista, ze s detmi zazijem toho viac ako vacsina rodicov.

matkahelka
11. jún 2023

@mircalla trpis syndromom domyslavosti? Pisem niekde, ze sa im do toho staram, alebo ze sa nestaram o seba? Pisem, ze 6 z 12 zien LUTUJU, ze NETRAVILI cas so svojimi detmi, KYM BOLI DETI MALE. Chapeme sa, ci?
A mimochodom, covid sme zazili vsetci a aj zatvorene skoly. Dieta na online vyucovani a matka na HO nikto sudny nepovazoval za spolocne straveny cas. Rovnako ani taxikarcenie na kruzky. Ale proti gustu...

dkethe
11. jún 2023

@mircalla jednu psychoanalyzu by som este mala 😉

mircalla
11. jún 2023

@matkahelka Ty si tu ta, co zacala sudit spolu s @dkethe
A sudis nadalej.. A plus necitas, pisem vylety, kruzky, aktivity. Vynala si si z toho kruzky, aby si mohla dalej rypat. Ale ak uz ide o tom, ja na tych kruzkoch aj som a pozeram.

Tak pokracujme dalej. Mozno skusim kontretne poslednych 6 tyzdnov - Rytiersky festival Cerveny kamen, ZOO, Schlosshof, Neusiedlerske Jazero, Bratislavske Mestske dni, Gazdovsky dvor Nas sen, Hrad Devin, Koncert Mira Jarosa, Tento vikend Medzinarodne preteky v parkure....To neratam kruzky, preteky v ramci kruzkov, bicyklovanie.
Mas dake dalsie poznamky, ci si skoncila s analyzou, ze sa detom nevenujem?

matkahelka
11. jún 2023

@mircalla smejem sa. Taketo kvetnate opisy pre mna nie su doveryhodne, vyvojavaju totiz velmi silny dojem, ze sa potrebujes sama pred sebou obhajit. Ale to je uplne v poriadku.

mircalla
11. jún 2023

@matkahelka Nie, len ti ukazujem, ze cas viem travit s detmi pravdepodobne ovela lepsie ako ty. Ono nejde az o to kolko, ale aj AKO. Ci je to doveryhodne mi je srdecne jedno, necakam vobec, ze daco uznas. Takze kludne bud mimo
Nijako nekomentujem, co s detmi robis ty, ani si tu nevytvaram dake scenare ako ty o taxikarceni a podobne.

kate_cs
11. jún 2023

@dooominika nastúpila som do práce keď mal syn 4 roky a práve nastúpil do škôlky a mladší tesne pred 2.narodeninami. Musela som. Keby som mala inú možnosť, nenastúpila by som tak skoro.
Povinností neubudlo, práve naopak, počkali si ma kým som neprišla z práce. K tomu ešte ráno zhon, zaviesť jedno dieťa do škôlky, druhé do jaslí a ja do prace. Každé zakašlanie, sopel, vracanie- riešiť s kým a kde dieťa bude aby som ja neprišla hneď o prácu. Babky či tetky na pomoc nemám.
Plus obrovský je, že sa nám ako rodine zas o niečo lepšie funguje, lebo mám rodicak, aj zárobok. Už nemusím v obchode dvakrát prerátavať čo môžem kúpiť a kedy pípne dávka. A nemusím variť, keďže sa všetci stravujeme vo svojej inštitúcii a doma len večeriame.
Ale tak ti poviem, zlaté časy doma. Hneď by som to vrátila, keby sa dalo

dooominika
autor
12. jún 2023

Baby, bola by som rada ak by ste sa pod mojim príspevkom nehádali a tiez ma nesúdili za to, ake su moje dovody ci pocity, ktore z RD mam ja alebo ine zeny ktore sa do prace tešili. Kazda sme predsa uplne ina. Ja som si matersku dovolenku uzila jak sa dalo v ramci moznosti. Som velmi spolocensky tvor, nasla som si nove kamaratky s ktorymi som trávila cas vzdy niekde vonku a vymýšľali sme detom program. Proste ale uz po 4 rokoch tuzim aj po vlastnej realizácii, chcem sa vzdelavat, napredovať a robit to co ma bude napĺňať aj mimo moj rodinný zivot. Ak niekto chce rozpravat o nejakych traumach ktore maju deti pretoze ich mama im neutierala zadok tri roky doma, odporucam vam viac cestovat. Vtedy by ste vedeli, ze len SR a ČR maju zeny moznost byt taky dlhy cas na RD. V inych krajinach chodia zeny do prace ovela skor.
Vsetkym ostatným pekne dakujem za vase odpovede 🙏

Strana
z2