icon

Po siedmich rokoch do práce

vintage_lady
7. jún 2015

Ahojte ženy 😊 mám menší problém. V auguste mi končí predlzeny rodičovský príspevok. Bola som rok navyše doma, Niko mal zdravotné problémy. A teraz je cas ísť do práce. Vlastne som už sedem rokov doma. Predtym som bola na RD so staršou dcérou. Prácu si už hľadám dlhšie, bývame pri Rakúsku, ale aj tam, keď poviem, že mám dve deti, ako by som mala lepru 😱 som kaderníčka, v obore som nepracovala, po pravde nechcem to robiť. Ako ste to zvládli vy ostatné,? Manžel robí na smeny, svokra tiež pracuje. Takže nejaké 12ky a poobedne nemôžem. A keď dieťa ochorie, dajú mi voľno? Toho sa bojím, že poletim, keď budú chorí. A vôbec, kde sa ja zamestnam? No som z toho na nervy. Ešte k tomu materská demencia 😆😆😆 sa bojím, že to nedám. budem rada, ak mi poviete vaše skúsenosti, alebo dobre rady. Ďakujem 😘

stangb
13. jún 2015

@mircalla asi si zle pochopila, tu sa nehovorí o tom, že je žena doma 5 rokov s jedným dieťaťom...zakladateľka témy bola doma 7 rokov s dvomi deťmi s tým, že s druhým bola o rok dlhšie kvôli zdravotnému stavu. ja osobne nepoznám žiadnu ženu, ktorá by bola doma 5 rokov s jedným dieťaťom, veď to na SVK ani nie je možné pri tej našej finančnej situácii. tak nechápem tie tvoje komentáre.

libka1
13. jún 2015

@stangb druha skupina zien si retazovymi materskymi zas riesi neschopnost najst si robotu alebo nechut pracovat. Takych je zial tiez fura. Ja zas za retazove materske nie som a zatial sa mi to osvedcilo... ale kazdy podla svojich potrieb a najlepsieho svedomia...

libka1
13. jún 2015

@fuska nikto na nich netlaci 😉 vracaju sa same. Predpokladam ze velku ulohu zohrava strach ze o pracu pridu... zatial taky pripad v nasej firme nepoznam. Platy tisic a omnoho viac mimo bratislavy mnohokrat len so strednou skolou, moznost prist do prace na 6 a o 2 ist domov, rozne socialne vyhody, podla mna dostatocna motivacia... a rozumne riesenie zo strany hlavne nie velmi kvalifikovanych mamiciek. Plne ich chapem, vyberaju tu najlepsiu moznost v danej situacii.

moni73
13. jún 2015

@stangb presne si mi zobrala z ust... nie, nemajme vobec deti, pracujme a vytvarajme hdp! 🙂 akoze dalej od nosa si nevidim? a vobec... nespominala by som hdp, je uplne primerane!
postazovat sa na pracu je zle, pochvalit ok?
ja tomu skratka asi celemu nerozumiem... 😒
@mircalla chcela si byt doma 2,5 roka; bola si. niekto ako baby hore pisu, ma 3-4 deti za sebou a je doma 10 rokov. A?
ako danovy poplatnik velmi rada prispejem na mamicky na materskej, na dochodcov (aj na ich vianocny prispevok). v tomto state miznu peniaze inde. v tychto sferach su potrebne a vyuzite.

@sardinka32 uplne s tebou suhlasim. dokonca mi je z toho dost smutno, ze sa na to niekto takto pozera... 😕

ZI A NECHAJ ZIT!

moni73
13. jún 2015

@libka1 pises skoro o uplne idealnej praci 🙂 . ako ty pises, aj ja ich chapem. vyberaju si pre seba tu najlepsiu moznost. presne o tom to je, mas pocit, ze ostatne mamicky si schvalne vyberaju zlu moznost?

libka1
13. jún 2015

@moni73 urcite nie, kazdy chce pre seba to najlepsie. Len niektore maminy v zufalstve sa daju prave na retazove materske, v tej chvili dobre riesenie, do buducna katastrofa...
ja napriklad tieto moznosti nemam a som v tej istej firme. Odpada mi moznost od 6 do 2 a ta je pre mna najdolezitejsia. Preto som ostala na rodicovskej...

michaela1711
13. jún 2015

@libka1 ale myslím že je to každého vec či sa rozhodne mať deti po sebe alebo po viac rokoch ja napríklad pochádzam zo súrodencov odstupných vekovo po 5 rokoch. Ja mám 25 stredná sestra má 20 a najmladšia má 15 rokov a ja zase som plánovala mať deti po sebe sa mi to proste páči a nie preto že by som sa chcela vyhnúť práci alebo čo. To je proste každého vec.

libka1
13. jún 2015

@michaela1711 to je jasne 😉 len niekedy to nie je dobre riesenie, vidim to dennodenne na ihrisku ked sa mamicky stazuju...

mircalla
13. jún 2015

@stangb Druhe cakam...planujem byt doma asi rok....maximal rok a pol....
@fuska myslim, ze je to aj o motivacii - v tvojom konkretnom pripade si zrejme nepotrebujes udrzat dobre miesto ad2) vasa domacnost nie je odkazana na dodatocny prijem....v tom pripade je tvoje motivacia nula

Ver tomu, ze inak hovoris, keby si bola v inej situacii...si samozivitelka, manzel pride o pracu a podobne....si doma preto ze chces a zaroven si to mozes dovolit..

@moni73 na toto reagovat nebudem, nejako nevidim logiku v tvojich prispevkoch...vobec netvrdim, ze nemajme deti, vytvarajme hdp...tvrdim, ze sa netreba spoliehat len na stat a manzela

michaela1711
13. jún 2015

@libka1 ale staznosť je jedna vec ale to že sa sťažujú nemusí znamenať zakaždým že to tak nechcely ja sa priznám mám tiež obavy ako to zvládnem z dvoma po sebe ale ja som to tak chcela odjakživa sa mi páči mať deti po sebe aspoň sa môžu spolu lepšie prehrať keď sú skoro rovnaký. Ja som ako o dosť staršia od moji sestier a každá mala už iné záujmi dobre pobavila som sa aj s nimi aj keď sú mladšie a aj si dobre vychádzame ale som si v kútiku duše priala mať takú sestru vekovo približnú mne. Každý má zase samozrejme aj iné priania a názory ale mne sa to z toho dôvodu páči.

mircalla
13. jún 2015

zena, ktora ma aj 3 deti a ma co trhu prace ponuknut urcite nie je diskriminovana....znevyhodnene su zeny, ktore nemaju trhu prace co ponuknut....tak to proste funguje....uz nie je socializmus ani istoty

libka1
13. jún 2015

@michaela1711 ja mam deti v trojrocnych odstupoch a vzdy som medzi materskymi robila, takze retazovu nemam... medzi 2 a 3 dietkom sice len 9 mesiacov, ale predsa...
ved praveze chceli, lebo tak na chvilu oddialili problem, len po 6 rokoch sa zamestnat ked si sa nevedela uz po 3 je este tazsie...

vintage_lady
autor
13. jún 2015

Dievčatá, ešte raz ďakujem za vaše príspevky, ono toto doťahovanie o diskriminácii a práve byť na RD je na nekonečnú diskusiu. Názory sú rôzne. Nie sme všetci ako cez kopirak. Každá máte pravdu, ale mircalla nemôžem si pomôcť, nevrav, že nemáš komplexy, tak za nás lenivé ženy v domácnosti sa skladáte vy ubohi daňoví poplatníci, ale za národnostné menšiny, ktoré tu žijú sa skladame všetci. Bohužiaľ, ale to je tiež na dlhšiu a inú diskusiu. Budem sa opakovať, mňa nemusí živiť manžel, do rodinného rozpočtu dávam tú almuznu čo na RD dostávam a ďalší príjem máme so šikovne investovanych financií a ostatne nikoho to nemusí zaujímať. Ja si neurcujem pracovnú dobu, viem si to zariadiť, len nechcem k deťom cudziu opatrovateľku. Ale aj to sa dá vyriešiť. Tiež som netvrdila, že nemám prax ako kaderník, len, že by som chcela robiť niečo iné, takže aj tu mám zadné dvierka. No nič, tu na Modrom Koniku človek nič nevyrieši, až na pár výnimiek sú tu ľudia akí sú a posekaju sa aj kvôli počasiu. Prajem Vám všetkým krásny slnečný deň, užite si ho 😊

michaela1711
13. jún 2015

@libka1 a to je normálne po 3 rokoch rozdiel a ja mám jedno a teraz čakám druhé a tiež tam bude rozdiel takmer 3 roky. Ale je aj pravda že v dnešnej dobe je ťažké si nájsť prácu ale tak to chodí ale myslím že dá sa nájsť práca len to dlhšie trvá.

mircalla
13. jún 2015

@vintage_lady prepac, ake komplexy? zo seba? neviem, co tym myslis... z coho? ved napis relevantny argument. ziadny si nedala...
zato ze mam nazor aky mam, tak mam komplexy? neuznavam ani financovanie mensin, ale ano - otvorenie priznavam,nie som fanusik retazovych materskych - skonci mi rodicak, sup dalsie dieta....potom odrobim minimum, aby som mala narok na matersku a tak dalej....a potom este frflem na podmienky, zamestnavatelov, stazujem sa na stat a davam priklady, ako dobre sa maju v zahranici

libka1
13. jún 2015

@michaela1711 no mam kamosku co problem s pracou poriesila 2 dietatom. Teraz je hotova, je sikovna, ale prax ziadna, 6 rokov na materskej, nikto jej nechce dat sancu lebo je malo flexibilna kvoli detom, za chrbtom debil muz co jej nedava prachy a neodlahci pomocou s detmi ale zato vykrikuje ze preco uz davno nerobi 😔 no na lano...

michaela1711
13. jún 2015

@mircalla ja mám slovensko rada len má svoje výhody a aj nevýhody ale ja v zahraničí sú aj volaké výhody aj nevýhody takže tiež to tam neni vo všetkom ideálne. Napríklad čo deti v anglicku berú rodičom za volakú blbosť. Trochu mu dá na zadok a povedia že ho týrajú lebo čo neboj aj tam sú zlé veci nie len tie dobré.

michaela1711
13. jún 2015

@libka1 to že je v dnešnej dobe zohnať prácu je pravda ale problem neni v tom ale problém je potom v mužovi. Pokiaľ rodina nefunguje ako rodina tak to je potom na zaplakanie.

vintage_lady
autor
13. jún 2015

Oukej, nechajme to tak, fakt sa nerada dotahujem. Ale sú ženy, čo majú reťazovú RD a tie, čo po prvom idú do práce a ďalšie bude potom. My sme dve deti chceli, a druhé sa podarilo takto retazovo. Keby nie šla by som normálne do práce. A predstav si, ja som nárok na materské nemala. Starala som sa o invalidnu mamu, bola som jej osobný asistent. Zamestnávateľ bol UPSVR, len to mam zaratane do dôchodku. Takže zdravotná poisťovňa a iné som si pekne cvakala sama. A prosím nehadz všetky ženy na jednu kopu. Aspoň ja osobne nie som typ, čo bude dobrovoľne lehnit doma, lebo však do roboty nemusím. A mimochodom, v zahraničí nie je stále až tak dobre. A nikdy som na nič nefrflala, tiež to nemusím. Zariadim si tak aby bolo dobre. To by som mohla frflat celý deň a stále.

mircalla
13. jún 2015

@vintage_lady V pohode....ale aj take su...a je ich dost...🙂

mircalla
13. jún 2015

@michaela1711 k sa muzovi nieco stane (dlhodoba pnka), chce sa rozviest, ma uraz, pride o pracu (nie vlastnou vinou)....potom co? pruser? som nahrana? s takym nik nerata? vsetko ma byt len na muzovi? zeny, ved budte aj trosku sebestacne niektore...

zuzana76
13. jún 2015

aj ja som bola doma 7 rokov s 2 detmi a vratila som sa na povodne miesto , dalej studujem a pracujem, som rada, ze som mohla byt s detmi doma s kazdym 3 roky a nelutujem toho

mircalla
13. jún 2015

ozaj by ma zaujimalo, ako by tieto mamicky, ktore su dlhodobo doma s malou perspektivou sa zamestnat riesili potom situaciu, ktoru som opisala vyssie (ak vypadne manzelov prijem) a ako by sa boli schopne postarat sa financne o rodinu....taka situacia sa bohuzial moze stat kazdemu z nas

michaela1711
13. jún 2015

@mircalla asi si to nepochopila ja som napísala že keď nefunguje rodina ako celok tak je to ťažké sa postarať o deti a aj pracovať nevedia sa dohodnúť niekto má už zaužívané svoje zvyky my napríklad plánujeme tak že on trebars pracuje na tom aby boli financie a ja sa starám o deti varím, upratujem a všetko okolo ale to je na tom to pekné keď sa vedia dvaja dohodnúť a podporujú sa a nevyčítaju si a keby prišiel o prácu tak tiež by sme to spolu riešili a určite by som ho v tom nenechala samého. Veď sme spolu preto aby sme mali pevnú rodinu a zabezpečili rodinu. A keby sa čosi stane? Tak dúfam že nie lebo to je to posledné na čo myslím ale keby čosi tak nič nenarobím budem musieť aj keď to bude tažké ale volako by som to zvládla sú všeliaké prípady určite. Ale s tým že sa niečo stane nič nenarobíme žiaľ choroby a ani nešťastie si dobrovoľne nevyberáme.

moni73
13. jún 2015

@mircalla my sa asi fakt nepochopime... ale pises nieco v tom zmysle, ze ako mame vytvarat hdp, ked tolko zien dlhodobo nepracuje.... toto by predsa platilo pri 0 % nezamestnanosti. terajsia nezamestnanost je cca 11,5%. skor by som sa teda pozrela na dlhodobo nezamestnanych (kolkokrat z vlastnej vole, vid mensiny -poberajucich socialne davky) a nie na mamicky, ktore maju padny dovod zostat 3, prip. viac rokov doma. ja som nad tym rozmyslala... nemohla by statna, prip. verejna sprava uprednostnovat pri zamestnani matky s detmi do napr. 10 rokov? bola by to pozitivna diskriminacia, ale.... neviem, nejdem sa hadat... som len rojko a idealista 😉

mircalla
13. jún 2015

@moni73 nuz mohla...urcite ano....tiez ma to napadlo, ze by ich mohla zvyhodnovat....ja netvrdim, ze zeny po RD to maju lahke s pracou....ale zvolili sme si tuto vladu, ktora rozhadzuje peniaze na tendre svojich kamaratov...ja som ju nevolila...obavam sa, ze ju budeme mat aj nadalej...otazne je, ci by ina vlada urobila nieco viac...ale mam pocit, ze horsie co mame to uz byt nemoze

michaela1711
13. jún 2015

U nás je to tak že neni už ani koho voliť všetci sklamali.

darina24
13. jún 2015

@vintage_lady ja som si prečítala zo zaujímavosti príspevky, lebo tiež idem od septembra do práce.najstaršia dcéra má 8 po prázdninách ide do 3ročníka, mladšia 6 ide do prvej triedy a malý mal teraz v máji 3roky a som veľmi šťastná že ho vzali do škôlky.jún, júl a august mám ešte 60 dní dovolenky z môjho zamestnania-pracovnýpomer mám od r.2005.nemala som žiadnu brigádu ani nič popri RD,starala som sa o deti a o domácnosť.Manžel chodí do práce, nevyčíta mi že som bola x rokov doma.neplačem že sa máme zle ale určite nepatríme ani medzi takých čo si žijú na vysokej nohe. Verím že každá matka po skončení RD má obavu ako to všetko zvládne, skĺbiť aj rodinu aj deti a veľmi premýšľa ako to celé dopadne, ale určite to pôjde všetko tak.prirodzene ako keď sme sa s obavou stali matkami a báli sme sa či to zvládneme.píšem aj preto aby som podotkla žev jednom príspevku kde tvrdia že,,aj popri RD sa dá zarobiť,, ja som bola zvedavá že ako... chcela som sa dočítať, ale keď som slušne otvorila ústa tak sa do mňa pustili že som lenivá že sedím na riti, že nemám žiadnu prax, dohadovali sa pomali či niesom rómka a hlášky typu načo som si robila deti ma úplne dostali.vidím že aj tu prišli urážať matky na RD.mircalla a libka 1. Neurážajte matky čo čerpajú RD, nie vždy sa dá popri RD privirobiť a to tvrdím aj keby mám len jedno dieťa a nerozprávajte že po roku a pol keď odrodíš pôjdeš do roboty.niekedy to nedovolí zdravotný stav dieťaťa, inokedy to že nebudeš mať s kým nechať dieťa-alebo čo pobežíš zarobiť odovzdáš opatrovateľke.starých rodičov z manželovej strany nemáme, moja mama býva 140 km od nás a otca mám ochrnutého a ešte toto dokázali označiť ako výhovorku že nemám brigádu.tieto superženy ma skoro ukrižovali zato že mám tri deti.nedaj sa odradiť a nenechaj sa ponižovať a to že nechceš robiť kaderníčku napriek tomu že si vyučená to tiež chápem.ja som čašíčka barmanka a nepôjdem ako matka troch detí v noci miešať drinky na disco...do budúcna nikto nevidí, preto nech neurážajú, ešte nevedia čo im život prinesie

potvorka88
13. jún 2015

Pridam aj ja trosku do mlyna, ale asi ma za to ukamenujete. Mam tiez 2 deti. Bola som s nimi skoro 3 roky doma (dokopy aj s rizikovym tehu). Od malej som isla pracovat ked mala 5 mesiacov. Najprv 2 dni v tyzdni, potom 3 teraz uz 4 skoro plny uvazok. Nelutujem ze som sa tak skoro vratila. Aj po tych 3 rokoch som sa toho musela vela ucit a to nie som z tych blbych. Nemam pocit, ze mojim detom nieco chyba a vylepsujem rodinny rozpocet. Nic v zlom, ale od nas mamy odchadzali pracovat po pol roku a my sup do jasli a nemam pocit, ze by sme kvoli tomu boli horsi ludia ako deti, ktore su s matkou xy rokov. A bez urazky, vela maminkam sa nechce vratit do prace. Takto im to viac vyhovuje a nemusia nic riesit. Je to proste pohodlnejsie. Mala som nejednu kamosku ktora bola po 6 tich rokoch doma nestastna, ked sa musela vratit do prace. Ja by som zosalela tolko doma. Nechcem rypat, len ukazat, ze vsetko sa da a zalezi na preferenciach. Kto chce hlada sposob, kto nie, dovod. Aj tu to plati. Ak vam to vyhovuje byt dlhodobo doma a mozte si to dovolit, tak je vsetko v poriadku, len asi ja som taka hnusna krkavcia matka-karieristks fuj 😝 😀

alaguema
13. jún 2015

@potvorka88 ja som doma 7 rokov. Síce pracujem z domu, ale v konečnom dôsledku som mimo kolektív, mimo nejaké extra spoločenské kontakty, občas nejaké to pracovné stretnutie. Poviem ti, že pohodlnejšie to je, pretože si zadelím čas podľa potrieb, nemám stresy, že niečo nestíham, lebo práca, takže je to flexibilné riešenie pre rodinu. Viem sa prispôsobiť časovo krúžkom, MŠ, potrebám detí, manželovym cestám a práci. Vzhľadom na to, že nemáme babky vypomáhačky poblízku, je to pre rodinu ideálne riešenie. Netvrdím, že aj pre mňa, pretože mne ten kontakt so svetom chýba. Ale verím, že robím to najlepšie pre deti. Ja osobne vidím veľký význam v tom, že to dieťa nie je stresované odmalička. Že majú vo mne veľkú istotu. Aspoň ja mám ten pocit z mojich detí a myslím, že vďaka tomu sú vyrovnané a úplne bez problémov sa začlenili do kolektívu, aj keď boli so mnou dlho doma, ale prišiel moment, keď na to proste dozreli a neboli žiadne slzy, žiadne stresy. Ten čas, čo som im tak intenzívne venovala stál za to, sú veľmi šikovné, majú slovnú zásobu, ktorá vôbec nie je bežná pre deti ich veku, sú chápavé a vnímavé k potrebám iných, lebo od malička boli napĺňané ich potreby. Proste boli prioritou číslo jedna.
Mne osobne je jedno, kto sa kedy vráti do práce, nemám dôvod to posudzovať, ale poznala som baby, ktoré doslova ušli od dietka do práce 😀 Proste to nezvládali. To bude asi protipól tomu opačnému extrému, ktorý spomínaš, že žienka už do práce nechce vôbec. Ja ako osoba, ktorá extrémy nemá rada, by som bola za niečo medzi tým. Aby bolo postarané o deti, o rodinu a aby aj žena mala spôsob ako sa realizovať a zarábať. Ale nevyhýbať sa žiadnej z týchto povinností. Cudzí človek, alebo príbuzný to bábo obstará, ale mama mu chýba tak či tak. Takže ak vidíš taký prípad, že je žena dlhodobo doma, tak to možno nie je preto, že to vyhovuje jej, ale preto, že sa prispôsobuje rodine. Čo je jej prirodzená funkcia. Napr. moje mladšie dietko chodí do MŠ len dopoludnia, jednak kvôli strave a jednak preto, že tam nechce byť celý deň. Trocha mi to nabúralo pracovné plány, ale prečo by som sa jej neprispôsobila? Prečo by som ju mala nútiť byť niekde celý deň, ak to ona nechce? Ja som dospelá, zrelá žena, tak ja sa prisopôsobím človiečikovi, ktorý je ešte len vo vývine, ktorý nemá ešte schopnosť niektoré veci pochopiť a "prispôsobil by sa v podstate iba nasilu a ten človiečik je moje dieťa...Raz vyrastie a potrebovať ma už nebude. Aspoň nie tak, ako ma potrebuje teraz. Tak fungujem ako mama na plno, aby som si neskôr nevyčítala, že aha...už ma nepotrebuje a ja som niečo vtedy dávno zmeškala.