Končí mi rodičovská dovolenka. Čo ďalej?

viktoria12
28. dec 2014

teraz som dostala posledny rodicovsky , chcela by som poziadat o predlzenie rodicovskeho z dvovodu ze mala je casto chora ,je predcastne narodena , a navyse strasne rychlo ochorie , sme chore aj 3 krat za mesiac , ako postupovat pri vybavovani predlzeneho rodicovskeho alebo amm narok na nejaky prispevok do prace nemozem nakolko je casto chora , dakujem za rady

aislinn785
28. dec 2014

Vybavuje sa to cez úrad práce. Potrebujete tlačivo, ktorým požiadate UPSVAR o posudenie zdravotneho stavu dietata. Toto tlacivo - ziadost je i na internete.
http://www.upsvar.sk/buxus/docs//SSVaR/tlaciva/...

Oni ho posudia, vydaju normalne posudok - http://www.upsvar.sk/buxus/docs//SSVaR/tlaciva/...

a poziadate si o predlzeny rodicovsky prispevok. Ten je mozne poberat max do 6 rokov veku dietata. Rovnako i v praci mate narok na predlzenu rodicovsku dovolenku z tohto dovodu, ale treba taktiez informovat zamestnavatela.

bonaqa2013
29. dec 2014

@viktoria12 tiež som na predlženej, ale to si mala požiadať asi tak 2-3 mesiace pred skončením normálnej RD. Aspoň mňa na to upozornil lekár, aby som to začala vybavovať načas, pretože UPSVAR má na odpoveď 30 dní a potom ešte musíš nahlásiť zamestnávateľovi že ostávaš dlhšie, on Ti musí dať súhlas, a ešte som musela obehať aj poisťovne. Takže neviem, ale mňa nato upozornil lekár, aby potom neboli zbytočné nedorozumenia, naťahovačky, dodatočné žiadosti a pod.