icon

Po siedmich rokoch do práce

vintage_lady
7. jún 2015

Ahojte ženy 😊 mám menší problém. V auguste mi končí predlzeny rodičovský príspevok. Bola som rok navyše doma, Niko mal zdravotné problémy. A teraz je cas ísť do práce. Vlastne som už sedem rokov doma. Predtym som bola na RD so staršou dcérou. Prácu si už hľadám dlhšie, bývame pri Rakúsku, ale aj tam, keď poviem, že mám dve deti, ako by som mala lepru 😱 som kaderníčka, v obore som nepracovala, po pravde nechcem to robiť. Ako ste to zvládli vy ostatné,? Manžel robí na smeny, svokra tiež pracuje. Takže nejaké 12ky a poobedne nemôžem. A keď dieťa ochorie, dajú mi voľno? Toho sa bojím, že poletim, keď budú chorí. A vôbec, kde sa ja zamestnam? No som z toho na nervy. Ešte k tomu materská demencia 😆😆😆 sa bojím, že to nedám. budem rada, ak mi poviete vaše skúsenosti, alebo dobre rady. Ďakujem 😘

alaguema
13. jún 2015

@stangb presne tak. Môj prípad - prvý pôrod ako 33 ročná, nebolo na čo čakať, chceli sme viac než jedno dietko. Odchádzala som zo super platenej práce s vedomím, že sa tam nevrátim. Chceli ma späť hneď po materskej, ktorá v tej krajine trvá 4 mesiace a aby som hneď aj začala cestovať. Absolútne nie bola moja odpoveď, chcela som byť s maličkou 3 roky doma. Bola som tam nová, menila som prácu kvôli super podmienkam, ktoré ponúkali. Šla som na konkurz netušiac, že som tehotná, vzali ma a keď som zistila, že som tehotná, bola som ešte v skúšobnej lehote. Tým, že som odmietla okamžitý návrat po MD, sme sa vlastne veľmi slušne dohodli, že sa rozlúčime, samozrejme chápem, že moje miesto nemohli držať 3 roky, napriek tomu mi navrhli, aby som sa potom ozvala, že ma zamestnajú určite kvôli jazykom, neurobila som to už, lebo po dva a pol roku bolo na ceste druhé dietko 🙂 a dodnes to rozhodnutie neľutujem.

alaguema
13. jún 2015

@mircalla ak ide o dane, tak môj manžel odvádza do pokladnice tohto a ešte jedného európskeho štátu, kde má tiež registrovanú firmum toľko, že v tomto smere máme skutočne morálne právo robiť ako rodina tak, ako nám vyhovuje. A som rada, že z tých daní sú podporované aj mamičky na MD a RD. Raz budú tie deti prispievať aj na tvoj dôchodok.

nikush
13. jún 2015

Luxus byt s detmi 7rokov doma???? Ano, je to luxus pre moje deti, ze mozu byt so mnou, msju pokojne detstvo, su stastne. Ked takto uvazuje zena, tak dovi dopo. Nie kazdy chce mat medzi detmi 10rocne vekove rozdiely. A ano, pojdem do prace po luxusnych 8rokoch. A? Verim, ze si pracu najdem, a len tak mimo toho, moj sef so mnou na starobu neostane, moja rodina ano.

darina24
13. jún 2015

@nikush úplne súhlasím a to hlavnne s poslednou vetou! Tiež nechápem ako sa matky môžu navzájom urážať a najmä tie čo už pracujú od 1,5 roka dieťaťa sa tu vystatujú akoby boli šikovnejšie alebo v niečom lepšie od nás čo sme doma ako píšu ,,xy,,rokov.

sam2
13. jún 2015

@mircalla prepac ale tym, ze nas doma zivia danovi poplatnici si ma zabila...myslim ze tuto teoriu by si mala sirit uplne ale ze v uplne inej teme.....vsetci vieme koho zivime my danovi poplatnici....vies, ja som do tohto statu dala dost nato aby som mohla ostat plne tri roky doma, aj sest aj devat....a ked sa vratim do prace zasa do tohoto statu dost prispejem si myslim...takze tato poznamka bola dost ze odveci a trapna....sorry

libka1
13. jún 2015

@darina24 ty si citala moje prispevky? mam o tom velku pochybnost, inac by si nemohla napisat ze som urazala 😉 ked o niekom pises aspon maj gule na to ze ho oznacis aby ma na to nemusel niekto iny upozornovat ze ohovaras...

libka1
13. jún 2015

@michaela1711 tam sa to sklbilo dokopy, nema podporu muza a nema co ponuknut trhu prace. zial aj keby mala, sme v malom meste, tu sa na bezne pozicie berie len po protekcii, ale to asi tak funguje vsade na slovensku... taka je doba 😅

darina24
13. jún 2015

@libka1 urážala si a to že ťa spomeniem alebo označím to neznamená že ohováram, tak tá čo ťa na to upozornila tak klamala.neuznávaš reťazové tehotenstvá, nepáči sa ti keď že na na RD nezarobí...mňa sa to dotklo ako sa jedna šikovná a múdra do mňa pustila a viaceré ste s ňou súhlasili bolo v téme že aj popri RD sa dá zarobiť kde už to zachádzalo tak ďaleko že dočítať sa od pracujúcich mamičiek je dosť silná káva že sa dá zarobiť aj točením kabelky na trenčianskej ceste.byť tak vašim zamestnávateľom tak s takýmito drzími ľuďmi okamžite ukončím pracovný pomer.

libka1
13. jún 2015

@darina24 uved konkretny prispevok v tejto diskusii kde som niekoho urazila 😉 to ze ja nie som za retazove tehotenstvo je urazanie? ja som ti niekde vycitala 3 deti alebo likovala taky prispevok? sama mam 3 deti. ja som likovala prispevok kde ti niekto pisal nieco o kruteni kabelkou? daj sem priklady, inac sa s tebou nemam o com bavit. ide z teba strasna zloba... 😖
ked o niekom pises vo svojom prispevku a este ho tam vyhlasujes za niekoho kto uraza oznacuj takych ludi, je to slusne, aby sa mohli k tomu vyjadrit, takto to je len trapne ohovaranie za chrbtom...

nicemary
13. jún 2015

@vintage_lady ahoj, tak ak Ti to trošku pomôže, tak ja som začínala pracovať po 13 rokoch / okrem jednej malej ročnej prestávky, ktorú som odpracovala/ .... Máme tri deti, jedno ZŤP, s ktorým som bola dlho doma. Ja som to urobila tak, že som si vybrala prácu o ktorej viem, že ju budem môcť robiť aj z domu, tým pádom s flexibilným prac. časom, viem, že ju zvládnem, je slušne finančne ohodnotená, bude ma v rámci normy baviť a má perspektívu. Vyšlo z toho účtovníctvo. Šla som na kurz, doštudovala si a začala som robiť manželovi a postupne zopár známym. Potom sa to už nejako rozchýrilo a mám som viac klientov, už si aj vyberám... Na začiatku to bolo veľmi ťažké, ale dá sa to zvládnuť.
Ja som vedela, čo od tej práce očakávam a v čom sa jej chcem prispôsobiť a to je podľa mňa to podstatné. Napríklad viem, že v prvom rade musím zvládnuť starosť o rodinu, lebo muž je zaneprázdnený, a že nechcem robiť niekde za 350 eur večer do 17. Ber to ako príležitosť začať niečo nové a na začiatku buď ochotná sa aj veľa učiť, bez toho to nejde. 🙂

siska53
13. jún 2015

@mircalla so mnou mama byt musela..ska som az do skoly..a tu som.. Mala som sice problemy so socializaciou,ale to skor suvisi s mojou povahou,nie s tym,ze mama so mnou byt doma musela.. Syn bol s nami do 4,5r.,lebo sa do skolky nedostal a krasne zapadol.. Ale on bol od mala v kolektive kamisov na ihrisku a vedel sa hrat s nimi uz okolo 17.m. Co sa neda povedat o dcere,ktora sice tiez obklopena detmi,ale sa s nimi nehrava.
Teraz nastupila do skolky,uz nejake deti spomina,ale na ihrisku deti ignoruje. A to sme chodili i plavat a i na cvicenie s detmi. Ona je prosto iny typ.
Takze nie je pravda,ze je pre dieta skodlive byt tak dlho doma...ked vie mama vytvorit dietatu pekny program a uci ho,rozvija..

michaela1711
13. jún 2015

@libka1 No je to tak.

margarita
13. jún 2015

ked sme uz pri tom "vyciciavani statu" zaujimalo by ma, ci tym matkam, co pracuju najskor ako sa im po porode da, nevadi to, ze dlhodobo zivia mnohopocetne romske rodiny a robia aj na ich socialne davky....lebo ja som si pred nastupom na prvu matersku uz odmakala svoje v 3 zamestnaniach, a tym padom nemam pocit, ze si beriem od statu nieco, na co nemam narok.
apropo, teraz som statu dala 3 novych zodpovednych danovych poplatnikov, ktori raz budu robit na dochodky aj tym dobrovolne bezdetnym, co nikdy ani na ziadnu matersku nenastupili....je toto "fer" ? 😉

kazda nech sa zariadime ako chceme a mozme a vieme, ja si menejcenna nepripadam, a v odbore si pracu najdem, o to strach nemam.
a nemam problem zobrat aj pokladnicku v Lidli, keby nasa rodina bola na peniaze odkazana...nehanbim sa robit ziadnu poctivu pracu aj s vysokou skolou a x rokmi praxe....

mircalla
13. jún 2015

@margarita nepoznam zeny co sli hned po porode do prace. Ani jednu.najskor po roku....

libka1
13. jún 2015

@mircalla ja poznam, 5 dni po porode 😅

margarita
13. jún 2015

@mircalla
najskor ako sa im po porode da pre Teba znamena hned po porode? 😉
ja nahodou poznam 2 osobne, co sli aj skor ako v roku, jedna po polroku, syn bol od zaciatku na UM, ostala s nim doma babka, nebol problem, dalsia vysokopostavena manazerka sla po 4 mes., mala pre dcerku opatrovatelku...
ale tu nejde o to, kto koho pozna ci nie, mne islo len o ten princip...aby sme sa chapali,
ze ja nikoho neodsudzujem, ci ma ziadne, jedno alebo desat deti, ak sa tak rozhodol a vie sa o ne postarat. a ci je matka samozivitelka, zivi ju manzel, frajer, milenec alebo rodicia alebo socialne davky, je cisto jej vec
a z niektorych prispevkov tu sa mi zdalo, ze tie co maju deti viac po sebe, su akoze nejake lemry neschopne a prizivnicky, ano, mozu byt, ale aj nemusia.
nehadzme sa vsetky do jedneho vreca, ved aj sedej je vraj 50 odtienov, ci ako...
😎

sheila72
13. jún 2015

@alaguema fuha a to ti vážne neni ani trošku ľúto? Teda nechcem aby to vyznelo zle, ak vieš jazyky, tak si inú robotu na sto pro nájdeš a pre deti by to spravila asi každá mama. Len tak uvažujem, že človek študuje, robí dlhé roky, buduje si kariéru a potom je to zrazu behom 3 rokov fuč a už ho nikde nechcú, lebo je starý :/ Ja tento pocit nepoznám, preto sa pýtam ale mám vo svojom okolí mnohé ženy, ktoré si najskôr vybudovali kariéru, že potom budú mať deti, keď budú zabezpečené lenže kým to dosiahli, už buď deti nechceli, lebo si zvykli na pohodlie alebo už ich nemohli mať :/ tak teraz fakt rozmýšľam, či je vôbec dobré mať deti po 30-tke, lebo ja som chcela tiež až tak neskôr. Ale ak mám prísť o prácu tak to asi nebudem riskovať :/

siska53
13. jún 2015

@mircalla ja mam kamosku,co sla po pol roku a to od narodenia dietata robila na polovicny uvazok z domu.. Lenze oni si vzali prilis vysoku hypoteku... Ale uz tu neziju,opat sli do Francuzska..asi tam maju lepsie moznosti.

mircalla
13. jún 2015

@margarita mam na to svoj nazor, niekto so mnou dokonca aj suhlasi. zhrniem to do jednej vety - nemyslim si, ze roky byt len doma a starat sa o deti a domacnost a nic ine pritom nerobit je nieco strasne obdivuhodne. otazka bola po 7 rokoch do prace....ano, tazko zamestnatelna, ja sa tym zamestnavatelom vobec necudujem,nechapem, ze sa niekto vobec cuduje...asi uz nemam co dodat

siska53
13. jún 2015

@mircalla este mi napada moj otec,s ktorym bola moja babka doma,siel az do skoly a sesterka tiez,do skolky chodila len kratko,kvoli chorbnosti bola doma. Obaja ludia,ktori nemali problem.sa zaclenit do kolektivu,obaja pracoviti,schopni ludia. Absolutne sa na nich neodrazilo to,ze nenavstevovali jasle ci skolku.. Sesterka je velmi ambiciozna mlada zena s vrtulou v zadku,stiha kopec veci. Asi tak.

P. S. Ja som si tiez pred materskou svoje odrobila a uz som v pracovnom zivote opat. Dost sa ma dotklo to,ze sme prizivnicky len preto,lebo sme sa rozhodli mat deti po sebe. Prve som mala v 35(kedze som nechcela mat dieta s hockym),tak som bola stastna,ze sa aj druhe podarilo rychlo a bez problemov.
A verim,ze aj moje deti budu raz uzitocne tejto spolocnosti a fakt mi je jedno,v ajom povolani,hlavne,nech su statstne a spokojne..a dali sme aspon dvoch ludi u ktorych je predpoklad,ze budu prispievat na dochodky.. Co sa fakt o tych bezdetnych povedat neda. Ano,podaktore za to nemozu,ze sa im prosto nedari,ale mnohokrat to bolo len o odkladani materstva... Ja som rada,ze som sa k nim nezaradila,ze mi to vyslo. Tak trosku kludu.. Fakt nevidim rozdiel mat deti po sebe a s viacrocnym rozdielom,ved ked sa to spocita,tak ta doba pobytu na MD/RD moze byt rovnaka.. A ja som napr.bola 5r. Kebyze mam vacsi rozdiel,tak som 6. A je jedno,ci by druhe doslo po 3r.od narodenia prveho alebo po 6. A rovnako by som mohla byt s oboma detmi doma.len 1rok.. Takze ja v tom rozdiel nevidim

mircalla
13. jún 2015

@siska53 ja som uplne kludna...🙂 bez obav. absolutne si stojim za svojimi nazormi...ani sa nerozculujem

mircalla
13. jún 2015

@darina24 urazilo ta to, lebo si sa v tom nasla...preco ta to ale uraza, ked ty si stotoznena, ze ako to robis, je to spravne....nemalo by ta to urazat....do mna sa tu tiez pustili, ale absolutne ma to netrapi....moj nazor to nemeni...nemusi ta predsa zaujimat, co si o takych situaciach x rokov doma myslia ini, pokial si presvedcena, ze robis dobre....na druhej strane zase nazor brat ludom nemozes. pokial si spokojna sa so sebou, tak sa na ine nazory mozes vykaslat....

libka1
13. jún 2015

@siska53 pre mna malo zmysel ze som sa vzdy na chvilu vratila do prace, kedze sa sefovia menia nestratila som kontakt, vzdy bola vymena akurat ked som bola pritomna, takze sa mi zatial nestalo ze by som prisla niekde kde na mna pozrie sef a spyta sa ma "Vy ste kto?" a hlavne som si osviezila vedomosti. Mne to takto vyhovovalo, niekomu inemu to moze vyhovovat retazovo.

darina24
13. jún 2015

@mircalla ja si tiež stojím za tým čo som napísala.

mircalla
13. jún 2015

@libka1 ja som prisla po tej vymene....a presne to sa stalo: vy ste kto?
@darina24 Ja ti nazor neberiem, len mam iny....V pondelok idem na sluzobku na tyzden do anglicka...maly je nastastie v tom case v skolke v prirode....myslis, ze tam idem, lebo som svina karieristka?nie,idem tam preto, ze sa to odo mna ocakava a do tej firmy sa chcem raz vratit (ci uz o rok alebo dva), lebo tu pracu fakt potrebujem a taku firmu uz nenajdem..som v 15tt a gyndos mi povedal, ze mi da pnku ak chcem kludne by som sa na nu mohla hodit, zamestnavatel mi 2 mesiace dokonca preplaca 100% pnky, tazke ani financna ujma
Nie, idem tam, lebo mam pocit, ze by som mala...brutalne ale brutalne sa mi nechce

darina24
13. jún 2015

@mircalla ok, nech sa Ti darí.ani ja ti názor neberiem.veď každá máme svoj život, ja sa nesťažujem, len sa ma dotklo ako tu vykríkaš na ženy že ich živí štát alebo manžel.niekto deti nechce, niekto ich nemôže mať, ty máš jedno-zatial, ja mám 3, tá robí tam, tá si hľadá robotu, to čo napíšeš ty je ok, to čo napíšem ja je zle. Vidíš a sama sa urážaš a vnucuješ mi či si o tebe myslím že si sivna karieristka.

mircalla
13. jún 2015

@darina24 kto sa urazil? Nic ti nevnucujem.boli tu horsie prispevky na moju adresu ako tvoj a neurazili ma....🙂

darina24
13. jún 2015

@mircalla čítaš po sebe prosím ťa? asi nie, nevadí😉 pekný večer

bubelko
13. jún 2015

nemam rada taketo temy, lebo je to velmi individualne.
ja som zena v domacnosti... nie som na ziadnej predlzenej materskej, stat mi nic neplati. defacto ma zivi muz... preco? lebo sme sa tak s muzom dohodli... skratka sme v zahranici a ak chcem, aby moje deti robili aj nejake kruzky, tak halt potrebuju niekoho, kto sa o to postara.
muz chodi do prace ca. o 8.00 vracia sa vecer okolo 19.00-20.00...
deti su v skolke a skole od 8.00-12.00 a niekedy aj po obede od 13.30-15.00...
obeduju doma - skola obed neponuka. lepsie povedane - da sa deti prihlasit do kvazi druziny - hmm. ale najskor clovek musi dostat miesto.
minuly november som po 8 rokoch nastupila do prace - praca super - 60% od 8.00-13.00... miesto v druzine som nedostala. deti boli o 12,05 doma... na 2 m k nam prisla svokra. potom boli deti 2 tydne kade-tade a plus v jasliach. neskor sa mi podarilo zohnat au-pair, ta mi dala zo dna na den vypoved... tak rychlo zhanat druhu... nervy v prdeli. nakoniec som bola rada, ze som dostala vypoved (po skonceni skusobnej doby, bez udania relevantneho dovodu...)... teraz som zas doma a hladam...
ale - ked sme pri tych ospevovanych skratenych uväzkoch v zahranici - ano existuju, dostavaju ich ale väcsinou zeny, ktore uz vo firme pracovali, nie zeny, ktore sa chcu v danej firme na novo zamestnat.
dalsia vec - skratene uväzky (hlavne tie okolo 20-40%) su naviazane na 100% zaskok pocas prazdnin...
no a co je najsamlepsie - ked si zratam, kolko zarobim a kolko dam za externu starostlivost na deti, tak mi vyjde, ze sa dostanem do minusu a vlastne na to, ze chodim do prace doplaca z vyplaty manzel....
ale - nesedim doma na zadku... venujem sa dobrovolnej praci v sportovom spolku vediem uctovnictvo a okrem toho sa ucim uz druhy jazyk... teda okrem tych dvoch, ktore som si doviezla zo slovenska 😉
ono, nie je vsetko cierne a biele... su rozne odtiene a rozne zivoty... na slovensku mate aspon rodicovsky prispevok, tu nemame nic. 14 tyzdnov matersku a potom - staraj sa ako vies...

margarita
13. jún 2015

@mircalla
ja som sa rozhodla byt s detmi doma co najdlhsie nie preto, ze mam pocit, ze by som mala, alebo ze sa to odomna ocakava, ale brutalne sa mi skratka chce.
Nikde netvrdime, ze my co sme doma sme lepsie, alebo ze pracujuce to mate lahsie ani nic podobne.
Vzdy mas moznosti a kazdy si vyberie tu svoju.

zakladatelka pisala o svojich obavach a pocitoch, chcela radu a asi ani netusila, ake emocie a teorie tymto prispevkom vyvola. 😀 mne to ale dost pomohlo, aspon som zistila, co si mysli vacsina ludi v trolejbuse
😎 a matiek na MK.