icon

Po siedmich rokoch do práce

vintage_lady
7. jún 2015

Ahojte ženy 😊 mám menší problém. V auguste mi končí predlzeny rodičovský príspevok. Bola som rok navyše doma, Niko mal zdravotné problémy. A teraz je cas ísť do práce. Vlastne som už sedem rokov doma. Predtym som bola na RD so staršou dcérou. Prácu si už hľadám dlhšie, bývame pri Rakúsku, ale aj tam, keď poviem, že mám dve deti, ako by som mala lepru 😱 som kaderníčka, v obore som nepracovala, po pravde nechcem to robiť. Ako ste to zvládli vy ostatné,? Manžel robí na smeny, svokra tiež pracuje. Takže nejaké 12ky a poobedne nemôžem. A keď dieťa ochorie, dajú mi voľno? Toho sa bojím, že poletim, keď budú chorí. A vôbec, kde sa ja zamestnam? No som z toho na nervy. Ešte k tomu materská demencia 😆😆😆 sa bojím, že to nedám. budem rada, ak mi poviete vaše skúsenosti, alebo dobre rady. Ďakujem 😘

rough
14. jún 2015

Ach jaj. Tak zapojim sa aj ja, nech v tom mirccalla nie je sama. Nuz, je na zvazeni a financnych moznostiach kazdej rodiny, ako sa rozhodnu ohladne predskolskej vychovy svojich deti, ale zas nerobte zo seba nadludi a nadmatky ak ste sa rozhodli/mohli ste zostat na materskej x rokov. Sklbit plny pracovny uvazok s vychovou deti je iny hardcore nez venovat sa cisto detom. Teda ak mate pracu kde nestaci odrobit svojich 8 hodin a padla. Okrem toho, ze vam je non stop luto, ze si nemozete dopriat ten "luxus" byt so svjim dietatom, tak sa musite naplno venovat praci, ked dieta ochorie trpnete, aby vase vynechavanie v praci niekomu neklalo oci, tak neviete co je to dovolenka, lebo ak uz mate ostat doma, tak dobiehate resty v praci, s vyplazenym jazykom bezite po dieta do skolky a nasledne sa mu chcete venovat. Moj teda rozhodne nezazpi o osmej🙂 takze ja mam krasnych 5-6 hodin kym ide spat. Kym sme doma - na rozdiel od maminiek na materskej - my sa mu non stop venujeme. Po desiatej ma caka upratovacia sichta a minimalne 3 dni v tyzdni aj nocna pracovna sichta do prace aby som stihla dodat pracovne veci v terminoch. Moje dieta je spomojne a stastne. Do skolky chodi od 1,5 roka. Ma tam kopu kamaratov, chodi tam rad. Vie, ze ked pride zo skolky domov ma mamu az do noci len pre seba. Je to spokojne, stastne a sikovne dieta. Takze ak mi niekto chce tvrdit, ze vytazenost mamy na materskej je vacsia resp porovnatelna....pche.

mircalla
14. jún 2015

@sardinka32 OK.nemalo to vyzniet tak,ze mi vadia mamicky dlhsie doma ako take...tak to nie je...ale je ozaj dost aj takych co si neochotu ci neschopnost sa zamestnat radsej riesia po sebe nasledujucimi tehu...to mi sympaticke nie je dost som tu o tom uz citala

libka1
14. jún 2015

@sardinka32 keby neodvadzala nejaka zenska na materskej DPH (celkom si neviem predstavit ako, kedze ju skasnu rovno v potravinach...), tak ju ti politici a im podobni zabasnu alebo schyta paradnu pokutu... ti co dlhuju na nom statisice su v tomto state nedotknutelni... mala som prax na danovom urade a kazali mi posielat upomienky velmi zaujimavou selektivnou formou 😀 😀 mozno sa uz polepsili kedze je to uz 100 rokov dozadu...
asi si ale myslela HDP a chybicka se vloudila 😉

siska53
14. jún 2015

@alaguema pekne napisane..relax maximalne s jednym dietatom.. Pokial nie je nehake vyslovene z tych prehnane narocnych.. Ale dve doma,to uz je trosku fakt o inom..ja som si az potom uvedomila,ake pokojne to bolo,ked dietatko bolo len jedno.. Ale som stastna,ze to tak vyslo,ked sa mnohym nedari a nam to vyslo vlastne na zelanie,ani som si nemyslela.. Je to narocne,ale ked mozem porovnat,hoci chodim z prace unavena,tak nieledy v tej praci kvazi relaxujem-lebo chce nieco odo mna len jedna osoba,nevesia s ana mna,nemeta v naruci,nepocika sa nik a pod. 🙂)
Ale aj tak mi je trosku smutno za tym casom,ked sme sa nikam nemuseli nahanat,mali urcity rezim dna a mali ma kolko chceli,zvacsa aj pri upratovani mne za chrbtom.🙂 no musim uznat,ze ked malemu kamosi nastupili do skolky a prisla zima,tak sa dost nudil,lebo vonku bol zvyknuty na spolocnost a kedze mala mala len necele 2r.,tak som prirodzene bola jej viac nablizku..vonku ziadni rovesnici..tak som sa mu to snazila vynahradit spolocnymi hrami a aj doma sme vselico vytvarali..
Ono je to teraz velmi narocne,ked muz stalr dlho robi a este nasledne aj z domu a casto aj cez vikendy...pomaha aspon rodina,inak neviem...asi by som si dlho nepopracovala..

alaguema
14. jún 2015

@rough hm..ďalšia mama jedného dieťaťa. Len k faktickej stránke tvojho komentára - kto si ako zariadi, tak má. Či už s prácou, alebo s tým, či dieťa zaspí, alebo nezaspí o ôsmej. Poznámku o tom, že maminy na materskej sa deťom nevenujú necháme bokom, lebo je to zjavne len bezdôvodné rýpanie, ale zaujalo ma jedno: Čo je to non stop venovanie sa? Si s ním v jednom kuse tých 6 hodín a neustále spolu niečo robíte? Ty nepripravuješ pre rodinu jedlo, oblečenie, neobstarávaš domácnosť, ani nerelaxuješ? Tak ja som o sebe napísala, že nie som žiadna super duper mama, ani nadčlovek, ani nadmatka, ale práve som natrafila na teba. Minimálne sa tak aspoň prezentuješ. Nikdy by som o sebe netvrdila, že venujem deťom každú jednu minútu dňa, pretože to nie je pravda. Robím aj iné veci a dokonca im niekedy aj poviem, že si potrebujem oddýchnuť a ony to chápu a robia mi masáž 😀 Nie som stroj, ani otrok. No a záverečné citoslovce je naozaj výbronou bodkou za tvojim príspevkom. Keď budeš mať niekedy viac detí a budeš s nimi doma na plný úväzok, tak možno pochopíš, o čom tu píšeme, za predpokladu, že ich nešupneš ročné do jaslí.

alaguema
14. jún 2015

@siska53 je to asi o tom, ako to kto prežíva...ale veľmi podobne mi to úprimne priznalo viac kamošiek. Proste tie deti vyčerpávajú, to bude spochybňovať fakt len niekto, kto s nimi veľa času netrávi.

siska53
14. jún 2015

@alaguema to ano.. X-krat dokola snaha o trpezlive vysvetlovanie,usmernovanie...atd.atd......ja teraz vidim ten rozdiel,ked s nimi tolko nie som...

nikush
14. jún 2015

Ja sizasa namyslim, ze s viac detmi je to brutal horsie. Nakolko si uz navzajom pomahaju, zahraju sa aj spolu, dokazu vypomoct aj s domacimi pracami...vsetko je podla mna schopnost zorganizovat sa...a zasa na druhej strane, pardon ale mam aj manzela nie? jemu sa "povinnosti" neskoncili tym, ze bol pri zrode dietata 🙂

alaguema
14. jún 2015

@nikush nie je to horšie, je to úžasné, ale kým sú maličké, tak je to náročnejšie, veď to asi poznáš. Ja som mala maličkú ešte bábätko kojenca a dva a pol ročnú bambuľku a niekedy som nevedela čo skôr. Neskôr sa už spolu zahrajú, pomôžu a je to super. Momentálne sú taká dvojka, že lepšia partia nie je 🙂

sardinka32
14. jún 2015

@libka1 Som si pozrela svoj prispevok znova a veru vloudila sa...samozrejme, ze poznam rozdiel medzi DPH a HDP...nabuduce uz neodoslem prispevok bez toho, aby som ho skontrolovala, ci uz pred odoslanim alebo po. 😉 Myslim ale, ze dotycna slecna/pani, ktorej bol primarne adresovany, pochopila pointu aj napriek tejto chybe. 😎

rough
14. jún 2015

@alaguema poznamkou, ze "na rozdiel od mam na materskej sa MY mojmu po pracovnej dobe non stop venujeme" je presny vyznam toho co je napisane. Ked prideme zo skolky/prace tak s drobcom travime cas az kym nejde spat. MY - teda ja a manzel. Na rozdiel od mam na materskej preto, lebo ony si svoj cas s detmi mozu jednoduchsie rozvrhnut a kedze maju deti pocas celeho dna pri sebe, nemaju potrebu s nimi byt furt. Z tvojich slov totiz vyznelo ako keby to bola brnkacka sa tri ci styri hodiny venovat dietatu kym pojde spat. Nuz, ja na rozdiel od maminiek na RD nemam to stastie, ze si vecer mozem vylozit nohy na stol a zrelaxovat. Je omnoho jednoduchsie zorganizovat si rodinu a domacnost, ked mas na to cely den (bez ohladu na to ako velmi vedia deti vycerpavat) nez to vsetko stihnut zorganizovat - a pritom si zaroven chciet uzit cas s detmi - ked mas na to o min. 8 hodin menej. Takze ak chcem mat aj upratane, navarene, oprate a pozehlene a pritom sa chcem hrat a uzivat si dieta - mam na to vsetko, uplne logicky, oooooovela menej casu. Nehovoriac o tom, ze moje zamestnanie vyzaduje mnoho hodin nadcasu (a aby bolo vyssie splnene - su to nocne hodiny). Je to ako pises - udrzba domacnosti je proporcne ina - kym matky doma na udrzbu maju cas, zamestnane mamy nie ( a rozvratit domacnost hore nohami vie kazde dieta za 30 minut, k tomu nepotrebuje cely den); mamy doma pripravuju 5 jedal, my dve ( vlastne tri aj s olovrantom). Takze v podstate je to jeden obed (zeby rovno aj vecera?) + jogurt ci chlebicek. Velky to rozdiel. Ja netvrdim, ze to maminky na rd maju lahke, a deti vedia liezt pekne na nervy, ale rozhodne to maju jednoduchsie ako pracujuce maminy. Pretoze okrem stebotania, poziadaviek deti a udrzby domacnosti v podstate "nemusia na nic ine mysliet a nicim inym sa zapodievat". A ak im prckovia ochoreju na "kaslik a soplik", fakt nenastane stresujuca situacia. preto porovnavat pracujucu mamu a mamu na plny uvazok je nonsense. Uvidis, ked zacnes pracovat🙂
Kazdopadne, ak sa uz rodina rozhodne pre retazovu rodicovsku (ci sa prihodi neplanovane), a maminka moze zostat doma po cely cas, bohuzial musi pocitat s tym, ze za tych 5-6 rokov sa pracovny trh znacne zmeni a pokial pocas rd na sebe a svojom samovzdelavani intenzivne nepracuje, bude z nej "malo likvidna polozka" na trhu. Ostat doma s detmi je vskutku chvalyhodne, ale ci sa nam to paci alebo nie, je to luxus z pohladu prace. Vratit sa po tolkych rokoch na povodne pracovne miesto sa podla mna ani neda. Ja sa popravde firmam ani nedivim - samozrejme zavisi od druhu prace.

alaguema
14. jún 2015

@rough ja pracujem počas celého obdobia MD a RD, ale pracujem z domu a nie som povedzme - nútená, čo považujem za veľkú výhodu a privilégium. Takže aké to bude, keď začnem pracovať na plno, si už dosť dobre predstaviť viem. Už som aj v inej téme písala, že som si v tom čase dokončovala aj školu, takže ja naozaj nie som ten prototyp mamy, ktorá iné než materské povinnosti nerieši, ale ako premýšľam, tak premýšľam, poznám veľa mamín dvoch a viacerých detí (zhodou okolností som s nimi v kontakte aj v rámci práce), ale ani jedna si cez nerobí leháro...poznám aj pracujúce maminy a niektoré tvrdia to čo ty, niektoré v práci doslova oddychujú. Je to individuálne. S posledným odsekom súhlasím. Naozaj sa nedá čakať, že po 7 ročnej pauze bude mať taká žena všade dvere otvorené...ok, je to pochopiteľné. Čo chápem už menej, že práve ženy, iné matky, ktoré to trebárs majú inak, majú tak málo pochopenia, alebo sa vyjadrujú mierne až nemierne arogantne na adresu žein, ktoré ostali tak dlho doma. Veru, dá sa tu nájsť kadečo...od toho, ako sedia doma, asi lenivé, alebo neschopné...to mi nesedí.

margarita
14. jún 2015

@alaguema
Čo chápem už menej, že práve ženy, iné matky, ktoré to trebárs majú inak, majú tak málo pochopenia, alebo sa vyjadrujú mierne až nemierne arogantne na adresu žein, ktoré ostali tak dlho doma. Veru, dá sa tu nájsť kadečo...od toho, ako sedia doma, asi lenivé, alebo neschopné...to mi nesedí.

absolutny suhlas 😉

uz si v tejto teme zacinam pripadat ako Eskimak, ktoreho africki domorodci poucaju o tom, ako vyzera sneh 🙂
Ja netvrdim, ze v piesku je lahsie ako v snehu, alebo naopak, ale ze tazko posudit nieco, v com naozaj nezijeme....
takato diskusia potom naozaj nema zmysel.

gabrielita1610
14. jún 2015

@mircalla Prepac ,ale tvoje utocne nazory ma fakt vytacaju ,ako mozes takto pisat o matkach ,ktore su doma s detmi? ty mas len jedno dieta ,nemas ani sajnu o zenach co maju deti viac ,na striedacku su chore a nema im kto pomoct ,ty si supermatka jedna z mnohych ,ktore sa tu takto prezentuju??? Ja som mala dceru choru ,veru do 5r. som s nou bola doma ,ani som nemala na vyber ,potom nastupila do skolky a to bola 3 dni v skolke a 2 tyzdne doma a takto dookola a po operacii srdca ,by som nic nezlahcovala........... ja aj manzel sme robili co sa dalo ....potom som ostala tehotna s malym a zasa riesim situaciu ,ked ho nemam kde nechat hlavne cez leto..........nesud a nepoucuj kym nevidis hlbsie , dieta nieje handra ,ktoru hodis niekam ked potrebujes ist, ked ochorie das ho chore do skolky? nie ,niekto sa musi on postarat........a hlaska ,ze ci ju zivil 7r manzel ,to je sila ,ona to tiez nemala lahke a nevalala kozy cele dni na gauci !!! Gratulujem ti k tvojej sikovnosti, no nikto nepotrebuje vediet o tvojich kvalitach ,pokial zhadzujes tym ine podla teba neschopne zeny

libka1
15. jún 2015

@sardinka32 jasne, ja len tak zo srandy, na napadla ta prax na danaku 😀

mircalla
15. jún 2015

@gabrielita1610 Nuz treba ozaj citat celu diskusiu, predtym, nez sa vyjadris

mircalla
15. jún 2015

@rough 🙂

mircalla
15. jún 2015

@margarita Myslim, ze sme sa absolutne odklonili od povodne temy - ktora bola do zamestnania po 7 rokoch.....nemyslis? Namiesto toho sa riesi uz nieco uplne ine - vacsina z vas reagovala na to, ze je luxus byt tolko dlho doma. Z pohladu znovu zamestnania je to minimalne problematicke po takej dobe - oprav ma prosim, ak sa mylim.....myslim, ze to pochopite, ked sa vas to raz bude tykat....ale nakolko mnohe nebudete nutene pracovat, ak sa praca nebude darit, tak zrejme ostanete doma aj nadalej......ved nic take strasne sa zase pre vas nedeje....prijem je a aj bude.......

jolinka
15. jún 2015

@vintage_lady ahoj...napisem ti svoju skusenost...zeny ktora je doma nie 7 ale 10 rokov. 😉 😉

Ano, ano vazene mamicky, budem zrejme zaradena medzi "hnidy a lemry lenive vyciciavajuce manzela, ktory drie do umoru" a okrem toho, aka hruza "retazovo rodiaca 4 deti" 😀 😀 takze este i ten stat vyciciavam 😝 😝 😝 ...ale pre upokojenie napisem, ze nie som na predlzenej MD, a ani neberiem podporu v nezamestnanosti a ani ziaden iny prispevok z dani pracujucich obcanov 😉 😉

Poviem ti ako to mam ja...ja som prisposobivy clovek, viem zit v meste i na dedine...ale muz si velmi prial byt na dedine s malym hospodarstvom. Na moje prekvapenie ma to nakoniec chytilo za srdce a velmi ma to bavi, kazdym rokom pestujem a chovam viac, toho roku sme pridali dalsi foliovnik aj kacicky...zatial pestujem a chovam hlavne pre nas ale planujem aj na predaj, dokonca mam plany urobit si zivnost, pestovat na predaj priesady kvetov, krikov...zatial skusam, studujem po nete, a zrejme toto bude zatial moje "pracovne zaradenie" aspon kym nebudu deti samostatnejsie... Je to skor pre moju realizaciu, mame z coho zit aj bez toho, ale ja nepatrim medzi ludi ktorym staci napln dna sediet zo zalozenymi rukami alebo obhanat fitka a obchody 😉

Ja som si zalozila rodinu dost neskoro, ako 33 rocna, prve dieta na 34 ...co malo svoje vyhody aj nevyhody, vyhody ze som pracovala 9 rokov, zarobila si na vlastny byt /ktory teraz prenajimame a vlastne tento prijem je jediny viditelny penazny prijem...vlastne ako keby som mala brigadu 😉
Nevyhoda je ale v tom ze sme starsi s malymi detmi, nasi rodicia su uz stari a chori, a tak nejake dlhodobe varovanie ci pomoc s detmi nehrozi, vezmu obcas max. 1-2 na tyzden. Cele prazdniny letne i dalsie nam to nevykryje.a som samozrejme skusala najst si pracu, chodila som na konkurzy a vyberove konania, 2 ci 3x som sa dostala do uzsieho vyberu ale nakoniec z toho nic nebolo ...ale nie pre pocet deti.

Po par mesiacoch hladania prace sme sa dostali na "razcestie" ...muzovi ponukli pracu s navysenim prijmu asi tolko co by som ja zarobila realne v kancli...ale obnasa to par mesiacov v roku zahranicie, a celkove je narocnejsie na jeho pohotovost a tym padom zase moju schopnost obehat deti, ich kruzky, vyberat zo skolky a skoly.. takze sme mali bud moznost aby ostal pri jednoduchsej a menej platenej praci a pracu som si hladala ja...s tym ze hospodarstvo by sme museli obmedzit a aj niektore aktivity deti a naopak dat vacsiu cast prijmu na platene opatrovanie deti cez prazdniny a choroby...

Ked sme to spolu spocitali, plusy, minusy, pre celu rodinu, nielen financne ale aj casove a zaujmove straty a vyhody...vyslo nam ze lepsie bude, ked jeden z partnerov bude mat vyssi prijem a druhy bude flexibilnejsie co sa tyka casu pre hospodarstvo a deti. ..a to budem ja 😉 😉

takze takto to zatial potiahneme par rokov a uvidi sa potom, najmensi este nema 4 roky, dochadzanie autobusom zo stanice do dediny, este par rokov nezvladne 😉

Vyzera to mozno ze som si vybrala "lahsiu cestu" vsak len "sedim doma a NIC nerobim" 😝 ze??? Moje NIC sa zacina rano pred siestou, ked vstavam aby som natrhala zihlavu a nakrmila hydinu, potom chystam deti do skoly, pracujem v zahrade, varim upratujem, beham po kruzkoch do mesta, vecer opat deti plus zahrada...niekedy este o pol desiatej vecer polievam zahony... cez prazdniny a sviatky mam toto este s pridavkom 4 deti. V zime by som chcela pridat aj nejaky privyrobok dan. priznanie , urobit ucto zivnostnikom a tak... Kolkokrat si hovorim, zlaty kancel /som inak uctovnicka/ ... 🙂 🙂 ale aj ten kancel nie je vzdy med lizat...zazila som doslova workoholicke casy, prespavanie na office, uzavierky do noci, 11 danovych priznani, ktore sa este vypisovali rucne vtedy 😕

Iste peniaze do ruky robia dojem PRACE ...keby som robila v cudzej zahrade a dostala za to trebars 250 eciek na mesiac alebo by som mala len 1 dieta a okrem toho opatrovala za peniaze 3 dalsie...vsetci by mi klepali uznanlivo na plece...Ano ty Pracujes...ked to robim na vlastnej zahrade s vlastnymi detmi...tak nepracujem ...

Hm...ako peniaze menia pohlad na Pracu. 😉 😉

alaguema
15. jún 2015

@jolinka vysihla si to úplne presne. Ak sa niekto cudzí stará o naše deti, je to jeho platená práca (či už opatrovateľka, alebo personál MŠ) a ak to isté robí mama dieťaťa, tak vlastne nič nerobí, alebo prípadne je to brnkačka a vôbec....bude asi lenivá, alebo málo emancipovaná, alebo nedajbože bez ambícií 😀

sardinka333
15. jún 2015

Návrat do zamestnania po rokoch može byť ťažký - to závisí od povolania, psychiky, sebavedomia, regionu, zdravotneho stavu dieťaťa a pod....a toto všetko je ,,prudko,, individuálne a treba to starostlivo zvážiť.
Pre každú ženu su niečo iné tie ,objektívne pričiny,, prečo ostať doma.
Ale na druhej strane tiež ,,si myslím svoje,, a kušem si do jazyka ked počujem niektoré ženy na ihrisku ako mrnčia ako nič nestíhaju, nemaju upratane, navarené, bordel doma, muž ide z roboty na nakupy a potom doma ešte pomaha lebo žena na materskej nestihla....tuto v hlavnom meste je takých habadej a to maju jedno decko!!! Toto ja neuznávam, ale tak to je moj nazor. Nehovorím že ja som super matka to nie...ale nejaku organizáciu a ,,porádeček,, som sa snažila vzdy mať, ani nehovorím že som mala denne navarené o 2 chodoch a dezerte ale proste z dlhodobého hladiska mi prišlo divné mať celý den pre seba a nejako si to nezosuladiť.

natalym
15. jún 2015

@jolinka Nevidím na tom nič zlé. Vy ste sa tak s manželom dohodli, tzn. že Vám to obom vyhovuje, takže je všetko ok.

namornicka
15. jún 2015

Ináč baby, ja mám niekoľko kamošiek, ktoré si našli prácu do pár mesiacov aj napriek tomu, že boli na RD reťazovo s dvomi deťmi povedzme 5 alebo 6 rokov. Tieto baby majú ale dobré vzdelanie a kvalitnú niekoľkoročnú prax pred MD a vedia jazyky. Počas materskej sa nestresovali so skorým nástupom do práce, koncom RD začali mapovať situáciu, zopár z nich zo starej práce poslali kade ľahšie ale išli do podobnej roboty na podobnú pozíciu a naozaj nebol problém. Jasné že za tie roky stratíš trochu pracovné návyky, ale podľa mňa ak si typ človeka čo zmákne vysokú školu, čo sa naučí jazyky, tak to hovorí niečo aj o tvojej flexibilite, ktorá ti umožní, aby si pohla zadkom a znovuobjavila svoje pracovné tempo. A ja som toho svedkom. Takže žiaden stres.

jolinka
15. jún 2015

@sardinka333 v tom s tebou suhlasim, ze je to vysoko individualne... 😉 😉 🙂 🙂 a obcas do toho nevidime...zdanie moze klamat, ja napriklad nesudim hned, ked danu osobu nepoznam blizsie jej situaciu.

vies svojim sposobom chapem, ze pracujuce mamy, ktore tocia v jednom kole, praca, deti, este daco v domacnosti, aj ked sa muz podiela /schvalne nehovorim ze "pomaha" lebo slovo pomoc evokuje, ze je to vlastne zenina povinnost/ ..ze ich proste drazdi, ked vidia spomalene vyfintene matky na materskej, lenivo brazdiace shopingcentra, kecajuce na lavickach kym ich deti ci jedno dieta sa bavi hlavne same, takze ani s tym venovanim sa nepretrhnu...a este budu knucat, ako to maju strasne tazke na materskej, a najviac sa stazuju tie co maju k tomu decka spiace v kuse v noci a cez den aspon 3hodiny... 😒 😒

ale nic s tym nenarobis, kto je lenivy taky bude, nech to drazdi akokolvek. ani tato diskusia ani nic ine neprinuti nikoho aby makal ci robil nieco na sebe. takisto nenarobis nic s tym, ked niekto nema ambicie ci snahu, ale len naroky na peniaze, "dajte mi vela za nic "

Ja som robila aj manualnu pracu v tovarni, mam polnohosp. univerzitu...takze to boli kazdoprazdninove makacky na druzstvach a st. majetkoch, hned po skole som nemala pracu, tak som sla do Ciech do fabriky montovat istice, len aby som nevyzierala rodicov. 😉 a tie peniaze mi umoznili moj prvy najom, o mesiac uz som pracovala ako uctovnicka vo vacsom meste, /KE /, vsetko odkladala na vlastne byvanie.

ja som este z tej generacie, ked deti od 4teho rocnika uz museli pracovat aspon na zemiakovych brigadach, tak nejak ten vztah k praci bol samozrejmy... A aj dnes su decka co si zarobia od 15tich a tie budu aj neskor pracovat, jedno ci vo firme, ci doma, ci vlastne podnikanie...to je o zalozeni cloveka. 😉

gabrielita1610
15. jún 2015

@mircalla no milujem alibizmus , pekne si sa do zakladatelky zahryzla hned na zaciatku ,nepotrebujem citat celu diskusiu

mircalla
15. jún 2015

@gabrielita1610 necitala si, ze?

alaguema
15. jún 2015

@namornicka myslím si to isté. 7 rokov je síce dlhá pauza, ale ak má niekto vzdelanie, prax a ovláda 2-3 cudzie jazyky, tak môže byť ako zamestnanec zaujímavý. Ja by som kľudne zamestnala aj takúto maminu, ak j šikovná a na RD nezaspala a sledovala svoj odbor, tak je mi úplne jedno ako dlho bola doma.

jolinka
15. jún 2015

@natalym sak ja na tom nevidim tiez nic zle 😅 😅 😅 Ja som sa neprisla ani stazovat ani ospravedlnovat sa 😉 😉 😉

Len proste uviest, ze aj toto moze byt model prace oboch partnerov. 😉 😉 Nech uz je to realne financne hodnotene akokolvek. 😉 Navyse niektore veci tazko financne vycislis...napr. zdravie rodiny ktora ma vzdy cerstve ovocie a zeleninu vo velkom mnozstve, menej stresu ...nase deti prakticky nie su chore, tak keby som spocitala vsetky 4 boli na ATB 3x celkove plus 2x lokalne...to za skoro 11 rokov vsetky dokopy 🙂 🙂

mircalla
15. jún 2015

@gabrielita1610 ja si za svojimi nazormi stojim a nepotrebujem byt alibista....pisem ich dost otvorene aj za cenu kritiky

cenculinka
15. jún 2015

@vintage_lady ja mam dve male deti, 2,5 roka a 4 mesiace...od septembra nastupujem do prace, starsi ide do skolky a mladsi k babke 😉 aj po prvom synovi som sla hned po MD do prace, nebola som ani 1 den iba na RD, rovnako to bude aj teraz...vtedy som musela aj kvoli peniazom, teraz uz kvoli peniazom az tak nemusim, no v praci ma potrebuju, ponukli mi aj povysenie, ak sa vratim cim skor...u nas je dnes taka doba, som rada, ze mam dobru pracu, aj ked je psychicky velmi narocna. Ja asi nie som uplne ten materinsky typ zeny, naplna ma cas s mojimi detmi, no nenaplna ma ten cas "trcania" doma, varenie, upratovanie, pranie a kazdy bozi den to iste dookola ☹ som potom nervozna, citim sa "nepotrebna"...ked som sla po prvom synovi do prace, prerevala som doma vela noci, ze nie som s nim, no po par tyzdnoch to preslo, v praci som mala skvele vysledky, lebo som to brala ako relax od "domacnosti" 😀 inak tomu nebude ani teraz, uz dnes revem ze idem od deti "makat", no viem, ze budem dobrou matkou ako aj vtedy, nebudem protivna, synovi skolka pomoze a mladsiemu babka neublizi 😀
skusala si sa pocas tych siedmych rokov aj nejak vzdelavat alebo sa nieco nove naucit? lebo si vedela, ze raz pride den, kedy pojdes do prace a ak ta tvoja profesia nebavi, tak bolo treba hladat zaujimavejsiu oblast nie? ak si nic nerobila, tak kym si nieco najdes, skus sa na nieco zamerat, aby si zvysila svoju sancu mäna trhu prace 😉