icon

Podnet na Inšpektorát práce

mirka1001
10. máj 2017

Dobrý deň, pracujem v jednej nemenovanej firme, na dve smeny ranná (6-14) a poobedná (14-22). No tento týždeň nám zamestnávateľ oznámil, bez vzájomnej diskusie, že od júna, celé leto sa bude robiť ranná (7-15) a medzismena (11-19), čo vyše polovičke zamestnancov nevyhovuje, kvôli dochádzaniu do práce (na medzismenu by z domu odchádzali o 8 ráno a prišli by o 22,30 večer). Odvôvodnil to tým, že sa dlho svieti, šetrenie energie. Zamestnávateľ nás postavil pred hotovú vec, a nezaujíma ho ako kto príde do práce, a vyjadril sa, že keď sa niekomu nepáči, tak môže odísť. Čiže my pracovať chceme, len nám nevyhovuje tá medzismena. Môže to urobiť, aj keď s tým nikto nesúhlasí. Chceli by sme dať anonymne podnet na SOI (aj kvôli mzde), len nevieme či je to dostačujúci dôvod aby to prišli prešetriť.

mirka1001
autor
10. máj 2017

@lienka737 sme roztrusene po celom okoli

lienka737
10. máj 2017

@17alexis to by si ale musela poznať hentaké kolektívy. Nájde sa pár riťolezov, pár sa ich zľakne výpovede a celá táto myšlienka padne.

mirka1001
autor
10. máj 2017

@17alexis ale zena par rokov pred dochodkom si dva krat rozmysli ci otvori usta, a ja ako matka s dietatom, bez partnera a bez dalsieho prijmu si tiez nevyberiem, tak ako to je teraz to vsetkym vyhovuje, nikto sa nestazoval, a oni chcu taku zmenu, k horsiemu

sissy27
10. máj 2017

@dominika6 akože prečo ma nasilu potrebuješ presviedčať, ako sa to dá? veď áno, dá, keď nijako inak, tak tie tri mesiace vydržia... síce leto strávia čakaním na spoj a cestovaním do / z práce, ale tak čo už keď sa inak nedá... alebo si nájdu inú prácu... ale pochop, že nie každý má na auto, alebo aj dve, aby ani žena s deťmi nebola odkázaná na prímestský bus...otázka bola "ako to riešiť so zamestnávateľom" a nie ako sa dostať do práce... inak aj keď ľudia z dediny, zas nemaj ich za hlupákov - ak by mali možnosť naskladať sa do áut, tak to asi už dávno využívajú...

17alexis
10. máj 2017

@lienka737 to mi je úplne jasné, potom sa ľudia čudujú, ako s nimi šéf točí. To je, bohužiaľ, smutná realita.

mirka1001
autor
10. máj 2017

Tak dakujem baby, odpověď na otázku som dostala, IP s tym nic neurobi, no a my ked nechceme príst o prácu, to budeme musiet nejako vydrzat

mima4
10. máj 2017

@mirka1001 zvladnete to 🙂
a skus si obstarat auto, nebudes musiet byt zavisla od busov

esther03
10. máj 2017

@mima4 a co ked nema vodicak? A ani poistka, phm a opravy sa neplatia same...pise, ze je sama s dietatom, takze penazi asi nema nazvys.

sharmana
10. máj 2017

@fokuska aj zamestnávateľ sa musí riadiť zákonníkom práce a musí evidovať denný prevádzkový čas, nemôže si meniť začiatok pracovnej doby od buka do buka a som si istá, že bude musieť inšpektorátu práce preukázať, ako dovtedy zamestnanci pracovali. POkial nemajú v zmluve napísané, že pracovný čas je nerovnomerný, tak musí byť rozvrhnutý rovnomerne a musia byť riadne vymedzené časy od kedy do kedy. Ak to v zmluve nie je, tak je dohodnuté tak, ako robili zamestnanci dovtedy. Ja si práveže myslím, že by zamestnanci na inšpektoráte práce uspeli. Ale v prvom rade, ak by sa všetci spojili a nesúhlasili s touto zmenou, tak zamestnávatel by sám mal pouvažovať, či mu to za to stojí, aby jeho ludia boli nespokojní.

eeffka
10. máj 2017

@mirka1001 auto, moped,bicykel ?

sharmana
10. máj 2017

@mirka1001 inšpektorát práce zatial nemá prečo konať, lebo vám nedal dodatok k zmluve a nevyvodil voči vám ako zamestnancom žiadne sankcie. Až vtedy môže inšpektorát zasiahnuť. Môžeš sa maximálne sťažovať, že nemáš v zmluve riadne vymedzený začiatok a koniec pracovnej doby. Ale ako poznáme našich amatérskych úradníkov, čo sa rozumejú "ničomu" a nemajú žiadne právne povedomie, tak si môžu väčší zamestnávatelia robiť čo chcú, všetci držia ústa a krok.

mima4
10. máj 2017

@esther03 vodicak si spravi. Na vidieku sa jej to zide

esther03
10. máj 2017

@mima4 ad 1 vodicak stoji cca 400€, ma na to slobodna matka s dietatom? ad2 kym si ho spravi je po lete, takze pocas leta ked im zmenil sluzby jej to aj tak bude na dve veci ad3 za nieco treba ta auto aj kupit a ak nie je nove tak aj stale opravovat ad4 na co sa jej to na vidieku zide ked vsade prejde pesi? ad5 a to ani nehovorim, ze ak zo svojej dediny chodi sama ako "velmi" by sa jej ta cesta autom oplatila.

dominika6
10. máj 2017

@sissy27 ved hádať sa nemusíme...
jej príspevok 11:17 ...áno jedná sa o dopravu..takže teda riešim dopravu..
a to že je z dediny som ani slovom nespomenula,načo to sem ťaháš..🙂
a nemusí ona auto kupovať..ani to som nepísala..
píšem že sa dá zviezť s kolegami..

sharmana
10. máj 2017

@mirka1001 všetko je to o tom, či sa dáte dokopy a budete to riešiť spolu. Zamestnávateľ musí niekde evidovať, ako je určený začiatok a koniec smeny, takže sa nemôže vyhovárať. A každá zmena podmienok musí byť odsúhlasená aj zamestnancami. V mojich očiach je to aj tak pako, lebo naláka ludí na určité podmienky a potom to ide meniť arogantne z pozície sily. Asi by potreboval, aby ho všetci okašlali.

§ 99

Evidencia

Zamestnávateľ je povinný viesť evidenciu pracovného času, práce nadčas, nočnej práce, aktívnej časti a neaktívnej časti pracovnej pohotovosti zamestnanca tak, aby bol zaznamenaný začiatok a koniec časového úseku, v ktorom zamestnanec vykonával prácu alebo mal nariadenú alebo dohodnutú pracovnú pohotovosť.

fokuska
10. máj 2017

@sharmana V prvom rade nevieme co ma napisane v zmluve. Ked ma pracovnu dobu upravenu vnutornymi smernicami, tak po vydani novych smernic, plati novy rozvrh smien,
Urcuje ich zamestnavatel po dohode so zastupcami zamestnancov (napr. odbory a pod.).

fokuska
10. máj 2017

@sharmana Jasne, zamestnavatel nema co robit, len raz rano sa zobudil a povedal si hmm mam poziciu a silu, tak dobabrem leto zamestnancom, hodim ich na medzismenu.

Ved na to musia existovat nejake prevadzkove dovody. V ziadnom zavode sa smeny nerozvrhuju len tak - bud svojsmenka, trojsmenka atd, podla toho ako si to prevadzka vyzaduje.

sharmana
10. máj 2017

@fokuska smernice upravujúce začiatok a koniec smeny, pokiaľ ide o ich zmenu, musia byť dohodnuté buď so zamestnancom, alebo so zástupcami zamestnancov. Takže sme sa zhodli. V tomto prípade ako kočka píše, k tejto dohode nedošlo.

sharmana
10. máj 2017

@fokuska áno, mal by byť na to pádny dôvod... podla slov autorky nie je, keďže zmenu robí kvôli šetreniu energie, čo je totálny blud. V niektorých halách, skladoch sa svieti po celý deň.

fokuska
10. máj 2017

@sharmana Ano a ide aj o to, ci vobec mal zaujem to riesit a dohadovat, alebo ich postavil len tak pred hotovu vec. A ci maju nejake odbory, kolektivnu zmluvu a pod...

Pri korektom jednani by boli vysvetlene prevadzkove dovody, ktore vedu ku zmene a snaha najst riesenie tej dopravy.

Od autorky by tiez pomohlo viac informacie o aky priemyselny park alebo zavod ide - vtedy sa daju ponuknut konkretne riesenia podla lokality.

sharmana
10. máj 2017

@fokuska áno s tým súhlasím, ale podla mna to už autorka vzdala, takže zbytočné riešiť.

lucinka511
10. máj 2017

@mirka1001 ale ved si tam zavolaj a opytaj sa ci je to v sukade so zakonom..tu ti tiez kazdy da len polovicne info.

maykaaa1122
10. máj 2017

A čo ti pomôže obchodná inšpekcia??? Oni toto neriešia! Nemyslíš inšpektorát práce? Potom sa nečudujem,že zamestnávatelia si robia so zamestnancami čo chcú,keď ľudia ani nevedia,ktorá inštitúcia čo rieši a na koho sa majú obrátiť.

eko22
10. máj 2017

Teraz je to tak, že si zamestnávatelia robia so zamestnancami čo chcú lebo ľudia sa boja, že prídu o robotu tak sú radšej ticho a makajú aj keď za normálnych okolností by sa im na to každý na to vykašlal. Najlepšie by teda bolo keby ste naozaj poslali tu sťažnosť a normálne sa všetci dohodli a pohrozili mu, že podáte hromadnú výpoveď ak to takto naozaj chce urobiť bez toho aby to s vami prebral. Pochybujem, že bude riskovať, že mu celý podnik dá výpoveď. Ale naozaj sa do toho musia zapojiť všetci inak z toho nič nebude

katarinamarkova
10. máj 2017

@mirka1001 napíšeš prosím aký pracovný čas máš dohodnutý v pracovnej zmluve?
ďakujem

mirka1001
autor
10. máj 2017

@sharmana odpust, ze som cely den nevysedavala na nete, ale pracujem poobede a nemam cas na net, nevzdala som to.
@maykaaa1122 citaj prosím pozorně komentáre, pomylila som sa v texte, odpust, stáva sa
@katarinamarkova nemáme určeny cas, vo firmě sa pracuje na dvě směny rano a poobede
Ako som pisala vyššie, odpověď som dostala, dalšia diskusia je podla mna už zbytocna, takže dakujem baby za pomoc

aduliak
11. máj 2017

@eko22 prosim ta,v ktorom kraji zamestnavatelia si mozu dovolit vybabravat so zamestnancami?v Trencianskom je momentalne situacia,ze sme radi,ked najdeme niekoho,kto chce robit!vsetko sa prisposobuje tomu,aby zamestnanci boli spokojni.nezamestnanost je tu pod 3%.a k zmene pracovneho casu....musi byt dohodnuty so zastupcami zamestnancov,prip.priamo so zamestnancom a priamo v pracovnej zmluve.inak by na IP uspeli.

zlatkakatka
11. máj 2017

@aduliak no si ma pobavila...zase pupok sveta Trenčiansky, Trnavský a Bratislavský kraj...bohužiaľ táto pani žije niekde okolo Kežmarku, kde tá nezamestnanosť je okolo 20%...a to sa potom karta otáča, kto s kým môže vybabrávať

lienka737
11. máj 2017

@zlatkakatka ešte Nitriansky si zabudla.
Ale je to tak.
Velikánsky rozdiel medzi regiónmi SR. Ten východ a juh Slovenska je veľmi zle na tom.

eeffka
11. máj 2017

no a este baby nez zacnete skakat tak treba citat:
ranky neriesim tie su OK, pobedka musi skoncit pred 22 a jej prevazna cast musi byt po 14,00
cize 11-19, 3hodky do 14tej, nasledne 5hodin do 19,00 = vsetko je OK
zmeny sa oznamuju jeden tyzden vopred s platnostou na 1tyzden, oni vedia uz teraz co bude o 2mesiace

takze tak ci onak mi to vychadza ze vsetko je OK, a nevyhovuje to 1/2 zamestnancov, predpokladam ze na 2t z mesiaca ( snad si striedaju zmeny), cize ake hromadne burenie sa? aky inspektorat?

http://karierainfo.zoznam.sk/cl/100373/494355/Z...

aduliak
11. máj 2017

@zlatkakatka nehovorim o pupku sveta.... len som bola zvedava, lebo my sa borime s tym, ze nema kto pracovat a zo Stredneho a Vychodneho Slovenska, ked sme chceli ludi ( na tyzdnovky, s tym, ze im preplatime vsetko), tak nikto nechcel.