icon

Podpora v nezamestnanosti počas prerušenia rodičovskej

aida9
4. máj 2012

Ahojte,
som momentálne na rodičovskej dovolenke. Z istých dôvodov uvažujem, že preruším RD, ukončím pracovný pomer dohodou a prihlásim sa na úrad práce, aby som mohla poberať podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov. Ak sa nemýlim, mala by som mať podporu vo výške 50 % hrubej mzdy, však? Čo je vždy viac ako príspevok počas RD. Pred nástupom na materskú a rodičovskú som pracovala 6 rokov, takže som poctivo platila všetky odvody.
Myslíte, že sa to dá takto zrealizovať?
Máte s týmto niekto skúsenosti?
Čo mi poradíte?
Vopred dík za akýkoľvek názor 🙂

zuzula2815
3. apr 2016

žienky prosím Vás, keď mi skončila 6 mesačná podpora, tak mám teraz od 01.04. nárok na nejaké dávky, či ostávam teda na 0,- Euro???

marika1230
13. apr 2016

@zalka dobrý deň vidím že sa vyznáte aj v tejto oblasti tak sa obraciam navas 🙂,,,
Môj manžel si požiadal O podporu V nezamestnanosti V decembri 2015. Keďže jeho posledné zamestnanie bolo V Nemecku, tak sociálna poisťovňa vyžiadala Z nemecka medzinárodné tlačivo PD U1.... 60 dňová zákonná lehota na vydanie rozhodnutia nestačila,tak ho sociálna poisťovňa oboznámila O predĺžení tejto lehoty O ďalších 60 dní... PD U1 dostal vo februári 2016... Lenze sociálna poisťovňa ešte stále nerozhodla O dávke Z toho dôvodu že manželovi začal pracovný pomer V Nemecku 10.9.2015 A tu na Slovensku končíl pomer až 13.9.2015... Takže potrebné je ešte tlačivo PD A1 keďže sa dátumy na.pracovných zmluvách prekrývajú..(podotýkam že A1 im začala chýbať až po dvoch mesiacoch,nechápem prečo to nežiadalI od začiatku).
Ešte stále nieje rozhodnuté ohľadom jeho podpory A už prešlo 120 dní od podania žiadosti...
Je možné že nárok na podporu nemá,Z toho dôvodu že mal dve pracovné zmluvy? Aj keď spĺňa podmienky na nárok?

zalka
13. apr 2016

@marika1230 môže mať aj tri zmluvy aj 10 zmlúv vplyv na podporu to nemá, oni skôr riešia výšku podpory .. preto to tak dlho trvá .. podporu by mu zamietnuť nemali, vyplatia spätne všetko a dalšia vec , on mohol na svk ešte dočerpávať dovolenku a už pracovať v nemecku napr.

oliverka
2. jún 2016

@zalka Zalka, prosím, existuje možnosť, ako navýšiť podporu v nezamestnanosti? Základné údaje:
- od 1. 10. 2013 do 30. 9. 2015...HM 1000
- od 1. 10. 2015 do 29. 12. 2015 (ukončenie PP).....HM 800
- od 30. 12. 2015 do 12. 7. 2016 materské zo Sociálnej poisťovne
Otázkou je, čo po materskej. Malo by zmysel zamestnať sa krátkodobo (na pár dní) a zdvihnúť si tak výšku podpory? Ak áno, na koľko dní a v akej výške VZ? Ďakujem.

zalka
2. jún 2016

@oliverka MD sa ráta z platov za posledné 2 roky, tj. skončí ti MD 12.7.16 a pôjdeš na UP
tak sa podpora vyráta z platov od 13.7.14 do 12.7.16 z priemeru platov ... MD, PN, OCR sú vylučiteľné doby ...

oliverka
2. jún 2016

@zalka Áno, jasné, ale premýšľam nad možnosťou, či niekoľko dní zamestnania po materskej zvýši VZ na podporu. Následne UP, lebo práca na dlhodobo sa nerysuje. Čo myslíš?

zalka
2. jún 2016

@oliverka pozri sa sama ... mala si tam ak rátaš júl 14 až 9/15 plat 1000e to je 15 mesiacov +3 mesiace plat 800 ...
čiže 15000+ 2400 ) = 17400 e si mala príjem a vydelí sa to počtom dní .. dákych možnio 550 dní
čiže 17400 / 550 dní = 31,63 e na den ... podpora je 50% takže podpora ti výjde na den 15,81e tj. na mesiac cca 470e
máš tam 18 mesiacov poistenia ... pár dní ti spraví s prepáčením prd pri zvyšení podpory ...

napr. zamestnáš sa na dva dni s platom 100 e
výpočeť bude 17400+100) / ( 550+ 2) = 17500 /552 = 31,70e podpora 15,85e na den

tj . podpora sa ti dvihne o 4 centy na 1 den ... chápeš ... to ako si myslíš že by to šlo tak to nejde, a nepôjde ...

oliverka
3. jún 2016

@zalka Ďakujem.

seva112
6. aug 2016

zeny..mozno troska od temy...ale neviete mi povedat kedy sa vyplaca podpora? myslim cca datum od 15teho,ci neskor sa zacinaju vyplacat?

aja990
13. sep 2016

@zalka Ahoj Zalka, s malickou dusickou by som ta chcela poprosit o radu... Som 1 rok doma na MD + RD. Chcela by som vyuzit poberanie MD na otca dietata, ktory je SZCO. Cize tym ze je zivnostnik, moze poberat matersku bez prerusenia zivnosti. Tym padom, ja ale nemozem byt doma na RD. Preto by som chcela nastupit do prace, tak ako pisete na 1 pracovny den, tento cerpat dovolenku a rozviazat pracovny pomer dohodou. Nasledne poberat pol roka podporu a po skonceni vyplacania davok sa opat zamestnat v tej istej firme (sef je dobry znamy) a znova sa prihlasit na RD. Pojde to takto? Nebude to prilis okate? Vopred velmi dakujem

zalka
13. sep 2016

@aja990 not o čo p íšeš moc veľký zmysel nemá, nakoľko podpora sa r áta zposledných dvoch rokov .. čiže tebe by ju vy rátali z toho jedného dna a plus zroka pr ed nástupom na MD
lebo si na MD a RD rok ...
čiže je pravda t rošku by s a ti výška podpory dvihla ale len málinko ...

aja990
14. sep 2016

@zalka mne ani tak nejde o zdvihnutie podpory, ale o to, ze namiesto rodicovskeho prispevku na mna, by sme dostavali matersky na partnera, cim by sme si trosku polepsili do rodinneho rozpoctu, pretoze materska je vyssia ako rodicovska a este k tomu by sme dostavali plus moju podporu v nezamestnanosti, cize dalsie plus do rozpoctu. Len da sa nastupit do prace, rozviazat pracovny pomer, vybrat pol roka podporu a zasa sa zamestnat a dat sa na RD?

zalka
14. sep 2016

@aja990 no áno dá sa to tak urobiť ... len potom pár dní odpracuj po podpore a po nastúpení do práce ... aby to nebolo jak pesť na oko

lubbystricka
14. sep 2016

@zalka

Prosím ťa, ak môžem, aj ja by som ťa rada poprosila o radu a pomoc. Zaregistrovala som sa dnes pod novým nickom, pretože nechcem túto vec riešiť verejne pod mojim normálnym nickom. Je to zatiaľ len v štádiu riešenia, len by ma zaujímalo, aký je postup.

Moja situácia do budúcnosti:

1. na budúci rok v marci mi vychádza ukončenie pracovného pomeru - zamestnaná na dobu určitú (6 rokov)

2. s manželom plánujeme dieťa, je možné, že ak všetko vyjde - nástup na MD by som mohla mať v presne v marci

Tzn., že buď by som nastúpila na MD ešte počas pracovného pomeru alebo presne deň po jeho skončení - čo by som asi ale veľmi nechcela, pretože tam by som asi musela si vybavovať papiere aj na úrade práce

Modelová situácia - keby sa mi podarilo nastúpiť na MD ešte počas pracovného pomeru a dohodla by som sa so zamestnávateľom, že by ma nechal v jeho evidencii do skončenia MD (čiže cca. toho pol roka), a potom by so mnou ukončil PP - ja by som potom mohla nastúpiť na ÚP - poberať pol roka dávku v nezamestnanosti - RD by zatiaľ poberal zamestnaný manžel a po mojom skončení dávky v nezamestnanosti by som si dala prepísať RD na seba do dovŕšenia veku 3 rokov dieťaťa. A potom by som sa už len buď zamestnala alebo by som musela pokračovať v evidencii na Úrade práce.

Správne som si to vysvetlila?

Čo ak ale by u mňa nastala situácia, že by mi vychádzalo nastúpiť na MD presne deň po skončení pracovného pomeru? Vedela by som si to prispôsobiť čerpaním dovolenky a tak nejako, aby som tam nemala nejaký 1-2 dni rozdiel a z môjho pohľadu potom zbytočné komplikácie.

Ako potom prosím ťa by bolo treba postupovať?

Ďakujem za rady a odpoveď.

zalka
14. sep 2016

@lubbystricka dá sa to aj tak,
ale v pohode aj tak, že ti nepredlži PP
pr. skončí PP , máš pár dní do nástupu na MD,
tak pôjdeš na PN .. potom na MD, po MD sa nahlásiš na UP a partner požiada o RD ..
vyčerpeš podporu a preložíte RP na teba ..

vieš myslím, že zamestnávateľ ťa nebude držať dalšieho pol roka kým budeš na MD, lebo za dni na MD vzniká n árok na dovolenku a tú by ti potom musel zaplatiť ..

takže neni to taký stres ohladne skončenia PP a nástupu na MD .. a pomedzi to PN

zdstar
17. jan 2017

@zalka ahoj..zase idem po radu.. od 5.11.2015 som na evidovana na UP, požiadala som o podporu v nezamestnanosti (no do 2.11.2015 som bola na rodičovskom), čiže za november som dostala ešte plný rodičovský príspevok, čo je ovšem menej ako podpora.. mám možnosť nejako dostať aj podporu,ak by som vrátila rodičovský? /podpora mi bola za tento mesiac zamietnutá z dôvodu poskytnutia rodičovského príspevku.. :-/ ďakujem za odpoveď

adelakk
17. jan 2017

@zalka Dobry den, vidim, ze tu radite viacerym ludom, tak si dovolim aj ja vas poziadat o pomoc. Neviem ci ma pre mna zmysel sa vobec hlasit na UP, ci budem mat narok na podporu v nezamestnanosti? Dcera dovrsila tri roky, takze mi skoncila rodicovska dovolenka. Predtym som dlhodobo zila v zahranici, po prichode na Slovensko som sa zamestnala na dobu urcitu, pracovny pomer trval 270 dni a skoncil 31.12.2013, 1.1.2014 som nastupila na matersku dovolenku. Mam narok na podporu v nezamestnanosti aj ked sa moj pracovny pomer skoncil pred nastupom na matersku dovolenku a odpracovala som iba 270 dni? Ja si myslim, ze nie, iba si chcem byt ista. Dakujem.

zalka
17. jan 2017

@adelakk nie nemáš nárok na podporu keby ti PP trval tak by to bolo iné,

@zdstar ved podporu dostaneš je vyplácaná 182 dní, prvá ti príde v januári za december, posledná ti príde v júny za máj ... o nič ukrátená nebudeš

zdstar
17. jan 2017

@zalka ďakujem

adelakk
17. jan 2017

@zalka som si myslela ze je to tak, iba som to potrebovala potvrdit.dakujem.

bimba01
10. nov 2017

Ahojte, obnovujem toto vlakno. Snad mi niekto poradi.
@zalka ak si este aktivna.

Moja situacia:
zamestnana na dobu neurcitu.
Nastup na md 10.10.2013,
cerpanie dovolenky,
nastup na rd,
Pn (druhe rizikove tehotenstvo),
Md,
Rd. Pocas trvania tejto druhej rd planujem dat k 31.12.2017 vypoved a zahlasit sa na urad prace.
Z coho mi bude vypocitana podpora? Dakujem krasne

zalka
10. nov 2017

@bimba01 s platov od 1.1.15-31.12.2017 ... kedy si tam robila ... ?

bimba01
10. nov 2017

@zalka

1.1.2015-31.12.2017
2.1.2015-27.4.2015 pn
28.4.2015 nastup na md, nasledne na to rd, ktora mi bezi
Nie som si ista, ci medzi md a rd bola dovolenka.
Rd prerusim este pred oficialnym ukoncemim a manzel pojde na md.

zalka
10. nov 2017

@bimba01 hm... no ak si čerpala dovolenku medzi md a rd ... tak potom z toho platu,
predpokladám že za 1.1.15 si nedostala plat ...

bimba01
10. nov 2017

@zalka a ak som necerpala dovolenku? 🙂

zalka
10. nov 2017

@bimba01 tak nemajú z čoho ti vyrátať podporu a dostaneš minimálnu ... ak nebudeš nejakú dovolenku čerpať pred koncom PP

bimba01
10. nov 2017

@zalka
Cize bez ohladu na to, ci som mala dovcu medzi md a rd je pre mna vyhodnejsie pred ukoncenim pracovneho pomeru vybrat si dovolenku co mi ostala, ak vobec nejaka je?'

zalka
10. nov 2017

@bimba01 hm... to ja neviem, dôležité je vedieť to či si čerpala medzi MD a RD dovolenku alebo nie ...
ak nie tak čerpať den dva dovolenku a zvyšok preplatiť s ukončením PP

bimba01
10. nov 2017

Dakujem ti za cas
Este posledna vec. Ak by som tefa tu dovolenku mala vycerpanu medzi md a rd. Aky je vzorec na vypocet podpory? Dakujem ti moc

zalka
10. nov 2017

@bimba01 hrubá mzda za dovolenku medzi MD a RD ... deleno kalendárne dni medzi MD a RD + den pred PN a toto krát 50% a dostaneš dennú podporu