Podpora v nezamestnanosti počas prerušenia rodičovskej
Ahojte,
som momentálne na rodičovskej dovolenke. Z istých dôvodov uvažujem, že preruším RD, ukončím pracovný pomer dohodou a prihlásim sa na úrad práce, aby som mohla poberať podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov. Ak sa nemýlim, mala by som mať podporu vo výške 50 % hrubej mzdy, však? Čo je vždy viac ako príspevok počas RD. Pred nástupom na materskú a rodičovskú som pracovala 6 rokov, takže som poctivo platila všetky odvody.
Myslíte, že sa to dá takto zrealizovať?
Máte s týmto niekto skúsenosti?
Čo mi poradíte?
Vopred dík za akýkoľvek názor 🙂
@mima595 Tak ešte raz, aby som na niečo nezabudla. Pôjdem sa zaevidovať na UP, poberanie rodič. príspevku prevedieme na muža. Predpokladám, že si musím nahlásiť zmenu aj v SP (z poberateľa RP, za ktorého platí dôch. poistenie štát na uchádzača o zamestnanie – štát dôch. poistenie neplatí) a aj v ZP. A po skončení, po tom pol roku, zase prevedieme poberanie RP z muža na mňa a tiež spravím zmenu v SP a v ZP. Ďakujem.
Ahojte, potrebovala by som vasu radu. Od 10.11. 2008 som zamesnana na dobu urcitu do 30.06.2012. Zaroven mam pracovnu zmluvu na dobu neurcitu na ciastocny uvazok. Tuto by som chcela ukoncit tiez k 30.06.2012. Od 21.02.2011 som isla na MD a momentalne som na RD. Chcela by som RD ukoncit a prepisat na mojho manzela k 30.06.2012. K 01.07.2012 by som sa sla zaevidovat na UP a zaroven by som chcela poziadat o podporu v nezamestnanosti. Chcela by som sa spytat:
1. ake je moje rozhodujuce obdobie na vypocet podpory v nezamestananosti?
2. zostalo mi dost dovolenky, ktoru mi budu musiet preplatit. Oplatilo by sa mi zobrat si jeden den dovolenky, aby sa mi podpora vypocitavala z vyssieho vymeriavacieho zakladu, ci to az tak nenavysi podporu v nezamestnanosti?
3. po skonceni poberania podpory v nezamestnanosti je lepsie sa odhlasit z UP a prehodit si spat poberanie rodicovskeho prispevku?
Budem vam velmi vdacna za odpovede na moje otazky.
Ahojte, zas prosím o info...
Ak mi už netrvá PP, ale ak poberám rodičovský príspevok z dôvodu zdravotného stavu dieťaťa, platí mi niečo štát? Do 1.6. som dostávala ešte nezamestnanecký príspevok (6 mesiacov)... Ak o 3 roky znovu budem žiadať o nezamestnanecký príspevok bude mi nejaký prináležať, alebo nie?
@tatolu nie neplati stat ti plati len zdravotne poistenie a dochodkove.... potom uz narok na podporu mat nebudes
@liz_lemon Totiž pýtam sa aj pre to, lebo pani v soc.poisťovni mi povedala, že do príjmu, ak som poberala nezamestnanecký príspevok sa ráta aj toto obdobie... teda tých 6 mesiacov, čo som poberala nezamestnanecký... a stačí sa vlastne potom zamestnať iba na 2 a 1/2 roka po poberaní nezamestnaneckého príspevku... Iba teraz neviem, či si mám, res. som si mala začať platiť ten balík už teraz, alebo stačí po skončení poberania toho rodičovského príspevku....
@maznacik007 @liz_lemon Vďaka dievčatá, už viem 😉 , ale nepotešili ste ma 😀 😀 😀
Ahojte, potrebovala by som vasu radu ohladom ziskanie vyssej podpory v nezamestnanosti. Strucne uvediem info o mne. Dna 10.11.2008 som zacala pracovat a PP mi konci 30.06.2012. Od 21.02.2011 do 17.11.2011 som bola na materskej. Od 18.11.2011 som poberala rodicovsky prispevok. Ten som ukoncila k 28.06.2012. Dňa 29.06.2012 si cerpam v praci dovolenku a zaroven mi bude preplatena zvysna dovolenka. Dňa 01.07.2012 sa pojdem zaevidovat na UP a chcem ziadat o podporu v nezamestnanosti. Potrebovala by som vediet vas nazor na to, ze ci sa mi bude podpora ratat z toho jedneho dna dovolenky a zvysnej preplatenej dovolenky?
@pjana - nie, nebude....
bude sa ti ratat z obdobia od 1.7.2010 do 3O.6.2012... teda aj z obdobia pred nastupom na matersku...teda davku ti vyrataju z platu od 1.7.2010 do 20.2.2011 + 1 den dovolenky
z toho 1 dna dovolenky by sa ti podpora ratala iba vtedy, ak by si sa na UP prihlasila až po 21.2.2013
lebo podpora sa vyratava z obdobia 2 roky pred zaevidovanim....
@mima595 Dakujem Ti za odpoved. Nastastie som sa este nezaregistrovala na UP ako nezamestnana, takze to mozem este stopnut. Uz som sa sice odhlasila z poberania rodicovskeho prispevku a prihlasila ho na manzela, ale snad sa to bude dat este zmenit. Len zas na druhej strane rozmyslam, ze potom mozu by ine zakony a mozno mi to nevyjde. Takze sa ta este spytam: Pises, ze sa mi to bude vypocitavat od 1.7.2010 do 20.02.2011 + 1 deň dovolenky. Ako to mam chapat? Ved v tom jednom dni mi predsa vyplatia aj zvysok dovolenky, ci nie? A okrem toho som predtym volala na socialnu poistovnu a ona mi povedali, ze ked si teraz zoberiem 1 deň dovolenky v praci (t.j. 29.06.2012)a preplatia mi tu zvysnu a zaroven ukoncim poberanie rodicovskeho prispevku k 28.06.2012, s tym ze pracovny pomer mi konci 30.06.2012 sa mi to bude vypocitavat prave z toho jednoho dna + preplatenej dovolenky. Nechcem, aby to vyzeralo, ze spochybnujem to, co si napisala, len sa chcem uistit, ci som to spravne pochopila.
@pjana - ale povedala si tej pani na SP, kedy si nastupila na matersku??
lebo podla mna nie a ona to teda brala tak, že ti konci rodicak pri 3. roku dietata a teda platilo by to, co povedala...
k mojej odpovedi oprava, lebo som na to zabudla: malo by byt spravne:
od 1.7.2010 do 3O.6.2012... teda aj z obdobia pred nastupom na matersku...teda davku ti vyrataju z platu od 1.7.2010 do 20.2.2011 + 1 den dovolenky + PREPLATENA DOVOLENKA ..prepac..to som brala ako samozrejme, ale neuviedla som....
ano zakony sa mozu menit, tak si o musis preratat, ale v tom ti už asi nepomozem, lebo odchadzame na dovcu a už nestiham.... ☹
@mima595 dakujem Ti za pomoc, je mi luto, ze to uz asi s tebou nestihnem doriesit, ale ak by si mi predsa este len stihla odpisat budem naozaj velmi rada. Tej pani na socialnej poistovni som povedala presne moju situaciu, ona ma pozerala aj v systeme a kedze som bola aj DNP videla od kedy som cerpala matersku a tiez som s nou riesila, ci by som mala narok na podporu v nezamestnanosti, keby sa zaevidujem na UP az po ukonceni rodicovskej dovolenky. Povedala, ze potom uz nie podla sucasnych zakonov, ja som totizto mala este jeden PP na dobu neurcitu a ten som ukoncila tiez k 30.06.2012 dohodou. Cize vedela presne moju situaciu. Je mozne, ze mi neposkytla spravne info, ale aj to, ze som si to vysvetlila inak, ako to myslela. Prave preto som pisala aj tu na MK, aby som si to overila. Totizto ta pani v SP mi povedala, ze sa to bude pocitat podla nej, z posledneho vymeriavacieho zakladu, ktory som mala po ukonceni rodicovskej dovolenky, t.j. z toho jedneho dna 29.06.2012 + z preplatenej dovolenky. Preto som ju ukoncovala k 28.06.2012 a nie ku koncu mesiaca. Podla teba je to blbost? Ona si totizto nebola ista, len tak predpokladala. Ak mi stihnes aj len strucne odpisat budem Ti velmi vdacna. V kazdom pripade Ti prajem nadhernu dovolenku🙂
ahojte babenky...prosim o radu.od 23.12.2009 do 7.7.2010 som bola na MD a potom na RD.RD mi konci 22.1.2013 a som stale v PP.do prace nastupit nemozem,lebo medzi tym som sa prestahovala a musela by som denne tocit 150km,malu mi do skolky od januara nezoberu takze nic ine mi asi nezostava ,len sa hodit na podporu.no a k tomu mam nejake otazky...pocas MD mam narok na dovolenku to viem,ale na kolko v mojom pripade za rok 2010?za rok 2009 som vsetko vycerpala..niekde som citala,ze existuje novela zakona,ze ak sa hodim po RD na podporu tak sa mi vyska podpory vyratava z platu,aky som mala pred nastupom na MD???lebo aj to som tu citala,ze ak noedrobim min.1 den,tak z minimalnej???pred nastupom na MD som mala dobry plat,ale ak by som po skonceni RD nastupila co i len na 1 den(je to mozne)do prace ,vybrala dovolenku prip.odstupne tak by sa mi podpora vyratala z tej jednej mzdy?dobre som pochopila???a ako by som to mohla vyratat,o aku sumu by islo...ci mam narokovat k tomu aj odstupne alebo staci preplatenie dovolenky( chcem byt ferova voci zamestnavatelovi,aj oni boli vzdy voci mne)?a este podotykam,vsetky podmienky splnam na poberanie podpory.jaaj dobre som sa rozpisala,ale chcem mat vo vsetkom jasno,aby som potom nebola prekvapena.....dakujem vam vopred za odpovede 😉
@gapa velmi pekne ta prosim o radu..momentalne som na rodicovskej dovolenke, mala bude mat 3 roky 01.06.2013, od januara mam ponuku na navrat do zamestnania, s cim nie som moc happy, lebo to nie je to miesto kde som robila, je to sice to iste oddelenie, ale iny team..moja otazka je, ak by som nastupila v januari do prace a nebola by som spokojna, da sa este vratit spat na rodicovsku alebo to uz nie je mozne? a dalsia otazka, ak by som nahodou zostala bez prace, podpora v nezamestnanosti sa mi rata z akeho obdobia? ja som doma na materskej od cca 04/2010 do 01/2011 a odvtedy som na rodicovskej..rata sa mi vymeriavaci zaklad len materska a rodicovska alebo plat aky som mala pred nastupom na matersku? dakujem mooooc za radu 😵 😵 😵
@mici111
ak nastúpiš, ale podla zákona môžeš znovu sa vrátiť na RD do 3rokov, len treba mesiac popredu to oznámiť podla zákona.ale môžeš sa aj dohodnúť na dočerpaní zvyšku RD neskôr, no myslím najneskôr do 5rokov.
podpora je z dvoch rokov pred zaevidovaním, tj. ak by si nastúpila do práce, tak z toho obdobia. Ak by si nenastúpila, ani nečerpala riadnu dovolenku po tejto RD, tak z obdobia dva roky pred RD (nie md, teda z obdobia cca 2/2009-1/2011)
prosiim gapa,poradis aj mne?lebo na uradoch mi nikto nic nevie lebo nechce povedat...
Vedel by mi niekto poradit ci mam narok na podporu?
Ahojte! Velmi pekne prosim o radu. Mala mala v sept. 3 roky. Nastupila som do prace, ale na polovicny uvazok, teda boli sme tak dohodnute. Potom sa to vsetko otocilo. Ale za sept. mi odviedli z polovicneho uvazku odvody. Momentalne chcem odist z prace dohodou k 5. 11. Za oktober by som mala dostat vyplatu + dovolenku cca 19 dni. Ako by sa mi pocitala davka v nezamestnanosti? Na materskej som od 16.1.2007 a nasledne som presla na rodicovsky v r.2009 opat druha materska a nasledne rodicovsky? Co ak by som sa nahlasila ako dobrovolne nezamestnana cca na mesiac a platila si dobrovolny prispevok? Zvysila by sa mi potom davka v nezamestnanosti? Vdaka!

@tanitta - konatel nie