icon

Podpora v nezamestnanosti počas prerušenia rodičovskej

aida9
4. máj 2012

Ahojte,
som momentálne na rodičovskej dovolenke. Z istých dôvodov uvažujem, že preruším RD, ukončím pracovný pomer dohodou a prihlásim sa na úrad práce, aby som mohla poberať podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov. Ak sa nemýlim, mala by som mať podporu vo výške 50 % hrubej mzdy, však? Čo je vždy viac ako príspevok počas RD. Pred nástupom na materskú a rodičovskú som pracovala 6 rokov, takže som poctivo platila všetky odvody.
Myslíte, že sa to dá takto zrealizovať?
Máte s týmto niekto skúsenosti?
Čo mi poradíte?
Vopred dík za akýkoľvek názor 🙂

angieee
19. mar 2013

@evita68 Ďakujem 🙂 takže už tú žiadosť v jeho mene treba podať ?

angieee
19. mar 2013

@evita68 a nevadí že nie sme manželia ?

evita68
19. mar 2013

@angieee nevadí

angieee
19. mar 2013

@evita68 Ďakujem moc si mi pomohla 😀

kvietok47
19. mar 2013

ahoj evita68. mam na teba prosbu. vies mi prosim napisat ak som na RD do augusta a v septembri by som mala nastupit do zamestnania, v auguste si budem este cerpat dovolenku, ak by som v sept nenastupila alebo teda keby teraz dam vediet do firmy ze nenastupim aky narok mam na podporu? som od 2010 na MD..vdaka.

evita68
19. mar 2013

@kvietok47 podľa toho, koľko dní budeš čerpať dovolenku, či sa ti aj bude preplácať dovolenka či budeš mať vyplatené odstupné.. skrátka, aký príjem budeš mať počas čerpania dovolenky..

cannella
19. mar 2013

Necitala som vsetky prispevky, ale ano, da, ja som to tak tiez robila. Od 01.03.2013 som sa prehlasila spat z Uradu prace na rodicovsku dovolenku. Urcite ti povedali, aka je maximalna doba, kedy sa mozes na UP zaevidovat po tom, co si platila nemocenske poistenie (dokedy si pracovala pred MD a RD). Este mala rada, ked budes evidovana na UPSVaR, tak mozes napisat rodicovnsky prispevok napisat na manzela, ktory nahlasi, ze pracuje, ale rodicovsky bude pisany na neho. Takto budes mat davku v nezamestnanosti a zaroven rodickovsky, potom sa mozes zasa spatne prehlasit na rodicovsku "dovolenku". Daj si pozor, ak ti nahodou bude koncit 6 mesiacov registracie na UPSVaR niekedy v priebehu mesiaca, aby si sa z neho odhlasila az 1. den dalosieho mesiaca. Napr. 6 mesiacov registracie na UPSVaR ti uplynie 22.09.2013 - odhlas sa az 01.10.2013. Je to kvoli vyplate, to mi poradila pani ba urade prace, inak boli vsetky prijemne, ako keby som chcela z ich penazi, dokonca sa ma jedna pytala, ze kto mi to poradil a tvarila sa pri tom nie prave najprivetivejsie. Vela zdaru a pevne nervy prajem 😉

kvietok47
19. mar 2013

@evita68 takze keby cerpam kratko a ostatne mi preplatia to by bolo viac vyhodne ci? odstupne asi nehrozi..

evita68
19. mar 2013

@kvietok47 áno.. na max. podporu potrebuješ príjem cca 52 eur na deň

kvietok47
19. mar 2013

@evita68 dakujem ti. uvidim ako to nakoniec vsetko dopadne. pekny vecer🙂

barla
25. mar 2013

@angieee ano, podaj žiadosť v mene manžela, ja som dnes tak podala a je to ok 🙂

barla
25. mar 2013

@evita68 Ahoj, prosím ťa nevieš mi poradiť, mne vychádza príjem cca 80€ na deň ( DVZ z preplatenej dovolenky, čerpanej dovolenky a odstupného, 9.3 - nastupila som do práce po RD a hneď si čerpám dovolenku do 31.3, kedy mi končí PP) pre výpočet dávky v nezamestnanosti, takže by mi mala vyjsť max. podpora. Avšak dnes som si bola pre tlačivo na SP "potvrdenie zamestnávateľa na výpočet nároku na dávku v nezamestnanosti" a tam je napísané, že keď som bola na RD, napíše sa VZ 2 roky pred nástupom na RD. Ako mi teda vypočítaju max. podporu, keď tento vymeriavaci základ ( z dovolenky a odstupného ) sa do toho tlačiva nenapíše ? Neviem, či som to zrozumiteľne napísala....ďakujem pekne za odpoveď 🙂

zalka
25. mar 2013

@barla mzdárka tam napíše aj rok 2013, neboj sa.

barla
25. mar 2013

@zalka Ďakujem 🙂 som sa zľakla 😀 😀

toncika
27. mar 2013

Ahojte. Ja by som tiez potrebovala radu. Momentálne som tehotná s 2. dieťaťom (na MD od 16/3/2013) a zamestnávateľ sa chce dohodnúť na ukončení pracovného pomeru ku dňu ukončenia druhej MD. Na MD som nastupovala nasledovne:

22/10/2011 - nástup na prvú materskú dovolenku
15/6/2012 - ukončenie prvej materskej dovolenky
16/6/2012 - nástup na rodičovskú dovolenku
15/3/2013 - ukončenie rodičovskej dovolenky
16/3/2013 - nástup na druhú materskú dovolenku
8/11/2013 - by som mala ukončiť druhú materskú dovolenku
9/11/2013 - Úrad práce - evidovaná ako nezamestnaná

Zamestnávateľ chce ukončiť pracovný pomer k 8/11/2013 a to dohodou. Chce mi aj preplatiť 5-6 dní dovolenky. Od 9/11/2013 by som sa teda evidovala na Úrade práce ako nezamestnaná a chcela by som čerpať podporu v nezamestnanosti. Ako sa mi bude počítať vymeriavací základ? Taký aký som mala počas materskej alebo moja hrubá mzda pred nástupom na prvú materskú?

Veľmi pekne vopred ďakujem za odpovede

zalka
27. mar 2013

@toncika no za druhú MD ti vznikne nárok na celú dovolenku ... krátenú o dni skončenia PP .. ale prečo chceš súhlasiť s dohodou o skončení PP po MD?
Zamestnávateľovi je to jedno môže skončiť PP až po RD ... a ak ti navrhuje skončenie PP dohodou , tak prečo ťa nemotivuje odstupným ...

toncika
27. mar 2013

To, že chcem súhlasiť s ukončením PP hneď po MD je už iná téma. Zamestnávateľ ma tlačí a je to vec našej ústnej dohody. Taktiež nebudem mať nárok na odstupné. Som si toho vedomá. Potrebujem však poradiť z čoho sa mi bude vypočítavať podpora. Keď som sa radila na inom fóre, povedali mi, že ak dostanem preplatenú dovolenku po ukončení PP, tak podpora bude mizerná, pretože sa tá čiastka dovolenky vydelí počtom dní na MD - cca 8 mesiacov a z toho sa vypočíta 50 percent. Ja len nerozumiem, prečo sa nebude brať do úvahy môj hrubý príjem, ktorý som mala pred nástupom na prvú materskú.

zalka
27. mar 2013

@toncika aký si mala hrubý príjem pred MD pred prvom MD .. dva roky?
Otázka znie, chceš maximálnu podporu alebo ti stačí z tvojho hrubého príjmu?

toncika
27. mar 2013

Hrubý príjem som mala 1500 eur, čiže podpora mi stačí z hrubého príjmu, lenže naposledy som pracovala 21/10/2011, potom som bola na MD, RD a opat na MD. Táto MD mi skončí až 8/11/2013, takže neviem z čoho sa bude počítať.

zalka
27. mar 2013

@toncika z príjmu spred nástupom na MD by sa malo ... a MD do úvahy ani RD brať nebudú .. sú to vylúčiteľné doby.

toncika
28. mar 2013

Tak toto som si aj ja myslela, ale v jednej poradni mi odbornicka na socialne veci poradila, ze sa bude pocitat z preplatenej dovolenky vydelenej poctom dni na materskej, co by bolo velmi malo.

lienka2805
28. mar 2013

Ahojte,tak prečítala som skoro všetko čo tu píšete,woow...klobúk dolu:o)
Potrebovala by som tiež radu:
Od 2007 som doma, prechádzala som z materskej do materskej mám dvoch synov.
Som na RD,v máji má môj druhý syn 3 roky,presne 25.5.2013,takže idem napísať do práce,kde som stále zamestnaná,že nastúpim do práce 26.5.2013,ale to je nedeľa.Určite ma nezoberú naspäť,lebo pobočka sa zrušila a kolegyna je nezamestnaná.Chcela by som využiť možnosť poberať plnú podporu.
Takže otázka:26.5.2013 si môžem čerpať dovolenku? je jedno,že je to nedeľa?Ide mi o to,že ten jeden deň chcem vybrať dovolenku,aby sa mi to všetko zarátalo na ten jeden deň a následne aby mi dali výpoveď /odstupné + preplatili mi dovolenku/ k 26.5.2013 §63 písmeno 1b,alebo to mám všetko dávať na dátum 27.5.2013 čo je prvý pracovný deň?Tento prípad som v diskusii nenašla:o( ďakujem

zalka
28. mar 2013

@toncika asi to bola odborníčka zo SP a oni radi zavádzajú a klamú .

@lienka2805 nie nedelu čerpať dovolenku nemôžeš, ked nepracuješ v nepretržitej prevádzke .. takže všetko na pondelok , žiadosť o nástup do zamestnania a čerpanie dovolenky a aj výpoved v ten istý den ... alebo to skonči v piatok, ty môžeš zamestnávateľa požiadať aj o skorší nástup z RD.

lienka2805
28. mar 2013

@zalka tiež som si to myslela,pracovala som v kancelárii pondelok-piatok.Takže všetko budem smerovať na dátum 27.5.2013.Mala by som si na niečo dávať pozor?lebo kočky tu píšu,rôzne veci,ako sa ich snažia dobehnúť...nechcela by som o to prísť,pre nejakú "malichernosť".Na to čerpanie dovolenky toho 27.5.2013,im to stačí nahásiť,alebo treba poslať dovolenkový lístok.Som z TN a v BA máme sídlo a všetko mi budú vybavovať tam.No a na úrad práce sa môžem ísť nahlásiť 28.mája.

zalka
28. mar 2013

@lienka2805 s dovolenkou musí súhlasiť zamestnávateľ. takže dovolenku si treba s ním dohodnúť .. ako ty napíšeš že RD ti končí 25.5. a k 26.5. nastupuješ do práce ... ale nastúpiš až toho 27.5. čo je pondelok ... a na UP môžeš ísť 28.5.

lienka2805
28. mar 2013

@zalka woow,super:o)))veľmi pekne ďakujem za rady.Keď si na toto pomyslím,že ako to dopadne, mám bolesti brucha.Je neuveriteľné, aká ste zlatá,že takto dobrovolne pomáhate nám,čo v tom tápame.Budúci týždeň budem volať do firmy a uvidím,čo mi povedia a ako sa dohodneme.Poprípade si vás dovolím, ešte kontaktovať.Ešte raz srdečná vďaka.Lenka

zalka
28. mar 2013

@lienka2805 rado sa stalo, treba ukecať zamestnávateľa na ten 1 den dovolenky aby ti umožnil čerpať a až tak výpoved a preplatenie dovolenky.

toncika
28. mar 2013

Mozem sa este opytat aky je rozdiel medzi cerpanim a preplatenim dovolenky? Mne povedala ekonomka, ze odvody budem platit tak ci tak a ze ma bude musiet po materskej prihlasit a odhlasit do/zo soc. poistovne. Preco nestaci iba preplatit dovolenku? Aky to ma vplyv na davky v nezamestnanosti?

zalka
28. mar 2013

@toncika ak len preplatí dovolenku , tak ťa nemusí nahlasovať ako zamestnanca do SP .. a tým pádom sa neplatila z tej sumy odvody do SP a tým pádom sa z toho nemôže rátať podpora ...
A ekonomka sa mýli ... lebo nie zo všetkého sa platia odvody .

toncika
28. mar 2013

Jaaaaaaaaaaaj to vazne? tak to asi mam problem. Neviem ako sa dohodnut so zamestnavatelom na cerpani dovolenky, pretoze mi ekonomka povedala, ze ta dovolenka je z minuleho roka a ona ju dala do nakladov a moze ju iba preplatit.
Uz dva dni studujem, co by som mala urobit. Vycitala som, ze ak pojdem na podporu po MD a predtym som cerpala RD a este pred nou MD a nemala som vymeriavaci zaklad, pretoze som naposledy pracovala pred viac ako 2 rokmi, tak vymeriavaci zaklad bude okolo 300 eur. Ja som vsak mala hruby prijem 1500 eur, takze by som chcela vyuzit co najvyssiu podporu.
Zalka, nevies mi poradit, co by bolo pre mna najvyhodnejsie?