Podpora zamestnanosti matiek s deťmi do 10 rokov
Ahojte, v správach som počula, že Úrad práce má pomôcť pri vytváraní nových pracovných miest pre matky s deťmi do 6 rokov, kde bude preplácať 90% a pre matky s deťmi do 10 rokov, kde bude preplácať 70%. Máte o tom nejaké info? Odkedy je to aktuálne, čo všetko treba vybaviť? Pozerala som na stránke Úradu práce aj Ministerstva práca, ale nič tam o tom nie. Ďakujem
@sunnyflower tak aj nám sa už ohlásila kontrola.. a pravdepodobne budú chodiť každý mesiac.. 😒
Ahojte, vedel by mi niekto poradiť ako vypĺňať výkaz práce pri domáckej práci? Ide o to, že neviem, či mám do kolónky "od-do" v jeden deň písať skutočné časy ako "7.00-9.00, 12.00-15.00, 20.00-23.00" alebo len napísať každý deň rovnaké časy 7.00-15.00, pričom si rozvrhujem pracovný čas sama a každý deň je iný???
Pýtam sa lebo nám má prísť kontrola a budú kontrolovať aj výkaz..
@veronika_l keď som dávala môj vzor, ako si to budem sledovať, uviedla som podobne ako tvoje skutočné časy, myslím si, že tak by to aj malo byť, t.j. skutočné časy. Over si to u nejakej konzultantky podľa kraja. Ja mám otázku z iného súdka, viď nižšie.
Ako je to pri domáckej práci so stravnými lístkami? 1. deň odrobím 6 hodín, iný deň odrobím 3 hodiny, v týždni mi to vydá na 40 hodín. Odrobím v jednom týždni 5 dní, v inom to môže byť aj 7. Vie mi niekto poradiť. Vopred ďakujem.
@veronika_l my sme akurat vcera mali kontrolu. Ohlasili sa 3 dni vopred, celkom mila pani, nadiktovala po telefone, co presne pride skontrolovat a zdrzala sa asi pol hodinku. Pracovny vykaz si odniesla original so sebou. Ja som ho vyplnala tak, ze cca dve tretiny casov som si dala 10:00-18:00 a parkrat som si dala nepravidelne casy nejake, aby to posobilo "autentickejsie". Ona ale casy vobec neriesila, skor jej islo o rozpis naplne prace, ci sa zhoduje s naplnou, ktora bola uvedena v ziadosti o zapojenie sa do projektu.
@ewitta42195 nárok na stravný lístok máš v deň, v ktorý odpracuješ viac ako 4 hodiny, pozor viac ako 4, nie presne 4, takže jednoducho v tie dni, v ktoré odpracuješ menej nemáš nárok na stravný lístok. A je jedno, či v ďalší deň odpracuješ 10 hodín, stále máš nárok len na jeden lístok. V zákone je možnosť, že ak jedna zmena trvá viac ako 11 hod. zamestnávateľ môže poskytnúť ďalšie jedlo a teda lístok, ale nie je to povinnosť. Na tvojom mieste by som si rozpisovala hodiny tak, aby si každý deň odpracovala aspoň 4,5 hod. inak nebudeš mať nárok na stravný lístok...
dúfam, že som poradila
@veronika_l prosim ta tie stravne listky preplaca zamestnavatel alebo agentura. Od 1. 8. zacinam pracovat, ale o stravnych listkoch sme sa vobec nebavili
@veronika_l @caterine ja stravne listky nemam - zamestnavatel povedal,ze iba zamestnanec mimo domu ma narok.U prace z domu sa narok neda uplatnit.Myslim,ze jej to povedala priamo koordinatorka pre projekt v nasom kraji...
tiez mam info, ze pri domackej praci sa neposkytuje stravne. aj u nas uz bola kontrola, vsetko ok 🙂
@tish1986 tak potom ako mi niekto vysvetlí § 152 ods. (7) Zákonníka práce - Zamestnávateľ poskytne finančný príspevok na stravovanie podľa odseku 6 aj zamestnancovi pri výkone domáckej práce alebo telepráce, ak mu nezabezpečí stravovanie podľa odseku 2 alebo ak by stravovanie podľa odseku 2 bolo v rozpore s povahou vykonávanej domáckej práce alebo telepráce.
Pokiaľ zamestnanec pri domáckej práci pracuje denne viac ako 4 hodiny v súvislosti so stravovaním má rovnaké práva ako hocijaký iný zamestnanec, jedine, že by bol so zamestnávateľom dohodnutý inak, ale právo na lístky má. Rada by som vedela z akého titulu by ich nemal mať. Ak má niekto viac info budem rada, keď sa vyjadrí, lebo toto by ma naozaj zaujímalo. V mojom prípade zamestnávateľ ani nerozmýšľal a hneď mi boli poskytované stravné lístky, tak ako ostatným zamestnancom.
@kadri čiže neposkytuje sa príspevok, ale zamestnávateľ má povinnosť v prípade nad 4 hodiny. Ja som si sám sebe zamestnávateľ, takže sa musím učiť aj tieto personálne/mzdové záležitosti, hotová VŠ pre mňa momentálne. je koniec mesiaca robím si evidenciu, popis výkonu prác a tú mzdu ... ak je tu nejaká mzdárka, čo by mi s tým vedela pomôcť kým jej vychladne kávička, bola by som nesmierne vďačná 🙂
@ewitta42195 a s čím konkrétne potrebuješ pomôcť? ak budem vedieť poradím
@caterine stravné lístky prepláca v sume 55% zamestnávateľ, agentúra prepláca 90% ceny práce
@ewitta42195 nasla som este toto
http://www.epi.sk/Main/Default.aspx?Template=~/...
a tu v odstavci 1.1.2.3. je o domackej praci. cize vyzera, ze zamestnavatel ma zabezpecit stravovanie tak ako pre ostatnych zamestnancov
http://www.epi.sk/456/Stravovanie-v-praxi_19471...
@veronika_l myslim, ze mas pravdu, ma to logiku. mne tvrdila uctovnicka, ze narok na stravenky nie je... ja mam v zmluve moznost prace z domu (nepravidelne, ak to povaha prace umoznuje) a uz s tym mala problem, ked som 1 den v tyzdni robila z domu... ale nakoniec som listky dostala, kedze to bolo nad 4h. malo skusenosti je s takouto formou zamestnania a potom su kdejake vyklady
Moja dcéra bude mať 18. augusta 6 rokov. To znamená, že už si to nestihnem vybaviť. Zaspala som. Pred 1 mesiacom som sa zaevidovala na úrade práce. Prečo ma pracovníčka neinformovala o tejto možnosti?
Do konca oktobra sa daju podavat ziadosti. Teda aspom ja mam take info. Ja som zacala pracovat od dneska a zmluvu mam na 5 mesiacov do decembra, tolko ma plati agentura.
@caterine žiadosti sa dajú podávať iba do konca augusta, október je posledný mesiac, za ktorý sa prepláca mzda od agentúry a zmluvu by si predsa mala mať na neurčito, to bola podmienka, aby na teba zamestnávateľ dostal peniaze
Dátum uzavretia výzvy: 31.7.2015 alebo maximálne do vyčerpania alokácie finančných prostriedkov, zmluvy budu uzvarete do 31.8.2015 a preplacaju mzdove naklady, ktore vznikli do 31.10.2015
Baby ale zmluva, ktoru mi dal zamestnaval tak tam mam napisane, ze pocet mesiacov poskytovania nenavratneho fin. prispevku-5 takze to vychadza do decembra, lebo som zacala pracovat od dneska 1.8. Tak teraz neviem...
@veronika_l ano zmluvu mam na dobu neurcitu
@caterine počet mesiacov poskytovania bol asi uvedený od obdobia kedy žiadal a kým to celé vybavil už je to menej. V zmluve od agentúry je jasne napísané, že posledný mesiac, za ktorý bude preplatená mzda je október, taže tak...aj ja sama by som bola rada, keby to predĺžili, ale to asi nehrozí...
takže včera som absolvovala kontrolu aj ja, najdôležitejšie je mať dobre vyplnený výkaz práce, to platí iba pri domáckej práci, ostatné sa len tak prebehlo...
@sunnyflower ahoj prosim ta pekne ako dlho trva kym ti nabehne refundacia? Dakujem

Vsetko vybavene,cely proces trval cca 2mesiace,od 1.6. pracujem.;)