icon

Postup pri ukončení zmluvy a PN v Nemecku

palocka77
27. dec 2023

Chcem sa spýtať ako treba postupovať,keď mi 31.12. konci zmluva DE,ale od 4.12. do 16.1.som na pn na SK.
Ci sa treba nahlásiť v poisťovni na SK,alebo ako treba postupovať?
Ďakujem za každú info.

lauritta0407
27. dec 2023

Ako mozes byt PN na slovensku a zaroven mat do 31.12 zmluvu v DE? Alebo to myslis tak ze svoju PN z DE travis na Slovensku? Potom len jednoducho staci doniest papier o ukonceni pracovnej zmluvy, vybrat si poistovnu a UPSVaR alebo samoplatca alebo teda novy zamestnavatel

olimuc
27. dec 2023

Poistovna Sk s tym nic nema, kde sa nachadzas. V DE sa musis hlasit ako arbeitsuchend na Arbeitsamte. Aj ked si PN neplatia Svk zakony ale nemecke … nasa poistovna Ti nic neda. (Ani upsvar pokial si nevybavis vsetko z DE - ak bola DE zmluva) ak nechces byt samoplatca od 1.1 tak len novy zamestnavatel na svk. Na to aby ta zaregistroval upsvar musis mat vsetko v DE ukoncene.takisto odhlasenie zo zdravotnej poistovne. Od 1.1 Ti neplati v DE poistenie nikto.

sasasus
18. dec 2024

Dobrý deň chcem sa spýtať ako ďalej pokračovať ohľadom manžela pracuje v DE, ale momentálne je na PN na Slovensku .Poslal Pn zamestnávateľovi ale neviem ci oni posielajú automaticky aj do AOK -sociálna poisťovňa v Nemecko.Alebo nahlásiť ma on. Za info vám dakujem🙂