Použitie maďarského jazyka v slovenskom závode
Žijem pri slovensko maďarských hraniciach kde aj v jednej firme pracujem. Nakoľko je tam pracuje väčšina ľudí ktorí ovládajú len maďarský jazyk tak reproduktor hlási začiatok a koniec prestávky v obidvoch jazykoch, zaujímalo by ma však či je normálne že najprv nám to hlásia v maďarskom jazyku a až potom v slovenčine?
@oblecenie99 nechce sa mi čítať tie tvoje slohy, tak ti to napíšem posledný krát, mne nevadí že Maďari si hovoria po maďarsky, mne nevadí že si žijú svoj maďarsky život a ja som posledný čo by mal niečo proti maďarov a tak isto proti ukrajincom a prisťahovalcom,.lebo u mna môže žiť každý kde chce, ale ak niekto niečo vyžadujú od druhých a to dvojjazycnost, tak nech to isté dodržiava on, lebo potom to je obyčajná drzosť.
@erks prepac, ale keby si siel pracovat do DE aj tam by si takto vyskakoval s predavackou? Alebo ako by sa ti pacilo, keby na teba vybehli nemci, ze rozpravas po slovensky?preco nevies poriadne po DE ked si sem prisiel pracovat...
@erks prepac, ale keby si siel pracovat do DE aj tam by si takto vyskakoval s predavackou? Alebo ako by sa ti pacilo, keby na teba vybehli nemci, ze rozpravas po slovensky?preco nevies poriadne po DE ked si sem prisiel pracovat...
@mira0611 ideš pracovať do Nemecká máš vedieť po nemecký, ideš pracovať do anglicka máš vedieť po anglický, pracuješ na Slovensku máš vedieť po slovenský a neviem čo si tým chcela povedať? Že na Slovensku je v poriadku, keď v potravinách sa používa len maďarčina?
@mira0611 ideš pracovať do Nemecká máš vedieť po nemecký, ideš pracovať do anglicka máš vedieť po anglický, pracuješ na Slovensku máš vedieť po slovenský a neviem čo si tým chcela povedať? Že na Slovensku je v poriadku, keď v potravinách sa používa len maďarčina?
@erks som zvedava kolko ludi vie jazyk daneho statu, kde pracuje. Nauci sa po urcitom case. Predavacka s tebou nehovorila, len po madarsky, ona hned prepla na slovencinu, ked registrovala, ze si slov.narodnosti. Nikto nema narodnost napisanu na čele!
@mira0611 ked ide s do DE tak je snad jasne,, ze predavacka, pojde na Teba po nemecky,,, ju absolutne nezaujima, z kade si, ked sa hrabes do Nemecka, tak mas vediet po nemecky, alebo strpiet ... nerozumenie,, to je nieco uuuplne ine, ako pointa prispevku,,, nie nema nikto narodnost napisanu na cele, ale snad viem, v akom state zijem a aky je tam uradny jazyk.... to je elementarny zaklad
@erks som zvedava kolko ludi vie jazyk daneho statu, kde pracuje. Nauci sa po urcitom case. Predavacka s tebou nehovorila, len po madarsky, ona hned prepla na slovencinu, ked registrovala, ze si slov.narodnosti. Nikto nema narodnost napisanu na čele!
@mira0611 dvojjazycnost!! Vyžadujú ju Maďari od slovákov všade!!! Tak to čo vyžadujem od druhých, tak to mam aj ja robiť voči druhým!!!! A žiadne také, že šak keď počula tak prepla do slovenčiny!!
@mira0611 dvojjazycnost!! Vyžadujú ju Maďari od slovákov všade!!! Tak to čo vyžadujem od druhých, tak to mam aj ja robiť voči druhým!!!! A žiadne také, že šak keď počula tak prepla do slovenčiny!!
@erks Vieš, ako na mňa hovorila čašníčka v takej Skalici? No slovenčina to nebola. V Trebišove v nemocnici na mňa sestrička spustila takú vychodniarcinu, že by si nerozumel ani ty. Minule som si objednávala hamburger od slečny, ktorá vedela len po anglicky. Študenti Indovia nám nosia cez Bolt donášku jedál, ani jeden nerozpráva po slovensky. Aj do nich by si sa pustil ...?
@erks nie nevyzaduju vsade, vyzaduju len tam, kde je urcite percento obyvatelstva inej narodnosti.
Ja nemam rada, ked niekto ide s tymito narodnostnymi vecami. Byvam 7km od Dun.Stredy, mam susedov z BA 4 male deti, otecko, mamicka. Sused madar zacne pomadarsky nahlas pustat radio, ked sa deti hraju na dvore, lebo jeho rusi ich vyskot a zacne nadavat na slovakov. Uz ma minule tak nasr.l, ze som nanho nakricala, aspon je nejaky zivot v tejto ulici a okrem jeho hundrenia mozeme pocuvat konecne aj nieco ine.
Tak isto nemam rada, ak slovaci nadavaju na madarov a maju narodnostne poznamky.
Je jedno akej si narodnosti, nadavame si navzajom, madari, slovaci, ukrajinci...ale mozeme byt radi, ze sme vobec europskej narodnosti, pomalicky tu budeme mat nakrku plno muslimov a migrantov a tí moj zlaty, sa prisposobit nechcu, nebudu vediet jazyk ani tvoj ani moj, a budu mat aj vlastne zakony.
@erks Vieš, ako na mňa hovorila čašníčka v takej Skalici? No slovenčina to nebola. V Trebišove v nemocnici na mňa sestrička spustila takú vychodniarcinu, že by si nerozumel ani ty. Minule som si objednávala hamburger od slečny, ktorá vedela len po anglicky. Študenti Indovia nám nosia cez Bolt donášku jedál, ani jeden nerozpráva po slovensky. Aj do nich by si sa pustil ...?
@oblecenie99 narecia su v každom jazyku bežná vec, ale u teba je strašné vidieť trianon syndróm bohužiaľ 🫣
@oblecenie99 minulé som počul od jedného madara, že východniari nie sú Slováci, tak tu by som to ukončil, prosté Maďar je Maďar a tak ich beriem 🤣🤣 pekný pracovný týždeň prajem...
Mozno by nebolo od veci skusit sa tu nehadat, neurazat, netitulovat sa vsakovako, ale skusit navrhovat nejake riesenia, ako by to mohlo/malo byt, aby sa ludia (roznych narodnosti) na zmiesanych uzemiach (v akomkolvek pomere) tolerovali a nik nemal pocit, ze je utlacanou/ignorovanou mensinou. Mozno sa (kde tu 🙃) na niecom aj zhodneme.
Lebo nas svet bude postupne cim dalej tym pomiesanejsi (narodnostami, jazykmi, zvykmi, nabozenstvami...)
@oblecenie99 minulé som počul od jedného madara, že východniari nie sú Slováci, tak tu by som to ukončil, prosté Maďar je Maďar a tak ich beriem 🤣🤣 pekný pracovný týždeň prajem...
@erks Ale na otázku si neodpovedal. Angličtina, pokiaľ dobre viem, nárečím nie je (aby sme sa chápali, ja po anglicky viem a nemám s tým najmenší problém. Ani v krajine, kde sa prvé slovo patrí povedať v slovenčine).
Keď ja mám trianonsky komplex, čo musíš mať ty, ak ťa štve len maďarčina. Ja som sa neprišla hádať, iba slušne vysvetliť. Ver mi, som posledná, kto by mal trianonsky komplex.. aj tebe pekny pracovný týždeň
Mozno by nebolo od veci skusit sa tu nehadat, neurazat, netitulovat sa vsakovako, ale skusit navrhovat nejake riesenia, ako by to mohlo/malo byt, aby sa ludia (roznych narodnosti) na zmiesanych uzemiach (v akomkolvek pomere) tolerovali a nik nemal pocit, ze je utlacanou/ignorovanou mensinou. Mozno sa (kde tu 🙃) na niecom aj zhodneme.
Lebo nas svet bude postupne cim dalej tym pomiesanejsi (narodnostami, jazykmi, zvykmi, nabozenstvami...)
@madeincssr Tak ja viac neviem urobiť.. V rodine mame slovenské školy od škôlky, po základnú, strednú a vysokú. AK je s nami čo i len jeden Slovák, tak rozprávame výhradne a len po slovensky. Najradšej mám dovolenky doma na Slovensku, vediem k lokalpatriotizmu aj deti.. Dane odvádzame tu. Aj na výške ma vždy viac ťahalo k slovákom, nechodila som do maďarskej komunity, pritom v Košiciach je celkom veľká (vzhľadom na históriu mesta aj logicky).
Nepáči sa mi, ak môj materinský jazyk niekto názve hatlaninou. Necítim sa utláčanou, ani nemám Trianonsky komplex, aj keď teraz, v tejto diskusii mi nie je úplne príjemne.
Nemám iné nápady. Že niekto je tak obmedzený, že sa nenaučí reč krajiny, v ktorej žije a ktorej je občanom, je jeho chyba, hanba a sprostosť. Keď je ešte aj hulvát, bijuci sa do pŕs, tak je debil. Ak niekto v diskusii na sociálnej siete nazve maďarov mongolmi, a za Dunaj, a pod., tak aj ten je debil. Tak nejak no 🤷
Nemusis tam robit ak ti to tak vadi. Mozes inde ist kde to nebudu robit. Pekny den 🌞🌞
@melanta máš pravdu, Tu žijúci "slovenskí magyari" sa nedorozumia v Maďarsku, lebo hovoria akoby nárečím. A pravopis slabo ovládajú. Na škodu ich veci. Bývalá kolegyňa sama požiadala o prestup do iného mesta.
Ak je to slovenský závod, podnik, mali by hovoriť v slovenskom jazyku. I keď je to na juhu SK.
Len taký dotaz... v Maďarsku v závodoch hovoria slovensky? Ak tam pracujú Slováci?
Mám priateľov, ktorí hovoria magyarsky, nevadí mi to, ja tiež občas zatiahnem ich slová...
Ak bude 100 Slovákov a 2 maďari, budú sa oni rozprávať maďarsky. Je im to jedno, že ostatní nerozumia.. Možno ich mentalita? Neviem si to vysvetliť.
Autorka, spýtaj sa na to na personálnom.
@isis234 ako píšeš ja som mala frajera Madara s maďarskou národnosťou pol vety slovensku pol maďarsky a, keď sme išli do Gyoru nechcel rozprávať maďarsky, lebo sa hanbil asi taký Madar
Ono sa to aj robilo nie tak dávno, v čase, keď sa sprísnili národnostné zákony a nikto vlastne netušil čo a jak, a v takom Kráľovskom Chlmci, v Jednote, v obchode, kde sa denne objavilo 5 slovákov, sa predavačka - tvoja teta suseda 🤦 ti zdravila po slovensky, pre istotu, z opatrnosti. No bolo to divné. Viem, v ktorom štáte sme, ale bolo to divné.
Že sa niekto nechce naučiť po slovensky je jeho problém, tiež tomu nerozumiem. Ale tak zase netvarme sa už tak, že ti ľudia v tých mestách sa tam len tak ocitli, či zabrali nejaké územie a vytvorili si madarsku komunitu a z ničoho nič začali používať maďarčinu. Oni sa tam narodili, žili tam ich prapredkovia, ktori boli väčšinou národnostným zložením maďari. Tak sa medzi sebou rozprávajú po maďarsky a keďže ich je v tom meste, závode väčšina, tak nejak prirodzene ten jazyk použijú ako prvý.
Vy to možno vnímate presne opačne, ale skutočnosť je taká (aj štatisticky), že maďarov je na Slovensku stále menej a menej, uzatvárajú sa zmiešané manželstvá, deti ovládajú väčšinou spoločný jazyk rodiny (slovenčinu), čo je absolútne pochopiteľne a ich deti sa už zrejme po maďarsky nenaučia nikdy. Máme aj rodinu, kde otec bol Maďar ako repa, matka naopak Slovenka, a deti sa identifikujú ako Slováci, len Slováci, maďarsky nerozumejú, nechcú. Maďarské školy pomaly zanikajú, lebo maďarskí rodičia už uprednostňujú slovenské skoly. Ale môže byť maďarské lobby neviem ake silné, čísla nepustia. Ale Neverili by ste, aký tlak vedia na vás urobiť vaši "vlastní", keď poviete, že dieťa dáte do slovenskej školy. Dozviete sa, že vaše dieťa zostane hlúpe, lebo sa mu neposkytne vzdelanie v materinskom jazyku, že bude mať celý život problém s jedným aj druhým jazykom a hrozný prízvuk v slovenčine. Na druhej strane sú niektoré argumenty rozumné. Lebo vec je taká, že ako Maďar so slovenskou školou už nikdy nebudeš vedieť tu maďarčinu na takej úrovni, ako ten, kto sa učil v maďarskej škole, to je fakt. Zase otázka je, či to vôbec potrebuješ vediet...ale platí to aj opačne, no skúste povedať vášmu slovenskému kolegovi, známemu, že dieťa chcete dať do maďarskej školy. Zase si vypočujete argumenty, že nebude vedieť po slovensky. Čo je tiez niekdy pravda, lebo faktom je, že veľa detí z maďarskej školy tu slovenčinu neovlada, alebo čo je ešte horšie, vedieť ani nechce, resp. má také komplexy, keď ma otvoriť ústa, že radšej bude ticho. Ale ja osobne poznám veľa ľudí, čo chodili do maďarskej školy, a slovenčinu ovládajú dobre. Nie je ich málo, je ich dosť. Paradoxne, prave deti s maďarskou školou idú študovať do Maďarska na výšku, tam už zostanú robiť, založia si rodiny a práve rodič, ktorý bol tým "správnym madarom", teda dieťa dal študovať na správnu školu sa takto priamo pričinil o to, že o jedného madara je na Slovensku menej. Kdežto ja možno neovládam komplexnú odbornú terminológiu v mojom odbore po maďarsky, lebo som do tej maďarskej školy nechodila, ale práve preto mi ani nenapadne do toho Maďarska ísť bývať a zlepšujem štatistiku doma, dokonca som dvoch ďalších porodila.
Ak vkročím v Košiciach do obchodu, knižnice, lekárne, poviem automaticky "dobrý deň". Ak idem do obchodu u našich v Chlmci, poviem" jó napot". Lebo to mám takto vžite celý život a vždy to tam tak bolo. Ak predavačka sa zamračí, lebo som nepoužila správny jazyk, možno ju aj urazila, alebo len mi slušne a milo povie "dobrý deň", automaticky prepnem do slovenčiny.
Autorka, riešiť v hlave hlásenie, že ktorý jazyk je prvý a ktorý je druhý u zamestnávateľa mi príde rovnako malicherné, ako keď niektorí maďarskí politici na Slovensku sa hádzali o zem, že v obciach s maďarskou menšinou má byť obecná tabuľa s názvom obce v maďarčine rovnako veľká, ako jej Slovenska verzia. Nemám problém, vyrobím si problém.
@januska12323 Ináč zaujímavé, lebo moji známi, ktorí chodili do maďarskej školy mi zase tvrdia, že so slovenčinou mali problém preto, lebo že vraj sa neučí ako cudzí jazyk, ale pomaly ako materinský jazyk. Ja som do maďarskej školy nechodila, ale študovala som na zmiešanom gymnáziu, kde boli maďarské a slovenské triedy oddelené, ale tak sme sa poznali navzájom, lebo sme boli vedľa seba, tak som si všimla, že ich ústna maturita zo slovenčiny bola podobná, ako naša z angličtiny. Takže sa tiež prikláňam k tomu, že slovenčinu sa učia ako cudzí jazyk. Ale možno sa tu objaví niekto, kto do maďarskej školy chodil a vysvetlí to.. mimochodom, v našej triede (s vyučovacím jazykom slovenským) nás bolo 34. Z toho mali Slovensku národnosť dve dievčatá, oni jedine hovorili aj doma po slovensky. V paralelného triede s vyučovacím jazykom maďarským chodilo 20 žiakov. To len na margo toho, čo som písala vyššie - že maďarskí rodičia skutočne uprednostňujú slovenské školy.
@oblecenie99 my sme sa ucili slovenčinu normálne ako aj maďarčinu aj literatúru, a nie ako cudzí jazyk ako angličtinu. Ja som sa bez problémov naučila poslovensky , chodila na slovenskú VŠ a denno denne používam obe jazyky. Moje deti chodia do maďarskej škôlky a školy a ovládajú aj slovenčinu. To že niekto ovláda viac jazykov je iba + a maďarčina nie je z pekla a netreba odsudzovať Maďarov
Dovolím si využít této diskuse a zeptat se na jednu věc. Jak je to se Slovenštinou ve školách u občanů maďarské národnosti. Jak maturují a jak dělají zkoušky na VŠ?
@sagitta33 synovec na zakladnej od 1-4 triedy mal zo slovenciny 1..teraz uz neviem..Nevie ani slovo po slovensky-ze je hladny mi ukazoval suchanim po bruchu.Takze fakt netusim, co a ako ich ucia.
Dovolím si využít této diskuse a zeptat se na jednu věc. Jak je to se Slovenštinou ve školách u občanů maďarské národnosti. Jak maturují a jak dělají zkoušky na VŠ?
@melanta
@sagitta33 na maďarskej strednej škole-gymnazium sme zmaturovali aj v maďarčine aj v slovenčine. Zo SJ sme mali test, taktiež literatúra, aj slohova práca bola aj ústna rovnako ako na slovenskej škole,len to iste sme mali aj v maďarčine všetko gramatika ,literatúra a podobne + angličtina a minimálne jeden voliteľný predmet
@oblecenie99 narecia su v každom jazyku bežná vec, ale u teba je strašné vidieť trianon syndróm bohužiaľ 🫣
@erks máš veľmi nízky IQ
@sagitta33 synovec na zakladnej od 1-4 triedy mal zo slovenciny 1..teraz uz neviem..Nevie ani slovo po slovensky-ze je hladny mi ukazoval suchanim po bruchu.Takze fakt netusim, co a ako ich ucia.
@enya00 Tiež som to netušila, ale tu máš veľmi dobrý článok, v ktorom je dobre vysvetlené, kde je problém:
@enya00 Tiež som to netušila, ale tu máš veľmi dobrý článok, v ktorom je dobre vysvetlené, kde je problém:
@oblecenie99 veľmi dobrý článok. Má pravdu.

@erks Prečítaj si moje predchádzajúce príspevky v tejto téme. Mam ti napísať, že z môjho pohľadu sa zase ty utapaš v Tom, že tvojich pradedov niekto nútil písať po maďarsky, ináč si neviem predstaviť tú averziu, že ťa tak irituje maďarský jazyk v obci obývanej prevažne madarmi, že máš potrebu vybuchnúť na predavačku, ktora sa ti pozdraví po maďarsky? Skúsila som to napísať slušne, ukázať ten druhý pohľad. Ale zjavne nepomôže, lebo hneď sa to vyloží ako kvikot za Uhorskom. Že nejaký Maďar nevie vôbec po slovensky, je jeho hanba a tak mu treba. Že na juhu Slovenska má Slovak problém umiestniť svoje dieťa v slovenskej škole je totálna hanba aj slovenských predstaviteľov v parlamente a je to obrovský problém. Ak v obchode na Slovensku ma odmietnu obslúžiť po slovensky, tak toto je obrovský problém. Ak bol problém len v pozdrave, tak nechápem. Ak by do teba vyslovene že skákala,alebo bola neprijemna, tak ťa úplne chápem. Dokonca si predstav, sama som zažila šok, keď som sa ubytovala v Dunajskej Strede, bola som pracovne na západe a keďže som prioritne a automaticky použila štátny jazyk, tak obsluha bola pomalšia a nevšímavá. Hanbila som sa ako pes aj za nich a aj som im to vysvetlila. A keď som sa vrátila na východ, tak som ešte aj kolegom hovorila, že ja sa ani nečudujem slovákom, ak toto im príde oproti, tak jasne, že naserie. Sú to obmedzení ľudia, ktori robia hanbu madarom všeobecne. Ale podobny prístup som zažila aj ako východniarka v Bratislave, nemusela som byť ani Maďarka, stačilo, že som z východu. Nie raz. Ale viem, že Bratislavčania všeobecne sú normálni, slušní ľudia.
Ja po slovensky, ako vidíš, viem. Vedia aj moji rodičia, môj manžel, vedeli dokonca aj moji starí rodičia, a vie aj môj syn.. naša rodina chodila do slovenskej školy a zrejme aj bude. Poznám ale veľmi veľa naozaj úspešných ľudí, odo mna uspesnejsich a sikovnejsich, ktorí chodili do maďarskej školy. Úprimne ma mrzí, ak máte s maďarmi zlú skúsenosť, tak ale tiež môžeš verit, že máme aj my so Slovákmi, nebudem sa z nich ale vysmievať, ani vás nemať rada za to, či mať averziu voči slovenčine. Pre mňa je slovenčina druhý jazyk, ktorý keď používam, tak v nej aj rozmýšľam, nemusím v hlave prekladať. Prepinam tieto jazyky v hlave denne viackrát, používam podľa potreby a vediem k nej aj moje deti. Bez debaty. Nie je to pre mňa cudzí jazyk. Táto diskusia sa ma osobne dotkla, nakoľko sa tu robil priamo výsmech už aj z maďarčiny.
@oblecenie99 nechce sa mi čítať tie tvoje slohy, tak ti to napíšem posledný krát, mne nevadí že Maďari si hovoria po maďarsky, mne nevadí že si žijú svoj maďarsky život a ja som posledný čo by mal niečo proti maďarov a tak isto proti ukrajincom a prisťahovalcom,.lebo u mna môže žiť každý kde chce, ale ak niekto niečo vyžadujú od druhých a to dvojjazycnost, tak nech to isté dodržiava on, lebo potom to je obyčajná drzosť.