icon

Práca a bábätko

19. aug 2023

Ahojte
Baby, caka ma nastup do prace, v oktobri. Malinka bude mat v tom case 3 mesiace, je zatial plne dojcena.
Premyslam teda, ako by to bolo najlepsie urobit, kedze pracovat budem asi 3-4 dni v tyzdni, v tom case bude s opatrovatelkou.
Inu moznost nemam, som samozivitelka, do prace ist musim.
Skusala som dnes odsavacku, elektricku medelu. Baby, ja neviem, co moje dieta pije, lebo toho odsateho mliecka bolo zalostne malo.
Dcerka vsak nevyzera hladna, tak neviem, ci jej staci tak malicko, alebo len tou odsavackou to neslo??
Nerada by som presla na umele mliecko, avsak, ak ina moznost nebude, bohuzial.
Boli ste niektora v takejto situacii?
Viete poradit, ako si to ulahcit?
Vdaka za rady

domkakvet
19. aug 2023

Tak medela je urcite jedna z najlepsich znaciek odsavaciek a inak kojit dieta po tretom roku sa mi uz zda dlho.

suzitok
19. aug 2023

@domkakvet dieťa má 3 mesiace, nie 3 roky

autor
19. aug 2023

@domkakvet po tretom roku by som neriesila, no moja dcerka bude mat tri mesiace...

anavixy
19. aug 2023

Dieta si vytiahne urcite viac ako odsavacka, podla odsateho mnozstva nemozes posudzovat kolko mas realne mlieka. To sa da posudit len na zaklade priberania a spokojnosti babatka. Dalsia vec je ze takto odsavas popri dojceni, takze samozrejme ze je toho mlieka na odsavanie menej. Bud si urobis dipredu postupne zasoby, alebo sa bude prechodne sokrmovat UM, co ale moze sposobit problem v dojceni a aj nemusi, zistis casom.. a samozrejme rataj s tym ze aj v praci budes musiet odsavat a tym padom si narobis zasoby na dalsie dni. Teraz by som dopredu pomal odsavala co to da, mozes skusit aj power pumping, ale neprezen to, nech si nenarobis nejake bolesti. 🍀

domkakvet
19. aug 2023

Som zle precitala, prepac.

domkakvet
Autor odpoveď zmazal
autor
19. aug 2023

@anavixy dakujem za rady, je to moje prve babo, nemam skusenosti. Citala som aj, ze si moze zvyknut na flasu, co tiez moze byt prekazka v dojceni. Pochybujem, ze opatrovatelka ju bude krmit lyzickou.

autor
19. aug 2023

@anavixy a vobec netusim, ake zasoby mlieka nachystat pre 3 mesacne babo. Teraz pije malicko, je predcasniatko, zatial je spava.

zaba21
19. aug 2023

Aj keď sa to neodporúča, skús prikrmovanie. Môj vnuk toleroval kojenie aj mlieko z fľaše súčasne. Môjho syna som potrebovala odstaviť, keď mal cca 8 mesiacov, ale mlieko ani cumel proste neprijal. Tak som nastúpila do práce, s tým, že počas dňa nebol kojený. Dostal cca ráno o 7.00 a potom cca o 15.00. Ale tak nebol problém, medzitým už jedol prikrmy. Tvoje bábätko bude ešte malé.

autor
19. aug 2023

@zaba21 ved prave, bude mat 3 mesiace, naviac je narodena skor, urcite nebude uz mat prikrmy.
Myslim, ze budem riesit to UM, ako tak nad tym premyslam.

anavixy
19. aug 2023

Ono cim je to babatko vacsie, tym mensi problem by malo robit to striedanie flasky a prsnika, ale zalezi hlavne od konkretneho babatka, niektore s tym problem nemusi mat vobec, ine ano… prinajhorsom budes odsavat a bude papat MM z flasky, to je stale dojcenie len s kompromisom 🙂
No a co sa zasob tyka tak musis vediet kolko vypije na jednu davku a kolkokrat by mala pocas tej doby ked budes prec papat, tolko si nachystaj plus jednu davku navyse by som dala urcite. Zatial zbieraj kolko sa da, daj si to v sacku na mm do mraznicky a potom sa zariadis. Ono je to velmi individualne kolko vypije na jednu davku 3m dieta, tak 120 v priemere by som povedala…
Samozrejme davat UM je tiez moznost a nie je to nic katastrofalne, ale ked mas cas odsavat, tak preco nie 🙂

sowka
19. aug 2023

Neviem ako dlho si skúšala odsávať, ale ono sa to rozbehne. Ja som tiež raz potrebovala pre malého zásoby, a nechápala som, prečo mi tak málinko ide ale po pár minútach sa to rozbehne. Tak cca 10-15 min z jedného som odsávala. Je pravda že po večeroch a tak, aby som mala aspoň 300 ml, ale podarilo sa, ešte mi aj zostalo v zásobe 😀 a to som sa namakala s ručnou odsávačkou 😀🙈

autor
19. aug 2023

@anavixy 120 veru neodsajem ani nahodou

anavixy
19. aug 2023

Ale ved to nie naraz mas odsat.. ved osajes, das do chladnicky a po celom dni zlejes dokopy a das do mraznicky.
A presne ako sa pise vyssie, ono sa to rozbehne, pretoze zrazu aj odber bude vyssi (dojcenie+odsavanie) a tym sa zvysi aj tvorba, plus aj ty budes mat vacsi grif v tom a obo to dost zavazi (ja som tiez odsavala a po par tyzdnoch som vedela ako mam dezat kde pritlacit ked aom potrebovala vyzmykat vsetko co sa dalo). Hlavne sa nestresuj dopredu, odsavaj co sa da, urob take zasoby ako sa da a ked dojdu, tak dostane UM, kym budes v praci a vobec nic zle sa nestane 🍀

autor
19. aug 2023

@anavixy budem skusat, do oktobra sa to hadam trochu rozbehne. Zatial som to skusila len raz, vcera mi odsavacka prisla, tak mam z toho hlavu v smutku

autor
19. aug 2023

@anavixy a dakujem za rady❤️

anavixy
19. aug 2023

Odsavaj po kazdom dojceni co pojde, urcite sa to zlepsi a rozbehne 🙂 za malicko

zaba21
19. aug 2023

Skúšaj to odsávanie. Ale priprav sa radšej aj na situáciu, že bude mať bábätko umelé mliečko. Keď sa inak nedá, aj to je cesta. Možno budeš tá šťastná a podarí sa ti skĺbiť umelé mliečko aj s kojenim.

autor
19. aug 2023

@zaba21 ano, ratam s tym UM, ze mozno to bude nutne. Avsak, budem byvat blizko prace, mozno sa mi bude dat aj odbehnut ju nadojcit, no to zatial neviem s urcitostou. Prip.by mi ju opatrovatelka doniesla do prace, aj to by asi slo. Ide mi aspon o tych par mesiacov, kym zacne papat prikrmy.

zaba21
19. aug 2023

Tak to by bolo fajn, keď bývaš blízko. Keď by to šlo, treba sa pokúsiť navyknuť bábätko na nejaký pravidelný režim.

sasanka605
19. aug 2023

Mlieka ma dost, mne sa tiez nedalo nic odsat. Ak si neodsala doteraz, nepojde to. Najmensia ma 7 mesiacov skoro a ja odbehnem domov nakrmit a idem spat do prace. Som ale iba na ciastocny uvazok. Robila som predtym z domu a pri 3 detoch by to bolo o hubu cez prazdniny.

autor
19. aug 2023

@sasanka605 ja budem tiez iba par dni z domu, budem prednasat na univerzite, kde som studovala a robila doktorat. Takze medzi prednaskami by sa mi malo dat, no zatial to nemam vyskusane v praxi.

jazula
19. aug 2023

Neviem, kde žiješ, ani aké máš zamestnanie, ale možno by sa v práci dalo dohodnúť, aby ti ju opatrovateľka mohla nosiť na dojčenie. Napríklad na SK máš zo zákona nárok na prestávky v práci na dojčenie (navyše k ďalším prestávkam).

autor
19. aug 2023

@jazula
@jazula nebudem na Slovensku, no verím, že mi to umožnia. Dakujem za reakciu❤️

andreatytler
20. aug 2023

To si odsala pred dojcenim alebo po nom? Ja by som si nechala nosit dieta na dojcenie, lebo aj tak budes musiet odsavat v praci aby si si udrzala produkciu mlieka a tak to bude jednoduhsie ked si to dieta vytiahne priamo z teba.

autor
20. aug 2023

@andreatytler pred dojcenim
Pije vzdy len z jedneho prsnika, tak druhy som skusila odsat.
Uvidim, ci mi umoznia dojcit dcerku priamo na univerzite. A co opatrovatelka, ci bude ochotna s nou takto lietat.
Zatial som tak 50:50, lebo to odsavanie sa zda, ze nebude take lahke, ako som si predstavovala🙂

andreatytler
20. aug 2023

Aj mne pri odsavani islo malo a to som tam sedela aj 20 minut na jednom prsniku. Ale ja neviem ci to bolo celkove nedostatkom mlieka alebo tym ze to bola odsavacka lebo syn netahal. Vzdy pri tom zaspal. Musela som si tu nasavku pridrziavat a posuvat prsnik pod nu z roznych stran. Bola to hrozna otrava. Vydrzala som 6 mesiacov intenzivne a potom uz len do stratena dalsie 3 mesiace.
Aku konkretne mas tu odsavacku, lebo oni maju viac?

autor
20. aug 2023

@andreatytler mam model solo, neviem, ci je dobra, ci zla, vobec nemam skusenosti.
Poradila mi tuto znacku laktacna.
Tiez som skusala dlho a vysledok biedny. Ja sa uz zmierujem aj s UM, nenecham ju predsa hladovat, ak to nepojde.
Len som to chcela riesit teraz, kym mam cas, potom budu stresy, stahovanie, praca, aupairka.
Ale nejde to tak jednoducho, ako som si predstavovala, asi ako vsetko, co sa materstva tyka😏

andreatytler
20. aug 2023

Aha to je taka mala. Aj ja som mala malu. Medela Swing single. Vzdy som uvazovala ci by to bolo ine keby som mala tu velku Symphony. Ale laktacna povedala ze aj moja je dobra.
Ono asi ked to ide, aj rucna pumpa vytaha a ked to nejde ani ta najvacsia nevytiahne.
Skusila si odstriekat? Mne to islo hrozne tazko a este menej ako pumpou.
Poskusaj co sa da a ako vravis, ak nepojde, umele mliecko je skvela nahrada.

autor
20. aug 2023

@andreatytler rucne mi neslo vobec nic, ta elektricka aspon nieco malo.
Ako pises, tiez si myslim, ze su zeny, ktorym to ide lahko a potom take, ktore sa trapia.