icon

Práca a choré dieťa. Môžu ma prepustiť?

maca2020
19. mar 2025

Ahojte stále je moja malá chorá každý mesiac som doma na ocr a bojím sa aby ma nevyhodilii mám na dobu neurčitú 10 rokov podrobených ale čo keď som stále doma s dieťaťom môžu má prepustiť

melanta
19. mar 2025

@maca2020 vyhodiť ťa môžu pre opakované porušenie pracovnej disciplíny, prípadne jednorazové hrubé porušenie alebo z organizačných dôvodov. Ak to budú organizačné dôvody, že budú znižovať stav zamestnancov, tak áno, je vysoko pravdepodobné, že si vyberú teba. Bez ohľadu na to - prečo nechodí na OČR aj muž?

maca2020
autor
19. mar 2025

@melanta takže má vyhodiť nemôžu keď som stále ocr PN ...lebo muža nemám preto

mamina7070
19. mar 2025

@maca2020 co je to casto? kazdy mesiac dva tyzdne?

melanta
19. mar 2025

@maca2020 nie, nemôžu ťa vyhodiť kvôli OČR. Napísala som dôvody, pre ktoré možno človeka vyhodiť. Ale riešila by som na tvojom mieste imunitu dieťaťa. Aj kvôli dieťaťu, ale aj kvôli tebe. Pretože ak príde k tomu, že budú potrebovať znížiť počet zamestnancov čo len o jedného, budeš prvá na rade. A v novom zamestnaní neprežiješ skúšobnú dobu, ak si doma každý mesiac. Takže kvôli sebe aj kvôli dieťaťu rieš s pediatričkou aj odbornými lekármi zníženie chorobnosti.

maca2020
autor
19. mar 2025

@melanta veď už kadečo skúšame kadejaké lieky sirupy chodím na imunologiu už rozmýšľam že kvôli tomu že je často chorá vrátiť sa na rodicak ale neviem no lebo na budúci rok má predškolskú povinnú ja už neviem hrozné som zúfalá a rada chodím do roboty medzi ľudí

1mina
19. mar 2025

@maca2020 začiatky bývajú s deťmi ťažké, moja dcéra prvé dva roky v škôlke čistá katastrofa, toľko mala vymeskaneho že som myslela že snáď pošlú sociálku. Len na príklad mesiac a pol doma - zápal pľúc, mesiac a pol doma - mononukleóza, mesiac doma - výber mandlí. Okolo toho samozrejme milión soplov, angín, zápalov uši, oči, sarlachovych angín, grcaciek hnačiek a všetkého od výmyslu sveta. Áno mala aj na predpis na imunitu od imunoalergologicky a poskusane vsetky možné zázračné veci z lekárne. Teraz šla do prvého ročníka popredu som sa bála že takto bude opakovať ročník, a imunologicka mi vravela že nebojte sa v škole to býva lepšie. A fakt ako zázrakom tento rok suepr, mala vymeškaných len nejakých 30 hodín a to tam boli aj kontroly ako zubár a alergologia, dostala kiahne našťastie cez Vianoce. Ja sa len modlím nech to takto ostane ale niekedy deti majú takéto ťažké roky to môj vravela aj imunologicka a potom sa to zlepší.

katica06
19. mar 2025

Ak chce zamestnávateľ ti vie znepríjemniť život tak že sama odídeš, píšem z vlastnej skúsenosti.

nikaeli
19. mar 2025

@maca2020 ak dieťa nemá závažnú diagnózu, platený predĺžený rodičák ti neschvália. Imunita sa jej bude vekom zlepšovať. Aj môj syn bol v MŠ každý mesiac chorý. Teraz je prvák a od septembra sme marodili len 2x.

maca2020
autor
19. mar 2025

@nikaeli dúfam že aj mi tak raz budeme

hipuska
19. mar 2025

jasne, ze ta mozu vyhodit. Len to nebude z dôvodu PN a OCR. Ziaden zamestnavatel nechce neefektivneho zamestnaca. Ries si niehoko k dietatu počas chorob.

koniarova
19. mar 2025

@maca2020 ale veď otca dieťa má. Prečo chodíš na ocr len ty?

martul
19. mar 2025

@maca2020 možu ťa vyhodiť, nájsť dôvod pre zamestnávateľa nie je žiadny problém.

melanta
19. mar 2025

@koniarova klasika - pretože otec s dieťaťom nemá vybudovaný vzťah. Buď preto, že nemá o to záujem otec alebo preto, že matka nechce, aby tam hlbší vzťah bol.

melanta
19. mar 2025

@martul koľko ľudí si za svoju kariéru vyhodila? Lebo ja dosť a teda vôbec to nie je pravda, že to nie je problém. Ak sa teda bavíme o zákonnom spôsobe a nebavíme sa o organizačných dôvodoch. Zákonník práce popisuje presne postup, čo sa musí stať a aké kroky musia nastať predtým, než výpoveď niekomu dáš. Je to primitívny kec, že nie je problém nájsť dôvod. Pravidelne píšeš bludy v diskusiách na témy ohľadom práva a zamestnania.

martul
19. mar 2025

@melanta jaj ty si chodiaca dokonalosť tuším, že?! Všade bola, všetko vie. Predstav si, že píšem z vlastných skúseností. Aj ja som mala malé a choré deti, ktoré mi nemal kto postrážiť pretože boli stále choré.
Ja viem čo je v zákonníku práce. Nikde som nenapísala, že ako dôvod je stále choré dieťa a očr zametnankyne. Ja píšem, že zamestnávateľ si vie nájsť dôvod - v súlade so zákonom ako sa dá so zamestnancom rozlúčiť.
Stretávam sa v mojej práci s veľkým množstvom zamestnávateľov, tak viem ako to funguje.
Ale samozrejme ty vieš všetko najlepšie tak sa s tebou hádať nebudem.

simonkaa27
19. mar 2025

mozu, oni si najdu nejaky dovod, keby chceli. zalezi od zamestnavatela.

veselo_neveselo
19. mar 2025

@koniarova Jaj, ale ved otec nemusi byt dost blizko na to, aby pomohol, alebo napriklad mohol umriet. Ked autorka napise ze muza nema, tak nema; naco jej predhadzovat riesenie ktore evidentne riesenim nie je.

veselo_neveselo
19. mar 2025

@maca2020 Neboj sa, ak si tam uz 10r, pracovnu historiu mas dobru, vidia ze pracujes ked sa ti da...nebudu sa zbavovat dobreho zamestnanca len preto, ze teraz docasne musi opatrovat chore dieta.
Snad kazdy chape ze ked si deti male, tak proste ten rodic musi vykryt choroby.

Baby ti uz napisali, ze zamestnavatel musi mat dovody, aby ta prepustil, a legalne absencie ako mas ty (OCR,PN) tym dovodom nie su.

siska53
19. mar 2025

@koniarova pisala, ze nema muza.

siska53
19. mar 2025

@maca2020 Neda sa ti robit z domu? Ja viem, ze pri malom dietati je to tazke...ale aj to vie usetrit vypadky pri ocr, ci PN ( ak nie si totalne k.o.).

koniarova
19. mar 2025

@siska53 nemá muža znamená čo? To hovorí skoro každá, ktorá sa rozvedie.

siska53
19. mar 2025

@koniarova To sa spytaj jej. Ale vseobecne to chapem tak, ze ti chlapi si deti beru len tak, ako im urci sud a urcite nebudu v domacnosti s byvalou manzelkou kvoli choremu dietatu. Aspon si tak myslim. Koniec koncov aj tie, ktore muza maju, su zvacsa len ony na ocr s dietatom, lebo chlap zaraba viac a jeho vypadom prijmu by poskodil financne viac, ako ked vypadne matka. Zial....

podbel2512
19. mar 2025

Uziva probiotika? Moje deti iba to uzivaju a dcera chore nebyvaju.