Práca - asistent učiteľa

barbara001
25. aug 2022

Ahojte, zamestnal sa už niekto tak ako Asistent učiteľa bez pedagogickeho vzdelania? Alebo je na to šanca sa tam zamestnať? Samozrejme ak ma školu ukončenu tiež s maturitou..len nie v odbore pedagogia..

kamowa
25. aug 2022

Ahoj, ano, moja svagrina, tiez moja byvala spoluziacka... ale vzdelanie (pedagogicke minimum) si musia dorobit

zuzanockamt
25. aug 2022

@barbara001 Je to možné, ale vzdelanie je nutné doplniť. A dosť vidno rozdiel medzi asistentom s pg.vzdelaním a bez pg.vzdelania.

barbara001
autor
25. aug 2022

@zuzanockamt
@kamowa a ta škola su na 2 roky? Je to ťažka škola alebo v pohode?

zuzanockamt
25. aug 2022

@barbara001 Ak máš VŠ, tak ti stačí DPŠ. Ak máš len maturitu, tak pg. minimum na PaSA. A je to pedagogika, nie pedagógia.
Pre mňa by to štúdium bola pohodička, zvládla som náročnejšie.

lubkavargova1
25. aug 2022

Ano da sa to, ale v zmluve je potom podmienka, ze do dvoch rokov musis zacat studovat a do 4 rokov ju aj ukoncit. Inak sa to berie ako porusenie pracovnej zmluvy.
Studium je 2 rocne, nadstavbove, externe (vo vacsine pripadov) a da sa to zvladnut celkom v pohode. ber to tak, ak chces pracovat a bude ta to bavit, tak dostudujes aj keby neviem co bolo.
Co sa tyka financneho ohodnotenia teraz neviem v ktorej platovej triede ste, ale plat je celkom slusny aj tak. No len pocitaj, aj s takou variantou, ze pokial nadabis na "tazky" kolektiv tak robis dievca pre vsetko. Nas stat tiez nijako extra nepodporuje asistentov, lebo tento skolsky rok nabieha 9 asistentov na skoly po celej SK..takze skoly to lataju-plataju z projektov...a to je tiez dalsia tema na zamyslenie...na dalsi rok konci vela projektov a nikto nevie co bude s tymit ludmi, ako dalej...takze dost velka neistota v buducnosti.

santiago_segura
5. sep 2022

Prosím vás. Napíšte ak viete reálne aký je postup ak by chcel niekto bez príslušného vzdelania toto robiť:
1. Vzdelanie 3 roky učňovka + maturita všeobecná externe.
2. Stačí toto vzdelanie aby človek mohol ísť externe vyštudovať nejaké pedagovické minimum?
3. Dá sa vôbec spraviť si to ped.minimum externe?

Videl som to v správach že je núdza o týchto zamestnancov. Tak sa akákolvek ruka zíde. Či to môžu robiť aj muži?

luccija
5. sep 2022

@zuzanockamt ked mam externu ucitelstvo pre MS a vychovavatelstvo berie sa to, ze tiez mozem byt asistent v zakl.skole?ja som jelen z tych vsetkych minimum, DPS a pod...

zuzanockamt
5. sep 2022

@santiago_segura S maturitou si môžeš externe urobiť 2-ročné pomaturitné kvalifikačné štúdium na PaSA. Alebo ísť študovať na VŠ.

zuzanockamt
5. sep 2022

@luccija Áno, môžeš.

luccija
5. sep 2022

@santiago_segura pozri si neviem odkisl si...sukromna skola paneuropska tam mas 2 r externu soboty...my sme boli online cez pandemiu a kamarstka tam ide a tiez idu online.Plati sa 150 eur mesacne, na dalsej sukromnej Bieloruskej v Ba 120 eur, ale tam chceli tusim piatok, sobotu...mne to vyhovovalo, ze nemusim meskat v praci.Alebo statnu v Dubravke?ale tam beru dost prisne prijimacky hranie na hud.nastroj a pod...
Prijimacky boli do augusta, ale mali sme spoluziakov aj v oktobri co nastupili.A mali sme aj chlapov samozrejme🙂polka spoluziakov bola zdaleka od Ba Topolcany, Zilina...

santiago_segura
5. sep 2022

Som blizko BA takze ďakujen Lucka. Podľa mňa toto slovensku chýba že rekvalifikovať ľudí. Na západe je to bežné. Aj zo zvárača sa môže stať učiteľ napríklad. Ak si rozumie s deťmi baví ho škola a učenie sa len proste je inde tak mali by dať šancu a tým by to zaplátali. Ale na slovensku chcú všade skúsenosti, prax, odbornosť, a potom v správach že chýbajú zdravotníci a nepedagogický personál...

santiago_segura
5. sep 2022

Dospelí ti už len externe pôjde lebo ako ináč. Keď má platiť 150 mesačne za štúdium tak musí niekde pracovať a keď pracuje tak do školy jedine externe.

luccija
6. sep 2022

@santiago_segura kamaratka je kadernicka vzdy ju bavili deti vsetci sa jej cudovali, ze ako kadernicka je dobra a ma remeslo v rukach a tersz je uz 5 rok ucitelka a popri tom robi aj tu kadernicku, ale len pre znamych.Rozhodnut sa v 15 r pre skolu a zamestnanie je tazke.Ano, pedadogov, asistentov je stale malo.Na tej statnej skole je moznost urobit si skolu zadarmo.My sme dostali na sukromnej vypracovane materialy na maturity, ucitelia, psychologicka nam boli velmi nepomocne.Aj to, ze sme nemuseli dochadzat do Ba a travit sobotu v skole bolo velke plus ulohy nam poslali, vyucovanie bolo online o nic sme neprisli.Nikdy nevies kedy skolu vyuzijes...

santiago_segura
6. sep 2022

Však ano Lucka presne o tom hovorím. Maturita je maturita bezohladu na to či je z gymnázia alebo odbornej školy. Ako cestovný pas na vysokú to stačí. Súkromná škola je rada že tam ľudia nosia peniaze tak nerobia drahoty že bereme len jednotkárov a také.

korinecka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lubkavargova1
23. sep 2022

@korinecka nie nemusi to byt hotovy clovek...ale teraz pozor..prichadza obdobie do juna uzatvarania projektov a vela projektov bude sa len interne vyhodnocovat, ale realne ludia budu bez prace. My sme uz obehali 125 skolok kde je kopec asistentov a OZ a RA a od juna idu vsetci na Urad prace lebo NP PRIM II uz konci a nebude ziadna nahrada. este sa caka za NPC a NIVAM co spusti, ale velke nadeje tam nikto nedava...

santiago_segura
23. dec 2022

Treba útočiť na povolania ktoré nechcú ludia robiť lebo sú slabo platené, neuživili by rodinu, ale pre staré dievky a starých mládencov ideálne a sú to fleky ktoré budú stále potrebné takže istá robota. A netlačia sa tam ani cudzinci lebo tí sem chodia za zárobkom. Takže nieje ani konkurencia velká.

lenocka010
27. nov 2023

Dobrý vecer , prosím Vás chcem sa opýtať ako je to teraz stym asistentom , stačí len kurz alebo treba mať pedagogické vzdelanie stredne a vysokoškolské ? Prosím Vás ako je to teraz ? Ďakujem krásne za odpoved

meringe70
27. nov 2023

@lenocka010 ahoj, po novom by mal stačiť kurz od Nivam, no mám mám kolegyňu, ktorá nemá žiadne pedagogické vzdelanie a nastúpila avšak zároveň si externé robí strednú pedagogickú školu (maturitu mala predtým z iného odboru)

lenocka010
28. nov 2023

@meringe70 ďakujem veľmi pekne 👍