Práca na DIČ

sisa1320
11. okt 2016

Prosím Vás kto mi vie vysvetliť čo to znamená práca na DIČ?
Ďakujeeem za odpovede 🙂

ela_norisova
11. okt 2016

Práca na DIČ znamená, že dotyčná osoba dostane daňové identifikačné číslo, ktoré jej umožňuje pracovať ako samostatný daňový subjekt, nezávisle na inom zamestnaní, či zamestnávateľovi. môže pracovať aj popri inom pracovnom pomere, prípadne má iný príjem, či už je to matka na MD, zamestnanec na TPP aIebo nezamestnaný pracujúci na dohodu o vykonaní práce. Práca na DIČ sa najčastejšie spomína v súvislosti s registráciou tzv. slobodného remesla alebo slobodného umenia. Detaily a podmienky nájdete na internetovej stránke daňového úradu.

sisa1320
autor
12. okt 2016

@ela_norisova Ďakujem pekne. A chcela by som sa opýtať, pokiaľ človek pri takejto práci na DIč potrebuje dovolenku alebo PN? či si je v tomto "sám sebe pánom"?

evittam
12. okt 2016

@sisa1320 No, pokiaľ budeš mať zmluvu len na DIČ a neplatíš odvody - tak žiadna PN , to isté s dovolenkou.

molly25
16. sep 2017

@evittam a započítava sa takáto zmluva čiže práca aj do odpracovaných rokov?

evittam
16. sep 2017

@molly25 Pokial neplatis dôchodkové poistenie tak samozrejme,ze nie.

nitusiak
16. sep 2017

@sisa1320 Musíš si však prvý rok povinne platiť zdravotné poistenie, čo znamená, že už z toho môžeš mať PN.

molly25
16. sep 2017

@evittam akosi nechápem mám možnosť ísť pracovať na DIČ ale teraz som v šoku to sa mi nezapočítava nikde ?v podstate akokeby som nerobila ??

molly25
16. sep 2017

@nitusiak Áno zdravotné poistenie si samozrejme budem.platit

evittam
16. sep 2017

@nitusiak Zdravotne poistenie nemá nic spoločné s PN. Pokial neplatí poistenie do SP tak ziadna PN,OCR,MD, dôchodok.
@molly25 Z coho si v soku? Zaplat si SP a nebudeš v soku. A btw.neviem koľko mas rokov, ale ty cakas,ze budeš mať nejaky dôchodok od štátu...

evittam
16. sep 2017

@molly25 ZP platit musis.

nitusiak
16. sep 2017

@evittam fakt? Lebo mne bolo povedané naopak, že SP nemá s PN nič spoločné

molly25
16. sep 2017

@evittam neviem čo sa domna navazas pýtala som sa pekne nerobila som ešte na DIČ platím zdravotnú sama to viem a že SP neplatí zamestnávateľ som proste nevedela

evittam
16. sep 2017

@nitusiak A kto ti povedal takú "mudrost"? ZP nema s nemocenským poistenim a nemocenskou dávkou nic spoločné. Ak si PN dostávas davku od SP, samozrejme ak máš aktívne NP.

evittam
16. sep 2017

@molly25 Ja sa do teba nenavazam. To po prve a po druhe pises, že pracuješ na DIČ, tak pracuješ ako zamestnanec ci na DIČ?!
Ak si zamestnanec tak za teba odvadza odvody zamestnávateľ ako ti aj strháva zo mzdy. Ak si SZČO alebo pracuješ na DIČ tak nie si zamestnanec. ZP si platis sama a SP mozes dobrovolne, ako SZČO az po roku podľa prijmu.

marlenka222
16. sep 2017

@nitusiak to je super a potom logicky z coho by ti prisla teoreticky marodka? Z Marsu? Ved ked chces nieco dostat, musis aj dat. Akoze odvody ktore ti doteeaz platil zamestnavatel chodili kam? Ked si zivnostnik alebo ako ty tomu hovoris praca na DIC kto ti asi zaplati odvody? Blik! Zeby ty sama? A ak chces dovolenku kludne sa to da- povedz v praci ze neprides a mas to ale nedostanes ani cent.

marlenka222
16. sep 2017

@molly25 prosim ta aky zamestnavatel u szco alebo teda osoby s DIC? Ty si dost mimo oblast teda. Ak si szco mas mozno tak dohodu o dielo dajme tomu ale co ako platis je vsetkym uplne fuk. Jedine komu to nie je fuk je sp a zp, danovy urad a dalsie institucie ktore na teba maximalne poslu exekuciu.

marlenka222
16. sep 2017

@evittam super ked osoby ktore ani nevedia o co ide dokazu utocit ze "sa do nich navazas" pritom napises IBA pravdu. Lenze ta sa az tak dobre nepocuva lebo to nie je jednoduche cele szco ci DIC

evittam
16. sep 2017

@marlenka222 Tak za "dobrotu na zobrotu". Uz som si aj zvykla. Clovek sa snazi poradiť, vysvetliť a ešte je za ...
Btw.toto je nič, najradšej mam osoby, ktoré budú nadávať na "tetusky" na úradoch ked im nepridu peniaze ale nakoniec z nich "vypadne", že vlastne ani nevedia odkial čo dostávajú....😎😁😉

nitusiak
16. sep 2017

@marlenka222

@evittam

utočil na Vás niekto?! Pokiaľ čítam, tak to práve Vaše komentáre sú vždy také milé a neútočné. Lebo každý je od narodenia živnostník a robí to sto rokov. Lebo ste nikdy nenapísali žiadnu otázku, ktorá ostatným prišla hlúpa? Lebo tu sa môže zjavne každý spýtať len to, čo vyhovuje ostatným. Skôr mám pocit, že niektorí ľudia tu chodia čítať diskusie, aby sa mohli povyšovať, boli múdri, útočili a kompenzovali si niečo, neviem čo. Pritom ide o normálnu otázku. Nechápem. Zároveň, pravda sa dobre nepočúva? Samozrejme, ste nám teraz zlomili srdce, že nič nedostaneme, ideme plakať do vankúša. Obrovská tragédia, veľká vec, nič iné celé dni neriešime. V toľkých správach je napísané, že sa do nás navážate, že až. V poriadku, chápeme to.

evittam
16. sep 2017

@nitusiak Kde sa do koho konkrétne navazam?! Človek ti tu slušne poradí a uz je zly?? Tak si to zisťuj sama. A aj moja 3-rocna dcera vie co sa patri-aspon poďakovať.😉 Ze si konečne v obraze. Jedina co sa tu naváža si ty.

nitusiak
16. sep 2017

@evittam Veď to nie ty, ale @marlenka222 citujem:" super ked osoby ktore ani nevedia o co ide dokazu utocit ze "sa do nich navazas" pritom napises IBA pravdu. Lenze ta sa az tak dobre nepocuva lebo to nie je jednoduche cele szco ci DIC".

Pritom som napísala len jeden komentár, takže som nechápala opoctatnenie tohoto + ďalšieho komentáru.

Ja som slušne vychovaná, keď mám začo poďakovať, poďakujem. Nemám dôvod útočiť, ale nenechám sa zhadzovať len preto, že niečo neviem.

evittam
16. sep 2017

@nitusiak Tak ma neoznacuj. Ja ta nikde nezhadzujem ani na teba neutocim. Slusne som ti odpovedala a dala správne informácie. Ani si mi neodpovedala na moju otázku-fakt ma uprimne zaujima kto ti dal informáciu,ze PN ti platí Zdravotná poisťovňa.
Ostatná debata s marlenkou s tebou nema nic spolocne.

molly25
16. sep 2017

@evittam ste na nepochopili nevadí nejdem to už riešiť len nie každý má toľko vedomosti ako vy takze sa ospravedlňujem kedze 11 rokov som pracovala na sczo.uz sa tu nepytam nič ďakujem za odpovede
@marlenka222

evittam
16. sep 2017

@molly25 Nemáš za co. Ak chces správne informácie daj ich aj ty a dostanes správne odpovede.😉

nitusiak
16. sep 2017

@evittam to už som potom narážala na debatu, ktorú ste viedli v ďalších komentároch, ale to už je jedno. Ospravedlňujem sa, mojim cieľom nebol tento smer diskusie. Povedal mi to jeden živnostník, ktorý sa zjavne tiež poriadne nevyzná. Ono sa to má tak, že na VŠ to človeka nenaučia a po škole je hodený do vody. Ako každý, pochopiteľne. No pri návšteve soc.poisťovne nemala pani čas mi to vysvetliť a poradiť. Povedala len, neplatíte, tak vás sa nič netýka a viac ma k slovu nepustila. Áno, nájdu sa aj skutočne nepríjemné a neochotné pracovníčky. A ja mám toľko otázok, že až. Každopádne ďakujem za objasnenie.

evittam
16. sep 2017

@molly25 A prepac za uprimnost, ale ty si pracovala ako SZCO 11rokov a naozaj vôbec nevies kde a co si platila alebo bolo treba platiť co sa tyka sociálneho a zdravotného zabezpečenia a ostatnych veci?

molly25
16. sep 2017

@evittam ja som len chcela vedieť že keď pôjdem preč z práce na DIČ ze by sao nedarilo a nastúpim na úrad práce a budem mať nárok na podporu či sa započíta aj to obdobie ako budem na DIČ ale ak som.dobre pochopila podľa tohto tak nie.neviem či som to zase správne sformulovala tak sa vopred ospravedlňujem

evittam
16. sep 2017

@nitusiak Rado sa stalo a rada poradim wk viem😉. A ešte jedna rada-posledny človek, ktorého by som sa pýtala na podobne veci je pracovnicka na SP-bohuzial. Vacsinou tam sedia nekompetentni ludia, samozrejme

evittam
16. sep 2017

.... samozrejme cest vynimkam

evittam
16. sep 2017

*ak