icon

Práca na dohodu a odvody v roku 2013 popri rodičovskej

emajbova
26. okt 2012

Ahojte neviete ako to bude od noveho roka s platenim odovodov ked niekto pracuje na dohodu a pobera rodicovsky prispevok? Ake vysoke odvody bude platit zamestnavatel a ake dohodar? (teda zena dohodarka?), vsade sa pise len o dôchodcoch a studentoch..dakujem🙂

emajbova
autor
27. okt 2012

@mima4 hej je to smutne, tie odvody:( ale vies co, mam kamosky ktore by isli pracovat aj za 400 eur, vystudovana pedagogika a s radostou by pracovali aj za 400 eur, lebo to pomoze rodinnemu rozpoctu..ja ked som si hladala pracu, chcela som aj na urade pracovat, a bolo mi jedno za kolko, ale uz roky nikoho noveho nepotrebovali...fuh ale poznam tie starsie panie co tam pracuju a drzia sa tam zubami nechtami...su to mamine rovesicky (cize uz niekolko rokov by sa mali doma tesit z dochodku a vnucat...)

mima4
27. okt 2012

@emajbova nikdy nechod pod svoju cenu! ak mas vzdelanie a si sikovna, nikdy nerob za par eur. Viem ze je to velmi tazke v dnesnej dobe, ale nikdy sa neuspokoj s par eurami... aj ked taku pracu vezmes, vzdy hladaj moznosti lepsej a hlavne lepsie ohodnotenej prace!

emajbova
autor
27. okt 2012

@mima4 ale ano, ja som sa nakoniec potiahla dalej, ale kocky co maju vystudovanu napriklad pedagogiku, a chcu ucit ( a ved predsa niekto to robit musi), je to realita ze vyssie nastupne platy na zakladnych skolach v mensich mestach nemaju..

mima4
27. okt 2012

@emajbova praca v skolach je nedocenena, velmi nedocenena... a tym padom aj status pedagogov je na minime.. ☹

emajbova
autor
27. okt 2012

@mima4 a je to smutne, pretoze prave ich praca by docenena mala byt, ak sa chceme ako krajina jedneho dna posunut dalej a mat sa lepsie..a mali by dostat sancu aj mladi ucitelia, plny napadov, nových vedomosti...ja nepodcenujem tych starsich, ale kazde dieta sa viacej nauci ked ma kreativnejsie vedenu hodinu..a nie vedenu sposobom ako ju vededie starsia pani uz40 rokooov (cest vynimkam...) - ale to je uz trosku od temy🙂

ukana
2. nov 2012

baby potrebujem poradit ohladom práce na dohodu...moment. som nezamestnaná, viem, že na dohodu možem zarobit max. 143.40€ v hrubom, aby ma nevyradili z UP, ale ako je to s podporou v nezamestnanosti? poberám ju prvý mesiac, je aj tam nejaké obmedzenie, sumou alebo množstvom hodín, aby mi siahli na podporu? alebo je to podmienené len tou evidenciou na ÚP? 😒 😒 😒

nelynka
6. nov 2012

@ukana pri poberani podpory je to rovnake, maximalne 143,40e hrubeho nesmies zarobit aby ti peniaze nevzali a nevyradili ta z uradu prace..
nijaka ina podmienka tam nie je..

1lussy1
30. nov 2012

ahojte potrebujem radu.Som na rodičovskej a od noveho roka by som mala ist robiť na dičo ale tera neviem lebo som počula že maju tým čo si privyrabaju obrat rodičak neviemte ako to je?

liz_lemon
30. nov 2012

@1lussy1 nie je to pravda

23lenka
6. dec 2012

Mozem sa spytat ze ak po novom roku budem pracovat na zmluvu alebo na dohodu pridem o rodicovsky prispevok?Neviete niektore blizsie info ....Dakujem

evita68
6. dec 2012

@23lenka nie, o rodičovský neprídeš.. ale ak budeš pracovať už aj len na dohodu, nebude už dôchodkové poistenie platiť za teba štát /pri malom príjme to bude u takýchto dohodárok veľmi nevýhodné/..

miamoja2012
15. dec 2012

@mia551
ahojte, dobre rozumiem?
ak budem pracovat popri materskej resp. rodic. dovolenke na dohodu, budem platit odvody - aj nemocenske, Znamena to zr, budem mat popri materskej alebo rodic. prispevku narok aj na vyplatenie nemocenskeho resp.ošetrovne?
Teda ak som v r. 2012 mala vymeriavaci zaklad napr. 700 €, v r2013 budem na materskej a pracovat na dohodu a ochoriem - budem mat PN 55% zo 700 € a ak by som bola vypisana s dietatom, na osetrovne?
Dakujem

mia551
15. dec 2012

@miamoja2012 tak mi to vyplyva... ved si budes platit nemocenske rovnako ako ktokolvek iny...

miamoja2012
15. dec 2012

aj mne by to bolo logicke, ale teraz som nasla toto :
Od 1.1.2013 v Zákonníku práce ďalej platí, že ak zamestnanec na dohodu je neprítomný v práci z dôvodov uvedených v § 141 ods. 1 a ods. 2 písm. a) až g), čo sú:
- dočasná pracovná neschopnosť pre chorobu alebo úraz,
– materská dovolenka,
– rodičovská dovolenka,
– karanténa,
- ošetrovanie chorého člena rodiny alebo starostlivosť o dieťa mladšie ako desať rokov,
– vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení,
– narodenie dieťaťa zamestnancovi,
– sprevádzanie rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia,
– úmrtie rodinného príslušníka,
– svadba,
– znemožnenie cesty do zamestnania z poveternostných dôvodov individuálnym dopravným prostriedkom,
– nepredvídané prerušenie premávky alebo meškanie pravidelnej verejnej dopravy
…a ktoré zasiahli do času, na ktorý zamestnávateľ určil výkon práce, zamestnávateľ je povinný ospravedlniť túto neprítomnosť zamestnanca v práci. Za tento čas zamestnancovi náhrada odmeny nepatrí.

Ale ked tak rozmyslam PN ani osetrovne asi nie je nahrady odmeny, lebo to plati socialna p.

jankastubka
16. dec 2012

Viete mi niekto poradit, co je pravidelny prijem?
Ak mam dohodu o pracovnej cinnosti s rozsahom prace 10 hodin ROCNE a odmenou 99,6 EUR ROCNE, je to pravidelny prijem?
Ak to budem robit pocas materskej a rodicovskej dovolenky a po rodicovskej by som ostala nezamestnana, tak sa mi podpora v nezmestnanosti vypocita ako 50% z 99,6/12= 4,15 EUR mesacne????
Neviem, ci sa mam smiat alebo plakat... 🙂
Dakujem za radu

gapa
16. dec 2012

ešte pozor na toto. Nesledujem velmi tv a media, ale toto je fakt:
http://www.porada.sk/t205401-dochodkove-poisten...

evita68
16. dec 2012

@jankastubka záleží od toho, či sa ti odmena bude vyplácať mesačne, alebo napr. štvrťročne.. ak mesačne, je to pravidlený príjem.. ak budeš mať nepravidelný príjem, neplatia sa odvody na nemocenské ani v nezamestnanosti ani dôchodkové... čiže ani do VZ pre podporu to nepôjde..

jankastubka
16. dec 2012

@evita68 Odmena sa mi vyplaca raz rocne,to sa uz chape ako nepravidelny prijem?

evita68
16. dec 2012

@jankastubka áno, to je nepravidelný príjem

luuca1
22. dec 2012

Ahojte baby potrebujem poradit som zamestnancom na rodicovskej dovolenke a nasla som si pracu na dohodu kd som sa dohodla so sefkou na 4 eurach netto. Bohuzial moja skvela sefka ma podviedla a dala mi to ako 4 eura brutto a tvrdi mi ze zvysoksa mi vrati na preddavkoch na dani. Mne sa to nezda je tu z vas niektora uctovnicka aby mi povedala ci je to pravda a ci sa mi moze vratit .ejaka velka ciastka ( vlastn kvazi to o co ma obrala ) zaroven va prosim o radu ako je proste povedat ze.dohoda bola ina a nie v.konecnom doslwdku 2,89 netto
dakujem

evita68
22. dec 2012

@luuca1 2,89 netto to nevychádza ani po strhnutí dane.. najlepšie ak opíšeš z výpl. pásky údaje - hrubá mzda, preddavok dane, čistá mzda.. a zrejme si platená od hodiny, tak aj počet hodín odrobených

luuca1
23. dec 2012

@evita68 ahoj,
No prave ze nemam este vyplatnu pasku. Ale ja by som potrebovala vediet ze v podstate ak zarobim dajme tomu 300 eur brutto kolko mi vyjde netto a aka tam bude preddavkova dan a ci mi tutu dan potom stat vrati celu spat. Alebo aj z nej sa cosi odratava
dakujem

evita68
23. dec 2012

@luuca1 ak ide o dohodu tento rok, tak z 300 eur budú dane 57 eur /ak tam nemáš podpísané vyhlásenie na nezdaniteľnú časť/
v novom roku už budú aj z dohôd odvody

Daň za tento rok ti štát vráti, ak budeš mať zárobok menej, ako 3644 eur

luuca1
24. dec 2012

@evita68 ahoj no zatial som nic nepodpisovala aj ked sefka mi chce dat podpisat nejaky vykaz. Co to znamena ak budem mat podpisane to nezdanitelne minimum? Este by som ta chcela poprosit ci by si mi vedela vycislit po novom roku ako to bude. Lebo mne to fakt vyslo ze vlastne bude robit za 2,89 netto na hod. N eviem ci je to spravne vies muaim si pripravit aj mejake argumenty lebo v podstate ma oklamala. A este jedna otazka musim mat nejake minimum alebo resp.maximum co mozem odrobit aby mi vyplatili tie preddavky ale za rok 2013? Dakujem

tinus
2. jan 2013

ahojte možem sa spýtat ako to idem byt som RD a robím na dohodu kolko budem platit mesačne ked na dohodu zarobým asi 150 eur

evita68
2. jan 2013

@tinus budú ti strhať 13,4 percent odvody, to je cca 20 eur

evita68
2. jan 2013

@luuca1 ak budeš mať podpísané vyhlásenie na uplatnenie nezd. časti, nebudú ti strhať dane, resp. len nad čiastku 311 eur mesačne.. v tomto roku ti ale budú strhať odvody 13,4 percent..
Ak ti budú strhať aj daň, tak to bude vyzerať takto: /pri zárobku do 311 eur v mesiaci/
4 - 0,54 odvody - 0,66 daň = čistá mzda 2,80

Daň sa ti vráti v roku 2014, ak brutto mínus odvody bude menej, ako cca 3736 eur.

tinus
2. jan 2013

budú mi to strhat sami alebo budem platit ja do siciálky dakujem

evita68
2. jan 2013

@tinus bude ti to strhať zamestnávateľ